Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόνομα Συστήματα


a025085

Recommended Posts

Αγαπητοί Συνάδερφοι Χαίρετε!

 

Γνωρίζει κανείς σας κάποιο καλό ιστοτόπο ή σύγγραμμα όπου μπορώ να πάρω πληροφορίες για την διαστασιολόγηση αυτόνομων συστημάτων;

 

Γνωρίζετε περίπου πόσο στοιχίζει ένα τέτοιο σύστημα /ΚW φορτίου;

 

Ευχαριστώ! :o

Link to comment
Share on other sites

Το αυτόνομο σύστημα θα απαιτεί συστοιχία μπαταριών, διάταξη φόρτισης και inverter, με αποτέλεσμα το κόστος να φτάνει (με τωρινές τιμές) περίπου στα € 9.000/kW ενώ κάθε 5 χρόνια θα πρέπει να αντικαθιστάς τις μπαταρίες. Γενικά θεωρείται λύση απελπισίας.

 

Οι μπαταρίες, για λόγους αποφυγής μεγάλης βύθισης, θα πρέπει να έχουν τα διπλάσια Ah από αυτά που χρειάζεσαι. Είναι ειδικές μπαταρίες μεγάλης βύθισης (50%) και στοιχίζουν πολλά.

 

Σκέψου το καλά πριν το αποφασίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το κόστος περιλαμβάνει και τον ΦΠΑ;

 

Συμφέρει να υπάρχει και μία γεννήτρια ώστε να μειωθεί η αναγκιαία χωρητικότητα άρα και το κόστος των συσσωρευτών;

Link to comment
Share on other sites

Γεννήτρια θα πρέπει να χεις έτσι κι αλλιώς ώστε σε περίπτωση συνεχούς κακοκαιρίας να έχεις πηγή ενέργειας σίγουρα κι επιπλέον να μην υπερδιαστασιολογίσεις την εγκατάστασή σου και είναι ασύμφωρη εντελώς.Πάντως οι μπαταρίες δεν πρέπει να αποφορτίζονται με τίποτα και απ όσο θυμάμαι συνίσταται να μην πέφτει κάτω του 50% η πληρότητά της.

 

Πάντως εάν έχεις στύλο της ΔΕΗ κοντά δεν πολυσυμφέρει αυτόνομο σύστημα.Καλύτερα φτιάξε Φ/Β σύστημα και πούλα το ρεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ a025085, το βασικό πρόβλημα με την έτσι και αλλιώς περίπλοκη διαστασιολόγηση των συστημάτων αυτόνομης ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, είναι ότι εκτός από τα τεχνικά δεδομένα θα πρέπει να συνυπολογίσεις το τρόπο ζωής των ιδιοκτητών που αντανακλά άμεσα στη μέση ημερήσια (και στη μέγιστη) κατανάλωση ενέργειας.

 

Η γεννήτρια είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητη ειδικά αν πρόκειται για μόνιμη κατοικία για να καλύψει τα (αναπόφευκτα) "κενά" των ΑΠΕ αλλά και για να μην αναγκαστείς να υπερδιαστασιολογήσεις (μάταια) το σύστημα.

100% κάλυψη έχεις ΜΟΝΟ όταν περιλαμβάνεται πηγή ενέργειας που την έχεις όταν θέλεις εσύ.

 

@Romanos: Συμφωνώ γενικά

 

@cmkapos: Σε καμία περίπτωση δεν είναι "λύση απελπισίας". Έχουμε καταντήσει να το θεωρούμε έτσι λόγω των - κατά κανόνα - μετρίων ως κακών εγκαταστάσεων που έχουν γίνει σε αυτόνομα από - επιεικώς - μέτριους μελετητές και εγκαταστάτες.

Ένα σωστό σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης μπορεί να παράσχει πιο αξιόπιστη λύση ηλεκτροδότησης ακόμα και από τη σύνδεση με το δίκτυο.

Οι μπαταρίες εφόσον διαστασιολογηθούν σωστά και - κυρίως - λειτουργούν και συντηρούνται σωστά (εξαρτάται από τη παραμετροποίηση του συστήματος σε πολύ μεγάλο βαθμό), θα ξεπεράσουν ΑΝΕΤΑ τα 10 χρόνια και υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν φθάσει και ξεπεράσει τα 15 χρόνια.

