Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονικός κάνναβος


Evan

Recommended Posts

O Κάναβος δεν είναι το απόλυτο εργαλείο για την σχεδίαση ενός οικοδομικού έργου μάλιστα στα χέρια ενός που ξέρει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό εργαλείο αλλά και να δυσκολέψει τα πράγματα, αν κάποιος δεν το κατέχει.

Αλλοι παράγοντες θα πρέπει να καθορίσουν την σύνθεση όπως άξονες οπτικές φυγές, υπαίθριοι, ημιυθπαίθριοι χώροι, απαιτήσεις, λειτουργικότητα και πόσα ακόμα. Αυτά θα σου δώσουν κάποια στοιχεία οπου θα καθορίσεις την αρχιτεκτονική σύνθεση αλλά όχι όλα πάλι οι λεπτομέρειες δουλευονται υπο κλίμακα. Σε μεγαλύτερα έργα βέβαια όπως σχολεία, νοσοκομεία... συνηθίζεται η χρησιμοποίηση κανάβου προκειμένου να μαζικοποιήσουν τα έργα καθιστώντας και την σχεδίαση και την κατασκευή ευκολότερη απλώς λέω ότι δεν είναι απόλυτο εργαλείο και όσοι δεν το γνωρίζουν δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Τώρα γιατί, ο αρχιτέκτονας επέλεξε το 0,91, πραγματικά μόνο αυτός ξέρει...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί ο κάναβος σε όλα τα έργα.

 

Πχ αν πας σε παραδοσιακό οικισμό των κυκλάδων καμιά φορά τα σχήματα και τα μεγέθη των οικοπέδων είναι τόσο ιδιαίτερα, που ο κάναβος πιο πολύ θα σε μπλέξει και θα σε "περιορίσει" στις ιδεές σου παρά θα σου προσθέσει κάτι στην σύνθεση. Εκεί για να είσαι εναρμονισμένος, χρησιμοποιείς άλλα εργαλεία σχεδιασμού όπως τα μορφολογικά στοιχεία των οικισμών τα οποία μέσα τους μπορεί να εμπεριέρχουν στοιχεία κανάβου μέσα από τις αναλογίες τους.

 

Ο κάναβος είναι εργαλείο, βοηθάει στην οργάνωση, βοηθάει στον συντονισμό των σχεδίων (πχ ενα κτήριο οργανωμένο σε κάναβο έχει από την σύλληψη του προκαθορίσει τις θέσεις των υποστηλωμάτων), ειδικά σε κάποια έργα όπως σχολεία ή κτήρια γραφείων ή στα πολύ μεγάλα έργα ο κάναβος είναι απαραίτητος αλλά δεν είναι αυτοσκοπός.

 

πχ σε ένα σχολείο: μέσα από μια θεωρητική διαδικασία και μια εσωτερική διεργασία έχεις επιλέξει μια κεντρική ιδέα η οποία σε καλύπτει ως μελετητή για τη λειτουργία, τη θέση, τη σημειολογία του θεσμού ενός σχολείου και ότι άλλο έχεις βάλει εσύ ως κριτήριο στην σύνθεση σου . Επιλέγεις λοιπόν ένα αίθριο γύρω από το οποίο αναπτύσσονται οι διάδρομοι και οι αίθουσες.

Έχεις ένα κτηριολογικό για 20 αίθουσες με ελάχιστη διάσταση στην κάθε πλευρά 6,90μ. βάσει νομοθεσίας. Εσύ θέλεις για τα τοιχεία πχ 30 εκ άρα επιλέγεις αξονικά ένα πλάτος κανάβου 7,2 μ (6,9 + 0,15 + 0,15) και οργανώνεις την κάτοψη σου πάνω σε αυτόν τον κάναβο. Το αίθριο που θα προκύψει θα είναι πολλαπλάσιο αυτού του διαδρόμου δεδομένου ότι εκατέρωθεν του έχεις άιθουσες. Η ελάχιστη διάσταση βάσει νομοθεσίας για τον διάδρομο που δίνει στις αίθουσες είναι 2,40 αλλα εσύ μπορείς να επιλέξεις για να ακολουθήσεις αυστηρά τον διάδρομο να είναι κάποιος διαιρέτης του 7.2 (κανάβος) στην προκειμένη 3.6 για να σε καλύπτει και ως προς τις ελάχιστες διαστάσεις. Μπορείς μέσα στο αίθριο στους κόμβους του κανάβου σου να εντάξεις κατακόρυφα στοιχεία για να "αναγνωρίζεται" και να "διαβάζεται" ο κάναβος μεσα σε αυτό. Μπορείς και να μην είσαι τόσο τυπικός με τον κάναβο. Εσύ αποφασίζεις πόσο σε εξυπηρετεί σχεδιάστικά και σε ποιο βαθμό θα τον ακολουθήσεις συνθετικά.

Στο μοντέρνο κίνημα ήταν υπερβολικά τυπικοί με αυτό το θέμα και ο Βαλσαμάκης είναι κατα κάπoιον τρόπο πρεσβευτής του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα. Σχεδόν όλα τα συνθετικά στοιχεία ήταν πολλαπλάσια του κανάβου. Με αυτή τη λογική το 0.91 μπορεί να του έχει προκύψει από κάτι "άσχετο" σε έναν άλλο ματι, όπως πχ τα υαλοπέτάσματα και τα ξύλινα σκούρα που έχει χρησιμοποίησει ως τοίχο στην πίσω όψη της κατοικίας του..

 

edit : επίσης επειδή όσο το έστελνα δεν είχα δει την απάντηση του highlander, συμφωνώ μαζί του ότι ο κάναβος δεν είναι το απόλυτο εργαλείο και να συμπληρώσω ότι αν δεν το κατέχεις η "κατάχρησή" του μπορεί να σε οδηγήσει σε "ατοπήματα"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

δηλ. όλοι οι αρχιτέκτονες ξεκινάνε έτσι για την σύνθεση; Βλεπει το οικόπεδο αποφασίζει περίγραμμα και υιοθετεί έναν κάναβο που θεωρεί πως θα ταιριάξει με το έργο-πελάτη κλπ;

 

Όχι, δεν χρησιμοποιείται έτσι απλά ο κάναβος. Νομίζω ότι οι δύο συνάδελφοι Highlander & nikoletta με κάλυψαν. Ίσως είναι λίγο ασαφή αυτά που σου δίνουμε ως απαντήσεις, αλλά εγώ τουλάχιστον δε μπορώ να το αποδόσω καλύτερα, υπό την έννοια ότι η συνθετική διαδικασία είναι περίπλοκη, και αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Εσύ κράτα στο μυαλό σου ο καναβος είναι ένα βοηθητικό συνθετικό εργαλείο (επλίζω να καταλαβες:P)

Link to comment
Share on other sites

Πήρα εξαιρετικές απαντήσεις ευχαριστώ

 

Υ.Γ.

Δεν το παίζω αρχιτέκτονας απλά το διάβασα και μου κίνησε την περιέργεια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.