Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγές χρήσης - ορολογίες και ειδικές διευκρινίσεις


Recommended Posts

παιδιά ξαναγράφω μετά από λίγη μελέτη :)

έχω αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μικρότερου από 50 τμ

το οποίο ανεγέρθηκε προ 73 άρα δεν χρειαζόταν καμμία μηχανολογική μελέτη

 

αυτό που με απασχολεί ειναι αν για την αλλαγή χρήσης απαιτείται

1. μελέτη ενεργειακής απόδοσης

2. όλες τις μηχανολογικές μελέτες

(ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρικά, ψύξη/κλιματισμό)

 

Όταν λες "κατάστημα" φαντάζομαι εννοείς "Εμπορική" χρήση.

"Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος" εννοεις καφετέρια ή εστιατόριο;

 

Απ' τη στιγμή που ο πληθυσμος είναι κάτω των 50 ατόμων δεν μπορει να ειναι "χώρος συνάθροισης κοινου". Άρα παραμένει "εμπορική" η χρήση του.

Αρα δε θέλει αλλαγή χρήσης.

 

 

Υ.Γ. "Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος" δεν υπάρχει στις κατηγορίες χρήσεων του κτιριοδομικού.

"Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος" μπορει να είναι:

- μια καφετέρια 30 ατόμων που η χρήση του χώρου είναι "εμπορική",

- μια καφετέρια 100 ατόμων που η χρήση του χώρου είναι "χωρος συνάθροισης κοινού",

- Ένα αρτοποιείο που η χρήση του χώρου μπορεί να είναι οποιαδήποτε πλην "κατοικίας" για κάτω από 22kw ή οπωσδήποτε "βιοτεχνικη-βιομηχανικη" για ανω των 22kW.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κατάστημα εμπορικό / παροχής προσωπικών υπηρεσιών, για να μετατραπεί σε αναψυκτήριο ή εστιατόριο (και κάθε τι παρεμφερές) δηλαδή σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με καθήμενους πελάτες, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό, πρέπει να εκδοθεί άδεια αλλαγής χρήσης όπως σαφώς προκύπτει από το άρθρο 5 του ΓΟΚ, την απόφαση 48669/2886/89 και πολλά έγγραφα της ΔΟΚΚ. Το γεγονός ότι αν ο πληθυσμός είναι μικρότερος των 50 ατόμων και συνεπώς ο χώρος από άποψη πυροπροστασίας θα εξετασθεί με το άρθρο 9 (¨Καταστήματα") του ΠΔ 71/89 και όχι με το άρθρο 10 ("Χώροι συνάθροισης κοινού") είναι άσχετο με την ανάγκη έδοσης οικοδομικής άδειας αλλαγής χρήσης.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τις κατηγορίες χρήσεων του Κτιριοδομικού και του Κανονισμού Πυροπροστασίας με την Ειδική Πολεοδομική Λειτουργία προκειμένου να αποφανθούμε αν πρόκειται για άλλη χρήση. Μπορεί δυο χρήσεις να είναι στην ίδια γενική κατηγορία του Κτιριοδομικού και να απαιτείται άδεια αλλαγής, όπως πχ Παιδικός Σταθμός που θα γίνει Κλινική (και τα δύο στη κατηγορία Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια) ή να βρίσκονται σε διαφορετική γενική κατηγορία αλλά παρόλα αυτά να μην απαιτείται όπως πχ Εμπορικό Κατάστημα (κατηγορία Εμπόριο) που θα γίνει Καθαριστήριο - Σιδερωτήριο (κατηγορία Βιομηχανία - Βιοτεχνία)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

armenopoulos +1000

 

επίσης 2 λογια για μια περιβόητη εγκύκλιο (δεν θυμάμαι ποιά) που μιλά περι μη αναγκαιότητας αλλαγής χρήσης σε χωρους μικρότερους των 80τμ

 

αν τη διαβάσετε προσεχτικά γράφει πως ισχύει εφοσον δεν απαιτείται αλλη εγκριση από Δημόσιο φορέα

άρα δεν αφορα καταστηματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που σαφώς χρειάζονται εγκρίσεις από ΟΤΑ και Νομαρχεία (Υγειονομικό)