Το αρχικό κόστος είναι μεγάλο όμως αν το δεις συγκριτικά με όποια άλλη εναλλακτική λύση υπάρχει και το εκτιμήσεις σε βάθος 10ετίας ή 15ετίας, είναι πολύ πιθανό ότι προλαβαίνει και να αποσβέσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα "πάγια" έξοδα ένος τέτοιου συστήματος είναι ελάχιστα (στη πράξη είναι τα έξοδα καυσίμων και συντήρησης της γεννήτριας που εξαρτώνται από τις ώρες λειτουργίας που θα "γράψει" ετησίως). Εξαρτάται από το μέγεθος του συστήματος (όσο μεγαλύτερο τόσο ταχύτερη απόσβεση) και από το πως θα κινηθεί η τιμή της kWh στο δίκτυο στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Παραθέτω δική μου απάντηση για το ενδεικτικό κόστος ενός αυτόνομου συστήματος από παλαιότερη ερώτηση στην ενότητα των ιδιωτών http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=21313 .

 

@a025085: Προτείνω ανεπιφύλακτα να απευθυνθείς σε μελετητή - εγκαταστάτη που αποδεδειγμένα κατέχει το αντικείμενο και έχει να σου δείξει προηγούμενες εγκαταστάσεις του. Μίλα με τους ιδιοκτήτες τους και πάρε εγγυήσεις, όχι τις εγγυήσεις των κατασκευαστών που τις έχεις έτσι και αλλιώς, εννοώ εγγύηση καλής λειτουργίας ΓΙΑ ΟΛΟ το σύστημα, κατά προτίμηση "on site".

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση: Στην περίπτωση του κυρίου που άνοιξε του θέμα, μια καλή λύση δεν είναι μια μονάδα συμπαραγωγής? Τι γνώμη έχετε γι αυτό?

Link to comment
Share on other sites

@genesis

 

Ολα καλά όπως τα λες, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τις γεννήτριες. Αν δεν καταφέρνεις πάντα να τους δίνεις τουλάχιστον ένα 30% του ονομαστικού τους φορτίου, λόγω ελεύθερης παλινδρόμησης (δεν συμπιέζονται τα δαχτυλίδια επάνω στα χιτώνια των κυλίνδρων) επέρχεται φθορά στα χιτώνια και μετά από λίγο σου ντουμανιάζει σαν ******.

 

Από την άλλη, αν χρειάζεσαι κάπου 90.000 ευρώ για μια εγκατάσταση 10 kW, εγώ αυτό το λέω λύση της απελπισίας.... Η τιμή που έδωσες για 20-25.000 με το ΦΠΑ είναι εξωπραγματική, τη στιγμή που μόνο το φωτοβολταϊκό σκέλος θα πάει κάπου 40.000, χωρίς τη γεννήτρια και χωρίς το σύστημα συσσωρευτών.

Link to comment
Share on other sites

@ spgirl: Ο συνδυασμός ενός συστήματος αυτόνομης ηλεκτροδότησης με γεννήτρια συμπαραγωγής είναι πάρα πολύ καλός και μειώνει κατακόρυφα τα συνολικά πάγια έξοδα της κατοικίας αφού εκμεταλλεύεται τη καύση του πετρελαίου (ή του αερίου) στο μέγιστο βαθμό.

Το πρόβλήμα είναι ότι για μικρές, οικιακού μεγέθους εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν αντίστοιχου μεγέθους (μικρές δηλαδή) γεννήτριες συμπαραγωγής.

Αν μιλάμε για μια μεγαλύτερη μονάδα, π.χ. ένα μικρό ξενοδοχείο ή μια επιχείρηση, είναι σαφώς η πιο αποδοτική λύση.

 

@ cmkapos:

- Έχεις δίκιο για το πρόβλημα αυτό. Όχι μόνο λόγω του μηχανικού προβλήματος που αναφέρεις αλλά και γιατί κάτω από το 25% περίπου του ονομαστικού φορτίου, οι γεννήτριες έχουν υπερβολικά μεγάλη ειδική κατανάλωση.

Όταν όμως η γεννήτρια λειτουργεί σε συνδυασμό με σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης, μαζί με τα "τρέχοντα" ηλεκτρικά φορτία, πραγματοποιεί παράλληλα και φόρτιση των συσσωρευτών με αποτέλεσμα να λειτουργεί πάντα υπό ένα σημαντικό φορτίο και συνεπώς ελαχιστοποιείται αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

 

- Το ενδεικτικό κόστος που αναφέρω είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ πραγματικό και εφαρμοσμένο στη πράξη. Νομίζω ότι σκιαγραφώ με όσο καλύτερη προσέγγιση γίνεται το "προφίλ" χρήσης και κάλυψης του "ενδεικτικού" συστήματος που αναφέρω.

Ποιός μίλησε για 10kWp φωτοβολταϊκών??? στο σύστημα που υποθέτω τα Φ/Β δεν ξεπερνούν τα 2kWp.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.