Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιδιαβρωτική ταινία στις λήψεις γείωσης


miltos

Recommended Posts

Π. Ντοκόπουλου: σελ 76 σχ4.7

Μ. Κάπου/ ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΓΕΙΩΣΕΙΣ: σελ 21

 

Δεν προσβάλλω το πρότυπο φυσικά, ούτε λέω ότι έχουν κάνει λάθος, απλά δεν βλέπω τον λόγο γιατί να το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

Μάλον έχεις το πιο παλιό βιβλίο του Ντοκόπουλου (έχω το "Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Καταναλωτών, Α΄ Έκδοση, Ιανουάριος 2005) και το συγκεκριμένο του Κάπου δεν το έχω.

 

Ξέχασες να επισυνάψεις την φώτο στο προηγούμενο post.;)

Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν πέρασε αρχικά.

 

Κύταξε στο κεφάλαιο (αν το έχει βέβαια) Γειώσεις σε εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης τάσης, παράγραφος Θεμελιακή γείωση.

 

Αν δεν το έχει να το ανεβάσω.

Link to comment
Share on other sites

Από τι υλικό ήταν η ταινία? Πολύ παράξενα πράγματα...

 

Δεν το ξέρω αυτό... έχεις δίκιο που το ρωτάς αλλά ότι και να ήταν δεν δικαιολογείται αφού τους καλύπτει και το πρότυπο..:)

 

Εν πάσει περιπτώσει, θα ανεβάσω αύριο την εικόνα και βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Το πιθανότερο κατά τη γνώμη μου είναι να έγραψε την προδιαγραφή κάποιος που απλά φοβόταν κάτι, παρά κάποιος που ήξερε κάτι παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο δεν αντιμετώπισα πρόβλημα γείωσης (ο συνάδελφος ηλ/γος έκανε σε κάποιες και μέτρηση με το σχετικό όργανο - δεν θυμάμαι πως το λένε).

 

Η αλήθεια είναι ότι πουθενά δεν βάζω συνδέσεις ανά δύο μέτρα... Ωστόσο είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μην βρεθεί το έλασμα σε επαφή με πολλές εκατοντάδες ράβδων (βέβαια άλλο η "επαφή" και άλλο η "σύνδεση").

 

Ο θεωρητικός προβληματισμός μου (που μάλλον θα τον απαντάνε τα βιβλία σας) είναι τι συμβαίνει με την μικρή συνιστώσα συνεχούς που υπάρχει στην γείωση. Μήπως αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα διάβρωσης στον οπλισμό.

 

Μίλτο, έγραψα παραπάνω ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν κατασκευαστική φύσεως. Ας, πούμε το πως θα αλλάξω έναν κομμένο αγωγό γειώσεως, άμα η σύνδεση είναι εγκιβωτισμένη στο σκυρόδεμα. Ή αν πάρει υγρασία η σύνδεση και διαπιστώσω (μετρώντας) μεγάλη αντίσταση, πως θα επέμβω;

 

Υ.Γ:

Όπως προφανώς γνωρίζετε, σε κάθε κατασκευή μπαίνουν πολλά μέτρα ταινίας. Επειδή το υλικό είναι φθηνό, συνηθίζω να βάζω μάλιστα περίσσια μέτρα, φτιάχνοντας κλειστούς βρόχους... Ο ηλ/γος (εγκαταστάτης), όταν έρθει η ώρα της διάταξης, φτιάχνει και ένα τρίγωνο γείωσης με την δικαιολογία: Δεν ξέρεις τι γίνεται με τις θεμελιακές, ας έχουμε καλού - κακού ένα τρίγωνο, δεν υπάρχει πιο σίγουρη γείωση!

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο δεν αντιμετώπισα πρόβλημα γείωσης (ο συνάδελφος ηλ/γος έκανε σε κάποιες και μέτρηση με το σχετικό όργανο - δεν θυμάμαι πως το λένε).

 

Το όργανο δεν μπορεί να διαπιστώσει τις ζημιές που τυχόν έχουν γίνει στη γείωση. Πχ, αν η αναμονή που ανεβαίνει στην κολώνα, από τη διάβρωση έχει σε κάποιο σημείο καθαρή διατομή 1mm2, το όργανο δεν θα το καταλάβει. Και φυσικά δεν θα καταλάβει τη ζημιά που έχει πάθει ο οπλισμός (που δεν θα πάθει από ότι φαίνεται, αλλά αυτό είναι το θέμα μας).

Link to comment
Share on other sites

@VassilisK

 

Kι εγώ του λέω να τα ενοποιήσει αλλά δεν με ακούει. Μάλλον θα το κάνω εγώ σύντομα, για να υπάρχει ένα καλύτερο reference.

 

Ναι, εννοούσα επιμήκυνση της λάμας και όχι τη στερέωσή της επάνω στον οπλισμό. Μάλιστα, η σύνδεσή της με το χάλκινο καλώδιο γείωσης πρέπει να γίνεται πάντα με κως, τα οποία όχι απλά θα σφίξουμε, αλλά και θα θερμάνουμε, εγχύοντας καλάι μέσα στην τρύπα του κως μετά το σφίξιμο για να μην μαζέψει εκεί άλατα.

Link to comment
Share on other sites

Ο ηλ/γος (εγκαταστάτης), όταν έρθει η ώρα της διάταξης, φτιάχνει και ένα τρίγωνο γείωσης με την δικαιολογία: Δεν ξέρεις τι γίνεται με τις θεμελιακές, ας έχουμε καλού - κακού ένα τρίγωνο, δεν υπάρχει πιο σίγουρη γείωση!

 

Κακό δεν είναι αλλά αν η μέτρηση έχει δείξει ικανοποιητική αντίσταση στη γείωση, δεν είναι απαραίτητο.

 

Επίσης οι πάσσαλοι γείωσης είναι από τις πιο αναξιόπιστες μεθόδους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.