Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στο ΤΕΕ για τις αμοιβές των μηχανικών


Recommended Posts

Για όσους ακόμα πιστεύουν οτι θα είναι καλύτερα χωρίς τις ελάχιστες αμοιβές σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα (παρόλο που οι απολίτιστοι Γερμανοί έχουν κάτι ανάλογο)

δείτε τα μπανεράκια με τα διαφημιστικά που βγαίνουν εδώ στο φόρουμ και μετά ξανατοποθετηθείτε. (έκπτωση 40% στην άδεια χωρίς να έχει καταργηθεί η ελάχιστη...)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 285
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τουλάχιστον για τις στατικές μελέτες, πρέπει να καταργηθούν οι έλεγχοι κοροιδία από τις πολεοδομίες και ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε έργου ο έλεγχος να γίνεται από πιστοποιημένους μελετητές. Οι οποίοι θα παίρνουν το χρόνο και την αμοιβή που χρειάζεται (ποσοστό της αμοιβής μελέτης αλλά όχι μικρότερο από κάποιο ποσό), θα λύνουν απο την αρχή το φορέα και θα βγάζουν πόρισμα με τα λάθη που εντόπισαν και τον τρόπο θεραπείας. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί ο σεβασμός στη μελέτη και να βγει από το επάγγελμα η σαβούρα που θέλει να κάνει αρπαχτές. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

αν είμαστε μάγκες θα πρέπει να απαιτήσουμε την καταβολή επιπλέον αμοιβών γιατί το νόμιμο είναι ο υπολογισμός αμοιβής βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού. Οπότε το πραγματικό ελάχιστο κόστος κατασκευής δεν είναι τα 118 ευρώ αλλά τα 800+ ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Όπως προείπα θα μπορούσε το ΤΕΕ να απαιτήσει απλά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Τότε θα βλέπαμε τους πολιτικούς να τρέχουν και να μην φθάνουν. Μόνο που όλα αυτά τα μαθαίνουμε τώρα και όχι 5 χρόνια πριν...

Παιδιά πως γίνεται το ΤΕΕ να μην το έκανε;;;

Τι στο καλό παρουσίασε στην επιτροπή;;;;

 

Αυτο ήταν το προφανες επιχείρημα. Κάντε μόκο μην πάμε με αναλυτικό!!!!

Link to comment
Share on other sites

θα λύνουν απο την αρχή το φορέα :mrgreen:

 

και εμείς τι θα κάνουμε? όχι αυτά δεν γίνονται.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δε γίνονται; Στον πραγματικό έλεγχο απαιτείται το 30% της δουλειάς γιατί ελέγχεις το τελικό αποτέλεσμα; Δεν κάνεις διερευνήσεις με εναλλακτικές λύσεις και μελέτη εφαρμογής, δε σχεδιάζεις. Λύνεις αξιόπιστα το φορέα που ελέγχεις, επωμίζεσαι τμήμα της ευθύνης, και προστατεύεις τον πολίτη απο πιθανά σοβαρά λάθη σε μια σεισμογενή χώρα.

 

Ετσι ο μηχανικός που κάνει τη μελέτη θα είναι υποχρεωμένος να κάνει σοβαρή δουλεία για να μην εκτεθεί και ούτε θα περνάει από το μυαλό του να ζητήσει ελεεινή αμοιβή.

 

Δεν μπορεί να θέλουμε να αποκτήσουν οι μηχανικοί κύρος και να έχουμε το μη έλεγχο στις πολεοδομίες.

 

Ο πραγματικός έλεγχος είναι συνεχής αξιολόγηση που διασφαλίζει την ποιότητα στην εργασία.

 

Ετσι θα αποδίδεται και δικαιοσύνη αλλά και κίνητρο στους μηχανικούς για συνεχή επιμόρφωση. :rolleyes:

 

Κύρος = συνεχής αξιολόγηση = καλές αμοιβές

Link to comment
Share on other sites

βρε συ, με τι λογισμικό θα ελέγχει τις μελέτες μου? πως θα αξιολογεί τα αποτελέσματα? γιατί να γίνεται η ίδια εργασία δύο φορές? και που πάει η κρίση του μελετητή?

δεν μπορεί το οποιοδήποτε λογισμικό να ξεπεράσει το στατικό αισθητήριο του μηχανικού.

 

Το πολύ πολύ αν θες το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να πιστοποιηθούν τα συγκεκριμένα λογισμικά.

