Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, είμαι νέος αρχιτέκτων μηχανικός έχω κάνει μεταπτυχικό αστικόυ και πολεοδομικού σχεδιασμού Αγγλία και δούλεψα φέτος σε μελετητικό γραφείο Ελλάδα, αλλά δεν εμεινά ευχαριστημένη γιατί ουσιαστικά τη δουλεια γραφίστα καναμέ όλοι. Κέρδισα κάποιες γνώσεις αλλά το να κάνω το γραφίστα σπάει κόκαλα. Δηλαδή 6 χρόνια σπουδές γαι να κάνω απλά γραφιστική δουλεία με κάνει και αναρώτιεμαι αν θα έπρεπε να συνεχίσω τις σπουδές και να κάνω διδακτορικό εξωτερικό.Έχω όμως αφιβολίες για το αν είναι σώστη επιλογή για το μέλλον γιατί από ότι κατάλαβα το μεταπτυχιακό μου άνοιγε πόρτες αλλά όχι ότι είχε κάποια σημαντική διαφορά στο μισθό είτε το είχα έίτε όχι, οπότε μήπως και με το διδακτορικό θα είναι ίδια τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα είτε το εχώ είτε όχι? Για ακαδημαϊκή καρίερα Ελλάδα δεν εχώ βλέψεις γιατί δεν έχω γνωστούς, οπότε αναρωτίεμαι αν οι επιλογές εργασίας μου μετά θα είναι ή μία δουλεία σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή μία παρόμοια δουλεία με αυτή που έχω ήδη? Εκτός από ότι έχω διάθεση να συνεχίσω τις σπουδες και μέχρι τώρα είμαι πολύ καλή σε αυτό, δε ξέρω αν θα είμαι κερδισμένη ή χαμμένη επαγγελματικά κάνοντας 3 χρόνια διδακτορικό Αγγλία? Αν μείνω και δουλεύω σε μελετητικά γραφεία τι εξέλιξη μπορώ να περίμενω,ι μισθολογικά αλλά και επαγγελματικά? Έχω ήδη πρόταση από άλλο γράφειο αλλά και εκεί παρόμοιου είδους δουλεία θα κάνω, απλά έχεί κύρος το νέο γραφείο, είναι κόντα στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει και μισθολογικά θα είμαι πολύ καλύτερα από εκεί που ήμουν. Οπότε να μείνω σε γραφείο ή να πάω για διδακτορικό που με έχουν επίσης ήδη δεχθεί? Καμμιία πρόταση πια θα ήταν η καλύτερη επίλογη, για καλύτερες επαγγελματικες προοπτικές στο μέλλον?

  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν να ξέρεις ότι ένα διδακτορικό διαρκεί περισσότερα χρόνια από 3.

Κατά δεύτερον εφόσον δεν έχεις βλέψεις για ακαδημαϊκή καριέρα κατά τη γνώμη μου μην μπαίνεις στην διαδικασία του διδακτορικού. Θα σου πάρει πολλά και θα σου δώσει λίγα.

Εγώ γενικά είμαι κατά των μεταπτυχιακών ιδιαίτερα από ανθρώπου που έχουν τελειώσει πολυτεχνείο.

Δημοσιεύτηκε

Qwert συμφωνω απολυτα μαζι σου.

 

Οσον αφορα τις πολυτεχνικες σχολες για μενα το μεταπτυχιακο εχει νοημα μονο για καποιον ο οποιος θελει να στοιχηθει πισω απο τις χιλιαδες νεων που θελουν να κυνηγησουν το greek dream δηλαδη μια θεση στο δημοσιο μεσω του ΑΣΕΠ.Μεταπτυχιακα και διδακτορικο σημαινουν μορια και μορια σημαινουν περισσοτερες πιθανοτητες.

 

Οσον αφορα την αυτοαπασχοληση και τον ιδιωτικο τομεα για εναν μηχανικο η προυπηρεσια ειναι το Α και το Ω.

Αμα ανοιξετε μια εφημεριδα στις αγγελιες για ζητηση μηχανικων ολες αναγραφουν ως απαραιτητη την προυπηρεσια 2-5 χρονια και ως επιθυμητο το μεταπτυχιακο.

 

Εγω δεν το σκεφτομαι καθολου να κανω μεταπτυχιακο.Ως ελευθερος επαγγελματιας δεν προκειται να το χρειαστω ποτε.Ο πατερας μου μαλιστα μου ειχε πει πως για εναν μηχανικο τα μεταπτυχιακα ειναι χασιμο χρονου και χρηματων, αφου η δουλεια μας μαθαινεται στην πραξη.

 

Υ.Γ Βεβαια μην ξεχναμε να αναφερουμε πως το 95% των μεταπτυχιακων στην Ελλαδα,ειδικοτερα οτι εχει να κανει με διοικηση επιχειρησεων, εχουν επιπεδο που πιανει τον πατο. Οι ανθρωποι την εργασιας αυτο το ξερουν πολυ καλα γι'αυτο δεν δινουν και μεγαλη σημασια στα μεταπτυχιακα ( εκτος αν μιλαμε για τιποτα λαμπερα ιδρυματα του εξωτερικου).

