Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη μεταλλικής αποθήκης


playmobil

Recommended Posts

Γεια σας, είμαι καινούρια στο φόρουμ, το όνομά μου είναι Χριστίνα, και είμαι τελειόφοιτη μηχανολόγος. Προσπαθώ να κάνω μια εργασία-μελέτη μεταλλικής κατασκευής, και θα ήθελα τη βοήθειά σας, εάν είναι δυνατόν. Έχω διαθέσιμο το βιβλίο 'Ευρωκώδικας 3' καθώς και κάποια λογισμικά προγράμματα, όμως πρεπει να κάνω την μελέτη και στο χέρι, εκτός από τον υπολογιστή, και το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω πώς να αρχίσω! Η διαστασιολόγηση θα ληφθεί τυχαία, σαν να μου δόθηκε από τον πελάτη, η θα υπολογιστεί? Τα φορτία του ανέμου και του χιονιού θα ληφθούν από πίνακες? Τα διαγράματα N/Q/M θα γίνουν σε κάθε πλευρά ξεχωριστά? Με ποια κριτήρια θα κάνω τις συνδέσεις, με συγκολλήσεις, ηλώσεις κλπ? Συγχωρέστε με αν σας φαίνονται απλά και αυτονόητα αυτά που ρωτάω, όμως είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με κάτι τέτοιο. Οποιαδήποτε πληροφορία θα βοηθήσει πραγματικά! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Βρε καλή μου Χριστίνα, αυτά που ρωτάς είναι μερικά εξάμηνα των Πολιτικών Μηχανικών! Ο υπολογισμός ενός ισοστατικού μεταλλικού φορέα είναι εύκολος στο χέρι, αλλά η λογική της διαστασιολόγησης δεν είναι απλή υπόθεση. Τυπικά οι σιδηρές κατασκευές είναι δύο μαθήματα κορμού και τουλάχιστον άλλα δύο επιλογής... Χάθηκε να υπολογίσεις μια γερανογέφυρα, το σασί ενός μηχανήματος, κάτι πιο μηχανολογικό τέλος πάντων!

 

Πιστεύεις (ή τέλος πάντων, πιστεύει ο καθηγητής σου) ότι θα μπορούσα να πάρω δυο τρεις κανονισμούς Η/Μ εγκατστάσεων και να μελετήσω μια βιομηχανική μονάδα συμπαραγωγής ατμού - ηλεκτρισμού; Κι αν το έκανα τι θα κέρδιζα ως πολιτικός μηχανικός;

 

Λοιπόν, επί της ουσίας, αυτό που θες να κάνεις είναι το θέμα μεταλλικών κατασκευών Ι. Μόνο που και εκεί τα φορτία τα δίνει η εκφώνηση (τουλάχιστον έτσι γινόταν παλιά)... Θα πρότεινα λοιπόν να ξεκινήσεις από έναν τεταρτοετή φοιτητή (/τρια) Π.Μ...

Link to comment
Share on other sites

Και για ποιόν λόγο? Αφού ούτως ή άλλως δεν υπογράφουμε εμείς οι Μηχ. Μηχ. για μεταλλικές.

 

Αυτο ειναι 100000000% ? Κανενα δικαιωμα? δε μπορει....

Οπως και να εχει, εχουμε αυτη την εργασια στο μαθημα 'μεταλλικες κατασκευες', το οποιο, αν δεν υπογραφουμε οπως λες, υπαρχει μονο για γνωσεις??

Ξεφευγουμε απ το θεμαααα, καμια βοηθεια για την εργασιαααα ρε παιδια μου? ;)

Link to comment
Share on other sites

Ρε 'συ Χριστινάκι...

Λοιπόν, επειδή δεν πρόκειται να σε βοηθήσει κανείς μηχανολόγος, να λίγα για αρχή:

Προφανώς έχεις στα χέρια σου το αρχιτεκτονικό σχέδιο της αποθήκης. Θα πρέπει να επιλέξεις τι διάταξη θα έχει ο φορέας σου και το υλικό του (πχ S235).

Ακολούθως θα πάρεις τον Ευρωκώδικα 1 και θα βρείς:

- Τα φορτία των επικαλύψεων - πλαγιοκαλύψεων κλπ

- Το κινητό φορτίο της στέγης από τους πίνακες 2.5 και 2.6 (μέρος 2-1)

- Το φορτίο χιονιού από το μέρος 2-3, αυτό είναι δυσκολότερο.

- Τα φορτία ανέμου ανά διεύθυνση ανέμου (μέρος2-4), αυτό είναι πολύ δυσκολότερο.

- Τους συντελεστές συνδυασμού δράσεων ψi για την δημιουργία των συνδυασμών σχεδιασμού (πίνακας 3.1)

 

επειδή τα παραπάνω θα σε δυσκολέψουν, θα πρότεινα το βιβλιαράκι του Ερμόπουλου "Ευρωκώδικας 1" που είναι απλό, κατανοητό, με παραδείγματα...

 

Με τα φορτία θα πρέπει να λύσεις τον φορέα για να βρεις τα εντατικά μεγέθη. Σε πρώτη φάση μπορείς να αγνοήσεις το ίδιο βάρος των δοκών. Αφού υπολογίσεις Μ,Q,N για κάθε φορτιστική κατάσταση θα κάνεις τους συνδυασμούς σχεδιασμού σε κάθε χαρακτηριστική διατομή. Μετά θα αρχίσεις να επιλέγεις είδος και διατομή μελών.

Προφανώς, σκοπός του σχεδιασμού είναι να βρούμε την οικονομικότερη λύση για την μεταφορά των φορτίων με την ασφάλεια που προδιαγράφουν οι κανονισμοί. Αυτό δεν επιτυγχάνεται κατ' ανάγκη με την ελαφρότερη κατασκευή.

