Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιδιαβρωτική ταινία στις λήψεις γείωσης


miltos

Recommended Posts

Τι να πω, αφού το λένε, κάντε το.... Εγώ πάντως δεν θα το έκανα ποτέ (επαφή χαλκού με τον οπλισμό). Μια δοκιμή θα σας πείσει (κι ας κλαίει το κορόιδο ο ιδιοκτήτης)

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ, δεν το έκανα, και δεν θα το κάνω.

 

Αλλά,

 

το πρότυπο είναι πρότυπο, ένα πλαίσιο τεχνικών προϋποθέσεων με υποχρεωτική ισχύ, που υποτίθεται ότι περιέχει συμπυκνωμένη όλη την -μέχρι σήμερα- τεχνική εμπειρία*, που είναι αδύνατον να αποκτήσει στην διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο καθένας από εμάς.

Είναι η απαραίτητη βάση για να κρίνουμε ποια δουλειά είναι σωστή και ποια όχι.

Δεν βάζει περιορισμό για κάτι σωστότερο, αλλά μόνο για κάτι χειρότερο...

Και ό,τι λέει ότι είναι αποδεκτό, θα πρέπει να θεωρείται γενικώς αποδεκτό...

 

Τώρα, στους τομείς όπου εμπλέκονται δύο ειδικότητες, υπάρχει ένα θέμα. Αλλά εξ όσων γνωρίζω, οι κανονισμοί μας δεν αναφέρουν τίποτα για θεμελιακή...

 

 

* Ως αποτέλεσμα εμπειρίας, τα πρότυπα συνήθως έχουν και λάθη. Αυτό δεν μειώνει την αξία τους.

Link to comment
Share on other sites

Το πρότυπο λαμβάνει ως δεδομένο ότι μέσα στο σκυρόδεμα δεν υπάρχει υγρασία για να δράσει ηλεκτρολυτικά μεταξύ του χαλκού και του χάλυβα. Ομως, όπως όλοι ξέρουν, η υγρασία του σκυροδέματος είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και επιπλέον πολλές φορές η στεγάνωση των τοιχείων είναι ελλειπής.

 

Κάποιοι ξύπνιοι επίσης λένε να διερχεται ο αγωγός του αλεξικέραυνου μέσα από τις κολώνες στη διαδρομή του προς τα κάτω. Η σχετική υγρασία όμως, μπορεί να δημιουργήσει ατμοποίηση σε συνθήκες υπερπίεσης και να εκραγεί η κολώνα. Όποτε λοιπόν κάποιος σας ζητάει αυτή τη διάταξη, καλό είναι να σας δίνει την εντολή γραπτώς και με τη σημείωση ότι ενημερώθηκε για τους κινδύνους.

 

Οσο για τον HD384, θα ρωτήσω 1 μόνο πράγμα: Εχει 248 παραπομπές σε άλλα πρότυπα, για τα οποία ο ΕΛΟΤ ζητάει € 50.000 συνολικά. Ποιος από εσάς θα τα αγοράσει όλα ώστε να έχει πλήρη γνώση του κανονισμού; Και τι είδους πρότυπο είναι αυτό, που γίνεται Νόμος του Ελληνικού Κράτους και δεν δίνεται ΔΩΡΕΑΝ στους πολίτες του; Και έτι περαιτέρω, σε τι ακριβώς βελτίωσε τον παλιό ΚΕΗΕ? Και αν μου πείτε στα ρελέ προστασίας που τα έκανε υποχρεωτικά, θα συμφωνήσω μεν, αλλά η εφαρμογή τους απενοχοποίησε τους σκάρτους ηλεκτρολόγους από το να κατασκευάζουν μια σωστή γείωση.

Link to comment
Share on other sites

Αλήθεια το πρότυπο θεωρεί ότι δεν υπάρχει υγρασία; Μα τότε το σκυρόδεμα θα ήταν μονωτής και η θεμελιακή ένας μεγάλος πυκνωτής... Μου φαίνεται τραβηγμένο να υπέθεσαν κάτι που όλοι ξέρουμε ότι δεν ισχύει.

 

Όσο για το τελευταίο, είναι γεγονός και είχε ξανασυζητηθεί κάπου στο φόρουμ. Βέβαια, με τα ποσοστά οπλισμού που έχουμε στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Όχι βέβαια αδύνατο.

 

Γενικά, δεν καταλαβαίνω με ποια λογική αποφασίζει κάποιος να εγκιβωτίσει αγωγούς, όταν η διαφορά κόστους για εξωτερική τοποθέτηση είναι μηδαμινή μπροστά στα πλεονεκτήματα (έλεγχος, συντήρηση, επισκευή)...

