kotsis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19 , 2008 Οικόπεδο εντός σχεδίου σε οικισμό, οικοδομήθηκε το 1975. Για την περιοχή υπήρχε ΓΠΣ απο το 1965. Σύμφωνα με αυτό το ΓΠΣ προβλεπόταν να διέρχεται δρόμος κατα μήκος μιας πλευράς του οικοπέδου και εντός αυτού. Το τοπογραφικό διάγραμμα που βρίσκεται πάνω στην οικοδομική άδεια παρουσιάζει το οικημα και απο δίπλα του εχει την εν λόγω οδό(σα να ήταν υπαρκτή/διανοιγμένη). Επίσης γράφει πάνω με κεφαλαία γράμματα (απο σφραγίδα) 'ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ' και 'ΔΕΝ ΧΡΗΖΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ' Τι σημαίνουν τα παραπάνω? Η οδός μεχρι και σήμερα δεν εχει διανοιχτεί γιατι κατα μήκος της υπάρχουν οικήματα προγενέστερα του ΓΠΣ που δεν μπορούν να κατεδαφιστούν. Να σημειώσω , μήπως και έχει σημασία, οτι με την πάροδο των ετών απο τότε ο Δήμος έχει διανοίξει άλλη οδό κατα μήκος άλλης πλευράς του οικοπέδου. Ζητώντας απο τον Δήμο το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, παρουσιάζει το οικόπεδο κλειστό με μαυρες γραμμές γυρω γύρω(περιέχοντας μεσα και το τμήμα που ηταν να ρυμοτομηθεί αρχικά απο το ΓΠΣ). Και εντός του εχει τις γραμμές του οικήματος. Απο την άλλη πλευρά του οικοπέδου έχει τον άλλο δρόμο κανονικά που προανέφερα. Θα ήθελα να ρωτήσω για την ιδιοκτησία του ρυμοτομούμενου τμήματος που ανέφερα στην αρχή. Γνωρίζω οτι η ιδιοκτησία αλλάζει οταν κατα την διάνοιξη αποζημειωθεί (η αυτοαποζημειωθεί) ο ιδιοκτήτης. Απο την στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμα διάνοιξη και ανεξάρτητα με το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας, αυτό δεν σημαίνει οτι μου ανήκει ακομα το συγκεκριμένο κομμάτι? Θα εκτιμούσα την γνώμη σας γιατι ο Δήμος κάνει διάφορες ενέργειες εν απουσία μου και φαίνεται να αμφισβητεί την ιδιοκτησία. Δεν θα ήθελα να έχω άγνοια των νόμων και το όλο θέμα μου φαίνεται αρκετά μπερδεμένο. Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
SIGIO Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20 , 2008 Έχω την έντύπωση ότι το ΓΠΣ έχει ως στόχο την παρουσίαση προτάσεων για την αξιοποίηση μιας πολεοδομικής ενότητας. Οι προτάσεις αυτές εξάγονται μετά από διάφορες μετρήσεις όπως της μέσης πυκνότητας, της ανάπτυξης του οικισμού τα προηγούμενα χρόνια κλπ. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ρυμοτομεί. Η Διοικητική Πράξη που το κάνει αυτό είναι η Πολεοδομική Μελέτη που έχει κυρωθεί. Τα ρυμοτομούμενα τμήματα παραμένουν στον αρχικό ιδιοκτήτη μεχρί αυτός να αποζημιωθεί ή να αυτοαποζημιωθεί μετά βέβαια την κύρωση μιας άλλης πράξης, της πράξης αναλογισμού ή της πράξης εφαρμογής ανάλογα με την περίπτωση. Άποψη μου είναι ότι με ένα ΓΠΣ του 1965, χωρίς Πολεοδομική Μελέτη, χωρίς να έχει αποζημιωθεί η ιδιοκτησία και βέβαια με την προυπόθεση ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του τμήματος είναι λυμένο και ξεκάθαρο, ο Δήμος δεν μπορεί να θεωρεί ότι η εν λόγω έκταση είναι κοινόχρηστη.
kotsis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20 , 2008 Ευχαριστώ για την απάντηση. Και εγώ κατι τέτοιο είχα υπόψιν μου. Οι άνθρωποι του Δήμου αφήνουν να εννοηθεί κατα κάποιο τρόπο οτι απο την στιγμη που η οικοδομική άδεια το έδειχνε το τμήμα ώς δρόμο, αυτό σημαίνει οτι το 'παραχώρησα' προκειμένου να οικοδομήσω και επομένως θεωρείται κοινόχρηστος χώρος. Πάντως διάνοιξη και πράξη αναλογισμού τακτοποίησης δεν έχει γίνει οπότε ίσως δεν ισχύουν αυτά που μου λένε. Αν έχει κανεις γνώση απο παρόμοιες περιπτώσεις και θέλει να δώσει μια γνώμη ακόμα θα ήμουν υπόχρεος.
kotsis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Θα μπορούσε κανεις να προσθέσει καποια άποψη?
