Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2008 Να τολμήσω να "δείξω" ενδεχομένως και μεγαλύτερη κάτοψη και να γκρεμίσω την παλιά χτίζοντας άλλη λιθοδομη μεγαλύτερη σε τετραγωνικά? Και ξεχνω στατικές ενισχυσεις και τα συναφη? Άρη οι λιθοσυρραφές πως γίνονται? Να κάνεις λθοσυρραφές σε ξηρολιθιά ε ; Ζόρικο το βρίσκω. Εν πάσει περιπτώσει, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, οι λιθοσυρραφές γίνονται σε γωνίες τοίχων, κοινώς όπου υπάρχει αποκόλληση και μη συνεργασία των δύο - εγκάρσιων μεταξύ τους - τοιχωμάτων. υπό διάταξη τέτοια που αφαιρώντας εναλλάξ τους λίθους απο καθε πλευρά (και στο ίδιο ύψος) να πάει και να "χωνιάζει" ένας ενιαίος, σχηματίζοντας έτσι ένα "τρίγωνο". Φαντάσου το σε μορφή σαν ένα γωνιακό έλασμα που λειτουργεί ως υποστηρικτικό στοιχείο σε υφιστάμενο Φ.Ο. ξύλινου πατώματος, ακουμπώντας απ' την μία σε τοίχο και στηρίζοντας απ' την άλλη, το ξύλινο δοκάρι. Εννοείται πως η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέσα-έξω και ανα τακτά διαστήματα καθ΄ύψος και βέβαια σε συνδυασμό με πλούσιο εμποτισμό στα κενά με κονιαμα (συνήθως χρησιμοποιούν τσιμεντοκονίαμα αν και εγώ δεν το βρίσκω πολύ σωστό).
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24 , 2008 Για ενισχυση να ενσωματωσω εσωτερικα καμμια μεταλλικη κατασκευη? Πως θα συνδεσω τον φεροντα τοιχο με αυτην? Η μεταλλική κατασκευή είναι αυτοφερόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις και παραλαμβάνει όλα τα φορτία της ανωδομής. Γενικά συνίσταται σαν λύση καθώς θεωρείται ήπιας μορφής επέμβαση (καλή περίπτωση για ενδεχόμενους ελέγχους) και φυσικά αναστρέψιμη (εύκολη αποξήλωση εν αντιθέσει με το Ω.Σ.). Ακριβώς επειδή είναι αυτοφερομένη, φαντάζομαι (χωρίς να το 'χω εφαρμόσει ποτέ αυτό, αλλά βλέποντας άλλες μελέτες αντίστοιχων περιπτώσεων) ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας ο οποίος ενδέχεται να ΄χει απλές στηρίξεις στους τοίχους με κατάλληλο υλικό απόσβεσης στη διεπιφάνεια μεταλλικού μέλους (δοκού) και τοίχου, προκειμένου σε ενδεχόμενα "ταρακουνήματα" να μην δημιουργήσει "δράσεις κριού" στην τοιχοποιία. Ως εκ τούτου, όπως καταλαβαίνεις, η τοιχοποιία σου θα 'χει καθαρά διακοσμητικό - και μόνο - χαρακτήρα.
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2008 Directionless στην λύση της μεταλλικής εμένα με ανησυχεί πιο πολύ η αντίστροφή φράση. Δηλαδή το πόσο και αν θα φορτίσει η τοιχοποιία σε ενδεχόμενη εκτός επιπέδου κίνηση το μεταλλικό. Από την άλλη αν δεν δέσεις την τοιχοποιία? Ποιά η γνώμη σου?
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2008 Directionless στην λύση της μεταλλικής εμένα με ανησυχεί πιο πολύ η αντίστροφή φράση. Δηλαδή το πόσο και αν θα φορτίσει η τοιχοποιία σε ενδεχόμενη εκτός επιπέδου κίνηση το μεταλλικό. Από την άλλη αν δεν δέσεις την τοιχοποιία? Ποιά η γνώμη σου? Xμ, σωστό και αυτό. Μιλώντας όμως σε σχέση με αυτό το μονώροφο που είδα στη φωτογραφία και λαμβάνοντας υπόψην ότι στην εκτός επιπέδου φόρτιση (κάθετα δηλ. στο επίπεδο του τοίχου) τις φορτίσεις τις παραλαμβάνουν τα εγκάρσια τοιχώματα, θεωρώ ότι μια πιο καλή λύση είναι ο συνδυασμός κατασκευής σενάζ στη στέψη του κτίσματος + ένα είδος διαφράγματος (θα μπορούσε και πλάκα Ω.Σ), έτσι που να συμπεριφέρονται διατμητικά όλα τα τοιχώματα (η επιπλέον φόρτιση με τέτοια στοιχεία - διάζωμα και πλάκα Ω.Σ., επιφέρει λόγω αύξησης του κατακόρυφου θλιπτικού φορτίου ΚΑΙ αύξηση της διατμητικής αντοχής τους -). Μια λύση πάντως θα ήταν η εφαρμογή ενισχυμένου επιχρίσματος μέσα και έξω απ' την τοιχοποιία και η κατασκευή των παραπάνω στοιχείων - όπως το βλέπω και μόνο - (γιατί τα 50εκ. του πάχους σε σχέση με το ύψος της κατασκευής δείχνουν καλά). Τέλος, μήπως ξέρεις να μας απαντήσεις αν η τοιχοποιία είναι δίστρωτη ; Αν περιέχει διάτονες λίθους ;
paktomenos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25 , 2008 Φιλε κώστα εγώ έτσι οπως βλέπω αυτό δεν θα το εμπιστευόμουν ούτε για σταύλο... αυτό που μπορώ να σου προτείνω, στην ίδια κατεύθυνση με τον Directionless είναι να κάνεις ένα gunite 10-12 εκ. εσωτερικά το οποίο και θα δέσει τις πέτρες και "περίπου" αυτοφερόμενο είναι, και ένα καλό αρμολόγημα εξωτερικά. Θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω διατμητική αντοχή = 0 για αυτού του είδους και την παλαιότητα τις κατασκευής. Στην ουσία απλώς πέτρες τοποθετημένες η μία επάνω στην άλλη είναι.Συνδετικό κονίαμα υπάρχει?
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Φιλε κώστα εγώ έτσι οπως βλέπω αυτό δεν θα το εμπιστευόμουν ούτε για σταύλο... αυτό που μπορώ να σου προτείνω, στην ίδια κατεύθυνση με τον Directionless είναι να κάνεις ένα gunite 10-12 εκ. εσωτερικά το οποίο και θα δέσει τις πέτρες και "περίπου" αυτοφερόμενο είναι, και ένα καλό αρμολόγημα εξωτερικά. Θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω διατμητική αντοχή = 0 για αυτού του είδους και την παλαιότητα τις κατασκευής. Στην ουσία απλώς πέτρες τοποθετημένες η μία επάνω στην άλλη είναι.Συνδετικό κονίαμα υπάρχει? To gunite (μανδύας) αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου τα φορτία πάντα. Ξερολιθιά = δόμηση με λίθους ΧΩΡΙΣ συνδετικό κονίαμα.
panos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Πολύ συμπαθητική κατασκευή θα ήταν κρίμα να την ρίχνανε! Κρατάει δροσιά το καλοκαίρι? Συμφωνώ με τον paktomenos ένας μανδύας 10cm να δεις τι κρατάει. Το θέμα είναι οτι η ροπή ανατροπής ενός τοίχου θα πρέπει να αναληφθεί απο το gunite. αυτό πως αγκυρώνεται κάτω στο δάπεδο?
panos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Τώρα που το ξανασκέφτομαι το σημείο της ένωσης των δύο τοίχων θα είναι αυτό που θα εξασφαλίζει ικανή αντοχή στο μανδύα. Δηλ. συνθήκες τριαξονικής έντασης.
kwstas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Directionless τι εννοεις διατονες λιθους και διστρωτη? Είναι μηπως η διπλη τοιχοποιια με εγκαρσιους συνδεσμους (απο λιθους)? Παντως η τοιχοποιια ειναι μονη με λιθους μεγαλου πλατους που καλυπτουν ολο το παχος της. Δειχνει να ειναι σε πολυ καλη κατασταση. Όσον αφορα το gunite, αν καταλαβα καλα μου προτεινετε να ριξω εκτοξευομενο σκυροδεμα παχους 15 εκ με πλεγμα εσωτερικα? Τοτε τι θα μου μεινει απο ωφελιμο χωρο? Σκεφτομαι και την περιπτωση και ενος μικρου "υπογειου". Σκαβω εσωτερικα σε βαθος 2μ κατω απο τις τοιχοποιιες και κανω γυρω γυρω στο σκαμμα μου το gunite. Απο πάνω το παταρωνω με ξυλινες δοκιδες και πετσωμα. Όσον αφορα το ισογειο, κανω ενα καλο σεναζ στην στεψη και ριχνω μια μικρη πλακουλα. Η γνωμη σας? Ευχαριστω
Directionless Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2008 Πολύ συμπαθητική κατασκευή θα ήταν κρίμα να την ρίχνανε! Κρατάει δροσιά το καλοκαίρι? Συμφωνώ με τον paktomenos ένας μανδύας 10cm να δεις τι κρατάει. Το θέμα είναι οτι η ροπή ανατροπής ενός τοίχου θα πρέπει να αναληφθεί απο το gunite. αυτό πως αγκυρώνεται κάτω στο δάπεδο? Πολύ συμπαθητική η παρατηρησούλα σου αλλά τα λιθόκτιστα κτίσματα είναι κατ' εξοχήν βιοκλιματικά, οπότε είναι λογικό να κρατάει δροσούλα το καλοκαίρι (ενδεχομένως να αισθάνεσαι και το γνωστό "κατεβατό" που λέν' και στο χωριό μου). Χμ, τι εννοείς πως αγκυρώνεται ; Συνήθως με διάνοιξη "φωλιών" πάνω στην τοιχοποιία και στην κάτω απόληξη με διαμόρφωση πεδίλου.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα