Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδειες Ε.Ε.για λέβητες και κλιματιστικά σε αρχιτέκτονες,τοπογράφους και πολιτικούς???


Recommended Posts

δεν θα γίνει κάποιος μηχανικός επειδή κάποιος νόμος του εξασφάλισε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά επειδή έμαθε να παραδίδει σωστή δουλειά.

 

Έλα όμως που κάποιοι θεωρούν επειδή υπάρχουν αυτά τα ρημαδό ΦΕΚ του 30 ότι είναι μηχανικάρες... Εχώ συναντήσει και μιλήσει με άτομα που επειδή το κράτος τους χάρισει απλόχερα ΕΔ νομίζουν ότι είναι Θεοί... Αυτοί δεν είναι πρόβλημα για το κλάδο των μηχανικών... Και μιλάω για άτομα από όλες τις ειδικότητες κ. Κάπο...

 

(Έρχεται ένας φίλος μου τις προάλλες και λέει:''Εγώ έχω καλύτερα ΕΔ από σένα...'' Χαχαχαχα... Να ζηλέψω??? Που ο άνθρωπος δεν έπιασε ποτέ στη ζωή του κατσαβίδι...)

 

Στο θέμα μας όμως, η Ε.Ε. αλλά και οι Ε.Μ. είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που ευρωπαικώς είναι πρωτίστης σημασίας... Στην Ελλάδα, αντί να κάνουν οργανωμένα στάδια προσαρμογής του επιστημονικού και μη κόσμου σε αυτό το νέο μέτρο, φτάχνουν ΠΔ και ΦΕΚ με κενά για να πλακώνονται οι μηχανικοί μεταξύ τους, και δίνουν συνέχεια αναβολές για το Ενεργειακό Πιστοπιητικό (μάθατε ότι έγινε πάλι εξάμηνη αναβολή, μπράβο, είναι πολύ σωστοί...)

Link to comment
Share on other sites

Απορώ, με όλες αυτές τις καθυστερήσεις, τι την ήθελαν τη ρημάδα την προσωρινή άδεια... Μόνο για να βρισκόμαστε σε δουλειά;

 

Εχεις δίκιο spgirl, αλλά είδες ποια ήταν η πρώτη αντίδρασή μας; Αντί να διαμαρτυρηθούμε απαιτώντας καλύτερους και πιο καθαρούς Κανόνες, αρχίσαμε "εγώ είμαι πιο αρμόδιος από εσένα..." κλπ. Στην ουσία αποδεχόμαστε κάθε αυθαιρεσία μας επιβάλλουν οι δικηγόροι-οικονομολόγοι-γιαλατζί οικολόγοι του υπουργείου και προσπαθούμε να χωθούμε σε ένα πόστο πετώντας τον άλλο από μέσα.

 

Και απόδειξη αυτών που λέω;

 

Πες μου πότε έκαναν οι ιδιώτες μηχανικοί μια απεργία και ακούμπησαν τα μολύβια κάτω; Ποτέ!!!

 

Σε μια εταιρεία που συνεργαζόμουν παλιά, είχαν έναν Αγγλο μηχανικό. Μια ωραία μέρα, στις 12.00 ακριβώς ακούμπησε το μολύβι κάτω και καθόταν άπρακτος, γιατί το συνδικάτο του είχε αποφασίσει 2ωρη στάση εργασίας. Στις 2.οο ακριβώς, συνέχισε. Και βρισκόταν σε ξένη χώρα ο άνθρωπος.

Link to comment
Share on other sites

Ε αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους μηχανικούς... η πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν "σηκώνουν κεφάλι".

 

Άλλωστε είναι μάλλον θέμα νοοτροπίας.

Μεγαλώσαμε περιμένοντας από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα...

Link to comment
Share on other sites

κ.Κάπο, Θεός ο Άγγλος... Αλλά το θέμα δεν είναι να μαζευτούν όλοι οι ιδιώτες μηχανικοί και να κάνουν απεργία... Αλλά το ΤΕΕ, που είναι ο επιστημονικός σύμβουλος (τρομάρα του) του Κράτους, να καταστήσει σαφές κάποια βασικά προβλήματα...

 

Ας πουμε, εδώ στο foroum εχούν πλακωθεί όλοι με όλους γι αυτά τα ΕΔ... Δουλεύουν όλοι οι Μηχανικοί με ΕΔ του 30 επί Βασιλείας της Ελλάδας... Και θέλουμε να θεωρούμαστε ευρωπαική προηγμένη χώρα??? Ας πάρει την πρωτοβουλία η Μπιρμπίλη, ο Χρυσοχοίδης ή οποιοσδήποτε άλλος υπουργός να δώσει τέλος σε αυτή την φαρσοκωμωδία...

 

Όσο για τον θεμα μας, στις άλλες χώρες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα εφαρμογής γτ εκεί οι άνθρωποι ήταν σοβαροί... Ήταν σαφές πως γίνεται η Ε.Ε., ποιοί την κάναν, με ποιές προυποθέσεις κτλ... Εδώ κοροιδευόμαστε μεταξύ μας...

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά... υπάρχει κάποιο πρόβλημα εδώ. Χρόνια ολόκληρα (άνω της δεκαετίας) δεν μου είχε τύχει να συναντήσω κάποιο πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Και μόλις γράφτηκα στο φόρουμ διαπίστωσα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει θέμα στο οποίο να μην γίνει χαμός στο spam για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Έλεος !!!

Link to comment
Share on other sites

Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα όταν υπήρχαν 200 μηχανικοί, εκ των οποίων οι 190 ήταν Πολιτικοί. Ετσι, για εγκαταστάσεις ισχύος μέχρι 50 kW έχουν ακόμα δικαίωμα να υπογράφουν, όπως εμείς οι υπόλοιποι μηχανικοί για κτίρια μέχρι 2 ορόφους (ας είναι και 30.000 τ.μ. ο κάθε όροφος).