maria_geo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Εκτός από τις πράσινες και τις κόκκινες γραμμές, υπάρχουν και οι μαύρες για τις οποίες κάτι ισχύει αλλά δεν θυμάμαι τι ακριβώς. Πρέπει να δω τη νομοθεσία και θα σου πω. Νομίζω κάτι σε σχέση με την τακτοποίησή του.
vapan Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Συμφωνώ με το SIGIO, αλλά έχω να προσθέσω τα εξής: α) Για τα ΓΠΣ που έγιναν μεταξύ 1983 και 1998 προβλέπεται από το νόμο η δυνατότητα σημειακής απαλλοτρίωσης και πριν από την Πολεοδομική Μελέτη. Προβλέπεται επίσης και προτιμησιακό δικαίωμα από το Δήμο, σε περίπτωση πώλησης. Για τα ΓΠΣ προ του 1983 δεν γνωρίζω τι ισχύει (υπήρχαν ΓΠΣ το 1965?). Ωστόσο στην περίπτωση που συζητάμε δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση, άρα δεν έχουμε μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. β) Κατά την έκδοση της άδειας ο δρόμος αυτός εμφανίστηκε σαν να έχει ήδη διανοιχτεί και έτσι εκδόθηκε η άδεια, αλλιώς το οικόπεδο θα ήταν μη οικοδομήσιμο ως τυφλό. Στη συνέχεια έγινε ρυμοτομικό σχέδιο και εκτός από τον αρχικό δρόμο ορίστηκε και άλλος δρόμος ο οποίος σήμερα είναι υπαρκτός. Αν λοιπόν αφήσουμε στην άκρη ηθικά θέματα, ελέγχους νομιμότητας της αρχικής άδειας, δήθεν παραχωρήσεις κλπ κλπ και σταθούμε μόνο στις διατάξεις τα πράγματα είναι απλά: 1. Ρυμοτομικό Σχέδιο. Πότε εγκρίθηκε και με ποιο ΦΕΚ? Αν είναι με το Ν1337 χρειάζεται Πράξη Εφαρμογής, αν είναι με το διάταγμα του 1923 (το πιθανότερο) χρειάζεται Πράξη Αναλογισμού για να διανοιχθούν οι προβλεπόμενοι δρόμοι. 2. Πράξη Αναλογισμού. Είναι ο μόνος τρόπος για να διανοιχθεί υποχρεωτικά ένας δρόμος σε παλιό σχέδιο πόλεως. Κάθε άλλος τρόπος αφού δεν έχει γίνει δήλωση σε κοινή χρήση δεν είναι νόμιμος αλλά είναι σε επίπεδο "διαπραγμάτευσης". Μάλλον έτσι ασκούνται και οι πιέσεις και γίνονται και οι "διάφορες άλλες ενέργειες". Κατά την άποψή μου θα πρέπει να οριοθετήσεις το οικόπεδο και να συντάξεις λεπτομερές και πλήρες τοπογραφικό με όλες τις γραμμές και τμήματα (ρυμοτομούμενα κλπ). Άν το οικόπεδο με τη σημερινή κατάσταση είναι άρτιο και οικοδομήσιμο τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα και θα πρέπει απλά να γνωστοποιήσεις στο Δήμο και την Πολεοδομία το τοπογραφικό αυτό καθώς και τη δυνατότητα διάνοιξης των υπόλοιπων δρόμων μόνο μετά από Πράξη Αναλογισμού. Υ.Γ. Οι μαύρες γραμμές που αναφέρεις υπήρχαν σε σχέδιο που είχε και κόκινες και πράσινες γραμμές ή τις αναφέρεις ως "μαύρες" εννοώντας χοντρές γραμμές?
chris_anst Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Χωρίς αποζημίωση πως διανοίγεται δρόμος? Βέβαια αν όντως παραχωρήθηκε ο δρόμος τότε δεν υπάρχει ελπίδα. ΓΠΣ πριν το 1983 δεν υπήρχε αφού η συγκεκριμένη πολεοδομική βαθμίδα ορίστηκε με τον Ν1337. Επίσης το ΓΠΣ δε ρυμοτομεί ούτε απαλλοτρειώνει ούτε τίποτα από όλα αυτά απλά προτείνει. Τώρα δε μας εξήγησες τελικά αν εχει γίνει πολεοδόμηση, σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να γίνει πράξη αναλογισμού για να αποζημιωθείς. Επίσης μαύρες γραμμές σε ρυμοτομικά σχέδια δεν υπάρχουν παρά μόνο πρασινες και κόκκινες. Εκτός αν εννοείς διακεκομμένη γραμμή που χωρίζει οικοδομήσιμη από δημοτική έκταση εντός του ίδου οικοδομικού τετραγώνου πχ χώρος σχολείου εντός οικοδομικού τετραγώνου που περιέχει και άλλες ιδιοκτησίες
