Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βλάβες και αναγνώρισή τους σε φορέα Ω/Σ με εξωτερική θερμομόνωση


 

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε γενικότερα το πρόβλημα -αν υπάρχει όντως πρόβλημα- που δημιουργεί η εξωτερική θερμομόνωση στην επιθεώρηση φορέων από ωπλισμένο σκυρόδεμα.

 

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ουσιαστική εμπειρία από επιθεώρηση σωστά θερμομονωμένων κατασκευών. Η εμπειρία που έχουμε αφορά κυρίως σε κατασκευές προ του κανονισμού θερμομόνωσης, οι δε λίγες νεότερες οικοδομές που έχουν επιθεωρηθεί (οικοδομές εικοσιπενταετίας ~ τριακονταετίας), συνήθως δεν αποτελούν "πρότυπο" κατασκευής.

 

Βλέπω δύο ζητήματα τα οποία θα ανακύψουν στο μέλλον:


  • Οι οικοδομές τις τελευταίας τριακονταετίας θα αρχίζουν να παρουσιάζουν μαζικά τα πρώτα προβλήματα ενανθράκωσης στο προσεχές μέλλον. Οι οικοδομές αυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατασκευάστηκαν σε εποχές ταχείας ανοικοδόμησης, με χαμηλής στάθμης συνεργεία / απαιτήσεις ποιότητας, και με την θερμομόνωση ενσωματωμένη στον ξυλότυπο.
  • Οι οικοδομές που τώρα θα αρχίσουν να κτίζονται θα θερμομονώνονται στην πλειοψηφία τους με παχύ στρώμα εξωτερικής θερμομόνωσης. Η θερμομόνωση αυτή αποκλείει αναμφισβήτητα κάθε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων διάβρωσης. Από την άλλη όμως, έχει η ίδια πολύ υψηλές απαιτήσεις κατασκευαστικής ποιότητας, ενώ πλέον τίποτα δεν θα ενσωματώνεται στον ξυλότυπο...

 

Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα που θα ανακύψουν;

Ποιες οι ορθές κατασκευαστικές επιλογές για την αποφυγή τους;

Ποια η αναγκαία μέθοδος επιθεώρησης στις οικοδομές που ήδη έχουν κτιστεί;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να αλλάξω την κουβέντα, απλά να σημειώσω πως σε ένα μικρό ποσοστό της Ελλάδας θα είναι απαιτούμενη (λόγω υψηλού κόστους των άλλων μέσων) η εξωτερική θερμομόνωση (KELYFOS πχ).

Πάντως και εκεί που θα εφαρμοσθεί θα υπάρχει το πρόβλημα που ψάχνεις την λύση.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντικό πρόβλημα θα εμφανιστεί στα στοιχεία

που έχουν μονωθεί εσωτερικά από μονωτικά υλικά με σχετικά μικρή τιμή διαπερατότητας υδρατμών.

Όταν η θερμοκρασία στην διεπιφάνεια μονωτικού στοιχείου - σκυροδέματος εξισωθεί με την θερμοκρασία σημείου δρόσου - θερμοκρασία όπου ο αέρας γίνεται κορεσμένος από υδρατμούς (αφού η θερμοκρασία του δομικού στοιχείου θα είναι ίση με την εξωτερική) τότε έχουμε εμφάνιση υγρασίας. Υγρασία η οποία θα παραμένει εκεί εγκλωβισμένη.

Ο κ. Ροδόπουλος μας έχει εξηγήσει πολλαπλώς τι σημαίνει παρατεταμένη παρουσία υγρασίας στο σκυρόδεμα. Συνδιάστε αυτό με τις τιμές CO2 λόγο ανθρώπινης αναπνοής.

... ενώ πλέον τίποτα δεν θα ενσωματώνεται στον ξυλότυπο...

 

Πολλοί θα προτιμίσουν (για πολλούς σωστούς λόγους) την εξωτερική θερμομόνωση και την κάλυψη από διπλή τσιμεντοσανίδα. Εκεί είναι πραγματικά πολύ δύσκολη η εργασία εντοπισμού βλαβών.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να θέσω και εγω τις βάσεις της συζήτησης.

 

1. Η ενανθράκωση της διαπνοής προφανώς και είναι υποπολλαπλάσια της εξωτερικής.

2. Σας παρακαλώ καταλαβαίνετε οτι έχουμε και σοβαρότατες συνέργειες, πχ + χλωριόντα (<1400μ απο την ακτή).

3. Προσωπικά δεν έχω δει την ποιότητα επικάλυψης να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

4. Επίσης 2-3 περιπτώσεις που έτυχε να μετρήσουμε διαπερατότητα αφού καθαιρέσαμε την μόνωση η ποιότητα ήταν εξίσου μέτρια έως κακή.

5. Σαφώς η ποιότητα σκυροδέματος έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν χωρίς αυτό να σημαίνει οτι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Προσωπικά εαν δεν εδραιώσουμε ελάχιστη ποιότητα στα αστικά κέντρα 30/37 και στα παραθαλάσσια 37/40 με ελάχιστη επικάλυψη 4 εκ λόγω θερμομόνωσης (θεωρώ οτι το 1εκ θα είναι πτωχό στην ποιότητα) το πρόβλημα απλά θα διαιωνιστεί.

6. Αυτόματα καταργούνται κάποια ISO, ASTM που διέπουν τους ελέγχους αφού θα απαιτούν ή πολύ ακριβότερα μηχανήματα ή καθαίρεση της μόνωσης (εδω θα πρέπει να δούμε τον νόμο και τις τακτικές επιθεωρήσεις) γεγονός που θα αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες στον έλεγχο.

7. Δυστυχώς σε καθολικό ποσοστό σαν λαός δεν έχουμε την νοοτροπία της επιθεώρησης και καλούμε τον έλεγχο μόνο όταν δούμε πλέον καθαρά το πρόβλημα, ρωγμές, αποφλοίωση, κλπ.

8. Η νοοτροπία μας σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει εγκληματική πράξη εφόσον η πώληση ενος ακινήτου γίνεται χωρίς να ενημερωθεί ο αγοραστής για πιθανά προβλήματα τα οποία κλείνονται επιμελώς με διάφορα τερτίπια των εργολάβων.

9. Η καθολική νοοτροπία των ΠΜ δεν μπορεί να καταλάβει την σπουδαιότητα του προβλήματος ασχέτως και εαν οι βασικές επιπτώσεις είναι ολοφάνερες.

10. Οι μέθοδοι επισκευής που γίνονται στην Ελλάδα δεν βλέπουν το πρωτογενές πρόβλημα, πχ διάβρωση όπλισης αλλα την περπατημένη λύση που έχουν ή δεν έχουν διδαχθεί, πχ υφασμα σε διάβρωση με χλωριόντα.

 

Με τις παραπάνω λοιπόν 10 αρχές και με τα 801 μηνύματα στο θέμα Ενανθράκωση και διάβρωση μπαίνω σιγά σιγά και κάτω απο το βλέμα της συζήτησης στο προκείμενο.

 

1. Η οικοδομή αποτελεί αντικείμενο ΣΚΟΝΤΟΥ απο διάφορους επαγγελματίες και μή. Σίγουρα με την απελευθέρωση αμοιβών, αύξηση ΦΠΑ στο 25% και αύξηση των δομικών υλικών (τσιμέντο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ενέργεια) θα έχουμε πτώση της ποιότητας σε σημείο περίπου 20% χαμηλότερα απο την σημερινή. Το 20% δεν το λέω τυχαία αλλα κρίνω απο τις αμοιβές των συνεργείων. Στο σημείο αυτό οι ΠΜ θα βρεθούν στο δίλημμα επιβίωση ή ανέχεια αφου υπάρχουν και θα υπάρχουν μηχανικοί που θα κάνουν τα στραβά μάτια για να επιβιώσουν.

 

2. Σίγουρα δεν έχουμε σήμερα αρκετό υλικό για να πούμε εαν η θερμομόνωση δημιουργεί τοπικό κλίμα και παρατείνει τον κύκλο υγρασίας. Εχω την εντύπωση πως ΝΑΙ αλλα δεν έχω ακόμη σοβαρά στοιχεία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πώ ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία υλικών και μια προσέγγιση θα είναι δύσκολη, πχ μπορεί η εταιρεία Α να είναι καλύτερη απο την Β αλλα όσον αφορά τους βασικούς σκοπούς (θερμομόνωση και οι δύο να τηρούν τα πρότυπα).

 

3. Στατιστικά και το έχω δει πάνω απο 30 φορές μέσα στο 09-11 η θερμομόνωση δεν έχει εμποδίσει την διάβρωση.

 

4. Είναι τουλάχιστον σίγουρο οτι ενα οικοδόμημα με ορίζοντα 50 και παραπάνω ετών δεν θα διατηρηθεί ανέπαφο χωρις προληπτικά μέτρα και αυστηρή συντήρηση.

 

5. Τα προληπτικά μέτρα α) αυξάνουν την τιμή του κυβικού απο 30-150Ε (εδώ βάζω απο του αναστολείς, υδροφοβισμούς μεχρι και την βαφή) κόστος το οποίο σε συνδυασμό με την σημερινή οικονομική κατάσταση δεν βλέπω να θέλει κανείς να το πληρώσει.

 

6. Σαφώς όπως πολύ σωστά διατυπώθηκε απο τον AlexisPap τα προβλήματα δεν θα είναι ορατά (μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι ακόμα και μια καθολική απομείωση διατομής δεν θα εμφανίσει εξωτερικά σημάδια τα οποία θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να τα δεί και να κινηθεί ανάλογα. Αυτό που κάνει μια θερμομόνωση είναι να stress relaxation λόγω της υψηλότατης παραμορφωσιμότητας.

 

7. Το παραπάνω πρόβλημα επίσης στην περίπτωση περιμετρικής κάλυψης θα αποτρέψει και την ευρεση ρωγμών μικρού εύρους στις οποίες κατα βάση βασίζεται ο ταχύς οπτικός έλεγχος. Σαφώς θα υπάρχουν άλλα side effects ειδικότερα στην τοιχοποιία τα οποία θα μας βάλουν σε σκέψεις αλλα σίγουρα θα αντικατοπτρίζουν κατηγορία βλαβών γ, δ κατα ACI.

 

8. Οι εταιρείες ελέγχων θα χρειαστεί να επενδύσουν τεράστια ποσά για πολύ εξειδικευμένα μηχανήματα (αντένες υψηλής έντασης για τα γεωρανταρ) με κόστος που ξεπερνάει τα 150Κ.

 

9. Η διάβρωση θα παραμείνει στο half-cell + Wenner αφού δεν υπάρχει τεχνολογικά κάτι άλλο. Με αποτέλεσμα όπως είπα παραπάνω να απαιτούμε καθαίρεση και αύξηση του κόστους ελέγχου κατά αρκετές χιλιάδες Ε.

 

10. Απο την μία λοιπόν θα μειώσουμε το θερμικό μας αποτύπωμα (χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση κόστους θέρμανσης/ψύξης, βλέπε πρόσφατες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ΔΕΗ) και απο την άλλη θα αυξήσουμε τόσο το κόστος ελέγχου ή σε τελική ανάλυση την ασφάλειά μας.

 

Επιτρέψτε μου λοιπόν να συνεχίσω την λογοδιάρροια ως προς τους τρόπους αποφυγής προβλημάτων. Επιτρέψτε μου να να το θέσω κάτω απο προσωπικά διδάγματα και γνώσεις.

 

1. Ο ΠΜ και μάλλον όλοι οι ΠΜ θα πρέπει να ρωτήσουν τον πελάτη για τον χρονικό ορίζοντα που επιθυμούν. Προφανώς διαφορετικά αντιμετωπίζουμε το 50, τα 70 τα 120 χρόνια.

 

2. Ας πάμε λοιπόν στα συμβατικά 50 χρόνια. Εδω θα πρέπει να διαχωρίσουμε με βάση το ΕΝ 206-1 το περιβάλλον έκθεσης. Στην απλούστερη περίπτωση αυτής της ενανθράκωσης και στην επικίνδυνη ζώνη υγρασίας 50-72% θα πρέπει να επιλέξουμε την κατηγορία σκυροδέματος και ιδιαίτερα να κοιτάξουμε την διαπερατότητα. Εδω θα χρειαστεί να πάρουμε την πληροφορία είτε απο την εταιρεία ή απο την μελέτη σύνθεσης. Πάντα πολλαπλασιάζουμε με συντελεστή απο 0.5 εως 0.7 ανάλογα με την ποιότητα του συνεργείου και μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Νόμο του Parrot (είναι αρκετά απλοικός) για την ταχύτητα ενανθράκωσης, χιλ/ἐτος.

 

Προσωπικά θα βάλω την μόνωση μετά το ξεκαλούπωμα για διαφόρους λόγους, α) διότι μπορώ να κλείσω τους πόρους με λεπτόκοκκη, β) διότι μπορώ πρώτα να υγρομονωσω ή να υδροφοβίσω και γ) διότι η θερμομονωση δεν θα αφήσει κενά (τοπικές γέφυρες).

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα έδινα στους χαμηλούς κὀμβους που συνήθως έχουν μεγαλύτερη έκθεσης στην διαβροχή. Επίσης τα τοιχία θα τα έβαζα με την μικρή επιφάνεια προς την έκθεση με αποτέλεσμα να μειώσω την πυκνότητα διάβρωσης (πυκνότητα όπλισης). Σίγουρα θα έβαζα μια επαλειφώμενη περιμετρική ελαστική συγκόλληση περιμετρικά της έδρασης στην εδαφόπλακα και σίγουρα σοβατεπί με κλίση 4-8 μοιρών προς τα έξω. Μετά τον κλασσικό σοβά ή ακόμα και ειδικό σοβά χαμηλής διαπερατότητας θα έκανα αστάρωμα για χαμηλή διάχυση και βαφή χαμηλής διάχυσης. Θα έβαζα 3 χέρια στα πρώτα 60 εκ απο την βάση και 2 ψηλά.