Link to comment
Share on other sites

Η εγκύκλιος myri, που λέει ότι για καταστήματα με λιγότερα από 50 άτομα δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης (μάλλον σε αυτή αναφέρεσαι) είναι νομίζω του 1999 και είναι της Πυροσβεστικής, όχι του ΥΠΕΧΩΔΕ... συνεπώς αναφέρονταν και αναφέρεται σε θέματα πυροπροστασίας και μονο. Χώρια που από το 99 έως σήμερα έχουν ξακαθαρίσει αλλά και αλλάξει πολλά σε σχέση με την αντιμετώπιση των ειδικών χρήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί δυο χρήσεις να είναι στην ίδια γενική κατηγορία του Κτιριοδομικού και να απαιτείται άδεια αλλαγής, όπως πχ Παιδικός Σταθμός που θα γίνει Κλινική (και τα δύο στη κατηγορία Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια) ή να βρίσκονται σε διαφορετική γενική κατηγορία αλλά παρόλα αυτά να μην απαιτείται όπως πχ Εμπορικό Κατάστημα (κατηγορία Εμπόριο) που θα γίνει Καθαριστήριο - Σιδερωτήριο (κατηγορία Βιομηχανία - Βιοτεχνία)

 

Αυτα απο που προκυπτουν;

Λες "Μπορει". Αυτο το "Μπορει" απο τι εξαρταται; Γιατι υποψιαζομαι οτι εξαρταται απο την τσεπη του πελατη (το συνανταω καθε μερα).

 

Δηλαδη Καταστημα πωλησης ηλεκτρολογικου υλικου για να γινει καταστημα πωλησης ειδων ρουχισμου θελει αλλαγη χρησης σε ποια περιπτωση; Ή ξαναλεμε οτι "Μπορει" να θελει. Το αποφασιζει ανωτερη δυναμη;

 

Αυτα επισης που ονομαζεις υποκατηγοριες της κυριας κατηγοριας δεν ειναι υποκατηγοριες αλλα παραδειγματα για να γινει κατανοητο το ειδος της χρησης.

Ο ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΛΕΕΙ "ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ "

σε καθε χρηση λεει "ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ"

"Μεταξυ αλλων" δε σημαινει υποκατηγορια αλλα παραδειγμα.

 

Με τη δικη σου λογικη το "καταστημα πωλησης υδραυλικων ειδων" δεν ανοικει σε καμια χρηση. Δε το αναφερει πουθενα ο Κτιριοδομικος.

 

Τις ιδιες μαλ... τις εχω ακουσει απο πολλους πολιτικους και αρχιτεκτονες. Αλλαγη χρησης θελει οταν η χρηση αλλαζει. Οι χρησεις ειναι συγκεκριμενες.

Ολα τα κτιρια ανοικουν σε μια κατηγορια αναλογα με τη χρηση τους.

 

Τα "επαγγελματικα εργαστηρια" ειναι βιοτεχνιες-βιομηχανιες, μπορουν ομως να λειτουργησουν σε κτιριο οποιασδηποτε χρησης πλην κατοικιας χωρις νεα οικοδομικη αδεια, το λεει ο Ν.3325/2005 (δεν υπαρχει "μπορει" υπαρχει λογικη εξηγηση)

Τα συνεργεια αυτοκινητων ειναι βιοτεχνιες-βιομηχανιες ομως το Π.Δ. 78/88 επιτρεπει να λειτουργησουν σε χωρους καταστηματων, αποθηκων, πρατηρια καυσιμων-σταθμοι αυτοκινητων.

 

Χωρος συναθροισης κοινου κατω των 50 ατομων ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ. Δεν ισχυει μονο για πυροσβεστικη, το λεει ο ορισμος που εχει ο κτιριοδομικος. Αρα " Χωρος συναθροισης κοινου"

ειναι πανω απο 50 ατομα.

Εκτος απο τη νομοθεσια υπαρχουν και επισημες απαντησεις γι' αυτα, με εγγραφα.

Στα λογια μπορουμε να λεμε οτι θελουμε για να παιρνουμε παραπανω λεφτα.

Μεταξυ μας δε λεει να κοροϊδευομαστε.

Και μεταξυ μας κοροϊδευομαστε γιατι η πολεοδομιες προφορικα λενε οτι τους κατεβει ενω γραπτα εντελως διαφορετικα. Ομοιως και οι μηχανικοι.

 

Για να μην παρεξηγηθω αδεια βγαζεις και οταν παραμενει ιδια η χρηση αλλα απαιτουνται νεες μελετες (π.χ. μεταβολη υδραυλικων, ηλεκτρολογικων κτλ). Αυτο βεβαια δεν το εφαρμοζουν οι πολεοδομιες και ειναι και λιγο μπερδεμενο.

