Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοκίνητα με πινακίδες Ολ. Αγώνων


MAKAP

Recommended Posts

Όσοι μένουν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες Ολυμπιακές πόλεις θα είχαν παρατηρήσει ότι κατά την περίοδο πριν από τους Αγώνες άρχισαν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ειδικές πινακίδες, τα οποία είχαν στόχο να εξυπηρετήσουν τους, με οποιοδήποτε τρόπο, ασχολούμενους με τους Αγώνες. Σ' αυτή την κατηγορία των αυτοκινήτων εντάσσονταν και τα αυτοκίνητα που διέθεσε δωρεάν η Hyundai, ως χορηγός, τα οποία εκπλειστηριάστηκαν μετά τους Αγώνες. Αυτά τα αυτοκίνητα είχαν εισαχθεί ατελώνιστα, αδασμολόγητα κλπ και γιαυτό πληρώθηκαν φόροι και δασμοί (ίσως μειωμένοι) από τους νέους αγοραστές. Οι πινακίδες αυτών των αυτοκινήτων είχαν μικρότερες διαστάσεις από τις κανονικές, άρχιζαν με ένα γράμμα κεφαλαίο (συνήθως Α και Β), ακολουθούσε ένας τετραψήφιος αριθμός και στη δεξιά πλευρά υπήρχε η ένδειξη του μήνα και του έτους που, μάλλον, έληγε η περίοδος χρήσης ή και ισχύος.

 

Εξήμιση χρόνια μετά τους Αγώνες παρατηρώ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (Jaguar, Mercedes, Jeep Cherokee κ.α.), σε πολλές περιοχές της Αθήνας και κυρίως στη Γλυφάδα, να κυκλοφορούν με πινακίδες αυτού του τύπου και με ανανεωμένη, δηλαδή ισχύουσα, περίοδο χρήσης.

 

Γνωρίζει κάποιος από τους συναδέλφους περισσότερα στοιχεία γιαυτό το θέμα; Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που αξίζει να διερευνηθεί γιατί μπορεί μεν να κυκλοφορούν λίγα αυτοκίνητα με αυτό το καθεστώς αλλά αφενός δεν δικαιολογείται η κυκλοφορία αυτοκινήτων με πινακίδες Ολ. Αγώνων, 6,5 χρόνια μετά τη λήξη τους, αφετέρου δεν καταλαβαίνω γιατί όσα κυκλοφορούν είναι μεγάλου κυβισμού.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν κάνεις μια καταγγελία στο ΣΔΟΕ, με αίτημα την ενημέρωσή σου ως πολίτη για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν; Πρώτη φορά ακούω για αυτή τη λαμογιά, αλλά τίποτα πια δεν με εκπλήσσει...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι αυτές οι πινακίδες που περιγράφεις, δεν είναι αμιγώς "ολυμπιακών αγώνων". Μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διοργάνωση των Ο.Α., αλλά υποδεικνύουν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και αν θυμάμαι καλά ανήκουν σε εταιρείες (κάτι σαν τις παλιές ΕΥ ή ΕΥΑ των ναυτιλιακών). Θα το ψάξω και θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να έχει μετατραπεί το καθεστώς χορήγησης, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτός ο τύπος πινακίδων ξεκίνησε για τους ΟΑ.

Link to comment
Share on other sites

Eμενα μου μοιαζει να μου περιγραφεις πινακιδες περιορισμενης χρονικης ισχυος που εκδιδονται συνηθως στη γερμανια και τις χρησιμοποιουν μεχρι να εκτελωνιστει το οχημα. Ειναι συνηθισμενο οι εμποροι αυτ/των να κυκλοφορουν με τετοιες πινακιδες.

Το κλασμα δεξια δειχνει το μηνα και το ετος ληξης της πινακιδας.

Οι τυποι των οχηματων που λες δεν ειχαν χρησιμοποιηθει στην ολυμπιαδα, ασε που οι πινακιδες δεν μεταβιβαζονται, το οχημα μεταβιβαζεται.

Link to comment
Share on other sites

Οι πινακίδες που βλέπω τώρα είναι οι ίδιες, σε σχήμα, μέγεθος, μορφή, τύπο και χρωματισμό γραμμάτων και αριθμών με εκείνες που έβλεπα πριν από τους ΟΑ.

 

Η μόνη διαφορά είναι ότι, οι σημερινές πινακίδες έχουν λήξη (σε μορφή κλάσματος) σημερινής περιόδου.

Link to comment
Share on other sites

Το βρήκα και το θυμήθηκα! Οι πινακίδες αυτές δίνονται στις κατηγορίες που αναφέρονται εδώ:

http://www.gsis.gr/teloneia/xrisimes_plirofories_teloneia/apal_diefkol/prosorini_eisag_xrisimop.htm

"Προσωρινής εισαγωγής" δηλαδή.

Αυτά που βλέπεις είναι συνήθως αυτοκίνητα ομογενών (λογικό να τα βλέπεις στη Γλυφάδα λοιπόν που υπάρχουν ΑΠΕΙΡΟΙ ομογενείς και αλλοδαποί εν γένει) που έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 6 μήνες. Όπως είπα, απλά χρησιμοποιήθηκαν και στην περίοδο των Ολυμπιακών.

Και μια διόρθωση στο προηγούμενο post μου, οι ΕΥ* δεν είναι ναυτιλιακών (μόνο), αλλά offshore εταιρειών.

Πολλές πληροφορίες για τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα έχει εδώ: http://tinyurl.com/5r4e9do

. Απόλυτο χάος όπως θα δείτε λόγω έλλειψης προγραμματισμού προφανώς...

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής είναι γνωστό αλλά οι πινακίδες που θυμάμαι ότι χρησιμοποιούνται γι' αυτή την κατηγορία είναι διαφορετικές. Προσπάθησα να ανοίξω το link για τις πινακίδες αλλά δεν λειτουργεί. Μ' ενδιαφέρει να δω τις πινακίδες και εάν μπορείς διόρθωσε το.

Link to comment
Share on other sites

Έκανα edit και το διόρθωσα (έβαλα tinyurl να ξεμπερδεύω τελικά). Έκανα 2-3 (ανεπιτυχείς) προσπάθειες με το bbcode του url να το αντιστοιχήσω στη λέξη "εδώ" και διαλύθηκε τελικά η url...

Τις Α-12345 (με πρασινωπά γράμματα) σε λευκό φόντο και σε πιό τετραγωνισμένη των κανονικών πινακίδων (λιγότερο μακρόστενη) δε λες; Αυτές είναι οι πινακίδες προσωρινής εισαγωγής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.