Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποίηση διαμερίσματος πολυκατοικίας


akara

Recommended Posts

Καλησπερα,

 

είμαι καινούργια μηχανικός και μου έχει τύχει μια περίπτωση στην οποία ο πελάτης έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα 60τμ το οποίο όμως στην κάτοψη της αδείας (άδεια του 1969) δε φαίνεται ως ανεξάρτητο διαμέρισμα αλλά ως κομμάτι του διπλανού διαμερίσματος. Στην ουσία στα σχέδια φαίνονται 2 διαμερίσματα ενώ στην πραγματικότητα εγίναν 3.

 

Έχετε καμία ιδέα πως μπορώ να το τακτοποιήσω?

 

Επίσης έχουν μεταποιήσει την όψη εξωτερικά καθώς προσθέσαν έναν εξώστη, ο οποίος δεν υπάρχει στα σχέδια ("φάγανε" κομμάτι του διαμερίσματος για να το κάνουν μπαλκόνι)

 

Μία σκέψη μου ήταν αν γίνεται να ρυθμιστεί ως 'αλλαγή χρήσης΄με τον Ν 3843 γιατι το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα γίνει Ιατρείο (θέλουν να το κάνουν ανακαίνιση και θα ήθελαν να είναι "τακτοποιημένο" πριν απο την ανακαίνιση) οπότε και να γλιτώναμε κάποια άλλη διαδικασία που ίσως να κόστιζε στον πελάτη παραπάνω χρήματα και χρόνο.

 

Θα εκτιμούσα πολύ την όποια βοήθειά σας!

 

ευχαριστώ πολύ

Αθανασία

Link to comment
Share on other sites

Όντως δεν υπάρχει κάτι να τακτοποιηθεί με τον 3843...εκτός και αν δεν έχει αναφερθει κάτι από παράλειψη...

Link to comment
Share on other sites

Ωραία οπότε τον ν. 3843 τον αφήνω στην άκρη (κρίμα γιατί σαν διαδικασία ήταν εύκολο!)

 

Στο ΤΕΕ που ρώτησα σήμερα μου είπαν οτι πιθανό να χρειάζεται ρύθμιση με τον ν1512 (τον οποίο όμως όσο κατάφερα να βγάλω άκρη δεν νομίζω οτι μπορώ να χρησιμοποιήσω γιατί έχουν αλλάξει πολλά απο τα σχέδια της αδείας - μπαλκόνια που δεν υπήρχαν στα σχέδια υπάρχουν στην πραγματικότητα και vice versa, μπάνιο/κουζίνα δεν είναι εκεί που δείχνει η κάτοψη κλπ)

 

ή ίσως να μπορεί να γίνει με εξαίρεση απο κατεδάφιση..

 

Μου ανέφεραν οτι τέτοιες περιπτώσεις γίνονταν μέχρι τώρα με τακτοποίηση αλλά πλέον δεν μπορούν να τακτοποιηθούν.. το γιατί δεν γίνεται ακομά έτσι δεν μου το εξήγησαν αλλά μου είπαν οτι ίσως σε λίγο καιρό να μπορώ να το κάνω με τακτοποίηση

 

αααα τα χω χαμένα

Link to comment
Share on other sites

Μια λύση θα ήταν να κάνεις αναθεώρηση για αλλαγή χρήσης και νομιμοποίηση αυθαιρέτου. Η άδεια του 1969 δεν είναι θεωρημένη? Πως πέρασε την τελική αυτοψία τότε?

Γενικά τέτοιες υποθέσεις να τις αποφεύγεις, τις περισσότερες φορές δεν οδηγούνται πουθενά και δεν σε συμφέρει επαγγελματικά να ασχοληθείς.

'Οσο για το ότι τα έχεις χαμένα, μην αγχώνεσαι και πολύ γιατί και να τα βρεις, θα τα ξαναχάσεις, οπότε λίγο το κακό.

Το μόνο κέρδος που βλέπω άν τελικά ασχοληθείς με την υπόθεση είναι η εξειδίκευση που θα αποκτήσεις στην θεωρία του εφαρμοσμένου χάους.

Link to comment
Share on other sites

χαχαχα να σαι καλά με έκανες και γέλασα!

 

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Μακάρι να είχα την επιλογή να αποφύγω τέτοιες υποθέσεις.. απο τότε που άνοιξα το γραφείο (έχει σχεδόν ένα χρόνο - είμαι μόνη μου χωρίς καθόλου άκρες οπότε καταλαβαίνεις πόσο χαμένα τα χω!) μόνο με τέτοια ασχολούμαι! Αυθαιρεσίες, παραβάσεις και γενικότερα με παρανομίες παλαιότερων!!!@

 

σας ευχαριστώ πολύ όλους.. κάποια στιγμή ελπίζω να βγάλω άκρη.. όσο ζω ελπίζω!

