Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσβαση - Δικαίωμα σε ταράτσα


Anwnumos

Recommended Posts

Φίλε/η SeNNinha, προφανώς και στον κανονισμό των πολυκατοικιών όπως και σε όλους τους κανονισμούς - συμφωνίες, μπορεί να υπάρχουν όροι/ρητρες κ.λπ. που να αντίκεινται σε κανόνες κοινού δικαίου ή/και νόμων του κράτους. Δεν τίθεται συζήτηση περί αυτού. Και φυσικά σε ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη θα αναιρείτο κάτι τέτοιο, εφόσον θα ίσχυε.

Link to comment
Share on other sites

Ασε το θέμα με τους καταχρηστικούς όρους έχει πολλές ερμηνείες .

Το κτίριο κάποιος ειδικός το μελέτησε και αυτός πρέπει να έχει άποψη .

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Λόγους πυρασφάλειας μπορεί να επικαλεστεί μόνο εαν προβλέπεται ο χώρος της ταράτσας σαν όδευση διαφυγής στην μελέτη πυρασφάλειας της οικοδομής αλλά αμφιβάλω εαν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή σου.

 

Νομίζω ότι μάλλον εδώ είναι η πιο σχετική συζήτηση για τα θέμα που έχω αλλά καλύτερα να το περιγράψω πλήρως.

 

Πρόκειται για κοινόχρηστο (σύμφωνα με το καταστατικό της πολυκατοικίας) δώμα πάνω από μεζονέτα (6ος και 7ος). Το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο σταματάει στον 6ο όροφο και από τον 6ο στον 7ο ανήκει στην μεζονέτα (συνεχίζει δηλαδή ως εσωτερική σκάλα της μεζονέτας), ενώ για την πρόσβαση από τον 7ο στο δώμα στα σχέδια της πολεοδομίας υπάρχει καταπακτή η οποία δεν έχει υλοποιηθεί.

 

Ιδιοκτήτης του 4ου θέλει να βάλει ηλιακό θερμοσίφωνα στο δώμα, αλλά ο ιδιοκτήτης της μεζονέτας επικαλείται το καταστατικό της πολυκατοικίας που τον αναγκάζει να επιτρέψει διέλευση από το διαμέρισμά του, μόνο σε τεχνικό για την κεραία ή για συντήρηση και επισκευές. (Ο ίδιος όμως έχει βάλει ηλιακό τον οποίο μετά από την επίμονη "έκφραση δυσαρέσκειας" του άλλου ιδιοκτήτη και μάλλον με το φόβο ...καταγγελίας(?) θεώρησε σκόπιμο να μεταφέρει πάνω σε πέργκολα που έχει στο μπαλκόνι του.)

 

Προσπαθώντας να βρω άκρη, ρώτησα στην πολεοδομία και ένα από αυτά που μου είπαν είναι ότι είναι μεγάλη παράβαση η μη κατασκευή της καταπακτής γιατί είναι υποχρεωτικό να προβλέπεται διέλευση των πυροσβεστών και πως αν τυχόν γίνει καταγγελία και βρουν την καταπακτή κλειστή, ο ιδιοκτήτης θα έχει μεγάλες κυρώσεις.

 

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να βρω τον κανονισμό που ορίζει τα παραπάνω. Αν κάποιος έχει κάτι υπ' όψιν...

 

Σημ: Ο δικηγόρος του πελάτη λέει ότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει όποιον θέλει να βάλει ηλιακό σε διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις αλλά επειδή ούτε αυτό το έχω δει (ή βρει) το μεταφέρω απλά, με επιφύλαξη.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει ενα παραδοξο στο καταστατικο της πολυκατοικιας.Πως υπαρχει κοινοχρηστη ταρατσα χωρις τη δυνατοτητα προσβασης εκει?Ειναι σημαντικο η μη κατασκευη της καταπακτης αλλα και η υπαρξη της παλι δεν λύνει το θεμα. Μαλλον πρεπει να αναθεωρηθει το καταστατικο (ακομα και το συνταγμα αναθεωρειται -οποτε τους συμφερει τους 300-)και να επιτρεψει περισσοτερες χρησεις-διελευσεις προς την ταρατσα.Αντε να τον πεισεις τον μεζονετακια μπορεις να πεις.Ειναι πολυ μπερδεμενη υποθεση και μαλλον μονο δικαστικα (εφοσον επιμεινουν στις θεσεις τους ) θα δοθει λυση.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να βρω τον κανονισμό που ορίζει τα παραπάνω. Αν κάποιος έχει κάτι υπ' όψιν...

 

Ο Κανονισμός κάθε πολυκατοικίας έχει κατατεθεί σε Συμβολαιογράφο και συνήθως επισυνάπτεται στην αρχική Πράξης Σύστασης Οριζοντίων Ιδιοκτησιών. Επομένως θα γίνεται σίγουρα αναφορά στο Συμβόλαιο Αγοράς του διαμερίσματος του πελάτη σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Αν και το συγκεκριμένο θέμα είναι ανενεργό εδώ και καιρό ήθελα την γνώμη σας σε ένα ζήτημα που με απασχολεί τελευταία. 