 

Το θέμα είναι ότι η Ελλαδίτσα μας είναι μια μικρή τρύπα στο κέντρο του πουθενά, με μια μαραζωμένη αγορά, οικονομία που παραπαίει και ένα κάρρο μηχανικούς, σε αναλογία απίστευτη για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνεπώς, αν περίμενε κάποιος να κάνει εξειδίκευση που κάνουν σε μεγάλες βιομηχανικές χώρες, δεν θα είχε απλά δουλειά.

 

Συνεπώς, η εξίσωση είναι δύσκολη, το Κράτος φοβισμένο και απρόθυμο και η κατάσταση θα διαιωνίζεται...

 

Πάντως, αν ήμουν στην ηλικία σας και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, σας ορκίζομαι ότι θα είχα ήδη φύγει από εδω...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, αν ήμουν στην ηλικία σας και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, σας ορκίζομαι ότι θα είχα ήδη φύγει από εδω...

 

Αν και φεύγουμε από το θέμα, κ. Κάπο δε νομίζω ότι έξω μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλιες... Εξηγούμαι: Εγώ που τελειώσα ένα Περιφερειακό Πολυτεχνείο και τώρα τελειώνω ένα master σε ενα Περιφερειακό Πολυτεχνείο, νομίζετε ότι μπορώ να πάω στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κτλ κτλ, να δώσω το βιογραφικό μου και να ζητήσω δουλειά??? Θα γελάνε μαζί μου οι άνθρωποι... Σιγά μη περιμένουν εμάς τους Έλληνες να τους κάνουμε έργα και άλλα... Έχουν πολύ καλύτερους μηχανικούς κτλ

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό κάνεις ένα μικρό λάθος. Οι μηχανικοί είναι σε μεγάλη έλλειψη στην Ευρώπη και Αμερική, κι εδώ σε λίγο θα μας ζητάνε να ξεβουλώνουμε νεροχύτες (κι εμείς θα τσακωνόμαστε ποιος πήρε μαθήματα υδραυλικής, ρευστομηχανικής και αν εντάσσονται στα υδραυλικά υπό πίεση ή όχι)

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν καλή φήμη έξω. Για να ειμαι πιο ακριβής οι έλληνες φοιτητές έχουν καλη φήμη. Έχουμε πολλα μαθήματα και μεγάλη ύλη σε αυτα καθώς και 5 χρόνια σπουδών. Ειδικά για Ελλαδα δεν δίνουν μεγαλη σημασία στο βαθμό πτυχίου διότι ξέρουν ότι δύσκολα παίρνεις πάνω απο 8/10 που για εδώ είναι άριστα.

 

Για να μιλήσω και για προσωπική εμπειρία:

Στην Αμερικη σε οποίο πανεπιστήμιο είχα κάνει αίτηση με είχε δεχτεί (ακόμη και τα top 10) και είχα βαθμό πτυχίου 7,5. Αρκετά μου έδιναν και υποτροφία το 50% των διδάκτρων. Κανά δυο μου Είχαν δώσει και 100% των διδάκτρων.

 

Επίσης δυο που μου είχαν ζητήσει αναλυτικό προγραμμα σπουδών και ύλη μοτ πρότειναν να κανω μονο 2 μαθηματα και να μου αναγνωρισουν master (θελει 3-4 εξαμηνα με 4 μαθηματα το εξαμηνο) και να πάω κατευθείαν για PHd.

 

Και για να μην παρεξηγηθώ, ήμουν ένας απλά μέτριος φοιτητής στο ΑΠΘ.

 

Γενικά υπήρχε ένα πολυ θετικό κλίμα και γνώμη για τους έλληνες φοιτητές. Και όχι άδικα μιας και το επίπεδο γνώσεων μας και απο το Γυμνασιο αλλα και απο το πανεπιστήμιο είναι υψηλό συγκρινόμενοι με το αντίστοιχο των ξένων. Αυτό που υστερούμε είναι ότι μας έχουν μάθει να διαβάζουμε ότι μας δίνουν ως έτοιμη γνώση και δεν έχουμε μάθει να αναζητούμε την γνώση σε βιβλιοθήκες μιας και ποτε δεν θα ξέρουμε αρκετά για ένα θέμα ή όσα ξέρουμε μπορει να έχουν παλιωσει πια. Αυτό έξω το μαθαίνουν απο μικροί και δεν ασχολούνται με την αποστηθιση των γνώσεων.

Link to comment
Share on other sites

Καλά έχουμε βγει εντελώς off topic (υπήρχε και thread πάνω σε αυτό το θέμα αλλά νομίζω ότι είναι κλειδωμένο) αλλά για μένα η μεταναστευση θα είναι η τελευταία επιλόγη... Και εξηγώ:

Γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατοτητές μου... Ούτε καμμιά ΥπερΜηχανικαρα είμαι, ουτε καμμιά έξυπνη που νομίζω ότι κυριαρχώ παντού... Πήρα ένα καλό δίπλωμα με 7,7 βαθμό πτυχίου, τελειώνω και το Master μου, πάλι με καλούς βαθμούς... Μπορεί στην Αμερική να είναι έτσι όπως τα λες SeNNinhA όσο αφορά την εισαγωγή ελλήνων σε πανεπιστήμια για Master και phd, αλλά αμφιβαλλω ότι μπορώ εγώ να πάω να ζητήσω δουλειά με τα ολίγα προσόντα που έχω... Κάποιος με πολύ μεγάλη εμπειρία ίσως ναι... Εγώ ξέρω ότι δεν είμαι και τόσο καλή...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.