Αν κανεις επ. εργαστηριο σε χωρο οποιασδηποτε χρησης θα κανεις αλλαγη ηλεκτρολογικων, αρα; Αν στο σπιτι απο μονοφασικο που ειχες πας σε τριφασικο δεν απαιτειται καταθεση στην πολεοδομια των νεων μελετων ισχυρων ρευματων; Εφαρμοζεται; Ειναι αυθαιρεσια ή δεν είναι;

 

Επιτελους εξηγηστε που διαβασατε οτι "Καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος " ειναι χρηση. Δεν το βρισκω πουθενα.

Τοσα χρονια βγαζετε αδειες και δεν εχετε ανοιξει τον κτιριοδομικο να δειτε τις χρησεις.

Εχει επικρατησει η νοοτροπια του "περιπου". Προσωπικα θεωρω απαραδεκτο να μην αναφερει η μελετη οικοδομικης αδειας τη χρηση του κτιριου με επισημους ορους. Χρηση "Πατσατζιδικο", "Μασατζιδικο", "Studio χαλαρωσης για Αντρες" ειναι γελοιοτητες κατα τη γνωμη μου.

Link to comment
Share on other sites

Νικο, οι Πολεοδομίες έχουν διαφορετική άποψη από την δική σου και δυστυχώς αυτές διδουν ΒΚΧ

 

Εκτος απο τη νομοθεσια υπαρχουν και επισημες απαντησεις γι' αυτα, με εγγραφα.

Στα λογια μπορουμε να λεμε οτι θελουμε για να παιρνουμε παραπανω λεφτα.

Μεταξυ μας δε λεει να κοροϊδευομαστε.

Και μεταξυ μας κοροϊδευομαστε γιατι η πολεοδομιες προφορικα λενε οτι τους κατεβει ενω γραπτα εντελως διαφορετικα. Ομοιως και οι μηχανικοι.

όποιος τολμάει ας βγάλει άδεια λειτουργίας χωρις αλλαγη χρήσης

και να δούμε τι καλά που θα είναι όταν του σφραγίσουν το μαγαζί για κανένα 6μηνο

 

αιντε, διότι πολλές αρλούμπες διαβάζουμε

Link to comment
Share on other sites

Νικο, οι Πολεοδομίες έχουν διαφορετική άποψη από την δική σου και δυστυχώς αυτές διδουν ΒΚΧ

 

 

όποιος τολμάει ας βγάλει άδεια λειτουργίας χωρις αλλαγη χρήσης

και να δούμε τι καλά που θα είναι όταν του σφραγίσουν το μαγαζί για κανένα 6μηνο

 

αιντε, διότι πολλές αρλούμπες διαβάζουμε

 

Και οποιος απ την πολεοδομια τολμαει ας το σφραγισει να πληρωνει μετα τα διαφυγοντα κερδη και την παραβαση καθηκοντος.

 

Στην πρωτη μου δουλεια αυτα που λες αρλουμπες εσυ, εγω τα πηρα, μετα απο πιεση, γραπτως απο την πολεοδομια για να γλιτωσω την οικ. αδεια. Η πολεοδομια οπως παντα ελεγε: πρεπει να βγαλεις οικ. αδεια. Εγω απεδειξα με τους νομους οτι το κτιριο ηταν καταλληλο χωρις οικ. αδεια.

Αν δεν μπορεις εσυ να αποδειξεις με νομους τι ισχυει τοτε ναι σε τρεχει η πολεοδομια και η καθε υπηρεσια. Προσωπικα ειχα και με την πυροσβεστικη παρομοιο προβλημα που ζηταγε κατι το οποιο δεν προβλεπονταν. Απεδειξα, με τους νομους, οτι εκαναν λαθος και τελειωσε το ζητημα.

 

Κλασικη περιπτωση μηχανικου: Παω στην πολεοδομια να ρωτησω τι θελει.

Η δικια μου αποψη: Ψαχνω στη νομοθεσια να δω τι θελει.

 

Γιατι δε ζητας γραπτα απο την πολεοδομια να σου απαντησει αν απαιτειται οικο. αδεια; Στην αιτηση πρεπει να αιτιολογησεις την αποψη οτι δεν απαιτειται και αυτοι θα αντικρουσουν τα επιχειρηματα αν μπορεσουν.

 

Ενα ωραιο παραδειγμα που μου όντας ακόμα φοιτητης και το οποιο με ξυπνησε σε ενα βαθμο: Ανοιξαμε ενα βενζιναδικο και ο πολιτικος μηχανικος μας εβγαλε προϋπολογισμο για το κτιριο τοσο που οι αποδειξεις κατασκευης δεν εφταναν ώστε να κλέισει η οικ. άδεια και να ηλεκτροδοτηθει. Ψαχνοντας ειδαμε οτι το ειχε καταταξει στα ειδικα κτιρια γιατι δεν εβρισκε, οπως ειπε μετα, κατηγορια "πρατηριο υγρων καυσιμων" και ομοιως του ειπε η πολεοδομια να κανει. Δεν εψαξε και δεν του φανηκε περιεργο που εβγαινε ο προϋπόλογισμος για ενα κτιριο βενζιναδικου μεγαλυτερος απο κτιριο κατοικιας.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτα απο που προκυπτουν;....

 

Είναι προφανές ότι δεν θέλεις απάντηση καθόσον έχεις ήδη μόνος σου αποφασίσει ότι έχεις δίκαιο. Θα μπορούσα να σου υποδείξω διάφορες διατάξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ καθώς και βιβλία τόσο καταξιωμένων συναδέλφων μηχανικών όσο και έγκριτων νομικών που άπτονται του αντικειμένου αλλά δεν φαίνεται να το επιδιώκεις.

Για να προλάβω απλώς όσους διαβάσουν τα γραφόμενα σου, να τους επισημάνω να τα διαβάσουν με προσοχή, γιατί στις περισσότερες αυτά που αναφέρεις:

είτε δεν είναι διατυπωμένα στις ισχύουσες διατάξεις όπως τα αναφέρεις αλλά αρκετά διαφορετικά,

είτε δίνεις μόνος σου διαφορετική ερμηνεία από αυτή που έχει δώσει το αρμόδιο Υπουργείο.

 

Το ύφος και τις εκφράσεις σου τις αντιπαρέρχομαι, όπως είδες, δεν έχει κάποιο νόημα να ασχοληθώ με αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Εσυ εισαι επι του ΓΟΚ. Εγω ειμαι Ηλεκτρολογος. Γιατι δε μας λες να μαθουμε κι εμεις; Κατι συγκεκριμενο υπαρχει;

Στις χρησεις των κτιριων εχεις να μας πεις κατι; Εχει αλλαξει ο κτιριοδομικος, δεν τον διαβαζω καλα;

Πες σε ποια νομοθεσια (Νομοι, Π.Δ. κτλ) βασιζεσαι. Το να λες οτι υπαρχει κατι αλλα δεν το αποκαλυπτεις δεν λεει τιποτα.

 

πρέπει να εκδοθεί άδεια αλλαγής χρήσης όπως σαφώς προκύπτει από το άρθρο 5 του ΓΟΚ, την απόφαση 48669/2886/89 και πολλά έγγραφα της ΔΟΚΚ.

<u> απόφαση 48669/2886/89 </u>

1. Επιτρέπεται να μεταβάλλονται η σύμφωνα με την οικοδομική άδεια χρήση του κτιρίου ή μέρους αυτού καθώς και οι διαστάσεις των χώρων του που προορίζονται για κοινή χρήση, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον η νέα χρήση ή η μεταβολή των διαστάσεων:

α) Δεν αντίκειται στις γενικές ή ειδικές Πολεοδομικές διατάξεις ή σε όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.

β) Δεν αντίκειται στις διατάξεις κτιριοδομικού κανονισμού.

γ) Δεν συνεπάγεται μεταβολή τιμής μονάδος όγκου από την κατηγορία του κτιρίου στην οποία ανήκει και

δ) Δεν δημιουργούνται πρόσθετες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων

 

το αρθρο 5 του ΓΟΚ που επικαλεισαι λεει το ιδιο: Δεν επιτρεπεται να αλλαζει η συμφωνα με την οικοδομικη αδεια χρηση του κτιριου.

 

 

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΙΚ. ΑΔΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ, ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ.

Διαφωνουμε στο "Ποτε αλλαζει η χρηση".

Αρα μεχρι τωρα δεν εχουμε κατι που να λεει οτι τα καταστηματα κατω των 50 ατομων αλλαζουν χρηση οταν γινονται καφετεριες. Δεν εχουμε αλλαγη χρησης στην περιπτωση μας. Δεν Υπαρχει χωρος συναθροισης κατω απο 50 ατομα, επιμενω γιατι ειναι ξεκαθαρος ο ορισμος του χωρου συναθροισης.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.