vapan Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1 , 2008 Και εγώ νομίζω ότι πριν το 1983 δεν υπήρχαν ΓΠΣ. Και οι σφραγίδες περί αναστολής και τακτοποιήσεως μάλλον σε σχέδιο πόλεως παραπέμπουν. Όπως και να 'χει ένας δρόμος μπορεί να ανοιχτεί και χωρίς πράξη αναλογισμού, με τη δήλωση σε κοινή χρήση από τον ιδιοκτήτη, χωρίς βέβαια να χάνονται τα δικαιώματα για μελλοντική αποζημίωση - αν προκύπτει. Η πράξη αναλογισμού και τακτοποιήσεως είναι μεν υποχρέωση της Πολεοδομίας και του Δήμου, αλλά συνήθως ενδιαφέρεται αυτός που δικαιούται αποζημίωση ως "επισπεύδων". Για τα ΓΠΣ 1983-1998 ισχύουν τα παρακάτω: Ν-1337/83. ( ΦΕΚ-33/Α/4-3-83). ΑΡΘΡΟΝ-5:ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. 1. Μετά την έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, κάθε δόμηση στην περιοχή επεκτάσεων που περιλαμβάνονται σ' αυτό επιτρέπεται κατά τους όρους της εκτός πολεοδομικού σχεδίου δόμησης, μόνο εφόσον δεν αντίκειται σε σχετικές απαγορεύσεις του σχεδίου αυτού. 2. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι υποχρεωμένες να προσαρμόσουν τα στεγαστικά προγράμματα και σχέδια ανάπτυξης των δικτύων υποδομής ή παροχής υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της περιοχής, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του γενικού πολεοδομικού σχεδίου. 3. Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων μέσα στην περιοχή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου για τους σκοπούς που αναφέρονται στο άρθ-22 του Ν-947/79 "περί οικιστικών περιοχών" με ανάλογη εφαρμογή και των λοιπών διατάξεων του άρθρου αυτού. 4. Από τη δημοσίευση της αποφάσεως που προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθ-3 του νόμου αυτού για την κίνηση της διαδικασίας σύνταξης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου και μέχρι την έγκριση της πράξεως εφαρμογής, το Δημόσιο ασκεί δικαίωμα προτίμησης σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθ-55 του Ν-947/79 "περί οικιστικών περιοχών" που εφαρμόζονται ανάλογα στην περίπτωση αυτή. Το δικαίωμα προτίμησης δεν ασκείται στο τμήμα της πολεοδομικής ενότητας που έχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή βρίσκεται μέσα στα όρια οικισμού προ του 1923 (23),με την επιφύλαξη της παρ.4 του άρθ-13 . Το δικαίωμα προτίμησης έχει παράλληλα με το Δημόσιο και ο οικείος Δήμος ή Κοινότητα, που μπορούν να το ασκούν και για λογαριασμό δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπεται άσκηση δικαιώματος προτίμησης από το νόμο αυτόν ή τις διατάξεις στις οποίες αυτός παραπέμπει. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, μπορεί να οριστεί ότι παύει το δικαίωμα προτίμησης και σε προγενέστερο της έγκρισης της πράξεως εφαρμογής χρόνο.
kotsis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2 , 2008 1. Ρυμοτομικό Σχέδιο. Πότε εγκρίθηκε και με ποιο ΦΕΚ? Αν είναι με το Ν1337 χρειάζεται Πράξη Εφαρμογής, αν είναι με το διάταγμα του 1923 (το πιθανότερο) χρειάζεται Πράξη Αναλογισμού για να διανοιχθούν οι προβλεπόμενοι δρόμοι. Αυτό που πηρα απο την πολεοδομία λέει οτι εγκρίθηκε με ΒΔ του 1966. Ίσως απο λάθος μου το ανέφερα ως ΓΠΣ , δεν γνωρίζω καλά την ορολογία. Υ.Γ. Οι μαύρες γραμμές που αναφέρεις υπήρχαν σε σχέδιο που είχε και κόκινες και πράσινες γραμμές ή τις αναφέρεις ως "μαύρες" εννοώντας χοντρές γραμμές? Επίσης μαύρες γραμμές σε ρυμοτομικά σχέδια δεν υπάρχουν παρά μόνο πρασινες και κόκκινες. Εκτός αν εννοείς διακεκομμένη γραμμή που χωρίζει οικοδομήσιμη από δημοτική έκταση εντός του ίδου οικοδομικού τετραγώνου πχ χώρος σχολείου εντός οικοδομικού τετραγώνου που περιέχει και άλλες ιδιοκτησίες Είναι έγχρωμο το σχέδιο που πηρα απο τον δήμο, απλά καποιες γραμμες ειναι μαύρες, όχι διακεκομμένες, αλλα συνεχείς. Έχει όλα τα χρώματα που αναφέρετε παντως. Κόκκινες , πράσινες και μπλέ γραμμες.
vapan Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2 , 2008 Ισχύουν λοιπόν οι διατάξεις περί σχεδίων πόλεων του διατάγματος του 1923. Αν δεν έχει γίνει πράξη αναλογισμού και αν δεν έχεις υπογράψει συμβολαιογραφική δήλωση σε κοινή χρήση, κανονικά ο δρόμος δεν μπορεί να διανοιχτεί. Θα μπορούσες να σκανάρεις και να δημοσιεύσεις εδώ έγχρωμα τα δύο αντίγραφα των σχεδίων που πήρες από το Δήμο και την Πολεοδομία?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα