kafros77 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Με τις γείτονες χώρες είμαστε διασυνδεδεμένοι μέσω γραμμών υψηλής τάσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λειτουργία των δικτύων στα 50 Hz. Τυχόν αλλαγή της συχνότητας σε 1 από τα 2 δίκτυα,τι επίπτωση μπορεί να έχει στη διασύνδεση?
spgirl Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 kafros77, οι συχνότητες στα δίκτυα είναι καθορισμένες από διεθνή και ευρωπαικά πρότυπα, και καμμία χώρα δε πρόκειται εν μια νυχτί αυτοβούλως να αλλάξει τη συχνότητα του δικτύου... Φαντάσουν ας πούμε η Αλβανία να ξυπνήσει αύριο και από 50hz να πάει στα 60... Επειδή σαν Ελλάδα εισάγουμε ενέργεια σε περίοδους αιχμής, θα γίνει χαμός
kafros77 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Από ότι γνωρίζω ο UCTE καθορίζει την συχνότητα στις διασυνδέσεις. Δεν λέω ασφαλώς ότι εν μια νυκτί η Αλβανία θα αλλάξει τη συχνότητα του δικτύου της. Αλλά αν εσκεμμένα λειτουργούσαν στα 49 HZ για παράδειγμα,τι πρόβλημα για παράδειγμα θα δημιουργούταν στη διασύνδεση με την Ελλάδα?
spgirl Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Το 49 Hz δεν ειναι προβλημα...Αλλά γιατί να πάει στα 49? Οπως σωστα ειπες, το UCTE καθορίζει τα πάντα για τις διασυνδέσεις των εθνικών δικτύων.
kafros77 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Ισχύει ότι αν δουλεύει στα 49 ΗΖ δίνει από τη μεριά της μεγαλύτερη ισχύ στη διασύνδεση(''κλέβει'' δλδ σε σχέση με τον άλλο που δουλεύει στα 50)?
engineer_thess Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Έαν οι συχνότητες είναι διαφορετικές (επειδή θα διαφέρουν οι στιγμιαίες τιμές τάσης κατά την ίδια χρονική στιγμή) τότε είναι σαν να συνδέεις παράλληλα δύο μπαταρίες που βγάζουν διαφορετική τάση. Τότε από τη μία, αυτήν με το μεγαλύτερο δυναμικό, θα κυκλοφορεί ρεύμα προς την άλλη με το μικρότερο δυναμικό. Άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Στη ΔΕΗ από ότι έχω δει τη συχνότητα τη μετράνε με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου. δηλ. από τα 50Hz για να πάει στα 49Hz είναι πολύ μεγάλη μείωση.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2011 Δεν μπορεί να αλλάξει. Όχι συχνότητα, ούτε διαφορά φάσης. Η διαφορά φάσης καθορίζει το προς τα που κυλάει η ενέργεια. Αν υστερήσει (έστω η Αλβανία) θα φτάσει να παράγει 0 και οι γεννήτριες της θα γυρνάνε σαν σύγχρονα μοτέρ ξοδεύοντας ρεύμα από την Ελλάδα (φυσικά νωρίτερα θα έχουν πέσει τα ασφαλιστικά). Αν προσπαθήσει να προπορευθεί (δεν μπορεί γιατί δεν διαθέτει το πλεόνασμα ισχύος) πάλι θα πέσουν τα ασφαλιστικά. Αν για οποιονδήποτε λόγο κάτι πάει στραβά και κοπεί η διασύνδεση: - Στο κύκλωμα που δέχεται ενέργεια θα συμβούν αυτομάτως οι απαιτούμενες διακοπές ώστε να διατηρηθεί η ευστάθεια. - Στο κύκλωμα που προσφέρει αυτόματα θα βγούν κάποιες μονάδες παραγωγής εκτός ώστε να διατηρηθεί η ευστάθεια. Ό,τι δηλαδή θα συνέβαινε αν καταστρεφόταν μια γραμμή διασύνδεσης εθνικών κυκλωμάτων. Προκειμένου να μην υπάρχει (σημαντικός) κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος, τα διασυνδεδεμένα δίκτυα έχουν διαστασιολογηθεί ως προς τα φορτία, τα μεγέθη των μονάδων παραγωγής, τις εφεδρείες, την αδράνεια του συστήματος. Είναι αδύνατον ένα μέρος του συστήματος να αλλάξει την συχνότητα. Αν πχ ο ΑΗΣ Πτολεμαϊδας ανεβάσει πίεση και προσπαθήσει να "στροφάρει" () δεν θα τα καταφέρει: Απλώς θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ στο δίκτυο. Μόλις η ένταση ή η διαφορά φάσης περάσει κάποιο όριο θα πέσουν τα ασφαλιστικά. Αν δεν πέσουν, αντίο ΑΗΣ...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα