Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας και πάλι... όπως αναφέρω και στον τίτλο θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιο από τα προγράμματα Revit Architecture και AutoCAD Architecture (ή κάποιο άλλο που ενδεχομένως να απαντά στο ερώτημά μου) κατά το σχεδιασμό της κάτοψης να αποδίδει "κάναβο" ή "σχετικά βοηθητικά εργαλεία" για την κατανομή των χώρων καθώς και στο ίδιο σχέδιο υπόδειξη για τη χωροθέτηση των στοιχειωδών δομικών χαρακτηριστικών (υποστηλώματα, κολώνες κλπ.)!

Ίσως ακούγεται κουτή η ερώτηση μου όμως σαν αρχάριος στην αντιμετώπιση ενός αρχιτεκτονικού σχεδίου μου ζητήθηκαν τα παραπάνω στις κατόψεις μου! Για παράδειγμα σε κτίριο 30χ20 μέτρων μου συστάθηκε να δουλέψω επάνω στην πλευρά των 20μ. ως προς διαχωρισμό ( ; ) 6,6 και 12... επίσης ερωτήθηκα ποιά είναι η δομή των σχεδίων των 2 ορόφων που παρουσίασα (ενοώντας η ερώτηση πού βρίσκονται οι στυλοβάτες κλπ...).

Γνωρίζω πως δεν εκθειάζω σωστά τις απορίες μου κ τους προβληματισμούς μου όμως επειδή έχω σε κάποια από αυτά π αναφέρω αμφιβολίες και σε κάποια άγνοια θα εκτιμούσα ιδιαίτερα όποιον μου έδινε κάποια ιδέα ακόμα και αν δεν είναι σωστή (δεδομένου ότι πιθανώς δεν τ εξηγώ σωστά)!

Δημοσιεύτηκε

Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα καλά τι ακριβώς ζητάς... αλλά το Archicad έχει την δυνατότητα να φτιάξεις κάνναβο όπως τον θέλεις σε κάτοψη ο οποίος εμφανίζεται στην συνέχεια αυτόματα και σε όψεις, τομές, αξονομετρικά και προοπτικά.

Δημοσιεύτηκε

και στο Revit και στο AutoCAD Architecture φυσικά και μπορείς να ορίσεις-εμφανίσεις πρωτεύοντα και δευτερεύοντα κάνναβο, αλλά μάλλον δεν σου ζητήθηκε αυτό.

Για να μην αρχίσουμε να απαντάμε σε υποθετικές ερωτήσεις και δεν βγαίνει συμπέρασμα, όπως λέει και ο achille, σκέψουν, ξεκαθάρισε και διατύπωσε ξανά το τί θέλεις να κάνεις.

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν σας ευχαριστώ για την απάντηση! Έχετε δίκιο, όπως ανέφερα και αρχικά δεν έχω αποτυπώσει σωστά αυτό που θέλω! Θα προσπαθήσω και ελπίζω να γίνω πιο κατανοητός στη συνέχεια...

Ουσιαστικά έχω φτιάξει τις κατόψεις για δυο ορόφους αλλά η παρατήρηση που μου έγινε είναι πως δεν υπάρχει δομή (με τη δομή προφανώς εννοείται η τοποθέτηση των δοκών - υποστηλωμάτων στο κτίριο) και μου συστάθηκε να επανασχεδιάσω την κάτοψη πάνω σε κάναβο και να ορίσω με βάση αυτό τα δομικά χαρακτηριστικά... όμως πώς χωρίζω κάναβο σε ορθογώνια κάτοψη 30χ20 (αλλά και γενικότερα); Πώς με βάση αυτόν το κάνναβο και τη κατανομή των χώρων τοποθετώ τα υποστηλώματα, τις βάσεις στήριξης του κτιρίου (http://students.autodesk.com/ama/orig/member_banner_images//SeptArch11.jpg); Όλα αυτά όχι σε απαιτήσεις επαγγελματικού σχεδίου η προχωρημένων απαιτήσεων σχετικά με τα στατικά αλλά τα στοιχειώδη για την παραγωγή των κατόψεων και στη συνέχεια όψεων κλπ. (πχ. μου συστάθηκε την πλευρά των 20 μέτρων όπως αναφέρω κ στο πρώτο μ ποστ να τη χωρίσω σε 8, 8, 12 αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα για ποιό λόγο αυτούς τους αριθμούς... είναι κάποια στάνταρ όσον αφορά τις διαστάσεις, τον κάνναβο και τα υποστηλώματα, τη δομήγενικότερα των σχεδίων του κτιρίου;

Έτσι καθώς δεν γνωρίζω τους κανόνες αυτούς μέχρι (αν γνωρίζετε να μ απαντήσετε) κάποιος να μου τους υποδείξει θα ήθελα να ξέρω επίσης αν κάποιο από τα ανωτέρω προγράμματα (το archicad το έχω εγκαταλείψει σαν ιδέα, μέσα σε τρεις μήνες έχω απορροφήσει πάρα πολλά σε Αutocad, Rhino, 3d Studio Max και συνεχίζω να εστιάζω και να μαθαίνω αυτά και δεν έχω το χρόνο να μάθω κάτι καινούριο προς το παρών, τουλάχιστον τα Revit και Autocad Αrchitecture υποθέτω θα βρίσκονται ποιο κοντά λειτουργικά στο Αutocad) κατά το σχεδιασμό της κάτοψης έχουνε τη δυνατότητα να σου δημιουργούνε κατάλληλο κάναβο με βάση αυτά που σχεδιάζεις (με κάποιο σχετικό αλγόριθμο) και επίσης να σου υποδεικνύουνε την τοποθέτηση των υποστηλωμάτων (την παραγωγή δηλαδή της maglia strutturale ή griglia strutturale - http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.liceoartisticomafai.it/Documenti_07_08/Maglia%2520strutturale_file/image001.png&imgrefurl=http://www.liceoartisticomafai.it/Documenti_07_08/Maglia%2520strutturale.htm&usg=__q3vRZP1V-tFKLiz-qiYKtcIiMNE=&h=246&w=253&sz=19&hl=el&start=18&zoom=1&tbnid=srZfH_as3j7EOM:&tbnh=132&tbnw=136&ei=4EdETfq3H4uZOqOohIQC&prev=/images%3Fq%3Dmaglia%2Bstrutturale%26um%3D1%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26biw%3D1280%26bih%3D587%26tbs%3Disch:10%2C688&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=159&vpy=191&dur=256&hovh=146&hovw=150&tx=116&ty=75&oei=lUZETZ3fDdCEswbXzdTcDQ&esq=2&page=2&ndsp=20&ved=1t:429,r:14,s:18&biw=1280&bih=587 για όποιον γνωρίζει Ιταλικά, δεν γνωρίζω πώς το αποδίδουμε στη γλώσσα μας, δομικό πλέγμα ίσως ή κάτι αντίστοιχο)!

Δημοσιεύτηκε

Αυτά τα προγράμματα δεν έχουν σχέση με στατικά αλλά και στα στατικά ακόμα ο αρχικός σχεδιασμός και διαστασιολόγηση γίνεται από τον μηχανικό ούτως ή άλλως. Από εκεί και μετά για να μπορέσεις να κάνεις σωστό στατικό κάνναβο πρέπει να ξέρεις από στατικά. Τέλος πάντων μιας και δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις μπορώ αρχικά να σου πω ότι αν η κατασκευή του φορέα είναι από σκυρόδεμα τότε τα ανοίγματα μεταξύ των στύλων θα είναι έως 5 μέτρα (όχι ότι δεν γίνεται παραπάνω αλλά αυξάνεται δυσανάλογα το κόστος). Αν πρόκειται για μεταλλικό φορέα τότε θα κοιτούσα ποιο είναι το μέγιστο μήκος δοκού που μπορεί να μεταφερθεί στο εργοτάξιο και ανάλογα θα προσάρμοζα τον κάνναβο. Αυτό για να αποφύγεις συνδέσεις δοκών ώστε να καλύψεις το άνοιγμα. Όπως και να έχει σε μια πραγματική μελέτη δεν είναι τόσο απλό όσο το περιγράφω μιας και πρέπει πάντα να αναζητείται η βέλτιστη λύση κόστους. Εννοείται πάντως ότι τον κάνναβο εσύ θα τον ορίσεις και όχι κάποιο πρόγραμμα.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Τον κάνναβο εννοείς σαν βοήθημα για την κατανομή των χώρων ή και σαν βοήθημα για την προσαρμογή του σκελετού άρα και των δοκών; Με την κατανομή των χώρων δεν έχω πρόβλημα, με τη δομή δεν ξέρω τι γίνεται... επισυνάπτω μερικά πρόχειρα κομμάτια της κατανομής των χώρων, μη δίνετε ιδιαίτερη βάση στη λεπτομέρεια, τα είχα κάνει χοντρικά για να αποδώσω τους χώρους, ούτε παράθυρα δεν έχω βάλει... http://img441.imageshack.us/f/organizvani1.jpg και http://img407.imageshack.us/f/organizvani2.jpg ενώ μια πρόχειρη τρισδιάστατη εικόνα της αντίληψης που έχω είναι αυτή http://img191.imageshack.us/img191/6171/municipio3d4.jpg... τώρα στα επάνω σχέδια (30Χ20) πώς να χωρίσω τον κάνναβο και πώς να χτίσω τη δομή (δοκούς κλπ.;)

