Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μου ανατέθηκε η μελέτη ενός ισογείου κτιρίου (ξενώνας) με επιφάνεια κάτοψης 55 m2. O ιδιοκτήτης θέλει να αποφύγει τις εκσκαφές (θεμελίωση με πέδιλα έστω και μικρών διαστάσεων) και για αυτό προκρίνεται η λύση γενικής κοιτόστρωσης που θα αποτελεί και το δάπεδο του ισογείου. Στο θέμα επισυνάπτω σκαρίφημα της λύσης που σκέφτηκα για την οποία εξηγώ τα εξής: 1) radier πάχους 20 cm (μεγαλύτερο πάχος πλάκας τρώει ωφέλιμο ύψος το οποίο αυστηρά από τη στάθμη του φυσικού εδάφους μέχρι την άνω πλευρά της πλάκας του ισογείου είναι 3,00 m βλέπε σκαρίφημα)

2) τοπικές ενισχύσεις στις θέσεις των υποστυλωμάτων (βλέπε σκαρίφημα) με σκοπό την ομαλότερη κατανομή των τάσεων στο έδαφος, βελτίωση συμπεριφοράς σε διάτρηση πλάκας και τέλος με την συγκεκριμένη λύση δίδεται σε μένα η αίσθηση της "αγκύρωσης" του κτίσματος στο έδαφος (ολισθήσεις κλπ) σε σχέση με την απλή έδραση του κτίσματος επί του εδάφους (για το οποίο έδαφος δεν ξέρω σχεδόν τίποτα).

Μέχρι εδώ καλά, η απορία μου είναι πως μπορεί να προσομοιωθεί κάτι τέτοιο σε ένα πρόγραμμα αφού για παράδειγμα η λογική της κοιτόστρωσης στο Fespa σε μένα τουλάχιστον φαίνεται διαφορετική (βλέπε πεδιλοδοκούς κλπ). Επίσης δεν ξέρω πως θα μπορούσε να προσομοιώσει κανείς το συγκεκριμένο σύστημα και με τον τρόπο των μεμονομένων πεδίλων (μικρών διαστάσεων και βαθών).

Ίσως οι απορίες μου να φαίνονται "ανόητες" αλλά αφού υπάρχουν θέωρησα καλό να τις εκφράσω.

Όποιοσδήποτε θα ήθελε να συμβάλλει στους παραπάνω προβληματισμούς θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος, τουλάχιστον σε εμένα.

post-1951-131887201387_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Φίλε civil αν καταλαβαίνω καλά οι ενισχύσεις είναι τοπικές της τάξης των 50Χ50εκ. Αυτή η θεμελίωση μάλλον πρέπει να γίνει με πεπερασμένα. Στο φέσπα δεν νομίζω ότι μπορεί να προσομοιωθεί με ασφάλεια. Θα μπορούσα να σου πω να βάλεις δοκούς, όπως αυτούς που χρησιμοποιούμε στις ραντιέ αλλά θα πρέπει να είναι ύψους 20εκ! και τοπικά να αυξάνεις.

Επί της ουσίας μάλλον θα έλεγα (γνώμη μου) να εγκαταλείψεις την απαίτηση του εργοδότη σου. Αυτό γιατί η θεμελίωση σου έχει μηδενική ακαμψία!!!! και αβεβαιότητες! Αν θα μπορούσες να κάνεις τους 20 κε 30 και να περάσεις ανεστραμμένες δοκούς που μάλλον είναι αδύνατο, τότε οκ.

Μία λύση που θα σου πρότεινα είναι να δεις αν μπορείς να το κάνεις κτίριο φέρουσας τοιχοποιίας με υλικό το Ω.Σ. Αυτό θα είναι ιδιαιτέρως άκαμπτο και δεν θα φορτίζει σημειακά το έδαφος. Και πάλι θέλει προσοχή. Αν ειδικά θέλει πρόβλεψη το κτίριο, τότε θα το ξεχνούσα.

Υ.Γ ο ιδιοκτήτης φοβάται για αρχαία ή δεν έχει λόγο να μην θέλει τις εκσκαφές?

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Άρη πολύ σωστά κατάλαβες πως μιλάμε για τοπικές ενισχύσεις της τάξης των 50 cm. Συμφωνώ πως η προσομοίωση σε πρόγραμμα που δεν αναλύει με πεπερασμένα στοιχεία εισάγει αβεβαιότητες και εμπνέει ανασφάλεια.

Σε ότι αφορά την αποφυγή των εκσκαφών από την πλευρά του εργοδότη νομίζω ότι έχει να κάνει με την απλοϊκότητα με την οποία κάποιος που δεν είναι μηχανικός αντιμετωπίζει ένα ισόγειο 55 m2 ("έλα μωρέ ρίχνουμε μια πλακούλα κάτω, μια πάνω και έτοιμο το κουτί") καθώς και η απόψη ότι όσο λιγότερα τόσο περισσότερη οικονομία. Tην ίδια αντιμετώπιση νομίζω θα έχει και η πρόταση μιας λύσης από Φέρουσα Τοιχοποιία.

