savvas31 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην βιοκλιματική δόμηση παίρνουμε πολύ σοβαρά την θερμοχωρητικότητα των τοίχων και την υστέρηση (αποθήκευση ενέργειας) που μπορεί να εκμεταλλευτεί. Αν όμως στο εσωτερικό μίας κατοικίας αντί για σοβά βάλω διπλή γυψοσανίδα θα μπορώ να εκμεταλλευτώ αυτές τις ιδιότητες των τοίχων; Ευχαριστώ
cmkapos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Μάλλον δεν θα μπορέσεις, γιατί αν κοιτάξεις στο manual της ASHRAE θα δεις ότι η θερμοχωρητικότητα του συστήματος ξηράς δόμησης είναι πολύ χαμηλή. Από την άλλη, αν το αντιμετωπίσεις τεχνο-οικονομικά στο σύνολό του, η ενέργεια που θα αποθηκεύσεις σε ένα τοίχο βαριάς κατασκευής, πότε θα αποσβέσει τη διαφορά κόστους κατασκευής του τοίχου αυτού; Διλήμματα, διλήμματα.....
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.Αν όμως στο εσωτερικό μίας κατοικίας αντί για σοβά βάλω διπλή γυψοσανίδα θα μπορώ να εκμεταλλευτώ αυτές τις ιδιότητες των τοίχων; Η θερμοχωρητικότητα των τοίχων σου υπολογίζεται κανονικά αναλόγως το υλικό και το πάχος τους. Εαν βάλεις γυψοσανίδα στην πράξη χάνεις από θερμοχωρητικότητα και δεν κερδίζεις. Ο σοβάς είναι καλύτερη λύση δίνοντάς σου μεγαλύτερο πάχος στο οποίο έχει αφαρμογή η θερμοχωρητικότητα του τοίχου σου. Η διπλή γυψοσανίδα εκτός του υλικού έχει και δύο διαχωριστικές επιφάνειες με στρώμα αερα ανάμεσά τους τις οποίες ο σοβάς δεν έχει. Εαν θέλεις πραγματικά να αυξήσεις την θερμοχωρητικότητά σου τότε απλά θα χρησιμοποιήσεις τοίχο από σκυρόδεμα. Προσοχή όμως γιατί τα ψυκτικά σου φορτία το καλοκαίρι θα είναι υψηλότερα και πιθανόν το ενεργειακό σου ισοζύγιο θα ειναι χειρότερο.
kostas K Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2010 Για θερμοχωρητικότητα όντως ή σκυρόδεμα ή υπερμπατικό τούβλο ή χώμα (π.χ. pise). Tα ψυκτικά φορτία το καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι ψηλότερα. Η θερμική υστέρηση θα σου βγάζει το peak της θερμοκρασίας το βράδυ που (θα πρέπει να) δουλεύει ο νυκτερινός αερισμός. Αν οι εν λόγω τοίχοι είναι σκιασμένοι το καλοκαίρι με φυτά ή προστεγάσματα ακόμα καλύτερα.
jedi.Yannis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Εαν θέλεις πραγματικά να αυξήσεις την θερμοχωρητικότητά σου τότε απλά θα χρησιμοποιήσεις τοίχο από σκυρόδεμα. Προσοχή όμως γιατί τα ψυκτικά σου φορτία το καλοκαίρι θα είναι υψηλότερα και πιθανόν το ενεργειακό σου ισοζύγιο θα ειναι χειρότερο. Δεν είναι απόλυτο αυτό. Η ενέργεια που μαζεύουν τα στοιχεία αυτά είναι όση αφήνεις να μπει μέσα από την αρχή. Επίσης το καλοκαίρι τα δουλεύεις με νυκτερινό αερισμό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ αποδίδουν την νύκτα την θερμότητα που μάζεψαν όλη μέρα αυτή δεν μένει μέσα στο χώρο, και συνεπώς ψύχονται χωρίς να θερμαίνουν το χώρο. Την ημέρα επειδή έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα ο χώρος αποδίδει θερμότητα προς αυτά και μένει πιο δροσερός σε σχέση με έξω.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα