Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγγραφές Κτηματολογίου


Recommended Posts

Σε πρόσφατη έρευνα γεωτεμαχίου με παλαιό κτήριο, που διενήργησα σε Κτηματολογικό Γραφείο όπου υφίστανται οριστικές εγγραφές, διαπίστωσα ότι στο κτήριο που είχε κληρονομηθεί βάσει διαθήκης (τμήμα ισογείου στον Α, υπόλοιπο τμήμα ισογείου και όροφος στο Β) δόθηκαν από το Κτηματολόγιο αυθαίρετα ποσοστά συνιδιοκτησίας χωρίς να υπάρχει Πράξη Σύστασης Οριζοντίων Ιδιοκτησιών και χωρίς τα ποσοστά αυτά να συμφωνούν με την αναλογία των τ.μ. κάθε τμήματος επί του εμβαδού του οικοπέδου.

Τα τμήματα του κτηρίου δηλώθηκαν από τους Α και Β χωρίς χιλιοστά επί του οικοπέδου, όπως περιγράφονταν στη διαθήκη και στις δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα από το θιγόμενο συνιδιοκτήτη ; Είναι σύννομη η ενέργεια του Κτηματολογίου να δώσει χιλιοστά ;

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Χρησιμοποιείστε σας παρακαλώ την εντολή "Edit" και διορθώστε. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, terry

Link to comment
Share on other sites

Είναι σύννομη η ενέργεια του Κτηματολογίου ;

 

Το να λαμβάνεται υπόψη η τελευταία βούληση μέσω της διαθήκης του κληρονομούμενου, αποτελεί για το Κτηματολόγιο "άτυπη σύσταση" και είναι σύννομη ενέργεια. Άρα έχει σημασία τι ακριβώς λέει η διαθήκη.

Link to comment
Share on other sites

Η διαθήκη αφήνει ένα κατάστημα του Ισογείου στον Α κληρονόμο και το δεύτερο κατάστημα με τον πρώτο όροφο στο Β κληρονόμο.

Το κτήριο είναι παλιό (προ του '40) και δεν έχει σύσταση ορ. ιδιοκτησιών.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα μετά από μια ακόμα ανάγνωση. Από όσο θυμάμαι, αυτά τα περνάγαμε ως οριζόντιες χωρίς ποσοστό με ειδική παρατήρηση περί άτυπης σύστασης. Είχαν πρόβλημα οι μελετητές γιατί τους χτύπαγε έλεγχος για έλλειψη ποσοστού και για να το ξεπεράσουν, έβαλαν προφανώς αυθαίρετα ποσοστά (μη γνωρίζοντας ότι υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία) και παραδόθηκε έτσι. Θα σου πρότεινα να ρωτήσεις στην Κτηματολόγιο Α.Ε. από όπου μάλλον θα προταθεί να γίνει σύσταση οριζόντιας.

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ ότι η περίπτωση υπάγεται στα πρόδηλα δηλ.ολοφάνερα σφάλματα και έχουν θεσπισθεί διαδικασίες διόρθωσης

δες "κτηματολογικές εγγραφές" Γιώργου Μαγουλά

με το νόμο 3481/2006 το μεγαλύτερο μέρος των ανακριβών εγγραφών το οποίο οφείλεται σε διάσταση μεταξύ του τίτλου κτήσης που έχει μεταγραφεί στο υποθηκοφυλάκειο και της κτηματολογικής εγγραφής που εμφανίζεται στο κτηματολογικό φύλλο λύεται υπέρ του τίτλου κτήσης

Link to comment
Share on other sites

Υπάγεται στα πρόδηλα θεωρητικά, όμως εδώ υπάρχει ζήτημα με το τι "αποτέλεσμα" θα προκύψει ακόμα και αίτηση διόρθωσης προδήλου να κάνει, όσο δεν γίνεται πράξη σύστασης οριζόντιας. Άντε και πάει με πρόδηλο, τι θα εμφανίζονται στους ιδιοκτήτες; Οριζόντιες χωρίς ποσοστό; Αυτό ήταν λύση ανάγκης για να μπορέσουμε να παραδώσουμε τις μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Έχω και εγώ μία περίπτωση εσφαλμένης εγγραφής στο Κτηματολόγιο και, συγκεκριμένα, οι κύριοι δύο όμορων λαχιδιών γράφτηκαν με αντιμετάθεση στο Κτηματολόγιο (περίπου 2000) αλλά σωστά στην ΠΕ (περίπου 2003-04).

 

Έχουν ξεκινήσει δικαστικούς αγώνες, με το άρθρο 6, για να διορθωθεί το λάθος. Έχω ερευνήσει το θέμα στο Κτηματολόγιο και οι αρμόδιοι με πληροφόρησαν ότι, από τα στοιχεία των όμορων (ιστορικών) ΚΑΕΚ που τους έδωσα, φαίνεται ότι πρόκειται για αντιμετάθεση που έγινε από τον μελετητή. Δηλαδή πρόκειται και εδώ για προφανές λάθος.

 

Διερωτώμαι, εάν υπάρχει άλλη διαδικασία διόρθωσης του λάθους, εκτός από τη δικαστική οδό.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μακάρ υπάρχει αλλά δυστυχώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του υποθηκοφύλακα ή του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Θα προσπαθήσω να συζητήσω με την προϊσταμένη του κτηματολογικού γραφείου, αν και δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, παρά το γεγονός ότι το ιστορικό είναι ξεκάθαρο.

Link to comment
Share on other sites

την προϊσταμένη

 

Ελπίζω να μην αφορά μια δυο που ξέρω που δεν πολυσυζητιούνται.

Υπάχουν γραφεία πάντως που αυτά τα λάθη (που αποτελούν προφανέστατα πρόδηλα σφάλματα του μελετητή ή που αποδεικνύεται το λάθος από συμβόλαια) που διορθώνονται με την απλούστατη διαδικασία του προδήλου. Ελπίζω να είσαι τυχερός.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.