Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Πρόβλημα εισροής νερού από πλευρικούς τοίχους κ ταβάνι σε νεόδμητο αγορασμένο διαμ/μα


soul_survivor

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους κι ευχαριστώ εκ των προτέρον για το ενδιαφέρον.

Αντιμετωπίζω ένα σοβαρότατο πρόβλημα με το διαμέρισμα που αγόρασα (από κατασκευής) σε νεόδμητη επταόροφη πολυκατοικία (ο 7ος όροφος είναι οροφοδιαμέρισμα ρετιρέ), στον 6ο όροφο.

Από την αρχή αντιμετώπισα πολλά και διάφορα προβλήματα με τον κατασκευαστή, δεδομένου του ότι λόγω αφέλειας και καλής θελήσεως και προπλήρωσα και εξόφλησα το διαμέρισμα κόστους 300000 ευρώ (τα μισά μαύρα) για 73τμ (90 με ημι-ηπαίθριους, γεγονός που διαπίστωσα τη στιγμή των συμβολαίων στο συμβολαιογράφο του κατασκευαστή, έχοντας ήδη δώσει ισχυρή προκαταβολή), αποθήκη 1χ1 και θέση πιλωτής που με έβαλε να πληρώσω επίσης ως ευκαιρία δίότι θεωρητικά ήταν διπλή, πρακτικά κι όχι στα σχέδια είναι μονή και δει στενή και κοντή για αμάξι μεγαλύτερο των μικρών πόλεις και η οποία στα σχέδια τώρα της πολεοδόμίας δε φαίνεται καν, αλλά θεωρείται διάδρομος ενώ στο συμβλόλαιό μου και τα σχέδια αυτού φαιμόταν διπλή θεση στάθμευσης), μεταξύ των οποίων πλημμύριση της μόλις τελειώμένης κουζίνας/ντουλαπιών λόγω υδραυλικής διαρροής από τους τεχνίτες του κατασκευαστού, ξύλωμα όλων των πλακιδίων και αλλαγή κλίσης στη βεράντα, λόγω εσφαλμένης κλίσης από κατασκευής και επακόλουθης μόνιμης δημιουργίας λιμνών νερού κ.α.

 

Αυτή τη φορά όμως, η κατάσταση έφτασε στο άκρο, όχι μόνο ότι για όλα όσα είχαν κακο-κατασκευαστεί, εδώ και 2 χρόνια που κατοικώ, έχω ήση διπλοπληρώσει το σπίτι σε τεχνίτες, μιας κι ο κατασκευαστής απεδείχθει αρρωστημένα τσιγγούνης, εξαιρετικά αδιάφορος και μη σύνομος ή αναλαμβάνων όποια ευθύνη για τα δικά του σφάλματα, ούτε καν κοινόχρηστα δεν πλήρωνε παρανόμως εφόσον έχουν πωληθεί ελάχιστα διαμερίσματα, αλλά πλέον έχω σοβαρό θέμα ασφάλειας και βιωσιμότητας δεδομένου ότι από χτες το ταβάνι του σαλονιού μου, καθώς και πλευρικοί τοίχοι (κυρίως αυτός εκ των οποίων περνούν όλες οι από κάτω καμινάδες, 5 τον αριθμό), έβαλαν νερά! Σε σημείο αυτή τη στιγμή να έχω καλύψει τα έπιπλα και να φοβάμαι για βραχυκύκλωμα (εφόσον ακόμη και στη βεράντα, από τα σποτ οροφής της για φωτισμού τρέχουν νερά.

 

Ενημέρωσα τον κατασκευαστή κι ως συνήθως με αγνοεί. Πάνω από το σαλόνι μου βρίσκεται η βεράντα (ανοιχτή) του ρετιρέ. Προφανώς όλή η βεράντα, καθώς και η κατασκευή των καμινάδω μπάζει νερά και έχει διαρροή ελλείψει μονώσεως. Σημειωτέον ότι κανένα από τα 5 διαμερίσματα των κάτω από εμένα ορόφων δεν κατοικείται, ούτε το ρετιρέ και ανήκουν στον κατασκευαστή.