Σε περιπτωση που το δώμα δεν είναι κοινόχρηστο αλλά είναι αποκλειστικής χρήσης συμφωνα με την συμβολαιογραφική συσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ,  νόμιμα μεταγεγραμμένη , το δικαιωμα αυτό της αποκλειστικής χρήσης σε τι συνισταται ακριβως;

Ο δικαιουχος αποκλειστικής χρήσης ( ο οποίος έχει και το δικαίωμα υψούν και την "αέρινη στήλη")

μπορεί αν επιθυμει να απαγορευσει την προσβαση στην ταράτσα στους υπόλοιπους συνιδιοκτητες της πολυκατοικίας;

Την τοποθέτηση αντικειμένων στο δώμα ; 

Και ακομη κατι : έστω ότι το κλιμακοστάσιο ειναι κοινοχρηστο (αν και δεν καθοριζεται ρητώς στην σύσταση αλλα κατα τον νόμο είναι κοινόχρηστο)

και οδηγεί στο αποκλειστικής χρήσης δώμα .

Η αποληξη του κλιμακοστασίου αποτελείται απο το "ταρατσακι" της αποληξης και τους κάθετους εξωτερικούς τοιχους της,

που  "βλέπουν" στο αποκλειστικής χρησης δώμα.

Οι εξωτερικοι αυτοί τοιχοι της αποληξης του κλιμακοστασίου ειναι κοινόχρηστοι; 

Η' μήπως  ως περιμετρικοι τοιχοι του δώματος ,που είναι αποκλειστικής χρήσης, ανήκουν και αυτοί στον δικαιουχο αποκλειστικής χρησης, ωστε να μην μπορούν επι αυτών να αναρτήσουν οτιδήποτε οι υπολοιποι συνιδιοκτητες ; 

Καπου διαβασα ότι ο όγκος ενος ακινήτου , ενός διαμερισματος π.χ.  υπολογίζεται σε κυβικά εκατοστα και προσδιοριζεται απο το δαπεδο , το ταβάνι του και τους περιμετρικούς τοιχους του διαμερισματος. 

Θα μπορούσαμε να πουμε ότι η αποκλειστική χρήση επι του δώματος ασκείται στην επιφάνεια του δώματος και στον υπεράνω αυτής "αερα" όπως προσδιοριζεται απο τους περιμετρικούς τοιχους αυτής; 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων . 

Link to comment
Share on other sites

Εχει την αποκλειστικη χρηση απο τον κανονισμο.

Ισχυει ό,τι λεει ο κανονισμος.

Απολυτως...

 

Οι σκαλες  -ολες- ειναι παντοτε κοινοχρηστες

 

Η σκαλα  που οδηγει  προς στην ταρατσα ειναι και αυτη κοινοχρηστη

απλα οδηγει σε τμημα οπου εχει αλλος το δικαιωμα της αποκλειστικης χρησης

 

Μπορεις να ανεβοκατεβαινεις μεχρι το πορτακι της ταρατσας...οσες φορες την ημερα θελεις..

.

Κανεις δεν μπορει να βαζει καρφια στους εξωτερικους τοιχους στο καμαρακι - μηχανοστασιο  της ταρατσας...

και να "αναρτησει" διαφορα τηγανια ή τεντζερεδες σε αυτα

Και το καμαρακι ειναι κοινοχρηστο.

 

Οπως δεν μπορει να αναρτησει τιποτε στους τοιχους των  κοινοχρηστων διαδρομων  ή της κοινοχρηστης εισοδου της οικοδομης....

ομοίως  και σε αυτο της ταρατσας...

 

τα υπολοιπα...τα συζητας με τον δικηγορο σου

 

.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

σε 3ωροφη οικοδομη στον β(κ τελευταιο )οροφο κατα τα συμβολαια μπορουν να χτιστουν 2 διαμερισματα(διαφορετικοι ιδιοκτητες) απο 61 τμ. Ο ενας το εφτιαξε κ δεν αφηνει τον αλλο να το φτιαξει με το επιχειρημα οτι δεν εξασφαλιζεται σκαλα προς το ανωτερο δωμα .Αν ο ιδιοκτητης που δεν εφτιαξε ακομη το δικο του τοποθετησει στο μελλον μια μεταλλλικη κυκλικη στο δικο του μπαλκονι  γινεται δουλεια?

Επισης η προσθηκη κατασκευαστικα πως θα μπορουσε ναγινει?αρμος+νεα τοιχοποιια  στο ομορο?

δηλαδη νεο στατικο συστημα  η συνεχιζω επι του ηδη υπαρχοντος ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η οριζόντια δεν συνοδεύεται απο σχεδιαστική περιγραφή του χώρου που θα καταλάμβανε κάθε ιδιοκτησία στο β όροφο? Εκεί φαίνεται η πρόβλεψη για κλίμακα στο δώμα? Αν όχι , και θέλουν τότε θα πρέπει να αλλάξουν τη σύσταση αλλιώς χτίζουν ότι τους λέει η οριζόντιά τους. Αν κάποιος θίγεται, πάει στα δικαστήρια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.