Δημοσιεύτηκε

Δεν απορρίπτω την ακαδημαική καρίερα απλά πιο πιθανό είναι να την πραγματοποιήσω εξωτερικό παρά Ελλαδα αν δεν γίνουν άλλα πανεπιστήμια. Εμένα πάντως με ωφέλησε και γενικά λειτόυργησε θετικά και επαγγελματικά. Απλά αναρωτιέμαι αν μπορώ να έχω καλύτερη επαγγελματική πορεία στον ιδιωτικό τομέα με διδακτορικό η όχι?

 

Επιπλέον το αρχιτέκτων "γραφίστας" είναι εντελώς μηχανίκη διαδιακασία και με απομακρύνει απο το συνθετικό τομέα και αν οι προοπτικές είναι α) απλά υλοποιήσει ιδεών κάποιου άλλου β) η δημιουργία δικού μου γραφείου (αν και εφόσον μπορέσω) νομίζω οτί θα αδρανοποιήθω, χώρις να το θέλω. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν και άλλες προοπτικές στα μελετιτικά γραφεία που δεν τις γνωρίζω.

Δημοσιεύτηκε

Αν κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό να το θεωρήσεις δεδομένο ότι δεν θα έχεις κάποιο οικονομικό όφελος από αυτό στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο στον ΑΣΕΠ μετράει.

Οι επιπλέον σπουδές γίνονται για καθαρά προσωπικούς λόγους χωρίς απαραιτήτως να προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Γιατί απλά βολεύει η επιπλέον γνώση σου αλλά δε θέλει κανείς να την πληρώσει.

 

Γενικότερα για το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης να ξέρεις:

 

Οι Αρχιτέκτονες τελειώνοντας τη σχολή μπορούν να εργαστούν χοντρικά σε 2 κατηγορίες έργων:

1) σε εταιρίες που κάνουν δημόσια έργα

2) σε μικρότερα αρχιτεκτονικά και τεχνικά γραφεία

 

Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της

1)

συμμετέχεις σε μεγάλα έργα, έχεις την ευκαιρία να διδαχτείς από πιο έμπειρους αρχιτέκτονες, εμπλουτίζεις το βιογραφικό σου

Η γνώμη σου δεν είναι τόσο καθοριστική για το έργο. Δεν παίρνεις σημαντικές αποφάσεις. Έχει προθεσμίες, πίεση και ξενύχτια. Περιορίζεις το πεδίο σου σε ότι αφορά τη μελέτη και την κατασκευή οικοδομών.

Αμοιβές: συνήθως πληρώνεσαι με την ώρα οπότε αν καθίσεις περισσότερο θα πληρωθείς ανάλογα. Το ύψος της αμοιβής το διαπραγματεύεσαι ανάλογα με την ανάγκη της εταιρίας, δηλ πόσο επείγεται.

2)

Μαθαίνεις πως λειτουργεί ένα γραφείο. Μαθαίνεις τα διαδικαστικά για να βγάζεις άδειες, τη νομοθεσία, το καθεστώς στις Πολεοδομίες. Η γνώμη σου μετρά. Παίρνεις αποφάσεις. Σε βάθος χρόνου προετοιμάζεσαι για να ανοίξεις το δικό σου γραφείο.

Δεν διδάσκεσαι απαραίτητα κάτι επιπλέον για την επιστήμη σου. Ότι κάνεις μόνος σου. Σου φορτώνουν ευθύνες.

Αμοιβές: συνήθως πληρώνεσαι με το μήνα, να υπολογίζεις 10ωρο

 

Μην αγχώνεσαι για την εμπειρία. Για όλους υπάρχει δουλειά. Σε 4 μήνες ξέρεις να βγάζεις άδειες για την Πολεοδομία.

Δημοσιεύτηκε

Rst για ακαδημαικη καριερα, αν δεν ανοιξουν ιδιωτικα πανεπιστημια στην Ελλαδα, ξεχασε το. Απλα και ξεκαθαρα ειναι τοσο κλειστο το κυκλωμα της αναδειξης ΔΕΠ, που αν δεν εισαι συγγενης πρωτου βαθμου με υπαρχοντα καθηγητη η αν δεν εχεις θειο υπουργο ειναι αδυνατον να γινεις καθηγητρια.

 

Για τον ιδιωτικο τομεα ισχυει αυτο που ειπε η Myri.

Απλα ειναι πλεον τοσοι πολλοι οι κατοχοι διδακτορικων που οι περισσοτεροι εργοδοτες δεν δινουν δεκαρα γι'αυτα. Στην πραγματικοτητα επισης το διδακτορικο που αφορα κυριως πρωτοτυπη ερευνα δεν εχει και τοσες πολλες πρακτικες εφαρμογες στον πραγματικο εργασιακο τομεα, αρα για ποιον λογο να εκτιμηθει???