 

Δεν είχα κάνει χρήση συμβούλου μηχανικού (κακίστως) κατά την αγορά, αγόρασα το διαμέρισμα από τα σχέδια (τα οποία ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, ούτε καν ως διαρρύθμιση και τετραγωνικά), η οικοδομή χαρακτηρίζεται από πάμπολες πολεοδομικές και λοιπές παραβάσεις και κακοτεχνίες, τόσες που χρειάζονται βιβλία για να τις αναφέρω έστω και μονολεκτικά, αλλά εφόσον έσφαλα (οι γονείς μου για την ακρίβεια, που επέμεναν σε καλή θέληση και πίστη και λόγω νεαρού ηλικίας με ανάγκασαν να πράξω αναλόγως), αλλά αυτή τη στιγμή το σαλόνι και η κουζίνα μου δεν βλέπονται, είναι παντού στάμπες και νερά, τα νερά φαίνονται και μέσα στα σποτ τις βεράντας και στα σημεία που έχω βάλει εγώ φώτα στο ταβάνι και δεν ξέρω πού να απευθυνθώ να βρω το δίκιο μου και να αποκατασταθεί και το σπίτι μου και η ασφάλειά μου με πιθανό ξύλωμα και μόνωση του ρετιρέ ή της ταράτσας ή ο,τι ένας μηχανικός θα έκρινε. Ο κατασκευαστής απλά με αγνοεί, δεν απαντά στα τηλέφωνα. Πού να πάω να απευθυνθώ νομικά πλεόν, γεγονός που δεν έκανα ως τώρα γιατί δεν ήθελα να μπλέξω, αγνοώντας ταυτόχρονα πλήρως τις διαδικασίες και φοβούμενος ότι δε θα έβρισκα άκρη;

Να καλέσω μηχανικό; Κι αν ναι, τί είδους; και τί να πράξει; Νομικά τί μπορώ να κάνω; Χρηματικά;

Σας παρακαλώ θερμά όπως με βοηθήσετε με τις γνώσεις και την πείρα σας όπως κι όποτε μπορείτε γιατί την προκειμένη στιγμή φοβάμαι και να μείνω στο σπίτι μου και δεν ξέρω τί να κάνω, πώς και με ποιόν. Θα ήθελα όσο τίτοτα τη γνώμη σας ως είδικοί και γνώστες των διαδικασιών, νομιμων δικαιωμάτων κλπ. Σημειοτέον, οικονομικά η αγορά και αποκατάσταση των κακώς κειμένων μου έχει κοστίσει σαν αγορά βίλας στην Εκάλη και με έχει ήδη καταστρέψει οικονομικά.

Link to comment
Share on other sites

Πέρασαν δύο χρόνια και δεν κινήθηκες νομικά; Ζήτα άμεσα νομική συμβουλή για το αν μπορείς ακόμη να εγείρεις αξιώσεις εναντίον του κατασκευαστή, ενημέρωσέ τον για τις βλάβες / ζημίες εξωδίκως και στην συνέχεια προχώρα σε πραγματογνωμοσύνη...

Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι που σας το λέω (έστω και εκ των υστέρων) αλλά με τόσα λεφτά που δώσατε για την αποκατάσταση των τόσο εκτεταμένων κακοτεχνιών, θα 'χατε αναθέσει τη δουλειά σε δικηγόρο και θα ήσασταν πλέον ΚΑΙ κάτοικος του ρετιρέ του.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε

 

1ον:στέλνεις αγωγή στον κατασκευαστή ή τέλως πάντων ό,τι σε συμβουλεύσει ο δικηγόρος σου

2ον:καλείς για πραγματογνωμοσύνη το ΤΕΕ

3ον:η αμοιβή μηχανικού φαίνεται ακριβή ΜΟΝΟ πριν το κακό.Μετά το κακό, φαίνεται μηδαμινή.

 

Το πρόβλημά σου πλέον ανάγεται σε θέμα δικηγόρου κ όχι μηχανικού.Η ώρα του μηχανικού σε θέση συμβούλου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.Μηχανικό χρειάζεσαι τώρα μόνο για να σου προτείνει κατασκευαστική λύση.Το κόστος είναι πάλι θέμα δικηγόρου να το λύσει.

 

Υπομονή.............

