aithilenio Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22 , 2011 Όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να τις λέμε ο ένας στον άλλον για να θεωρήσουμε ότι ένα τόπικ στο τέλος θα είναι εποικοδομητικό. Αυτό δεν πάει να πει ότι και καλά τσακωνόμαστε. Αν και να σου πω την αλήθεια τα σπουδαία τα μαθαίνεις όταν υπάρχει αντιπαράθεση. Η εμπειρία 4 χρόνων σε τεχνικό φόρουμ όπου διάβασα αλλά και έγραψα χιλιάδες πόστ είναι ότι όπου υπάρχει διαφορετική άποψη σε τόπικ…και αν στο τέλος καταφέρνει να τελειώσει (όχι άδοξα με χαζό εγωισμούς) τα reads εκτοξεύονται. Φυσικά καλό είναι αυτό να γίνετε σε πλαίσια σεβασμού ο ένας για τον άλλον. Μπορώ να σου δώσω λικν απο τόπικ να διαβάσεις πως μέσα από την αντιπαράθεση βγήκαν καταπληκτικά θέματα… αλλά σε άλλο φόρουμ. Δεν ξέρω όμως μήπως ενοχλεί τους διαχειριστές και θα το αποφύγω. Αυτή η έντονη ενασχόληση μου με τα θερμομηχανολογικά κατέληξε να έχω δημιουργήσει πολύ έντονη φιλία με πολλούς μηχανολόγους. Το αποτέλεσμα…Οι ταβέρνες να μας βλέπουν συχνά και οι λαδόκολες στα τραπέζια να γεμίζουν με μαθηματικές συναρτήσεις (που τις περισσότερες δεν τις καταλαβαίνω) αλλά και διαγράμματα μέχρι ψυχρομετρικούς χάρτες…(Εδώ κάτι πιάνω). Οι ταβερνιάριδες μας κοιτάνε με ένα μάτι μιας και τους ξενυχτάμε πάντα. Ρεζουμέ κξαι προσωπική άποψη….Ναι στην αντιπαράθεση αλλά με σεβασμό στον συνομιλητή μας.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22 , 2011 Στο παραπάνω πόστ όμως δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πείς. Έχεις δίκιο, μια που αυτό που λέω είναι μάλλον μία εμπειρική εκτίμηση γενικής φύσεως, παρά ένα επιστημονικό συμπέρασμα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, όταν απαιτούνται 4 λεπτά για να ανανεωθεί το νερό στο σώμα, η ροή είναι πολύ αργή για να προκληθεί θόρυβος υδροδυναμικής προέλευσης. Η συσχέτιση με την υπερδιαστασιολόγηση του κυκλοφορητή είναι έμμεση και είχε ακριβώς αυτή την έννοια. Γενικά υπάρχει η αντίληψη ότι ο κυκλοφορητής πρέπει να διαστασιολογείται για συγκεκριμένο μανομετρικό. Βεβαίως αυτό είναι ένα στάδιο της διαστασιολόγησης. Ωστόσο τα δύο κρισιμότερα στάδια στην διαστασιολόγηση είναι ο υπολογισμός του απαιτούμενου θερμικού φορτίου (που θα καθορίσει το μανομετρικό δια της παροχής) και η επιλογή καμπύλης (που θα καθοριστεί από την επιθυμητή λειτουργία, πχ αυτονομία). Γενικά λοιπόν, υπερδιαστασιολογημένος μπορεί να χαρακτηριστεί ένας κυκλοφορητής επειδή απλώς μεταφέρει μεγαλύτερο ποσό θερμότητας από το απαιτούμενο (δηλαδή, ένα σύστημα ενώ σχεδιάστηκε να εργάζεται στους 90°/70° στην πράξη εργάζεται στους 90°/80°.
aithilenio Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23 , 2011 Αλέξη εγώ στο μυαλό μου υπερδιαστασιολογιμένο κυκλοφορητή έχω όταν η διαφορά θερμοκρασίας στα θερμαντικά σώματα είναι κάτω από 10 βαθμούς. Η παροχή σχεδόν διπλασιάζεται γίνεται ακουστικά ενοχλητική τα δίκτυα γεμίζουν αέρα, και οι τριβές αρχίζουν και προκαλούν φθορές για να επωφεληθούμε ένα μικρό ποσοστό απόδοσης. Ας το δούμε σε ένα παράδειγμα για να δούμε πόσο αυξάνεται η απόδοση ενός σώματος και πόσο η παροχή. Για να πάρουμε πιο ρεαλιστικές θερμοκρασίες λειτουργίας ενός θερμαντικού σώματος να θεωρήσουμε: Θερμοκρασία προσαγωγής 75 βαθμούς Κελσίου Θερμοκρασία επιστροφής 60 Και θερμοκρασία χώρου 20 Οι θερμοκρασίες 90-70-20 έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και στην πράξη και βάση DIN. Θεωρούμε ότι έχουμε ένα σώμα 22/900/1000 Η απόδοση του σώματος σε συνθήκες 75/60/20 είναι 2058 Kcal/h με ροή νερού στο σώμα 137 Lit/h. Ομαλή λειτουργία Το ίδιο σώμα σε συνθήκες 75/65/20 αποδίδει 2204 Kcal/h με ροή 220 Lit/h. Καλή λειτουργία Το ίδιο σώμα σε συνθήκες 75/70/20 αποδίδει 2352 Kcal/h με ροή 470 Lit/h Χέστα και άστα. Φανταστείτε λοιπόν αν θέλουμε σχεδόν μισό κυβικό νερό μόνο για ένα σώμα 2000 θερμίδων πόσο τραγικά σχεδιασμένο ή φτιαγμένο είναι το σύστημα.
