Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τα υλικά κατασκευής λειτουργούν σαν αποθήκη θερμότητας. Είναι αυτό που λέμε θερμοχωρητικότητα. Ο αέρας θερμαίνεται γρήγορα, αλλά το τούβλο ή το μπετόν αργά. Δες τι γίνεται με τα aircondition. Μόλις το ανάψεις, σε 5 λεπτά το δωμάτιο έχει γίνει φούρνος. Αλλά μετά από δέκα λεπτά αφου κλείσεις το A/C αρχίζεις να αισθάνεσαι και πάλι το χώρο να κρυώνει. Έτσι για το τούβλο ή το μπετον, στην αρχή χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να ζεσταθούν σαν υλικά αλλά λόγω της θερμοχωρητικότητάς τους και της αδράνειάς τους αυτά συνεχίζουν να εκπέμπουν θερμότητα και αφού κλείσεις την θέρμανσή σου. Είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία την οποία εκπέμπουν τα θερμά σώματα αυτή που σε ζεσταίνει και είναι αυτή που κάνει το περιβάλλον πιο άνετο. Και τα σώματα πάνελ με υπέρυθρη θερμαίνουν (50%). Η γυψοσανίδα έχει πολύ μικρή θερμοχωρητικότητα και σαν υλικό και σαν πάχος, ενώ η εσωτερική μόνωση σχεδόν μηδενική.

 

Όταν λέω διπλή-διπλή γυψοσανίδα εννοώ 2 φύλλα γυψοσανίδας στην μια πλευρά του χωρίσματος, σκελετός & πετροβάμβακας ενδιάμεσα και δύο φύλλα γυψοσανίδας από την άλλη πλευρά του χωρίσματος (γυψ+γυψ+σκελ+γυψ+γυψ). Προσοχή χρειάζεται ώστε τα φύλλα της γυψοσανίδας να μπαίνουν με επικάλυψη το ένα πάνω στο άλλο ώστε οι αρμοί των δυο επιπέδων να μην συμπίπουν. Καλύτερη στατική του συστήματος και καλύτερη ηχομόνωση έτσι.

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως κατάλαβα τι εννοείς.

 

Και εάν γίνει αυτό που λες με τη διπλή-διπλή γυψοσανίδα θα ακούγεται πάλι το ντουπ-ντουπ ότι χτυπάς με το χέρι πάνω της;

 

Και κάτι άλλο, για ποιο λόγο να μην βάλουν και εσωτερικά σοβά; Το διπλο 5άρι φελιζολ δεν προσφέρει ηχομόνωση; Σε μια συμβατική κατασκευή τι είναι αυτό που ηχομονώνει το σπίτι; Το ενδιάμεσο φελιζόλ δεν είναι?

Δημοσιεύτηκε

Ναι θα ακούγεται κούφιο στην γυψοσανίδα. Είναι θέμα υλικού και πάχους. Σε μονη ακούγεται σαφώς περισσότερο και σε τριπλή (δεν έχει νόημα) ακόμη λιγότερο.

 

Θεωρώ ότι η εσωτερική πλευρά των εξωτερικών τοίχων έχει σοβά απευθείας πάνω στο μονωτικό υλικό όποιο κι αν είναι αυτό. Το "φελιζόλ" που λες είναι όπως λεμε "τζιπ" όλα τα off-road. Δεν νομίζω ότι μπαίνει πετροβάμβακας και γυψοσανίδα στους εξωτερικούς τοίχους. Η ηχομονωση στους εξωτερικούς επιτυγχάνεται από το τσιμέντο κυρίως. Το θερμομονωτικό φελιζόλ ή ότι άλλο λόγω της συμπαγούς φύσης του δεν κάνει για ηχομόνωση. Ο πετροβάμβακας στις γυψοσανίδες των εσωτερικών χωρισμάτων μπαίνει ως ηχομόνωση γιατί η γυψοσανίδα όταν είναι κενή ενδιάμεσα λειτουργεί σαν ηχείο και γενικά δεν έχει καλή ηχομόνωση σαν υλικό.