Link to comment
Share on other sites

Έχετε όλοι απόλυτο δίκιο και ήταν μέγιστο σφάλμα μου το ότι δεν ανέθεσα σε σύμβουλο μηχανικό το θέμα εξ αρχής, αλλά όπωε προείπα αυτό το απίστευτα ηλίθιο σφάλμα μου το πληρώνω εις πολλαπλούν επί μονίμου βάσης και όσο κουτό κι αν ακούγεται, προτίμησα αυτό κι όχι τσακωμούς είδικά με τον πατέρα μου (ο οποίος και γινόταν τούρκος και μόνο στη σκέψη και με χαρακτήριζε καχύποπτο, εριστικό, αυθάδη λόγω νεότητος κλπ) και έχοντας τη μητέρα μου με καρδιά και σε άσχημη κατάσταση τότε επέλεξα συνειδητά να μην οξύνω άλλο τα πνεύματα ενδο-οικογενειακά και να εύχομαι απλά να προκύψουν όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα. Προσωπικά δεν ήθελα καν να προβώ σε αγορά από τα σχέδια και από κατασκευαστή που δε μπορούσα να ξέρω κατά πόσο ήταν επαγγελματίας ή συνεπής ως ένα βαθμό, αλλά αυτό έγινε. Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Από ο,τι κατάλαβα το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθώ στο ΤΕΕ για μηχανικό και πραγματογνομωσύνη όπως λέτε, οπότε αύριο θα πάω να δω πώς θα το φροντίσω εκεί. Από πλευράς νομικής και δικηγόρων είμαι παντελώς άσχετος, διότι ποτέ δεν είχα θέματα με δικαιοσύνη ή νομικές αξιώσεις και με ένα γνωστό μου δικηγόρο που επικοινώνησα μου είπε ότι κανονικά υπάρχουν ειδικευμένοι δικηγόροι σε αυτά τα θέματα και πως για το καλό μου θα συνέφερε να απευθυνθώ σε αυτούς, καθώς και σε εξιδικευμένους μηχανικούς αντίστοιχα. Αλλά δεν ξέρω πού και πώς να βρω και αυτούς. Θα πάω στο ΤΕΕ βέβαια κι εύχομαι κάπως να οργανωθώ και να δω πώς θα βρω τους ειδικούς γιατί όπως μου είπε κι ο γνωστός μου ο συγκεκριμένος κατασκευαστής (πέραν του ότι δε φαίνεται αυτός στα χαρτιά αλλά έχει βάλει τα τέκνα του) είναι χωμένος σε πολλά κόλπα, επιτροπές, πολιτικά κλπ και για αυτό και ξεφεύγει πάντα και κυρίως έχει αυτή την έπαρση θράσος και αδιαφορία, γιατί θεωρεί ότι τίποτα δεν τον αγγίζει. Κι ως άσχετος από όλα εγώ, δίσταζα ως τώρα βλέποντας τα εμπόδια αλλά τώρα δεν μπορώ καν να κατοικήσω εκεί μέσα. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας κι ο,τι άλλο έχετε υπόψη σας, σας παρακαλώ να μου το πείτε, κάθε πληροφορία είναι πολύτιμη για μένα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε πρώτα πήγαινε σε δικηγόρο κ μετά τρέχεις στο ΤΕΕ.Ψάξε ένα καλό που ασχολείται με δίκαιο ακινήτων.

 

Επίσης, δεν είναι θέμα αν έχουμε δίκιο ή όχι, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε πλέον.Το χρονικό σημείο που εμπλέκεται μηχανικός έχει περάσει ανεπιστρεπτί.Μόνο πραγματογνώμονας μπορεί να βοηθήσει, αλλά αυτός ΑΦΟΥ έχεις κάνει πρώτα τις νομικές κινήσεις σου.Διόρθωσα κ το προηγούμενο ποστ μου όσον αφορά τα βήματα.

Link to comment
Share on other sites

Καθότι οι εισροές υδάτων που περιγράφεις είναι σημαντικές, έχω την εξής απορία:

Μήπως το ρετιρέ είναι απούλητο και ακατοίκητο και ως εκ τούτου τα σιφώνια στις βεράντες του είναι βουλωμένα;

 

Κατά τα λοιπά, εκτός από προβλήματα μόνωσης, ίσως να παρουσιάζει και η ίδια η πλάκα οροφής σου σοβαρά προβλήματα λόγω κακής σκυροδέτησης - δόνησης (είναι παράλογα πολλά τα νερά που περιγράφεις!). Εκεί ίσως απαιτηθεί κάτι πολύ παραπάνω από μία σωστή μόνωση.

 

Πάντως μην φοβηθείς τίποτα, όρμα του!

Θα πρέπει όσοι ασχολούνται με την οικοδομή κάποια στιγμή, να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν και κάποιες - σοβαρές - ευθύνες.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε soul_survivor

 

οι παραπάνω συνάδελφοι είναι απόλυτα σωστοί. Μια συμβουλή. Αφού δεν πρόσεξες τον μηχανικό πρόσεξε τον δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.