Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Γείωση


moon

Recommended Posts

Καλησπέρα έχω παρατηρήσει όταν έγινε η οικοδομή να ΜΗΝ έγινε η θεμελιακή γείωση και έχω το εξής ερώτημα ΤΏΡΑ ΤΙ????????

πια άλλη γείωση πρέπει να κάνω???

και τι είναι το ρελε ??? που μου πρότειναν???

Link to comment
Share on other sites

Σε πολλές οικοδομές, αν και απαιτείται πια θεμελιακή γείωση, είτε ο Πολ. Μηχανικός είτε ο εργολάβος δεν φροντίζει έγκαιρα να φέρει τον ηλεκτρολόγο να περάσει τα τσέρκια στον οπλισμό (απαιτείται η εγκατάσταση 30 περίπου μ. τσερκιού).

 

Δεν μας είπες εάν πρόκειται για συνεχές σύστημα δόμησης, ή πανταχόθεν ελεύθερο. Εν πάσει περιπτώσει, τώρα πια το μόνο που μπορεί να γίνει είναι:

 

1. Τρίγωνο γείωσης, με πασσάλους σταυροειδούς διατομής, μήκους 2.00 μ. ο καθένας, σε τρίγωνο, με κορυφές σε απόσταση περίπου 5-6 μ. στον ακάλυπτο, ή

 

2. Πλάκα γείωσης, διαστάσεων περίπου 50Χ100 εκ. θαμμένη σε βάθος 1,00 μ. κατακόρυφα (η κόψη των 100 εκ. θα είναι στο κάτω μέρος του λάκκου), από γαλβανισμένη λαμαρίνα 2-3mm, στην οποία θα συγκολλήσεις με σκληρή κόλληση αγωγό 25 τ.χ. που θα τον φέρεις στο χώρο των μετρητών της ΔΕΗ. ή

 

3. Τοποθέτηση τσερκιού (γαλβανιζέ 30Χ3mm) περιμετρικά του ακαλύπτου, σε χαντάκι βάθους 60-70 εκ. και μήκους 30 μ.. Το τσέρκι πρέπει να είναι με την κόψη του κατακόρυφη και σε καλά συμπυκνωμένο χώμα.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να μετρήσει μετά την αντίσταση γείωσης και να είναι μικρότερη από 1,0 Ohm. Αν δεν το επιτύχει, θα πρέπει να βάλει και δεύτερη πλάκα που θα την γεφυρώσει με την πρώτη.

 

Να επιμείνεις ιδιαίτερα σε χαμηλή αντίσταση γείωσης που θα μετρηθεί με γειωσόμετρο και ΠΟΤΕ με απλό λαμπτήρα.

 

Το ρελέ είναι και αυτό υποχρεωτικό, διακόπτει την παροχή σε περίπτωση διαρροής (π.χ. ηλεκτροπληξία) αλλά ΠΟΤΕ δεν πρέπει να είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ μέθοδος προστασίας, γιατί έχει παρατηρηθεί πολλά τέτοια ρελαί νε μην λειτουργούν σωστά μετά από μια καταιγίδα με κεραυνούς, ή με τον καιρό.

 

Πρόσεξε πολύ τι σου γράφω. Κυκλοφορούν πολλοί αλμπάνηδες που παριστάνουν τους ηλεκτρολόγους και σκοτώνουν κόσμο!!! Και να αρνηθείς την εύκολη λύση που λένε κάποιοι άσχετοι για απλό ηλεκτρόδιο γείωσης 18mm με "ψίχα από χαλκό". Ενα τέτοιο ηλεκτρόδιο στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσει 40 Ohm αντίσταση (αντί για 1,0) και έχει νόημα ΜΟΝΟ σε περιοχές που εφαρμόζεται το σύστημα της ουδετέρωσης (εκτός Αττικής).

 

ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΓΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.