Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί Συνάδερφοι,

 

Γνωρίζει κάποιος από εσάς κάποιο αξιόπιστο και "γρήγορο" πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να διαστασιολογήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα (χωρητικότητα συσσωρευτών, ισχύ πλαισίων κτλ);

 

Ευχαριστώ.

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

για διαστασιολόγηση αυτόνομων συστημάτων μπορείς να βρεις σε βιβλία. Το PVSYST έχει ξεχώριστό αρχείο για αυτόνομα συστήματα, αλλά δε το έχω χρησιμοποιήσει...

Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα που έχουν τα "εργαλεία" διαστασιολόγησης συστημάτων αυτόνομης ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ (τουλάχιστον αυτά που έχω δει εγώ), είναι ότι ΔΕΝ λαμβάνουν υπόψη το ενδεχομένως ιδιαίτερο "προφίλ" χρήσης των χρηστών. Πολύ περισσότερο, ΔΕΝ λαμβάνουν υπόψη το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι χρήστες να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς στο τρόπο χρήσης της ενέργειας στη καθημερινή τους ρουτίνα.

 

Η διαστασιολόγηση συστημάτων αυτόνομης ηλεκτροδότησης, είναι αρκετά περίπλοκη ως διαδικασία και αν δεν σκοπεύεις να ασχοληθείς συστηματικά, θεωρώ ασφαλέστερο να απευθυνθείς σε κάποιον που αποδεδειγμένα τη γνωρίζει.

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Για να καλύψω μια κατανάλωση περίπου 350watt σκέφτομαι να βάλω 2πανελ των 200watt inverter για να έχω τάση 230v,και μπαταρίες.

Μπορείτε να με βοηθήσετε με την επιλογή μπαταρίας και inverter??\

Δημοσιεύτηκε

Αν τα ηλεκτρικά σου φορτία χρειάζονται μέγιστη ισχύ 350W, χρειάζεσαι έναν inverter (καθαρού ημιτόνου κατά προτίμηση) με ονομαστική ισχύ τουλάχιστον 350W. Για να μην λειτουργεί στο όριο θα πρότεινα λίγο μεγαλύτερο στα 500W.

 

Για να πούμε αν είναι αρκετά τα Φ/Β όπως και τι μπαταρίες χρειάζεσαι θα πρέπει να εκτιμήσεις την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε kWh η οποία είναι ανάλογη του χρόνου λειτουργίας των ηλεκτρικών φορτίων.

Επίσης, πρέπει να διευκρινίσεις αν η κατανάλωση αυτή παραμένει σταθερή ή αν μεταβάλλεται τον χειμώνα και το καλοκαίρι και πόσο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

 

Νομίζω πως ένας inverter dc-ac 500watt με καλύπτει.

 

όσο αφορά την κατανάλωση,είναι σε οίκημα που θα επισκέπτεται 2-3 φορές την βδομάδα,οπότε μιλάμε για χαμηλό χρόνο λειτουργίας.

Αν μπορείς πρότεινε μου κάποιο inverter και κάποια μπαταρία.

 

Ευχαριστώ

Edited by giannishlektr
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν τα 350W αντιστοιχούν σε φορτία όπως ψυγείο Α+ / φωτισμός LED (4 - 6 λαμπτήρες, 3 - 4h) / TV (60W, 4 - 5h), η κατανάλωση ημερησίως είναι της τάξης 1,5 - 2,5kWh.

 

Προτείνω μπαταρία 12V με συνολική χωρητικότητα άνω των 400Ah (C20) (24V / >200Ah αντίστοιχα). Η χωρητικότητα αυτή είναι "αποθηκεύει" περίπου 4kWh όταν είναι σε πλήρη φόρτιση. Οι μπαταρίες θα πρέπει να έχουν αντοχή άνω των 500 κύκλων φορτο-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 80%.....δεν αρκεί να γράφουν απλά "solar" στο αυτοκόλλητό τους και - δυστυχώς- θα είναι το ακριβότερο μέρος του συστήματος. Η τιμής τους είναι ανάλογη της ποιότητάς τους και της διάρκειας ζωής τους.

 

Προτείνω Φ/Β ονομαστικής ισχύος άνω των 600 -700Wp (με απλό ρυθμιστή PWM). Το καλοκαίρι θα παράγουν περίπου 3kWh / ημέρα που αντιστοιχούν στην ημερήσια κατανάλωση + 25% απώλειες. Το καλοκαίρι (από Απρίλιο μέχρι σχεδόν Οκτώβριο) θα είναι όλα ΟΚ.

Πρόβλημα έλλειψης ενέργειας θα δημιουργείται τον χειμώνα με παρατεταμένη συννεφιά. η καλύτερη λύση σε αυτό είναι ο inverter να μην είναι "σκέτος" inverter αλλά inverter-charger ώστε να μπορεί να συνεργάζεται με μικρή γεννήτρια και να φορτίζει τις μπαταρίες στα "δύσκολα" με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Edited by genesis
  • Upvote 4
  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Οσον αφορά στην σχεδιαση για τα αυτονομα, υπαρχουν λιστες για την ισχυς των ψυγειων?

Βρισκω την ημερησια καταναλωση αλλα δεν μπορω να βρω την ισχυς του μοτέρ.

Για ενα κλασσικο Α+ ψυγειο (Candy CFD 2060 Δίπορτο) ποσο μπορει να ειναι ενα μοτερ?

Edited by Bill22
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με τον genesis απόλυτα στα ανωτέρω.

 

Μόνο λίγο προσοχή στα ψυγεία με αυτόνομα φωτοβολταϊκά. Γνωρίζω συνάδελφο που την έχει πατήσει με inverter 600W (πολύ ποιοτικό) για αυτό ψάξτε λίγο παραπάνω τα ταμπελάκια.

 

Ειδικά τα ψυγεία της δεκαετίας του '90 (που δυστυχώς είναι ο κανόνας στα ελληνικά εξοχικά) ζητάνε στην εκκίνηση πολλαπλάσια ρεύματα του ονομαστικού. 

 

Εγώ σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιώ 800Watts ή 1200Watts αντιστροφέα, καθώς οι διαφορές στις τιμές είναι μικρές (της τάξεως των 100euros), εκτός περιπτώσεων mini-bar ψυγείων σε τροχόσπιτα κυρίως...

 

Επίσης μην ξεχνάμε τους ρυθμιστές να είναι MPPT καθώς όχι μόνο κερδίζουμε ενέργεια αλλά φερόμαστε πιο "ευγενικά" και στις μπαταρίες μας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.