Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιδιαβρωτική ταινία στις λήψεις γείωσης


miltos

Recommended Posts

Οι πάσσαλοι έχουν νόημα σε καλές συνθήκες ειδικής αγωγιμότητας του εδάφους. Το πρόβλημα μέσα στην πόλη είναι ότι δεν έχεις που να τους μπήξεις και αν το κάνεις, τις περισσότερες φορές τους καλύπτουμε από πάνω με μπετόν και η σχετική υγρασία του εδάφους πέφτει κατακόρυφα.

 

Αν χρειαστεί πρόσθετη γείωση, καλύτερα αποτελέσματα έχει η πλάκα γείωσης, δηλαδή ένα φύλο γαλβανισμένης εν θερμώ λαμαρίνας 3 mm διαστάσεων 500Χ1000mm, θαμμένης κατακόρυφα σε λάκκο βάθους 1,0 μ. Η σύνδεση πρέπει να γίνει με σκληρή κόλληση (μπρουτζοκόλληση).

 

Αν θέλουμε τρίγωνο, τα καλύτερα ηλεκτρόδια είναι τα σταυροειδούς διατομής, μήκους 2,0 μ. αλλά σου βγάζουν το λάδι να τα καρφώσεις. Ουσιαστικά, σε καλό έδαφος, θέλεις επιφάνεια επαφής γύρω στο 1,0 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη,

DC συνιστώσα ? Αναφέρεσαι σε ρεύματα γαίας ή στην ΕΗΕ ? Δεν το αποκλείω αλλά δεν θυμάμαι κάτι από βιβλιογραφία.

 

Αν κοπεί ο αγωγός σκάβεις μέχρι να τον βρεις (μέχρι να βρεις οπλισμό…) τι άλλο να κάνεις ? Υγρασία στη σύνδεση και μεγάλη αντίσταση είναι αντιφατικό, κάτι άλλο συμβαίνει εκεί, για διακοπή μου ακούγεται και η μεγάλη αντίσταση να αφορά την υγρασία...

 

Αν κάνεις πολλούς βρόχους είναι σωστότατο, έτσι προβλέπεται κιόλας, δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείστε με τρίγωνα στη συνέχεια (ίσως γιατί δεν συνδέεις και τον οπλισμό αλλά και πάλι με τα πολλά μέτρα που αναφέρεις δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα….το βρίσκεις και με τύπο αυτό). Απορώ όμως αν έχει μετρήσει ποτέ (ή αν ξέρει να μετράει) αντιστάσεις ο τεχνίτης και νομίζει ότι θα τον σώσει ένα τρίγωνο… η θεμελιακή με το τρίγωνο διαφέρουν κατά τάξη μεγέθους (μονάδες με δεκάδες ΩΜ…) χωρίς να τον υποβιβάζω αφού για να δουλεύει μαζί σου αποκλείεται να είναι σκράπας:).

 

Edit: ανέβασα και μια εικόνα, η κάτω ίσως περιγράφει μια από τις ιδέες που ανέφερες παραπάνω

post-13045-131887257429_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη,

DC συνιστώσα ? Αναφέρεσαι σε ρεύματα γαίας ή στην ΕΗΕ ? Δεν το αποκλείω αλλά δεν θυμάμαι κάτι από βιβλιογραφία.

Δεν γνωρίζω πως λέγεται "επιστημονικά", δεν ξέρω καν αν είναι σημαντική στην χαμηλή τάση. Μιλάω για το συνεχές ρεύμα λόγω ατμοσφαιρικών φορτίων που γειώνονται μέσω των γραμμών μεταφοράς (συγνώμη, διανομής μάλλον τις λέτε).

 

Αν κοπεί ο αγωγός σκάβεις μέχρι να τον βρεις

Αυτό το ξέρω, γιαυτό προσπαθώ για κάτι καλύτερο...

 

δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείστε με τρίγωνα στη συνέχεια...

[...]

...Απορώ όμως αν έχει μετρήσει ποτέ (ή αν ξέρει να μετράει) αντιστάσεις ο τεχνίτης...

 

Δεν ασχολούμαι εγώ, ο τεχνίτης έχει αυτές τις αντιλήψεις... :)

Την γείωση δεν την μετράει ο τεχνίτης αλλά ηλ/γος μηχανικός (ο επιβλέπων).

Link to comment
Share on other sites

Μήπως γνωρίζετε εαν δημιουργείται ηλεκτροχημική διάβρωση σε περίπτωση συνδεσης επικασσιτερωμένου χαλκού με χαλύβδινη θερμά επιψευδαργυρωμένη ταινία?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος, νομίζω πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πως μπορεί να είσαι σίγουρος ότι δεν θα φανερωθεί ο χαλκός κάτω από τον κασσίτερο κατά το σφίξιμο? Η σύνδεση που θα βρίσκεται (μπετό, αέρας, χώμα?)

 

Αν χρειαστεί πρόσθετη γείωση, καλύτερα αποτελέσματα έχει η πλάκα γείωσης, δηλαδή ένα φύλο γαλβανισμένης εν θερμώ λαμαρίνας 3 mm διαστάσεων 500Χ1000mm

Γαλανισμένα ηλεκτρόδια στο χώμα διαβρώνονται ηλεκτρολυτικά όταν συνδέονται με θεμαλιακή γείωση, είτε αυτή κατασκευάστηκε με χάλκινη είτε με χαλύβδινη ταινία (μέσα σε σκυρόδεμα).

Link to comment
Share on other sites

Για ποιο λόγο να διαβρωθούν τα γαλβανισμένα ηλεκτρόδια σε περίπτωση που συνδεθούν σε σχετική απόσταση απο την έξοδο της θεμελιακής γείωσης (καθώς το φαινόμενο της ηλεκτροχημικής διάβρωσης είναι έντονο τοπικά στα σημεία αλλαγής μέσου της ταινίας π.χ απο σκυρόδεμα σε έδαφος)?

Link to comment
Share on other sites

δεν μίλησα για σύνδεση της πλάκας με τη θεμελιακή ταινία αλλά με αγωγό κολλημένο με μπρουτζοκόλληση.

Link to comment
Share on other sites

Για πρόσετη γείωση δεν μίλησες? Άρα θα συνδεθεί με τη θελιακή. Δεν έχει σημασία αν συνδέεται απευθείας με την ταινία, ή μέσω ζυγού ή οτιδήποτε άλλο.

 

nikoloudg, στο σημείο αλλαγής μέσου, το φαινόμενο είναι απλά πιο έντονο, λόγω μικρότερης αντίστασης του ηλεκτρολύτη. Κατά τα άλλα η διάταξη είναι "απαγορευμένη".

 

Από την άλλη, όλες οι γειώσεις του ουδετέρου του ίδιου Μ/Σ συνδέονται αγώγιμα. Άρα οι χαλύβδινες γειώσεις έπρεπε να φθείρονται, καθώς θα υπάρχουν αρκετές γειώσεις από χαλκό στο έδαφος και τώρα τελευταία και θεμελιακές.

Link to comment
Share on other sites

Όντως, απ' την στιγμή που συνδέονται στο ίδιο αγωγό, οι δύο γειώσεις είναι πρακτικά βραχυκυκλωμένες. Η πραγματική μεταξύ τους αντίσταση μπορεί να είναι κάτω των 2Ω. Και εφόσον υπάρχει διαφορά δυναμικού, θα υπάρξει ροή ηλεκτρονίων και -μοιραία- ανταλλαγή ιόντων... για όσο διάστημα υπάρχουν ιόντα...

Link to comment
Share on other sites

Στο ΕΛΟΤ ΕΝ 62305, κεφάλαιο Ε.5.6.2.2.2 υποτίθεται ότι λέει ακριβώς το αντίθετο. Δεν το έχω ακόμα αλλά το περιμένω... Όταν το παραλάβω θα το επιβεβαιώσω και θα αναφέρω τύχον περιορισμούς.

 

Το παρέλαβα το πρότυπο, φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον. Λοιπόν:

 

Ο χαλκός και ο ανοξείδωτος χάλυβας σε σκυρόδεμα είναι επίσης αποδεκτά και μπορούν να συνδέονται απευθείας με τον χαλύβδινο οπλισμό.

 

Λόγω του φυσικού δυναμικού του χάλυβα στο σκυρόδεμα, τα επιπρόσθετα ηλεκτρόδια γείωσης εκτός του σκυροδέματος πρέπει να κατασκευάζονται από χαλκό ή ανοξείδωτο χάλυβα.

 

Επιπλέον, όσο αφορά τον τίτλο του topic:

 

Οι χαλύβδινοι αγωγοί τερματισμού γείωσης που προέρχονται από σκυρόδεμα ή από έδαφος στο σημείο εισόδου στον αέρα πρέπει να προστατεύονται από διάβρωση για μήκος 0,3m μέσω αντιδιαβρωτικών περιελίξεων ή συρρικνούμενων χιτωνίων. Αυτό δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωση αγωγών από χαλκό ή ανοξείδωτο χάλυβα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.