Link to comment
Share on other sites

@akara

Ένα λογικό ερώτημα που προκύπτει από την περίπτωση που περιγράφεις είναι:

Πως συντάχθηκε το συμβόλαιο αγοράς του "νέου" διαμερίσματος, εάν δεν είχε προηγηθεί η τροποποίηση του Κανονισμού και, αντίστοιχα, του πίνακα των χιλιοστών, ώστε να αποκτήσει το συγκεκριμένο "νέο" διαμέρισμα τα δικά του χιλιοστά.

 

Μήπως, λοιπόν, σου διαφεύγει κάτι και πρέπει να ψάξεις περισσότερο το ιστορικό της υπόθεσης;

 

ΥΓ. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι, με αυτό το μήνυμα, συμπλήρωσα 2000 συμμετοχές στο forum !!!

Ελπίζω να είσαι αρκετά "τυχερή" akara και να μου (μετα)δώσεις λίγη από τη δική σου ...

Link to comment
Share on other sites

@MAKAP

 

Σίγουρα μου διαφεύγουν αρκετά καθώς είναι η πρώτη μου ουσιαστική υπόθεση (Μόνο με νομιμοποιήσεις με τον ν. 3843 έχω ασχολήθει προς το παρόν και όπως καταλαβαίνετε δεν κατέχω καθόλου το θέμα των διαδικασιών στην Πολεοδομία!). Το συμβόλαιο το έχω στα χέρια μου και το χαρακτηρίζουν ως εξής: "ένα αυτοτελές και ανεξάρτητο διαμέρισμα του χ ορόφου της οικοδομής με πρόσοψη στις οδούς ψ και ω, εμβαδού 63μ2 αποτελούμενο απο 2 δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, χωλ κλπ στο οποίο αναλογεί ποσοστό συνιδιοκτησίας χ% εη αδιαιρέτου στο όλο οικόπεδο και στα λοιπά κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη κλπ"

 

Τον φάκελο της άδειας θα τον έχω στα χέρια μου τον Φλεβάρη (ΑΝ τον βρουν στην Πολεοδομία) και μέχρι τότε αρκούμαι σε μια κάτοψη ορόφου που δείχνει οτι υπάρχουν 2 διαμερίσματα (αντί για 3), δεν υπάρχουν μπαλκόνια σε σημεία που στην πραγματικότητα υπάρχουν, το μπάνιο και η κουζίνα βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση....

 

Αύριο θα πάω να ρωτήσω και στην Πολεοδομία μήπως και ασχοληθεί κανείς μαζί μου και μου πει πως πρέπει να το προχωρήσω.. όσο και να διαβάζω για τον νόμο 1512/85 και για την εξαίρεση απο κατεδάφιση εξακολουθώ να μην γνωρίζω αν είτε ο ένας είτε ο άλλος είναι ο καταλληλος τρόπος για να το προχωρήσω

 

όσο για τις 2000 συμμετοχές συγχαρητήρια!@ Δυστηχώς έπεσες σε περίπτωση ανθρώπου που χρυσάφι πιάνει και σκ... γίνεται, οπότε μάλλον άτυχος είσαι!!

 

επίσης ξέχασα και τους τρόπους μου: καλή χρονιά αγαπητοί συνάδελφοι!

Link to comment
Share on other sites

MAKAP με το καλό να τις 10χιλιάσεις :)

 

akara

από ότι έχω καταλάβει η κάθε πολεοδομία κάνει τα δικά της σε ότι αφορά τα αυθαίρετα

 

σκέφτομαι πως θα μπορούσες να πας με το άρθρο 22 μαζί με την αλλαγή χρήσης για ιατρείο

http://www.tee.gr/online/afieromata/2000/2122/index.shtml

Αρθρο 22 Οικοδομικές άδειες - Αυθαίρετες κατασκευές

Αυθαίρετη κατά το προηγούμενο εδάφιο κατασκευή, η οποία όμως δεν παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας. Μετά την έκδοση ή αναθεώρηση της παραπάνω οικοδομικής άδειας η κατασκευή παύει να είναι κατεδαφιστέα και επιβάλλονται μόνο τα πρόστιμα που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, όπως ισχύει. Το πρόστιμο διατήρησης επιβάλλεται για το διάστημα από τότε που κατά την κρίση της αρμόδιας Πολεοδομικής υπηρεσίας, άρχισε η ανέγερση της κατασκευής έως την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.