miltos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2011 Υπενθυμίζω τα παρακάτω, όσο αφορά το συγκεκριμένο σώμα (από το #20). Από ότι θυμάμαι, για σώματα πάνελ, έχουμε περίπου 300Kcal/h/ για κάθε λίτρο χωρητικότητας του σώματος σε νερό. Η αναλογία αυτή μπορεί να αλλάζει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, καί από τύπου σε τύπο (11, 22, 33), αλλά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν τάξη μεγέθους. Αν λοιπόν ένα σώμα 300Kcal/h δουλεύει με ΔΤ=15C, η παροχή νερού είναι 20lt/h, δηλαδή πραγματοποιούνται 20 ανανεώσεις του όγκου του νερού την ώρα, ή αλλιώς μια ανανέωση ανά 3min. Οπότε, αν το επίμαχο σώμα είναι πάνελ, η ροή σε αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη. Τονίζω το συμπέρασμα: Το σώμα που κάνει θόρυβο δεν λειτουργεί με υπερβολική ροή.
aithilenio Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26 , 2011 Νομίζω ότι τουλάχιστον εγώ χρωστάω ένα συγνώμη στον φίλο gp1 μίας και πιαστήκαμε με την λέξη υπερδιαστασιολόγιση και δεν είδα τα ερωτήματα. Ξαναδιαβάζοντας όλα τα πόστ απο την αρχή Μίλτο για να δω πως βγάζει το παραπάνω συμπερασμα τα είδα. 1.Δημιουργείται πρόβλημα αν διατηρηθεί η κατάσταση της "ψηλής" ρύθμισης του κυκλοφορητή; Μπορεί δηλαδή να προκληθεί βλάβη κάπου στο σύστημα θέρμανσης; Βλάβη δεν νομίζω ότι θα προκληθεί αλλά ενοχλητική θόρυβοι είτε από την ροή είτε από τριξίματα (άποψή μου) το βρίσκω πιθανό. Τώρα αν μιλάμε για τραγικά μεγάλη ροή κα έχουμε χάλκινη εγκατάσταση εμπειρικά λέω ναι επηρεάζει. Σε αυτό που κάνεις λάθος είναι ότι νομίζεις ότι με την κανονική ροή προκαλείτε αέρας… Το αντίθετο νομίζω συμβαίνει. Για το αέρα θα πρότεινα πέρα από έναν έλεγχο στον αυτόματο πληρώσεως και ιδίως στο μανόμετρο του δείχνουν (άλλα ντάλον πολλές φορές) θα πρέπει κάποιος να ελέγξει και το δοχείο διαστολής. Πολύ μεγάλο ποσοστό εγκαταστάσεων το δοχείο είτε δεν έχει αέρα καθόλου είτε έχει λίγο. Δείτε την επιλογή inverter κυκλοφορητή. Αξίζει. 2.Πώς επηρεάζεται το κόστος των κοινοχρήστων μου ανάλογα με τις δύο ρυθμίσεις ("ψηλή" ή "χαμηλή"); Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι τραγικά. 3.Υπάρχει τρόπος να γίνει βέλτιστη ρύθμιση του κυκλοφορητή ώστε ούτε να "πυρώνουν" τα θερμαντικά σώματα και ούτε να χρειάζεται συχνή εξαέρωση; Ναι. Χρειάζεται όμως να ξέρει κανείς τα δίκτυα να κάνει μελέτη της υπάρχουσας εγκατάστασης για να εξισορροπησει. Αυτή είναι δουλειά μηχανολόγου που ασχολείται με θέρμανση ψύξη. Για την εξαέρωση σου είπα παραπάνω την γνώμη μου … 4.Αυτήν την εργασία πρέπει να την κάνει ο υδραυλικός ή ο "καυστηρατζής"; . Μηχανολόγος με υδραυλικό. Έμπειρος υδραυλικός μπορεί να φέρει σε μία σχετική ισορροπία τα δίκτυα θερμοκρασιακά. Διαδικασία χρονοβόρα. Πολύ θα με ενδιέφερε να μας πεις φίλε μου τον τύπο κυκλοφορητή που έχετε, σε ποια σκάλα είναι και για πόσα διαμερίσματα τον πόσο τμ.