Link to comment
Share on other sites

cmKapos, έχεις γεμίσει το topic με δικές σου υποθέσεις, τρομοκρατώντας όποιον δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα. Δώσε κανά στοιχείο για αυτά που λες. Μπορώ και γω να μιλήσω για μάγισσες.

 

Το πρότυπο λαμβάνει ως δεδομένο ότι μέσα στο σκυρόδεμα δεν υπάρχει υγρασία...

Από που προκύπτει αυτό? Πως το συμπαίρανες?

 

Κάποιοι ξύπνιοι επίσης λένε να διερχεται ο αγωγός του αλεξικέραυνου μέσα από τις κολώνες στη διαδρομή του προς τα κάτω. Η σχετική υγρασία όμως, μπορεί να δημιουργήσει ατμοποίηση σε συνθήκες υπερπίεσης και να εκραγεί η κολώνα.

Για να γίνει ατμοποίηση πρέπει να αναπτυχθεί μεγάλη θερμοκρασία, πράγμα που προυποθέτει ότι το κεραυνικό ρεύμα πρέπει να βρει κάπου μεγάλη αντίσταση, πχ να μην έχεις κάνει καλή μάτιση ή διακλάδωση.

 

Αν θες να συζητήσουμε για το πόσο εύκολο είναι να κάνεις καλή μάτιση, αν οι σύνδεσμοι συνοδεύονται από οδηγίες χρήσεως (μη γελάτε, έχει σημασία) και γενικά οποιοδήποτε συγκεκριμένο θέμα, βάλε μέσα. Έχουμε πολλά να πούμε. Αλλά ένας αγωγός που κατεβαίνει μέσα από μια κολώνα, πληρώντας όλες τις προυποθέσεις, δεν είναι χειροβομβίδα.

Link to comment
Share on other sites

@miltos

 

Αν δεχτούμε ότι υπάρχει υγρασία (έστω και λίγη) τότε έχουμε ηλεκτρόλυση

 

Εχω δει το αποτέλεσμα σε κολώνα και πάντα όταν σχεδιάζω κάτι το κάνω με ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι κάποιος μαστοράκος θα τα κάνει σκ..τά για την ευκολία του. 200kA είναι μάλλον υπολογίσιμο μέγεθος σαν ένταση, συμφωνείς; Και μπορεί να φάει ταυτόχρονα 2-3 εκκενώσεις που θα το πυρώσουν.

Link to comment
Share on other sites

Για να γίνει ατμοποίηση πρέπει να αναπτυχθεί μεγάλη θερμοκρασία, πράγμα που προυποθέτει ότι το κεραυνικό ρεύμα πρέπει να βρει κάπου μεγάλη αντίσταση, πχ να μην έχεις κάνει καλή μάτιση ή διακλάδωση.

.

 

Είδα σε φωτογραφία "δοκίμιο" σκυροδέματος θρυμματισμένο λόγω υποβολής σε κρουστικό ρεύμα μεγέθους κεραυνικού πλήγματος. Ο λόγος της δοκιμής ήταν να καταδειχθεί τι θα συμβεί αν η σύνδεση μεταξύ λάμας συνδέσμων κλπ είναι κακή όπως και ήταν σκοπίμως στο εν λόγω πείραμα.

Έψαξα λίγο να την ανεβάσω, δυστυχώς δεν τη βρήκα.

 

Δεν καταλαβαίνω γιατί ανεβαίνουν οι τόνοι... κι εγώ βλέπω επιστημονικά/τεχνικά λάθη που γίνονται στα forum (και από εμένα επίσης) αλλά τι να κάνουμε ?

 

cmcapos, αν έχεις στοιχεία σχετικά με την παραδοχή στο πρότυπο περί υγρασίας θα ήταν πολύ χρήσιμο να πεις κάτι γιατί η θεμελιακή λειτουργεί λόγω της υγρασίας όπως ειπώθηκε από τους συναδέλφους κι όπως σίγουρα γνωρίζεις και εσύ υποθέτω (αυτό με τον πυκνωτή ήταν super...:)).

 

Μίλτο αν θέλεις γράψε πόσο κόστισε το πρότυπο ή στείλε μου σε pm το κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Βασίλη, σχετικά με τη θραύση είχα δώσε ένα σχετικό link σε αυτό το post: http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=261058&postcount=24

 

Tα αποσπάσματα που αναφέρω προέρχονται από το EN 62605-3, που κοστίζει σε έντυπη μορφή 132ευρώ + ΦΠΑ (166 σελίδες).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.