Οι ανεστραμμένες δοκοί που πρότεινες μάλλον φαντάζουν αδύνατες.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την άμεση απάντηση!

Δημοσιεύτηκε

civil24 εγώ θα πρότεινα να κατασκευάσεις μικρά συνδετήρια τα οποία να μπαζώσεις και με ένα πλέγμα να φτιάξεις το δάπεδο του ισογείου σου. όπως δηλαδή θα έκανες και σε οποιοδήποτε έργο τέτοιας τάξης. Πάντως νομίζω τα θεμελιάκια καλό είναι να μην τα αποφύγεις, δεν ξέρω αλλά οι τοπικές ενισχύσεις που προτείνεις που φαίνονται λίγο μικρές.

 

ΑΡΗ πεπερασμένα σε ένα τέτοιο απλό μοντέλο μήπως είναι λίγο υπερβολικό?

 

Εν πάσει περιπτώσει αφού θέλει να αποφύγει τις εκσκαφές ίσως θα χρειαστεί μεγαλύτερο πάχος πλάκας πάνω απο 30cm αν θες να είσαι σίγουρος.

 

Επειδή όλη η κατασκευή σου θα εδράζεται απ'ευθείας στη κοιτόστρωση δεν τίθεται θέμα ολίσθησης (για νορμάλ συνθήκες).

 

Πάντως τα φορτία δεν θα είναι μεγάλα και μάλλον θα έχεις τον ελάχιστο οπλισμό στη θεμελίωση.

Δημοσιεύτηκε

30 εκ ραντιε??

Λίγο μου φαίνεται.

Και στην τελική στην τύχη μιλάμε. Ούτε χαρακτηριστικά εδάφους έχουμε, ούτε ξυλότυπο, ούτε τίποτα. Όλα στην τύχη

Δημοσιεύτηκε
πάνω απο 30cm

 

30 εκ ραντιε??

Λίγο μου φαίνεται.

 

όπως βλέπεις συμφωνούμε.

 

Όντως λόγια του αέρα..

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, στόχος μου δεν είναι να σας βάζω να κάνετε προβλέψεις στον αέρα απλά η δουλειά ανατέθηκε σε μένα περιγραφικά δηλ. ισόγειο χωρίς πρόβλεψη και πρόθεση του ιδιοκτήτη να ρίξει πλάκα επί εδάφους χωρίς σκαψίματα κλπ. Το σχέδιο θα μου σταλεί κάποια στιγμή επομένως δεν μπορώ να καταστρώσω ξυλότυπο. Απλά με τα δεδομένα που είχα σκέφτηκα κάτι και δημιούργησα ένα σκαρίφημα για να πάρω απόψεις, συμβουλές, γνώμες από εσάς τους συναδέλφους. Στην πρώτη ευκαιρία αν υπάρχει ενδιαφέρον θα ανεβάσω και τον ξυλότυπο του θέματος. Πάντως πεποίθηση μου είναι ότι μιλάμε για απλό και σύνηθες μικρό έργο χωρίς σοβαρές ιδιαιτερότητες κατά τα άλλα.

 

Επομένως Panos προτείνεις ας πούμε πεδιλάκια σχετικά μικρών διαστάσεων σε ένα βάθος της τάξης του 1- 1.5 m με την προϋπόθεση ότι το έδαφος δεν είναι για τα μπάζα, συνδετήρια δοκάρια και μια πλάκα δαπέδου οπλισμένη με ένα πλέγμα Τ131 όπως γίνεται συνήθως?

Δημοσιεύτηκε

αν επιτρέπεις, εφόσον μιλάς για εκσκαφή 1- 1.5 γιατί δεν κάνεις συμβατική θεμελίωση 60-70 εκ ύψος όπως σε όλα τα κτίρια, μπάζωμα στα ενδιάμεσα και μετά δάπεδο με πλέγμα. Ή κάνε μια κανονική ραντιέ με ανάλογο τέλος πάντών ύψος. Το ύψος διαλεξε το μόνος σου!

Δημοσιεύτηκε

Και αν είναι μπαζωμένο πρόσφατα και κάτσει? Τι χρήση θα έχει? Οικοδομική άδεια θα βγεί? Αν έχει χρήση κοτετσιού ή αποθήκης τότε πάει και έρχεται, αλλά αναφέρεις πως θα είναι ξενώνας... Ο ιδιοκτήτης δε θέλει εκσκαφές λέει... Δεν ξέρω ,αλλά δε μου αρέσουν αυτοί οι ιδιοκτήτες. Εγώ δε θα το έκανα ποτέ. Έστω και 70-80 εκ θα έσκαβα για να βάλω νορμάλ πέδιλα.

Α! Ελπίζω να μη θέλει και πρόβλεψη για 4 ακόμα ορόφους ο ιδιοκτήτης....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.