Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαπνοή στη μόνωση


Tobin

Recommended Posts

Το σχόλιο αναφερόταν στην "εξυπνάδα" του μονού τούβλου, όχι στην παρατήρηση σας.

Και στην υπερβολική ευαισθησία σε θέματα διαπνοής και "αεροστεγών" κτιρίων, που δεν είναι προτεραιότητα στο κλίμα τουλάχιστον της Κ. και Ν. Ελλάδας.

Για τις περιοδικές αυτοψίας στατικότητας δεν μπορεί να μην συμφωνήσω. Ωστόσο σε μία νέα κατασκευή τί θα προτείνατε για τα δομικά στοιχεία, να μένουν αμόνωτα?

Link to comment
Share on other sites

Για τις περιοδικές αυτοψίας στατικότητας δεν μπορεί να μην συμφωνήσω. Ωστόσο σε μία νέα κατασκευή τί θα προτείνατε για τα δομικά στοιχεία, να μένουν αμόνωτα?

 

Τρομερή ερώτηση που μου την έκαναν σε συνέδριο και κατέληξε σε συζήτηση 45 λεπτών. Λοιπόν να ξεκαθαρίσω την επιστημονική μου θέση.

 

Εαν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που θα έβαζαν ένα κτήριο σε επικίνδυνη ζώνη, πχ παραθαλάσσιο, σε περιοχή με υγρασία 50-75%, περιοχή με υψηλούς ρύπους, σεισμική ζώνη 2 ή 3, κακό έδαφος SL2-3 Δ, Χ, πιθανοτητα στρέψης, υψηλός υδροφόρος, κακή ποιότητα σκυροδέτησης (δηλαδή Ν/Τ>0.48 χωρίς πρόσμικτα για αναστολή διάβρωσης), εκκεντρότητες, μη κανονικότητα κάτοψης, κλπ τότε δεν θα συνιστούσα την χρήση εξωτερικής μόνωσης του ΦΟ ειδικότερα στα σημεία που η μελέτη προβλέπει αστοχία. Προσωπικά το πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι η σεισμικότητα και η χαμηλή ποιότητα κατασκευής του ΦΟ (εδώ φταίνε οι ιδιοκτήτες που δεν δίνουν λεφτά στο ΦΟ αλλα στο πλακάκι). Επίσης δεν έχουμε νοοτροπία συντήρησης (ή εαν θέλετε κάνουμε μόνο τα εξωραϊστικά, κανένα βάψιμο αραιά και πού). Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει την ουσία. Οτι εφόσον κατασκευάζουμε οπλισμένο και οχι άοπλο (βλέπε σεισμός) θα πρέπει να το διατηρούμε οπλισμένο και επειδή δεν θα πληρώσουμε τον έλεγχο εαν δεν φτάσει στο αμήν τότε η μόνωση θα μας αποκρύψει το πρόβλημα. Στην ουσία ο ΚΕΝΑΚ καταργεί τον προσεισμικό έλεγχο αφού το -0.3 που δίνει στην κακή κατάσταση (διαβρώσεις, κλπ) είναι αντίστοιχης σημασίας με την σεισμική επιβάρυνση (αστοχίες), με έδαφος Χ, ακόμα και σε ορισμένες καταστάσεις με μαλακό όροφο. Κοιτάξτε τώρα κάτι επιπλέον. Δεν κοιτάει τον βαθμό της διάβρωσης αλλα σαν μηχανικοί μπορείτε να καταλάβετε οτι οταν έχουμε χάσει πχ ολκιμότητα η βαθμολογία πάει στο -1 (μέγιστη). Δεν ξέρω εαν απάντησα στο ερώτημα αλλα αυτά πιστεύω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.