tankerman Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Διαβαζωντας τιν απαντηση του athilenio ειναι σαν να βλεπω την εγκατασταση μου και τα προβληματα που αντιμετοπιζω. Ενα μονο θα σας πω, τα σωματα μου δουλευουν με ΔΤ=2-4 κελσιους και εμεις δεν μπορουμε να κλεισουμε ματι απο τον θορυβο. Και ως συνηθως στην Ελλαδα που ζουμε, παντα φταιει καιος αλλος και ποτε εμεις. Ευχαριστως παντος να το επαναφερουμε το θεμα και να το συζητησουμε μιας και ειναι και θα ειναι παντα επικαιρο.
aithilenio Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2011 Φίλε tankerman.... Βάλε σε πρώτη φάση τον κυκλοφορητή σου στην μικρότερη σκάλα. Από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας...
thanasiskastoria Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2012 Με βάση όσα διάβασα προτίτερα επιθυμώ να απαντήσω σαν υδραυλικός και όχι ως (σπουδαστής)μηχανολόγος μιας και απο πατρός είχα την "ατυχία"να μάθω αυτο το επάγγελμα. Εκ πρώτης οι φίλοι μας οι μηχανολόγοι πολλές φορές δυστηχώς δεν έχουν την τύχη να γνωρίζουν την ατυχία αμάθειας των εγκαταστατών εμπειρικών υδραυλικών.μιας και λίγο σπάνια κατασκευάζουν οι ίδιοι. Αυτό το σύνηθες φαινόμενο με τα σώματα που ακούγωνται έχει πολλές μα πάρα πολλές πολλές εξηγήσεις και θα έλεγα πως ο υπερδιαστασιολογημένος κυκλοφορητής είναι η τελευταία και μικρότερη πιθανή αιτία. Το γιατί τώρα: 1ον Όταν ο μάστορας μπαίνει το πρωί χωρίς να έχει πιεί καφέ και ξεκινάει να κρεμάει σώματα, ανοίγει το σακουλάκι με τα παρεμβύσματα και τα χύνει όλα στο πάτωμα,επειδή βλέπει όμως οτι ο τοίχος είναι στραβός και το στήριγμα "τραβαει" κατα μέσα την ώρα που βιδώνει τελικά βλέπει οτι αυτα τα άσπρα μικρά πλαστικά δεν του πατάνε και δεν κρεμιέτε το σώμα.....τραγικο αποτέλεσμα;;;;τα πετάει!!!(οπότε το σώμα μένει χωρίς αποσβεστήρα κραδασμών,διαστολών)αναφέρομαι σε panel. 2ον Οι περισσότεροι εγκαταστάτες λοίπουν τις ώρες τις εγκατάστασης των σωληνώσεων με αποτέλεσμα να κατασκευάζουν οι βοηθοί μη έχοντας πείρα και καθοδήγηση.αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μή τήρηση των αποστάσεων μεταξύ στηριγμάτων και διακένων απο γωνίες κλπ. συνεπώς οι διαστολές να παραλαμβάνονται στον τελικό αποδέκτη όγκου!!!το θερμαντικό σώμα.(αυτό ισχυεί στις εξωτερικές εγκαταστάσεις) 3ον Τηρείτε όλοι την μικρή ανοδική κλίση στον θερμαντικό σώμα προς την απέναντι πλευρά απο τις παροχές??συνήθως προς το εξαεριστικό? (το κλασικό φαινόμενο της συχνής εξαέρωσης.ειναι χαρακτηριστική και η απορία με το ξύσιμο του κεφαλιου(ρε που τον βρίσκει τόσο αέρα??? :grin: μάλλον φταίει το δοχείο λέει ο μάστορας με σιγουριά!!!!θα εχει τρύπα απο μέσα και χάνει τον αέρα στο δίκτυο. :grin: :confused: τραγελαφικά πράγματα εν έτη τεχνολογίας 21αιώνα!!!) 4ον Δοχείο διαστολής: ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Πόσοι απο εσάς έχεται ελέγξει τη προπίεση του δοχείου σύμφωνα με τη στατική πίεση?(αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν πρόβλημα)Έχει την απαραίτητη ελατικότητα η μεμβράνη να απορροφήσει τις διαστολές??εάν η προπίεση είναι πολύ μεγαλύτερη τις στατικής, προφανώς όχι. αυτά τα λίγα για τώρα. κατα την άποψή μου (πάντα) υπάρχουν και άλλοι πολλοί και σημαντικοί λόγοι που προκύπτουν απο τον τρόπο τον οποίο γίνονται οι εγκαταστάσεις στην ελλάδα. Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι. Καταθέτω απόψεις, δεν ζητώ εξηγήσεις.
aithilenio Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2012 Να σου κάνω εγώ μια ερώτηση ... Εσυ που ασκείς κριτική στους υδραυλικούς πότε πρόλαβε και απέκτησες την εμπειρία και μιλάς σαν υδραυλικός;.... Φοιτητής δηλώνεις και από την φωτογραφία δεν σε κόβω και του λόγου σου πολύ έμπειρο.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα