Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποίηση ποιότητας υλικών στα δημόσια έργα (Ν. 3669/2008)


gnusselt

Recommended Posts

ΜΕΡΟΣ V- ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Άρθρο 148-Πρότυπα εξασφάλισης της ποιότητας

 

Οι αναθέτουσες αρχές, όταν απαιτούν την προσκόμιση πιστοποιητικών που εκδίδονται από ανεξάρτητους οργανισμούς, και τα οποία βεβαιώνουν την τήρηση εκ μέρους του οικονομικού φορέα ορισμένων προτύπων εξασφάλισης της ποιότητας, πρέπει να παραπέμπουν σε συστήματα εξασφάλισης της ποιότητας που βασίζονται στη σχετική σειρά ευρωπαϊκών προτύπων και πιστοποιούνται από οργανισμούς που εφαρμόζουν τη σειρά ευρωπαϊκών προτύπων για την πιστοποίηση. Οι αναθέτουσες αρχές αναγνωρίζουν τα ισοδύναμα πιστοποιητικά από οργανισμούς εδρεύοντες σε άλλα κράτη μέλη. Επίσης, οι αναθέτουσες αρχές αποδέχονται και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για ισοδύναμα μέτρα εξασφάλισης της ποιότητας, τα οποία προσκομίζονται από τους οικονομικούς φορείς.

 

------------------

 

Υπάρχει κάποια εγκύκλιος για τις διαδικασίες που γίνονται για το παραπάνω άρθρο;

Σε δημόσιο έργο οδοφωτισμού ετέθει θέμα πιστοποίησης των φωτιστικών. Δεν δέχονται την πιστοποίηση που δίνει ο κατασκευαστής. Θέλουν νέα πιστοποίηση από ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟ διεθνή οργανισμό πιστοποίησης.

Το θέμα είναι μπορώ εγώ σαν εργολάβος να πιστοποιήσω ένα υλικό ενός τρίτου κατασκευαστή; Αν όχι, μπορώ να πιέσω τον κατασκευαστή να στείλει το προϊόν του για νέα πιστοποίηση;

Link to comment
Share on other sites

Τα πιστοποιητικά δεν είναι από χώρα EU ;

Εάν είναι, βάζεις τον οίκο που τα εξέδωσε να πάει στην Υπηρεσία και να γίνει χαμός, έγγραφη διαμαρτυρία με κοινοποιήσεις κλπ, εάν δεν είναι EU, δύσκολα τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι από ελληνικό εργαστήριο πιστοποίησης.

 

Επίσης, στο έγγραφο πιστοποίησης πρέπει να αναγράφεται επακριβώς ο ιστός; Π.χ. "ιστός κυλινδρικός δύο διατομών Φ110 και Φ150 συγκολητές μεταξύ τους κλπ κλπ" ή αρκεί "ιστός κυλινδρικός";

Link to comment
Share on other sites

Βάζεις το εργαστήριο να παρουσιάσει την δική του πιστοποίηση, και να ερωτήσει την Υπηρεσία, τί πρέπει να κάνει (δοκιμές, ελέγχους κλπ ), για να γίνουν αποδεκτά τα πιστοποιητικά του. Όλα αυτά γραπτά και με ημερομηνίες πρωτόκολλα και κοινοποιήσεις.

Το θέμα είναι λεπτό, ο ιδιοκτήτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διαλέξει το τί θέλει, (με τα λεφτά που πληρώνει φυσικά), επομένως και το πώς θα βεβαιωθεί ότι παίρνει αυτό που θέλει, από την άλλη, δεν μπορεί αυθαίρετα να απορρίπτει έναν "ελεγκτή" που είναι εντεταγμένος κανονικά μέσα στο σύστημα, επειδή του "αρέσει" ή έχει "εμπιστοσύνη" σε κάποιον άλλον μόνον. Προσοχή μήπως τυχόν υπάρχει "κακό" παρελθόν με το συγκεκριμένο εργαστήριο.

 

Οπωσδήποτε το πιστοποιητικό πρέπει να ταυτίζεται με το πιστοποιούμενο, όσον αφορά τίς ιδιότητες που πιστοποιούνται. Στον ιστό, εάν π.χ. πιστοποιεί την αντοχή στην οξείδωση με γαλβάνισμα, οι δύο διατομές είναι διαφορετικές από την μία, γιατί υπάρχει η συγκόλληση που έχει διαφορετικές απαιτήσεις ελέγχου αντοχής στον χρόνο, από τον απλό σωλήνα κλπ κλπ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.