 

Τώρα εαν είχα παραθαλάσσιο θα κοίταγα την απόσταση απο την θάλασσα. Μέχρι τα 600 μέτρα θα ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός. Μέχρι τραγικά προσεκτικός. Εδώ θα έψαχνα τον υδροφόρο σαν τρελός. Μέχρι τα 5 μετρα έχουμε κορεσμό αλάτων στα 3 μέτρα. Οπότε θα έβαζα πρόσμικτο υγρομόνωσης στο σκυρόδεμα. Μετά μπορούμε να βάλουμε υφάσματα ή οτι άλλο κρίνουμε. Σίγουρα τα υφάσματα θα πρέπει να τα δούμε επικουρικά και ποτέ πρώτιστα. Στην σύνθεση και κατηγορία θα ήμουνα αρκετά φειδωλός μέχρι και το 0.5 πολλές φορές το θεώρησα 0.4 (δηλαδή κατέβηκα μια κατηγορία κάτω) γι αυτό και είπα για 37/40. Εδώ θα έκανα κλείσιμο πορώδους, θα έβαζα πρόσμικτο αναστολέα και πάλι υγρομόνωση ή υδροφοβισμό. Τώρα εαν ήμουνα τραγικά κοντά στην θάλασσα θα έβαζα και 200Ε ανόδια γαλβανικής ανα υποστύλωμα (τα πρώτα 1-1.5 τμ).

 

Προφανώς εαν πάμε στα 75 ή 120 χρόνια τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για να εξηγηθούν σε φόρουμ.

 

Συνεχίζω...

 

να θέσω μια επιπλέον παράμετρο στο θέμα και θα δείτε πως κολλάει στην συνέχεια

 

Υπάρχουν μονώσεις που βασίζονται σε διαφορετικά υλικά, φωτό. Τα υλικά αυτά έχουν διαφορετική υδατοπερατότητα (μικρότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα συμπύκνωσης). Με άλλα λόγια έχουμε διαφορετικούς χρόνους ζωής της μόνωσης μιας και η πεπερασμένη ζωή έχει να κάνει με τους κύκλους στεγνού/υγρού. Το ερώτημα λοιπόν που θέτω είναι ποια είναι η ανθεκτικότητα της μόνωσης? θα το κολλήσω πιο άμεσα με το θέμα σε λίγο.

 

Πάμε λοιπόν στο πρόβλημα και εδώ θα βάλω και το ΕΝ 206-1 και παίρνω το παράδειγμα με τα XC. Εαν η υδατοπερατότητα της μόνωσης είναι υψηλή τότε έχουμε το εξής πρόβλημα οτι μπορεί να διατηρεί τοπική υγρασία με αποτέλεσμα να χάνουμε τον ημερήσιο κύκλο υγρασίας και τελικά να έχουμε XC3-4 ακόμα και σε καταστάσεις μη εκτεθειμένου σκυροδέματος. Προφανώς αυτό που δεν γνωρίζουμε και μακάρι κάποιος οργανισμός να το ερευνήσει είναι να δούμε πόσο επηρεάζεται τόσο η θερμομόνωση και η υδατοπεραρατότητα με τα χρόνια και προφανώς αυτή η πληροφορία θα πρέπει να χαρακτηρίζει τα προϊόντα. Σε γενικές γραμμές πάντως για την polyurethane έχουμε Ευρωπαική πιστοποίηση για 25 χρόνια.

 

Guidance Paper F (concerning the CPD - 89/106/EEC), Durability and the CPD (Revision December 2004)

post-25492-131887258776_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πολλοί συνάδελφοι θα ρωτήσουν πως κολλάμε την μόνωση εξωτερικά. Το πρόβλημα αυτό είναι λυμένο εδω και χρόνια. Ενα πολύ καλό προιόν για επικόλληση διογκωμένης και εξηλασμένης πολυστερίνης

 

******************** με κόστος περίπου *** το τμ.

 

 

------------------------------------

Ας περιοριστούμε στο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι η στερέωση μπορεί να γίνει και με αφρό πολυουρεθάνης.

Οτιδήποτε παραπάνω -πόσο μάλλον όταν κανείς δεν έχει ρωτήσει ακόμη- παραβιάζει τους κανόνες συμμετοχής ως άμεση διαφήμιση προϊόντος.

Ευχαριστώ, AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.