Δημοσιεύτηκε

Ρίξε ένα διάβασμα στα σχετικά με καννάβους, αρχιτεκτονική λειτουργία κλπ, στο βιβλίο του Neufert, είναι μιά καλή και αναγκαία αρχή.

Δημοσιεύτηκε

Δεν ξέρω αν πρέπει να απαντήσω μιας και θεωρητικά το πρώτο πράγμα που διδάσκεται στον σχεδιασμό κτηρίων είναι ή θα έπρεπε να είναι ο κάνναβος. Ουσιαστικά είναι ο μπούσουλας πάνω στον οποίο θα σχεδιάσεις τους χώρους και ταυτόχρονα το στατικό σύστημα. Ο κάνναβος είναι αυτός που δίνει τις αναλογίες επίσης στην περίπτωση που ο αρχιτέκτονας θέλει να ξεφύγει από τα τυποποιημένα σχήματα. Μετά βέβαια κάνει τον δομοστατικό να τρέχει και να μην φτάνει αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία. Τέλος πάντων φαντάζομαι ότι είναι από τα πρώτα μάλλον μαθήματα σχεδίου που κάνεις φρόντισε για αρχή τις περασιές των στύλων.

 

Στα σχέδια που επισυνάπτεις για παράδειγμα φρόντισε όλοι οι τοίχοι να είναι στην ίδια ευθεία. Οι τοίχοι αυτοί σε κάποιο σημείο θα συναντούν κάποιον στύλο (συνήθως στην ένωση κατά x-y 2 τοίχων). Φρόντισε οι στύλοι να είναι ανά συγκεκριμένα τακτά διαστήματα ώστε να δημιουργείται ένα σταθερά κατανεμημένο δομικό σύστημα.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό το εξάμηνο πέρασα ένα μάθημα στο οποίο έχεις την κάτοψη από τα αρχιτεκτονικά και πρέπει να βάλεις ένα υποτυπώδες στατικό σύστημα, δηλαδή να χωρίσεις τον όροφο σε πλάκες, να βάλεις δοκάρια και υποστυλώματα.

Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω αυτές τις σημειώσεις. Έχει δυο τρεις βασικούς κανόνες και μερικά παραδειγματάκια αλλά για σχετικά πολύ απλά πράγματα. Δε χάνεις τίποτα να ρίξεις μια ματιά. Ίσως έχει αυτό που σε ενδιαφέρει.

Δημοσιεύτηκε

Jkar έχω κάποια manual του Neufert, αλλά δεν συγκεκριμενοποιούν κάτι σε σχέση με κάνναβο κλπ., αναφέρονται σε στοιχειώδη σρχιτεκτονικά μετρικά χαρακτηριστικά! Θα έχω όμως υπόψιν το βιβλίο που αναφέρεις ώστε να το αποκτήσω σύντομα, σε ευχαριστώ!

Cna όντως είναι οι πρώτες επαφές όπως αναφέρεις και αν και με την εξεικοίωση με τα προγράμματα CAD και BIN τα πάω μέχρι στιγμής καλά (όπως και με το 3d Studio Max που χρησιμοποιώ για Rendering) έχω πρόβλημα στο να στήσω την ιδέα μου, αν καταφέρω αυτό μετά δεν θα δυσκολευτώ ιδιαίτερα...

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου εργαστηρίου απαιτεί ιδιαίτερη εξοικείωση και καλή απόδοση τριδιάστατου μοντέλου Render στο τέλος με την αντίστοιχη προσαρμογή του κτιρίου στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον...

Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για την προθυμοποίηση, θα μου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Η αλήθεια είναι πως η απαίτηση του συγκεκριμένου εργαστηρίου αρκείται στα στοιχειώδη όσον αφορά τη δομή του κτιρίου (στατικά, δοκούς κλπ.) τα οποία ωστόσο στη φάση που είμαι μου διαφεύγουν, οπότε αυτά τα στοιχειώδη θα μου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα!!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.