Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί συνάδελφοι Μηχανολόγοι:

Διαφημίζεται σε εφημερίδα ψηφιακός θερμοστάτης, που προτείνεται από τον προμηθευτή για επίτευξη οικονομίας. Συγκεκριμένα, γράφει:

"...λειτουργεί με μικροεπεξεργαστή που καταγράφει τις θερμοκρασίες του χώρου και το ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να κλείσει ο θερμοστάτης τη θέρμανση νωρίτερα από την επιθυμητή στο χώρο θερμοκρασία. Αυτό γίνεται διότι όταν κλείσει η θέρμανση, τα σώματα εξακολουθούν να είναι ζεστά και ανεβάζουν κι άλλο τη θερμοκρασία του χώρου. Αυτό εκμεταλλεύεται ο μικροεπεξεργαστής του θερμοστάτη αφήνοντας το σύστημα λιγότερη ώρα ανοικτό...".

Δεδομένου ότι το κόστος του θερμοστάτη δεν είναι αμελητέο (από €47 ως €93), πιστεύετε ότι είναι αληθή τα ανωτέρω ώστε κάποιος να βάλει τελικά ψηφιακό θερμοστάτη;

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Στο σπίτι μου πάντως έβαλα τον κλασικό ηλεκτρομηχανικό θερμοστάτη (Siemens για την ακρίβεια). Για το ουσιαστικό όφελος στην εξοικονόμηση ενέργειας με την συγκεκριμένη μέθοδο, είναι προφανώς θέμα θερμικής αδράνειας...

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα συνάδελφοι,

Οι συγκεκριμένοι θερμοστάτες όντως έχουν μικροεπεξεργαστή που εκτελεί τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Βασικά αξιοποιεί το γεγονός ότι όταν θερμό νερό σταματήσει ξαφνικά να κυκλοφορεί τότε η θερμότητα που μεταδίδει είναι μεγάλη. Επομένως, σταματά σε μικρότερη θερμοκρασία από την ρυθμισμένη (πχ αν ρυθμίσουμε το θερμοστάτη στους 20 διακόπτει την προσαγωγή στους 19.7), θεωρώντας ότι τους υπόλοιπους 0.3ο C θα τους καλύψει λόγω της στάσης του θερμού νερού. Έτσι, αυτοί οι θερμοστάτες κάνουν πράγματι εξοικονόμηση ενέργειας, και κάποια στιγμή κάνουν απόσβεση.

Δημοσιεύτηκε

Και αν βάλω τον ηλεκτρομηχανικό θερμοστάτη στους 19,7°C; Δεν θα έχω την ίδια εξοικονόμηση;

Πχ, στο σπίτι μου βάζω τον θερμοστάτη στους 18,7° για να έχω στον χώρο θερμοκρασία 20° στο 1,5m από το δάπεδο (προφανώς ελεγμένο με θερμόμετρο σε διάφορες θέσεις του σπιτιού).

Δημοσιεύτηκε

Ο ηλεκτρομηχανικός θερμοστάτης δεν αποτελεί κλειστό σύστημα αυτομάτου ελέγχου. Πρόκειται για ανοικτό σύστημα (χωρίς feed-back) επομένως δεν ελέγχεται. Αν λοιπόν σβήσεις το θερμοστάτη στους 19,7οC τότε υπάρχουν τρεις περιπτώσεις που μπορούν να συμβούν : 1) το νερό να ανέβει μέχρι θερμοκρασία <20, 2) το νερό να πάει στους 20 ακριβώς ή 3) να ανέβει η θερμοκρασία >20. Άρα καταλαβαίνεις ότι το σύστημά μας δεν ελέγχεται και άρα δεν κάνει εξοικονόμηση.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό με την θερμοκρασία του νερού δεν το κατάλαβα... Η προσαγωγή έχει τους 20°;

 

Ποια ακριβώς είναι η λειτουργία του θερμοστάτη; Είπες ότι απλώς κλείνει σε θερμοκρασία χαμηλότερη της προρυθμισμένης... τί άλλο κάνει;

Δημοσιεύτηκε

η βέλτιστη αφή/σβέση του συγκεκριμένου ψηφιακού θερμοστάτη προκαλεί μια ακριβέστερη ρύθμιση της θερμοκρασίας από έναν μηχανικό (δεν έχουν όλοι οι ψηφιακοί αυτή την δυνατότητα) αφού μετρά την αύξηση και μείωση της θερμοκρασίας μετά από κάθε λειτουργία του οπότε μετά από κάποιους κύκλους μπορεί να τροποποιεί αυτόματα το setpoint/διαφορικό σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χώρου που είναι τοποθετημένος (και μόνο αυτού). Πρέπει όμως να ελεγχθεί ότι ο συγκεκριμένος θερμοστάτης είναι σχεδιασμένος για θέρμανση με λέβητα/σώματα και δεν προκαλεί συχνούς κύκλους λειτουργίας στην προσπάθεια να κρατήσει σταθερή την θερμοκρασία.