Εξάλλου έλεγχος τέτοιος απο πολεοδομική υπηρεσία δεν νοείται. Ποιός θα έχει την ευθύνη αργότερα? Ξεφύγαμε απο το θέμα μας όμως.

Link to comment
Share on other sites

"και που πάει η κρίση του μελετητή? "

 

 

Αγαπητέ συνάδελφε

 

Αν δεν είχαμε δεί σημεία και τέρατα να περνάνε απο τις πολεοδομίες και να κατασκευάζονται δεν θα επέμενα.

 

Δε γίνεται ξανά η δουλειά, γίνεται πραγματικός έλεγχος. Οσο για το λογισμικό αρκεί να είναι ελεγμένο όπως πρέπει να είναι.

 

Την ευθύνη θα έχει και ο αρχικός μελετητής και ο ελεγκτής ο οποίος θα είναι μηχανικός αυξημένης εμπειρίας, θα κάνει τη δουλειά στο γραφείο του (μπορεί να είναι σε άλλη πόλη) και θα είναι πολύ ευαίσθητος να προστατέψει το όνομά του. Για παράδειγμα ένα σύνθετο μεταλλικό κτίριο θα πάει σε κάποιο μελετητή με βιογραφικό στα μεταλλικά και όχι στον υπάλληλο της πολεοδομίας που ξέρει τα μεταλλικά μόνο εξ αποστάσεως.

 

Σε κάθε περίπτωση, ας προτείνουμε ένα σύστημα πραγματικού ελέγχου γιατί έχει παραπάει η βαλίτσα με το μπάχαλο.

 

Εξάλλου από το Φλεβάρη που θα έχουμε "ξεφορτωθεί" τις ελάχιστες κάτι πρέπει να κάνουμε να αναβαθμίσουμε το επάγγελμα.

 

Μόνο με όπλο τη συνεχή αξιολόγηση μπορούμε να προχωρήσουμε.

 

Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε την κατάσταση στα χέρια μας όσοι βγάζουμε με σωστό τρόπο το ψωμί μας απο αυτή τη δουλειά.

 

Αυτό μάλλον θα ήθελε ανάλυση σε ένα ποστ, αλλά δεν έχω μάθει ακόμα (αν και μπλόγκερ) πώς δουλεύει εδώ. Αργότερα που θα είμαστε και αραχτοί λόγω αναδουλειάς.

Link to comment
Share on other sites

Και εγω ειμαι υπερ του σοβαρου ελεγχου...

Και φυσικα ελεγχο οτι το λογισμικο ειναι αγορασμενο...

 

Ο thesmeletes ειναι μεγαλη εμπειρια στα στατικα και ξερει τι λεει.... :wink:

Link to comment
Share on other sites

του κάθε έργου ο έλεγχος να γίνεται από πιστοποιημένους μελετητές. :mrgreen:

 

Καλή ιδέα αλλά δύσκολα εφαρμόσιμη...............ή μήπως αυτό το ρόλο θα τον παίξουν οι μηχανικοί ασφαλιστικών εταιριών;

Link to comment
Share on other sites

Το όποιο χάλι εμείς θα πρέπει να το συμμαζέψουμε και έχω αναφέρει μερικούς τρόπους (τετραψήφιος αριθμός ΣΔΟΕ κλπ). Οπότε τα πράγματα ήταν και είναι στο χέρι μας να τα διορθώσουμε...

Μην επωμίζεσαι ευθύνες και υποχρεώσεις που δεν σου αναλογούν. Μην λες ότι είναι στο χέρι μας. Είναι δουλειά του κράτους να ελέγχει τους δημόσιους λειτουργούς του.

Το ότι πρέπει να διορθωθούν δεν τίθεται θέμα αλλιώς δεν θα υπάρξει ελεύθερος ανταγωνισμός. Και όχι μόνο στο επάγγελμά μας. Και εγώ είμαι υπέρ της ελεύθερης αγοράς αλλά στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστει. Χρειάζεται να υπάρχει και κάποιος έλεγχος.

Ε, αυτόν τον έλεγχο στην δουλειά μας τον εξασφάλιζε σε ένα βαθμό η ύπαρξη των κατώτατων αμοιβών.Βέβαια θα μπορούσαν να γίνουν πολλά, αλλά να που δεν έχουν γίνει και δεν βλέπω κανέναν να προσπαθεί γι αυτό. (Σιγά μην προσλάβουν ΣΔΟΕιτες τώρα που δεν μπορούν να διορίσουν κανέναν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.