spgirl Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Με προϋπηρεσία γραμματέως .....θέλεις να πάρεις σήμερα μισθό άνω των 1000 ευρώ σαν Mηχανικός ? Τελικά αποφάσισε .Σαν μηχανικός εργαζόσουν ή σαν γραμματέας στο τεχνικό γραφείο ? Γιατί σαν γραμματέας...Μεγάλη διαφορά . Γραμματέας δούλεψα για ένα καλοκαίρι, 2 μήνες... Η τελευταία δουλειά μου ηταν Επιβλέπουσα Μηχανικός σε Δημόσιο Έργο για 2 χρόνια... Σε κάλυψα? Να σου στείλω το βιογραφικό μου? Εσύ πάλι θα μας πείς ποτέ που έχεις δουλέψει? Αυτό για τον ιδιώτη με την σημερινή κρίση δεν τον ενδιαφέρει. Θα σου πει εάν σου αρέσει αλλιώς εκεί είναι η πόρτα. Fine by me... Η μειώσεις μισθών γίνονται παντού είτε είσαι δημόσιος υπάλληλος είτε ιδιωτικός . Δε συμφωνώ... Το να μειώνονται οι μισθοί δημοσίου έχει νοήμα, γιατί τις επιβαρρύνεται το κράτος... Στον ιδιωτικό τομέα, το να μείωνονται οι μισθοί δε έχει αντίκρισμα...
nikoletta Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 lazarosk Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Οι εποχές είναι σίγουρα δύσκολες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε 100 χρόνια πίσω στις αμοιβές μας και στα εργασιακά δικαιώματα. Ναι η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα με την ανύπαρκτη σχεδόν παραγωγική δυνατότητα πού έχει σήμερα θα έπρεπε να έχει πολυ χαμηλότερους μισθούς. ΑΛΛΑ και πολύ πολύ χαμηλότερο κόστος διαβίωσης. Όταν στο σουπερ μαρκετ πληρώνεις ακόμα και τα ελληνικά προιόντα σε τιμές κεντρικής Ευρώπης, η ταρίφα των γιατρών δεν πέφτει κάτω από τα 50 και 70 ευρώ, αυξήσεις στςι αστικές συγκοινωνίες, κτλ κτλ κτλ τα ξέρετε όλοι μην τα λέω, δεν μπορείς να συμβιβάζεσαι με χρήματα με τα οποία δεν μπορείς να ζήσεις από μόνος παρά μόνο με τη βοήθεια των γονιών σου με το φόβο και μόνο μιας εν δυνάμει απόλυσης. Ο christopografow ξέρει καλύτερα από όλους το κλίμα στην εταιρεία που δουλεύει το τι προσφέρει και το τι τον "παίρνει" να διεκδικήσει. Λογικό παιδί ακούγεται δεν πιστεύω ότι θα πάει με τόσο θράσος και τουπε σε τέτοιο βαθμό ώστε να βάλει σε κίνδυνο τη δουλειά του, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται ότι ζητάει κάτι παράλογο.
Guest lazarosk Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 nikoletta Κανένας πανικός δεν μας πιάνει διότι είναι σίγουρο ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά . Όταν βλέπω την χώρα μου σήμερα να δανείζεται για να πληρώσεις προηγούμενα χρέη αλλά και για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις συνανθρώπων μας αυτό δεν είναι σημάδι ανησυχίας ? Πως θα σκεφτώ εγώ να διεκδικήσω περισσότερα από μια δουλειά σε ένα τέτοιο περιβάλλον που διακατέχεται από ανησυχία και αμφιβολία για το αύριο ? Όταν βλέπω την μια εταιρία να κλείνει μετά την άλλη . Όταν με αυτό που κάνει η χώρα μου δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ελληνικά χρήματα .Ως πότε οι γερμανοί λοιπόν και τα υπόλοιπα κράτη θα μας δίνουν χρήματα για να ζούμε εμείς καλά. Με όλη αυτήν την κατάσταση όχι 100 αλλά 200 χρόνια πίσω θα πάμε εκτός ποια και αν πιστεύουμε ότι θα μας αφήσουν να βγάλουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που λένε ότι έχει το Αιγαίο και πλουτίσουμε. Όταν λοιπόν Νικολέτα είμαστε και στο κλάδο μας 300.000 μηχανικοί τότε θα αναγκαστώ και τα 1000 ευρώ να πάρω προκειμένου να μην μείνω άνεργος και μου πάρει ο άλλος την δουλεία .Εγώ το βλέπω για αρχή ως ευκαιρία και πίστεψε με όσοι δεν δέχτηκαν αυτές τις ευκαιρίες στο τέλος μείνανε πίσω χωρίς δουλειά .
cna Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Εγώ πάλι θα πρότεινα σε όσους εκφέρουν άποψη για τις "δύσκολες" στιγμές που περνούν οι εταιρίες, για το "αβάσταχτο" μισθολογικό κόστος κλπ κλπ να κάτσουν να διαβάσουν την ρημάδα την εργατική νομοθεσία μπας και μάθουν τί είναι το "διευθυντικό δικαίωμα*" και γιατί δεν καλύπτεται από την ελληνική νομοθεσία και μετά ας έρθουν να μας πουν για τα "δίκαια" των ΑΕ. *Το δικαίωμα του εργοδότη να σε αναγκάζει να ασκείς καθήκοντα που δεν προβλέπονται στη σύμβαση εργασίας.