 

Εδώ χρειάζεσαι τον ΕΚ-3. Δεν την γλιτώνεις, πριν ξεκινήσεις θα σου συνιστούσα να διαβάσεις όλο το ΕΝ1993-1-1 : 2004. Για κάθε διατομή θα βρίσκεις την κλάση της, μετά θα κάνεις τους ελέγχους σε ροπή και τέμνουσα, μετά τον έλεγχο σε λυγισμό (καμπτικό/στρεπτοκαμπτικό).

 

Θα ξεκινήσεις από το τυπικό ζευκτό. μόλις το λύσεις και βρεις τις διατομές του θα λύσεις τα υποστυλώματα. Έχοντας διαστασιολογήσει το τυπικό ζευκτό με τους στύλους του θα λάβεις τα πρόσθετα φορτία λόγω κατασκευαστικών ατελειών (λέει ο ΕΚ-3 πως), τα οποία θα θεωρήσεις ώς μία επιπλέον φορτιστική κατάσταση, διαφορετική για κάθε συνδυασμό δράσεων.

Θα υπολογίσεις διαγράμματα μεγεθών ορθής έντασης τεγίδων και εγκαρσίων συνδέσμων, συνεκτιμώντας και τα φορτία λόγω κατασκευαστικών ατελειών σε τεγίδες και εγκαρσίους συνδέσμους. Θα διαστασιολογήσεις τεγίδες, μηκίδες και εγκάρσιους συνδέσμους.

 

Στην συνέχεια με τον ίδιο τρόπο θα υπολογίσεις τους αντιανέμιους και τους χιαστί συνδέσμους. Θα επιλέξεις διαγωνίους και θα ξανά-ελέγξεις όλα τα μέλη των ζευκτών και των στύλων που μετέχουν σε συστήματα ακαμψίας.

 

Όταν φτάσεις εδώ, μπορείς να ασχοληθείς με την θεμελίωσης, όπου θα χρειαστείς τον ΕΚΩΣ.

 

Στην συνέχεια ξεκινάς τους ελέγχους των συνδέσεων. Κατά βάση οι συνδέσεις είναι συγκολλητές, κοχλίες χρησιμοποιούνται μόνο για τις συνδέσεις επί τόπου του έργου. Ο ΕΚ-3 δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (επιτρεπόμενες διατάξεις συνδέσεων, διαστάσεις, αποστάσεις οπών, διαδικασία ελέγχου συγκολλήσεων, κοχλιών, ελασμάτων). Μόνο για τις πλάκες έδρασης και την συνεργασία τους με το σκυρόδεμα θα χρειαστείς το παράρτημα F.

 

Αυτά... (για αρχή... όπως είδες μιλήσαμε μόνο για την οριακή κατάσταση αστοχίας...)

 

 

Τώρα όπως καταλαβαίνεις, τα παραπάνω θα ήταν ένας καλός οδηγός για έναν νέο Πολιτικό Μηχανικό. Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις όλα αυτά. Θα σου πρότεινα να εξετάσεις ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο της εργασίας σου...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβα....και εκτος απο ολο αυτο, υπαρχει και η οριακη κατασταση λειτουργικοτητσς σωστα? ουφ.... Όμως δεν εχω κανενα αρχιτεκτονικο σχεδιο! θα πρεπει μονη μου να κανω 3-4 σκαριφηματα της κατασκευης, να τα αξιολογησω (τεχνικα και οικονομικα), να επιλεξω την καλυτερη λυση απο αυτες. Μετα θελει στατικό έλεγχο πλαισίου / δικτυώματος, ελεγχο αντοχής κρίσιμων συνδέσεων / κόμβων,ελεγχος αντοχής σημείων στήριξης, και αφου κανω κατι σαν επαληθευση σε προγραμμα Η/Υ, να δωσω κατασκευαστικα σχεδια. Αυτα....

Απλα, δεν εχω ιδεα με τι κριτηριο θα σχεδιασω τα σκαριφηματα, τις διαστασεις τους, τα υλικα τους, ενταξει για την αξιολογηση τους πιστευω θα βρω καποια ακρη. Οπως και για τα στοιχεια συνδεσης τους, πως θα τα επιλεξω, τυχαια? Για τους ελεγχους, ενω ξερω να κανω ελεγχο σε δοκους, πλαισια, δικτυωματα ξεχωριστα, σε ολα αυτα μαζι και με τα φορτια ανεμου χιονιου κλπ.....δε ξερω. Τα φορτια ανεμου/χιονιου λαμβανονται σαν κατανεμημενο σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Τώρα όπως καταλαβαίνεις, τα παραπάνω θα ήταν ένας καλός οδηγός για έναν νέο Πολιτικό Μηχανικό. Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις όλα αυτά. Θα σου πρότεινα να εξετάσεις ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο της εργασίας σου...

 

Σε ευχαριστω παρα πολυ για ολα αυτα που καθησες να γραψεις, αληθεια! Τωρα θα τα διαβασω αναλυτικα και θα προσπαθησω να αρχισω απο καπου! με βοηθησες αληθεια ;)

Link to comment
Share on other sites

Από περιέργεια την αντίστοιχη θεωρία την έχετε διδαχτεί ; Θέλω να πω, με ποια λογική σας τα ζητάνε όλα αυτά ;

 

Κοιτα, αντοχη υλικων, τεχνικη μηχανικη, οπως και στοιχεια μηχανων, εχουμε διδαχθει, οποτε απο αυτα ξερω να κανω τους αντιστοιχους ελεγχους. Αυτο που δεν εχω ειναι η εμπειρια σε μελετες τετοιου ειδους, και η σειρα με την οποια θα κανω τα πραγματα, καθως και καποιες λεπτομερειες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.