Για την πραγματική εξοικονόμηση ενεργείας δεν μπορώ να πω, εξαρτάται αν θεωρούμε την διάφορα από ζητούμενη θερμοκρασία ως σπάταλη/κέρδος.

 

Ο ηλεκτρομηχανικός θερμοστάτης δεν αποτελεί κλειστό σύστημα αυτομάτου ελέγχου. Πρόκειται για ανοικτό σύστημα (χωρίς feed-back) επομένως δεν ελέγχεται.

 

από την στιγμή που υπάρχει διμεταλλικός διακόπτης που αντιλαμβάνεται την θερμοκρασία του χώρου και ελέγχει κάτι που μπορεί να την μεταβάλει, ο μηχανικός διακόπτης είναι κλειστό σύστημα έλεγχου. Τα over/undershoot που αναφέρεις μπορεί να τα έχει και ένας κακορυθμισμένος pid

Δημοσιεύτηκε

Η θερμοκρασία του νερού είναι στους 85-90οC αν πρόκειται για μονοσωλήνιο.

Η λειτουργία ενός απλού θερμοστάτη χώρου είναι να μετρά τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεται και όταν αυτή γίνει ίση με την επιθυμητή θερμοκρασία που έχει προεπιλέξει ο χρήστης, τότε να δίνει ηλεκτρικό σήμα στον πίνακα του λεβητοστασίου και αυτός να διακόπτει την ηλεκτροβάνα αυτονομίας της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. ΌΤαν η θερμοκρασία του χώρου μειωθεί, τότε τίθεται πάλι σε λειτουργία αυτόματα.

 

Ένας ηλεκτρονικός θερμοστάτης κάνει τα ίδια πράγματα, με τη μόνη διαφορά ότι μπορεί να προγραμματίζεται ώστε να λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας και να μας δείχνει με ψηφιακό τρόπο την ένδειξη των θερμοκρασιών.

 

Ένας ψηφιακός θερμοστάτης κάνει όλα τα παραπάνω, αλλά επιπλέον έχει έναν μικροεπεξεργαστή ο οποίος εκτός από τη θερμοκρασία του χώρου μετρά και το ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας αυτού. Με βάση τα δύο αυτάα μεγέθη, υπολογίζει πόσο νωρίτερα πρέπει να διακόψει, ώστε να φτάσει στη θερμοκρασία που θέλουμε. Όπως καταλαβαίνεις, ο ρυθμός μεταβολής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως εξωτερική θερμοκρασία, συσκευές στο διαμέρισμα που είναι αναμμένες και επηρεάζουν την αισθητή θερμοκρασία του χώρου (πχ κουζίνα) κλπ.

Δημοσιεύτηκε

Επομένως ο θερμοστάτης αυτός απλώς παρακολουθεί την καμπύλη θερμοκρασία vs χρόνος και φροντίζει να θέσει στα Tmin και Τmax τιμές τέτοιες ώστε η ρυθμισμένη θερμοκρασία (πχ 20°) να μην είναι η μέση θερμοκρασία χώρου αλλά η rms θερμοκρασία χώρου...

Αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για θερμοκρασιακές διαφορές μικρότερες του 0,5°C (και άρα ανεπαίσθητες) μάλλον μικρό το όφελος.

Δημοσιεύτηκε

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σου πω αν πρόκειται για θερμοκρασιακές διαφορές της τάξεως των 0,5ο C. Δεν το θυμάμαι απέξω και να σου πω την αλήθεια δεν έχω πείσει κανέναν πελάτη μου ακόμα να το βάλει. Μάλλον είναι λάθος εποχή! Όλοι κοιτάνε το πιο φθηνό. Πάντως πιστεύω -εμπειρικά πάτα- ότι σε 3 χρόνια πρέπει να κάνουν απόσβεση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.