 

Μην ξεχνας πως η νομοθεσια καθοριζει 7% πανω στον μισθο για τους κατοχους διδακτορικου διπλωματος. Δεν νομιζω πολλοι εργοδοτες να το δουν αυτο με καλο ματι.

Δημοσιεύτηκε

Η αλήθεια είναι οτι σαν κάτοχοσ διδακτορικού θα είσα πιθανότατα "overqualified " αυτό γιατί δεν έχουμε πολλές μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα .Κατά την άποψη μου πάντως αξίει να το σκεφτείς ειδικά αν πας έξω από την άποψη όμως να μείνεις στο εξωτερικό , εκεί υπάρχουν αρκετές θέσεις για κατόχους διδακτορικών με ικανοποιητικότατες απολαβές

Δημοσιεύτηκε

Νομιζω σωστα το εθεσε ο Zaxoys. Ειναι ωραιο και ενδιαφερον να κανεις μεταπτυχιακο και διδακτορικο (προσωπικο ενδιαφερον) όμως δυστυχως εδω στην Ελλαδα μονο για να πιασεις μια θεση στο δημοσιο θα χρειαστει. Αν πας εξωτερικο να σκεφτεις οτι σιγουρα θα εισαι εκει τα 5 χρονια και φυσικα θα δουλευεις εκει.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά νομίζω πως το διδακτορικό στον μέσο Έλληνα εργοδότη δεν λέει απολύτως τίποτα. Το πρώτο μου αφεντικό μου είχε πει: "Άντε και διερεύνησες ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα. Τί να το κάνω; Εμένα με νοιάζει ο υπάλληλος να είναι δραστήριος, να ενδιαφέρεται για τη δουλειά κλπ".

Επίσης, κανένας δεν πρόκειται στον ιδιωτικό τομέα να σε πληρώσει επειδή είσαι κάτοχος διδακτορικού. Συνεπώς, αν δεν στοχεύεις σε ακαδημαϊκή καριέρα, νομίζω πως με την εκπόνηση διδακτορικού θα αφιερώσεις πολύ χρόνο, τον οποίο θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς πιο παραγωγικά.

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά rst! Αρχικά καλά κάνεις και αναρωτιέσαι αν πρέπει να κάνεις διδακτορικό και σωστά εξετάζεις τις επιλογές σου. Θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου όμως τι πραγματικά σημαίνει ένα τέτοιο βήμα. Θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους ότι ένα διδακτορικό αν δεν πηγαίνεις για ακαδημαϊκή καριέρα θα σου είναι ψιλοάχρηστο. Φυσικά θα είσαι Dr... Μην γελάσεις γιατί πολύ το κάνουν μόνο για να έχουν το χαρτί και την προσφώνηση του Dr. :)

 

Απο κει και πέρα όμως θα διαφωνήσω με κάποια άτομα που υποστηρίζουν το ότι τα μεταπτυχιακά είναι άχρηστα για μηχανικούς ή για οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα και χρησιμοποιούνται μόνο για μόρια στο δημόσιο. Νομίζω ότι είναι λίγο οπισθοδρομικό να σκεφτόμαστε έτσι καθώς οι μεταπτυχιακές σπουδές ακόμα ευτυχώς δεν εξιδικεύουν όσο ένα διδακτορικό οπότε:

 

α) Διευρύνεις τους επιστημονικούς σου ορίζοντες,

β) Εμβαθύνεις περισσότερο στο αντικείμενο σου,

γ) Αποκτάς δεξιότητες που δεν σου προσφέρουν σε προπτυχιακό επίπεδο (Παρουσιάσεις σε συνέδρια, υγιές networking και όχι το γνωστό "βήσμα")

δ) Βλέπεις πως δουλεύουν άλλοι λαοί και μαθαίνεις απο αυτούς εφόσον βέβαια σπουδάσεις εξωτερικό,

ε) Βλέπεις πως πραγματικά γίνεται η έρευνα και συμμετέχεις σε αυτήν,

στ) Σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις και να συζητήσεις με μεγάλα μυαλά του χώρου,

ζ) Μεταφέρεις τα "καλά" που αποκόμισες όταν γυρίσεις πίσω και έτσι βοηθάς στην εξέλιξη του επαγγέλματος και της επιστήμης σου (ίσως είναι η αρχή για να ξεμπλοκάρουμε το ομολογουμένως "περίεργο" σύστημα στην Ελλάδα)

 

Νομίζω είναι αρκετά για να μην θεωρείται το μεταπτυχιακό απλά ένα χαρτί για περισσότερα μόρια στο δημόσιο αλλά ένα σημαντικό εφόδιο.

 

Φιλικά

Δημήτρης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.