Δημοσιεύτηκε

Δεν είχα ακούσει ξανά για quad lock. Να ρωτήσω μερικές απορίες;

 

- Τι πάχος τοίχου quad-lock πληρεί τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ;

- Ποιο είναι το μέγιστο άνοιγμα πλάκας που μπορούν να στηρίξουν;

- Στην περίπτωση που προκύψουν ζημιές μετά από σεισμό, είναι δυνατή η διόρθωσή τους και πόσο κοστίζει;

Δημοσιεύτηκε

sdim,


  • είναι προφανές ότι η συνδυασμένη θερμομόνωση υστερεί έναντι της εξωτερικής σε θερμοχωρητικότητα, κίνδυνο συμπυκνώσεων στα δομικά στοιχεία, τροποποίηση των Η/Μ εγκαταστάσεων, λειτουργικότητα των εσωτερικών χώρων, ενώ πιθανώς θα απαιτείται πρόσθετη θερμομόνωση για επίτευξη των προδιαγραφών ΚΕΝΑΚ.
     
  • Οι ΕΚΩΣ/ΕΑΚ προδιαγράφουν συγκεκριμένα δομικά στοιχεία (δοκοί, υποστυλώματα, τοιχώματα) τα οποία αναγνωρίζονται ως φέροντα. Ένα στοιχείο που δεν πληροί τις απαιτήσεις του ΕΚΩΣ δεν μπορεί να θεωρηθεί φέρον, ακόμη και εάν διαθέτει τεράστια φέρουσα ικανότητα. Άρα, είτε οι τοίχοι από μπετό θα θεωρηθούν ως τοιχοπληρώσεις σε έναν τυπικό σκελετό από Ω/Σ, είτε θα αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά φέροντος στοιχείου, ανεβάζοντας το κόστος. Το πρόβλημα είναι παλαιόθεν γνωστό από την προκατασκευή...
     
  • Σε περίπτωση σεισμού, παρά την (υπό προϋποθέσεις) τεράστια φέρουσα ικανότητα, μπορεί να δημιουργηθούν βλάβες. Προφανώς η αναγνώρισή τους θα είναι δυσκολότερη και επισκευή τους δαπανηρότερη. Φυσικά δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον σεισμό. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, ανακαινίσεις κλπ μετατρέπονται σε εφιάλτη.

 

vaggelisb,

τα όσα διαβάζεις εδώ θα τα αξιολογήσεις σε συνεργασία με τον μηχανικό σου. Τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα και, μπορεί, παράμετροι που εδώ αναφέρονται ως μειονέκτημα, στην δική σου περίπτωση να αποτελούν πλεονεκτήματα.

Δημοσιεύτηκε
sdim,

...ενώ πιθανώς θα απαιτείται πρόσθετη θερμομόνωση για επίτευξη των προδιαγραφών ΚΕΝΑΚ...

 

Με 4cm εξηλασμένης εξωτερικά και εσωτερικά και 15cm μπετόν ενδιάμεσα έχεις U=0.394 και είσαι χαλαρά μέσα στα όρια για οποιαδήποτε ζώνη (για Δ' ζώνη Umax=0.40)

 

Συνήθως τέτοιου τύπου προκατασκευές έχουν κάποιες προδιαγραφές και πιστοποίηση για συγκεκριμένες μέγιστες διαστάσεις χώρων. Στην πράξη για ισόγειο κτίσμα δεν έχεις πρόβλημα. Εαν κάνεις και ενα όροφο (δεν κάνουν συνήθως παραπάνω) τότε δημιουργούν στις γωνίες (συνήθως) υποτυπώδη υποστηλώματα οπλισμένα επιπλέον. Άλλωστε αυτοί σου δίνουν την στατική μελέτη για την πολεοδομία.

 

Δεν θα έλεγα ότι έχουν πρόβλημα στατικότητας ούτε και πρόβλημα να βγει η άδεια. Φυσικά όπως κάθε τι άκαμπτο, αντέχει μεν περισσότερο σε μια σεισμική φόρτιση, σπάει όμως περίεργα λόγω έλλειψης ελαστικότητας. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πέσει.

 