Guest lazarosk Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 kkostorp Ο αντίστοιχος τίτλος δεν υπάρχει καθαρά στην Ελλάδα . Για αυτό η αναγνώριση του γίνεται με τον τίτλο ηλεκτρολόγου μηχανικού κατεύθυνσης επικοινωνιών .Σε αυτές τις περιπτώσεις με καλύπτει ο Ιδρυτικός Νόμος του ΔΟΑΤΑΠ και ισχύει το κριτήριο συνάφειας μαθημάτων και έτη σπουδών ως προς την αντίστοιχη Ελληνική Σχολή .
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 , 2011 Ωραία όλα αυτα αλλα στην πράξη άλλο πρέπει να συζητήσει. Τώρα πια δεν φορολογείσαι με συντελεστη. Οπότε εάν παίρνεις τα ίδια με περισυ τότε στην πράξη καθαρά θα έχεις στην τσεπη σου πολυ πολυ λιγότερα. Άρα η οποία συζητηση θα πρέπει να ειναι στην βάση του να βρεθεί λύση να σου μένουν περίπου τα ίδια. Είτε αυτό σημαίνει πρόσληψη είτε αυτό σημαίνει μεγαλύτερο μισθό είτε αυτό σημαίνει καποια έξοδα της εταιρείας να τα περνάς εσυ σαν δικα σου ώστε να μην φορολογείσαι υψηλά.
johnskop Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Nα ρωτησω κατι βασικο: Oταν δουλευεις με Δελτιο Παροχης Υπηρεσιων, για καθε Δελτιο που κοβεις για υπηρεσιες προς αλλο Μηχανικο (πχ. εκπονηση μελετης ή σχεδιαση μελετης κλπ. ως υπεργολαβος για μελετη Δημοσιου) πρεπει να υπαρχει συμφωνητικο βασει νομοθεσιας ή το συμφωνητικο εχει να κανει με την εξασφαλιση καποιου να μπορει να απαιτησει τα χρηματα του? Το συμφωνητικο αυτο (αν ειναι υποχρεωτικο) το υποβαλουν στη ΔΟΥ και τα δυο μερη ή αυτος που πληρωνει? Ας πουμε οτι δεν υπαρχει θεμα εμπιστοσυνης, υπαρχει προβλημα αν δεν γινει συμφωνητικο?? Παρακαλω ειναι σημαντικο για μενα να το μαθω....
christopografow Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Σίγουρα είναι πολύ βασικό να κατατεθεί στη ΔΟΥ η σύμβαση απο το μέρος που πληρώνει για να μπορεί να δικαιολογήσει αντίστοιχα έξοδα.
SOTHRIS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Nα ρωτησω κατι βασικο:Oταν δουλευεις με Δελτιο Παροχης Υπηρεσιων, για καθε Δελτιο που κοβεις για υπηρεσιες προς αλλο Μηχανικο (πχ. εκπονηση μελετης ή σχεδιαση μελετης κλπ. ως υπεργολαβος για μελετη Δημοσιου) πρεπει να υπαρχει συμφωνητικο βασει νομοθεσιας ή το συμφωνητικο εχει να κανει με την εξασφαλιση καποιου να μπορει να απαιτησει τα χρηματα του? Το συμφωνητικο αυτο (αν ειναι υποχρεωτικο) το υποβαλουν στη ΔΟΥ και τα δυο μερη ή αυτος που πληρωνει? Ας πουμε οτι δεν υπαρχει θεμα εμπιστοσυνης, υπαρχει προβλημα αν δεν γινει συμφωνητικο?? Παρακαλω ειναι σημαντικο για μενα να το μαθω.... 1) O φορολογικός νόμος δεν απαιτεί συμφωνητικό. Ωστόσο η ύπαρξη συμφωνητικού είναι χρήσιμη και αναγκαία προκειμένου να γίνει "σωστά" η τιμολόγηση της υπηρεσίας και να αναγνωρισθεί φορολογικά (για τον λήπτη ) χωρίς πρόβλημα . Τιμολογείς το ποσό και κάνεις αναφορά στη σύμβαση , χωρίς να χρειασθεί να αναλύσεις σε έσχατο βαθμό την υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνεις φορολογικά και την αμοιβή σου. 2) Εφόσον υπάρξει συμφωνητικό το καταθέτουν αμφότεροι οι συμβαλλόμενοι επιτηδευματίες. 3) Προφανώς το συμφωνητικό σου προσφέρει πρόσθετη εξασφάλιση σε διαφορές αστικού τύπου δηλ. εξασφάλιση αμοιβής.
tpanag Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12 , 2011 2) Εφόσον υπάρξει συμφωνητικό το καταθέτουν αμφότεροι οι συμβαλλόμενοι επιτηδευματίες. Σωτήρη αυτό το "αμφότεροι" είναι υποχρεωτικό και αν ναι μέχρι ποιά χρονική στιγμή πρέπει-μπορεί να γίνει; Γιατί αυτό υποστήριζα κι εγώ το καλοκαίρι που υπέγραψα ένα συμφωνητικό σαν υπεργολάβος (κατόπιν προτροπής του εργολάβου μάλιστα) και αυτός επέμενε ότι αρκεί να το καταθέσει μόνο αυτός στη δική του ΔΟΥ και εγώ απλά να το πάω στη ΔΟΥ μου μαζί με τι βεβαιώσεις κατά την εκκαθάριση της δήλωσής μου.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα