Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υδραυλικό πλήγμα?


akouv

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

Τους τελευταίους 6 μήνες παρατηρώ το εξής φαινόμενο (έχει συμβεί 5-6 φορές μόνο). Ακούγεται ένας πολύ δυνατός θόρυβος (σαν τεράστιο υδραυλικό πλήγμα ή σα να χτυπάει κάποιος ένα σφυρί ρυθμικά σε έναν τοίχο του σπιτιού). Όταν συμβαίνει, έχει σταθερή συχνότητα και ακούγεται για 5-6 φορές (10 δεύτερα διάρκεια ας πούμε). Δε συμβαίνει την ίδια ώρα (μπορεί και το βράδυ να συμβεί). Δεν προλαβαίνω να κατέβω στο υπόγειο να δω από που έρχεται, αλλά μάλλον από το υπόγειο έρχεται.

 

Το κτίριο που μένω είναι 4όροφο με ενιαία ενδοδαπέδια θέρμανση με αντιστάθμιση και μπόιλερ τριπλής ενέργειας για ΖΝΧ. Υπάρχουν 2 συστήματα ελέγχου:

το ένα, βάσει εξωτερικής μόνο θερμοκρασίας και χρονοδιακόπτη ανάβει το λέβητα για θέρμανση.

το δεύτερο με διαφορικό διακόπτη, ελέγχει τους ηλιακούς και το λέβητα για να διατηρεί το ΖΝΧ στους 58C.

Στο σύστημα ενδοδαπέδιας δεν υπάρχουν ηλεκτροβάννες, άρα πάντα το κύκλωμα είναι ελεύθερο.

Νερό στην καπνοδόχο δεν υπάρχει.

 

Μπορεί κανείς να σκεφτεί κάτι άλλο?

Link to comment
Share on other sites

Ο ήχος είναι όντως σαν χτύπημα σφυριού; Έχει αντήχηση ή είναι ξερός; Μήπως ακούγεται σαν να σπάει κάτι ψαθυρά;

 

Επίσης, μήπως έχεις ψυγείο no-frost;

Link to comment
Share on other sites

Λες τους τελευταίους 6 μήνες. Αρα αποκλείεται το σύστημα θέρμανσης. Σωστά;

Τι εγκαταστήσατε ή τροποποιήσατε πριν από 6 μήνες;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που άλλαξε στο σύστημα είναι ότι τοποθέτησα το σύστημα ελέγχου των ηλιακών. Μπήκε το εγκεφαλάκι της Siemens (για ΖΝΧ) με διαφορικό διακόπτη για το κλειστό κύκλωμα των ηλιακών, το οποίο όμως ενεργοποιεί και το λέβητα όταν δεν έχει ήλιο. Δλδ ανάβει ο λέβητας και ο μικρός κυκλοφορητής χωρίς να δώσει εντολή στη θέρμανση, στην αντιστάθμιση και στον κυκλοφορητή της. Άρα η τετράοδη παραμένει τελείως κλειστή και ο λέβητας δουλεύει λίγο μέχρι να ζεστάνει το νερό του μπόιλερ.

 

No frost ψυγεία υπάρχουν 2, αλλά είναι 4 χρόνια που τοποθετήθηκαν. Τι σχέση έχει αυτό?

 

Ο ήχος είναι σα να χτυπάει κάποιος με σφυρί κάποιο τοίχο ή δάπεδο και μεταδίδεται μέσα από τους τοίχους, ρυθμικά όμως, με παύση 0.5'' μεταξύ κάθε χτύπου.

Link to comment
Share on other sites

Υδραυλικ'ο πλήγμα μπορεί να προέρχεται και απο το συστημα της ύδρευσης. Να κλείνει κάποιος απότομα μία βάνα είτε κρύου είται ζεστού νερού.

Υπάρχουν στο εμπόριο κάποια προιόντα που αποροφούν το υδραυλικό πλήγμα. Το πιο απλό είναι να βάλεις ε΄να πιεστικό δοχείο στο κυκλωμα που να αποροφαει το πλήγμα.

Αν έχετε αντία νερού μπορεί να δημιουργείται όταν σταματάει να λειτουργεί. Τότε αντιμετωπίζεται με inverterάκι στην αντλία.

Link to comment
Share on other sites

Το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από την ύδρευση, γιατί εκεί έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες κατά κανόνα.

Link to comment
Share on other sites

Το πιό πιθανό είναι να μην είναι ήχος πλήγματος αλλά ήχος διαστελλόμενου σωλήνα κατά το άνοιγμα του κυκλοφορητή. Πράγμα που δικαιολογεί την σειρά περιοδικών κτύπων...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Από το σύστημα ύδρευσης δεν είναι γιατί έχει συμβεί και όταν όλοι στο κτίριο κοιμόντουσαν (Μηχανολόγος είμαι, γνωρίζω περί πλήγματος). Για αυτό έχω εστιάσει στο σύστημα της θέρμανσης/ΖΝΧ.

 

AlexisPap και εμείς προς τα εκεί έχουμε εστιάσει αλλά δεν έχει τύχει να είμαστε κοντά στο υπόγειο όταν συμβαίνει για να βεβαιωθούμε. Έχεις καμία ιδέα τι μπορεί να το προκαλεί και τι ελέγχους να κάνουμε?

Link to comment
Share on other sites

Οι κατακόρυφοι αγωγοί, προσαγωγή/επιστρεφόμενα πιθανότατα παρεμποδίζονται από τις στηρίξεις τους στην διαστολή - συστολή. Μπορεί στο κάτω άκρο να υπάρχουν σημάδια ολίσθησης σε σχέση με το στήριγμα.

 

Δεν έχεις παρά να ενεργοποιήσεις το σύστημα θέρμανσης του μπόιλερ (καυστήρας σε λειτουργία + μικρός κυκλοφορητής) μέσα από το λεβητοστάσιο. Αν είναι αυτό, καθώς το ζεστό νερό θα κατακλύζει τις σωληνώσεις, θα ακουστεί ο σχετικός ήχος.

Link to comment
Share on other sites

Θυμίζω ότι το έχει κάνει λίγες φορές σε 6 μήνες, άρα οι συνθήκες πρέπει να είναι σπάνιες. Θα το δοκιμάσω να δω τι κάνει όταν είναι για μέρες κλειστή η θέρμανση και ανάψει μόνο λέβητας και μικρός κυκλ. για ΖΝΧ. Είναι η μόνη νέα λειτουργία που έχω βάλει στο σύστημα, να δουλεύει δλδ ο λέβητας χωρίς να πάρει και ο κυκλ. της θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.