Μετάβαση στο περιεχόμενο

Oπλισμένη τοιχοποιία


 

Recommended Posts

ένα θέμα που δεν έχει ψαχτεί πολύ ειναι η οπλισμένη τοιχοποιια. μπορούν κάποιοι συνάδελφοι να μας δώσουν πληροφορίες για το πώς γίνεται και πώς κατασκευάζεται? ειδικότερα στα σπίτια με φέρουσα τοιχοποιια , όπως πέτρα.

 

Eidit: οι τίτλοι θέματος πρέπει να έχουν σωστή ορθογραφία και τόννους. Απαγορεύεται η χρήση κεφαλαίων σε κάθε περίπτωση εκτός απο αρχή προτάσεων κύρια ονόματα κτλ.. Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να ανατρεξεις στην εξης τουλαχιστον βιβλιογραφια (υπαρχει στο εμποριο )

1)Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΑΣ :απο το ΕΜΠ

2) ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΠΟΙΑ: απο Miha Tomazevic (σε Ελληνικη μεταφραση)

3) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΠΟΙΑ : απο ΦΥΛΛΙΤΣΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ

επισης αν εισαι στην Αθηνα και εχεις υπομονη μπορεις να επισκευθεις την βιβλιοθηκη του ΤΕΕ απου θα βρεις δεκαδες σημειωσεις απο σχετικα σεμιναρια και συνεδρια

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

τελικά την εφάρμοσα την οπλισμένη τοιχοποιια. με 10 εκατ μπετόν με πλέγμα ανάμεσα. Ήταν κάτι ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

ήθελε προσοχή το όλο θέμα , γιατί η κατασκευή με το μπετόν πρέπει να δέσει με την λιθοδομή. άρα το χτίσιμο πέτρας το κάναμε μεχρι το πρώτο σενάζ στην ποδιά ( στην μέση) και απο την μέσα μεριά κάναμε καλούπι και ρίξαμε μπετόν μέχρι την ποδιά. Μέσα είχαμε πλέγμα. Στην συνέχεια προχώρησε ανάλογα η κατασκευή και στα υπόλοιπα στάδια.Προσοχή! Το κάθε σενάζ έδενε με την οπλισμένη τοιχοποιια. Δηλαδή έπεφτε ενιαίο με τον πέτρινο τοίχο. Πραγματικά η κατασκευή είχε αρκετό ενδιαφέρον γιατι ήταν πρωτότυπη ακόμα και για τους μαστόρους. Η λύση του εκτοξευόμενου μπέτον απορίφθηκε λόγω κόστους . Πως το βρίσκεις το όλο θέμα ?

Link to comment
Share on other sites

Σαν κατασκευαστική τεχνική μια χαρά μου φαίνεται.Ο προβληματισμός μου είναι από άποψη κανονισμών.

Για να θεωρηθεί οπλισμένη τοιχοποιία πρέπει να υπάρχουν οριζόντια σενάζ ανα 60 εκ. με συγκεκριμένο οπλισμό, και κατακόρυφα ανα 4 μ. περίπου. Φαντάζομαι μπορείς να το θεωρήσεις διαζωματική, και να λάβεις υπόψη σου τα τροποποιημένα χαρακτηριστικά του τοίχου, με την προσθήκη του Ο.Σ.

 

Εγω προσωπικά τρώγομαι να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά με τοιχείο Ο.Σ. 20-25 εκ. χωρίς πέτρα. πιστεύω πως θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό του συστήματος σκελετός-τούβλα κλπ.

Link to comment
Share on other sites

ναί. ή μπορείς να κάνεις οπλισμένη τοιχοποιία με 10 εκατ. μπετόν αλλά να έχει και κρυφοκολώνες μπετού μαζί με τα σενάζια.το λέω απο θέμα οικονομίας , γιατί μπορεί με 25 εκατ. μπετόν να σου έρθει λίγο ακριβά.

Link to comment
Share on other sites

Με υπολογισμούς που έχω κάνει, δεν προκύπτει μεγάλη διαφορά. Σκέψου ένα ενδεικτικό κτίριο τριώροφο διαστάσεων 10Χ12. Εχουμε:

(10+12)*2*3*3*0.25 = 100 μ3 σκυρόδεμα (δεν αφαιρώ τα ανοίγματα)

100*25 = 2500 χγρ οπλισμός (25 χγρ/μ3 =οπλισμός σχάρας Φ10/15 μέσα έξω + κρυφοκολόνες στις γωνίες + κάποια έξτρα πάνω από ανοίγματα κλπ)

Συνολικό ενδεικτικό κόστος για εμφανές σκυρόδεμα = 100*150 + 2.500*0.80 = 17.000 Ευρώ.

Αυτό πρέπει να αντισταθμίσει το κόστος περιμετρικών στύλων-δοκών (σκυρόδεμα+οπλισμός), εξωτερικής τοιχοποιίας και σοφατίσματος (μια πλευρά, η άλλη θα γίνει υποχρεωτικά για να ενσωματώσει την θερμομόνωση).

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, ειδικά αν σκεφτείς τα στατικά πλεονεκτήματα.

Link to comment
Share on other sites

...Για να θεωρηθεί οπλισμένη τοιχοποιία πρέπει να υπάρχουν οριζόντια σενάζ ανα 60 εκ. με συγκεκριμένο οπλισμό, και κατακόρυφα ανα 4 μ. περίπου...

Για να είμαστε πιο ακριβείς:

1) "Πρέπει να τοποθετείται οριζόντιος οπλισμός στους οριζόντιους αρμούς ή σε κατάλληλες κοιλότητες των λιθοσωμάτων, με κατακόρυφη απόσταση όχι μεγαλύτερη από 600mm" βλ. §5.4(1) Εθνικού Κειμένου Εφαρμογής Ευρωκώδικα 6.

Άρα δεν απαιτούνται σενάζ αλλά οπλισμός. Αυτός ο οπλισμός τοποθετείται είτε στους αρμούς είτε σε κοιλότητες των λιθοσωμάτων.

Ο οπλισμός αυτός μπορεί να είναι πχ ένα πλέγμα όπως πχ ΑΥΤΟ.

2) "Κατακόρυφος οπλισμός πρέπει να τοποθετείται σε κατάλληλες φωλεές, κοιλότητες ή οπές των λιθοσωμάτων.

Πρέπει να τοποθετείται kατακόρυφος οπλισμός με ελάχιστο εμβαδόν 400mm²:

_ και στις δύο ελεύθερες άκρες του τοίχου,

_ σε κάθε τομή μεταξύ τοίχων,

_ στο σώμα του τοίχου, όπου χρειάζεται, έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ τέτοιων οπλισμών να μην ξεπερνά τα 4m." βλ. §5.4(6) & §5.4(7) Εθνικού Κειμένου Εφαρμογής Ευρωκώδικα 6.

Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τούβλα που έχουν τις οπές κατακόρυφες και όχι οριζόντιες, μέσα απ' τις οποίες να περνούμε τον οπλισμό. Κάτι τέτοια τούβλα παρήγαγε η κεραμοποιία "Φιλίππου" παλιότερα.

Τέλος, δείτε και την §5.5 του Εθνικού Κειμένου Εφαρμογής Ευρωκώδικα 6 στην οποία γίνεται αναφορά σε βιομηχανικώς παραγόμενα συστήματα οπλισμένης τοιχοποιίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.