Μην μπερδεύουμε την αντισεισμική σχεδίαση και κατασκευή με την μη δημιουργία βλαβών. Τα κτίρια σχεδιάζονται ώστε να αντέχουν σε ενα μέγιστο σεισμό σχεδιασμού για να μην πέσουν και όχι να μην πάθουν ζημιές. Αυτό είναι το μοναδικό ζητούμενο. Μετά από ενα μεγάλο σεισμό μπορεί να χρειαστεί ακόμη και κατεδάφιση του κτιρίου. Αυτό δεν σημαίνει όμως αυτόματα κακό σχεδιασμό. Μπορεί και να σημαίνει αλλά αυτό θέλει διερεύνηση σε σχέση με τον συγκεκριμένο σεισμό ο οποίος δεν έχει μόνο χαρακτηριστικά έντασης που σχετίζονται με τα αποτελέσματά του. Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και για αντοχές σε μεγαλύτερου σεισμούς με πιθανότητα εμφάνισης μια φορά στα 200 χρόνια πχ αλλά θα ήταν ασύμφορο αυτό και μάλιστα για σχεδιασμό σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο από την διαρκεια ζωης του ίδιου του κτιρίου. Μεγάλη κουβέντα κι ας μην την ανοίξουμε εδώ. Βλάβες μικρές ή μεγάλες από σεισμούς πάντα θα υπάρχουν σε όλες τις κατασκευές. Συνήθως σε μικρούς και μεσαίου μεγέθους σειεμούς της Ελλάδας αυτές περιορίζονται σε απλές ζημιές στα επιχρίσματα και ίσως στις τοιχοποιίες.

 

Φυσικά δεν περιμένω από κανένα ισόγειο και διόροφο κτίριο σωστά κατασκευασμένο με οποιονδήποτε τρόπο να πέσει σε ενα σεισμό εκτός κι αν μιλάμε για 8,5-9 ρίχτερ με κοντινό επίκεντρο.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες αλλά η ερώτησή μου ήταν ειδικά για τα quad block, όχι για τα υπόλοιπα προκατασκευαστμένα.

 

Οι πιθανότητες για ζημιές σε σεισμό είναι όντως μικρές, αλλά επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου θέλω να ξέρω και τα υπέρ και τα κατά.

Μερικοί πελάτες θέλουν μονοκατοικία με υπόγειο, ισόγειο, όροφο και δώμα. Δεν είναι και πολυκατοικία αλλά δεν είναι και αμελητέα κατασκευή.

Δημοσιεύτηκε

- Τι πάχος τοίχου quad-lock πληρεί τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ;

 

Σου απάντησα:

2cm σοβάς + 4cm εξηλασμένη (με λ=0.035) + 15cm μπετόν + 4cm εξηλασμένη + 2cm σοβάς = 27cm τελικό πάχος πληρούν τον ΚΕΝΑΚ για ΚΑΘΕ περιοχή της Ελλάδας. Άρα μπορείς να παίξεις και με μικρότερα πάχη μπετού ή μόνωσης ανάλογα την περιοχή.

 

- Ποιο είναι το μέγιστο άνοιγμα πλάκας που μπορούν να στηρίξουν;

 

Συνήθως τα στοιχεία τους έχουν μέγιστη διάσταση 3,50Χ5,00 εως 4,00Χ5,00 με δυνατότητα να υπάρχει η μία πλευρά ανοιχτή ώστε να μεγαλώνει ο χώρος συνδιάζοντάς τα. Η κάθε εταιρεία έχει τις δικές της προδιαγραφές οπότε θα πρέπει να απαυθυνθείς σε αυτούς.

 

- Στην περίπτωση που προκύψουν ζημιές μετά από σεισμό, είναι δυνατή η διόρθωσή τους και πόσο κοστίζει;

 

Η ζημιά σε ενα τέτοιο προκατ είναι εξαιρετικά δύκολη και αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη. Λόγω της συμπαγούς κατασκευής έχει μικρότερες επιπτώσεις μια τοπική ζημιά από ότι σε ενα κλασικής κατασκευής.

Δημοσιεύτηκε

sdim, οι κατασκευές αυτού του είδους μπορούν να έχουν απίστευτα υψηλή φέρουσα ικανότητα, εφόσον βέβαια η αρχιτεκτονική επιτρέπει την σωστή διάταξη των στοιχείων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν βλάβες σε έναν σεισμό. Λόγω του τρόπου κατασκευής οι βλάβες θα είναι πιθανότατα διατμητικές ρωγμές, πράγμα όχι τόσο καλό...

Δημοσιεύτηκε

@SeNNinhA

Μάλλον δεν κατάλαβες την ερώτησή μου. Η απάντησή σου είναι για κλασικά προκατασκευασμένα, όχι για quad block.

 

Στο site τους είδα ότι τα εξωτερικά panel είναι είτε 57mm είτε 108mm.

Οι αποστάτες έχουν διαστάσεις πολλαπλάσιο των 300mm.

Είναι δυνατόν οι αποστάτες να έχουν διάσταση 300mm και ο τοίχος με τα επιχρίσματα να έχει πάχος 27cm;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.