nik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Για έλεγχο νέας άδειας αρχιτεκτονικών, τι πρόσθετο απαιτείται σε σχέση με τα παλιά ? Από ότι έμαθα χρειάζονται τα θερμομονωτικά μέσα στους τοίχους και κάποιες λεπτομέρεις θερμομόνωσης. Ποιες είναι αυτές οι λεπτομέρειες ?
Manolis gon Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Παντα επρεπε να φαινεται η μονωση στους τοιχους και παντα υπηρχαν οι κατασκευαστικες λεπτομερειες που συνοδευαν την αρχιτεκτονικη μελετη.Μεσα σε αυτες ητανε η λεπτομερεια της μονωσης της οροφης, του δαπεδου και τοιχου, της κλιμακας (αν υπηρχε).Αυτο που δεν βαζαμε μεχρι τωρα ητανε η εξωτερικη μονωση στα υποστηλωματα και στα δοκαρια.Τωρα αν τα βαλουμε και με τη λογικη να μην κανουν σχεδιαστικα δοντακια στην ενωση των υποστηλωματων με τους τοιχους, θα πρεπει να δειχνουμε τους τοιχους 30 εκ με συνεπεια να μειωνονται οι καθαρες (εσωτερικες) διαστασεις του κτιριου κατα 5 (τουλαχιστον) εκατοστα απο καθε πλευρα.Το ιδιο θα συμβει αν βαλεις εξολοκληρου θερμοπροσωψη απέξω.
nik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Τώρα αν δεν κάνω λάθος, στην πράξη η κολώνα καλουπώνεται μαζί με τα μονωτικά. Επομένως η πλάκα (πάνω στην οποία θα είναι και ο τοίχος) είναι στην ίδια ευθεία με το μονωτικό. Δηλαδή δεν χρειάζεται να εξέχει κάτι. Απλά στο σχέδιο δείχνουμε ότι κολώνα τοίχος είναι στην ίδια ευθεία αλλά στην πραγματικότητα η κολώνα καλουπώνεται έτσι με το μονωτικό και δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο σχέδιο εγώ τώρα θα πρέπει να σχεδιάζω το υποστύλωμα 5εκ πιο μέσα, να σχεδιάζω αυτό που γίνεται στην πράξη δηλαδή ? Και ο τοίχος να βγαίνει 12 + 5 + 9 = 26 εκ.
Manolis gon Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2011 Ετσι οπως το δειχνεις στο σχεδιο σημαινει οτι ο εσωτερικος τοιχος ψηλα κανει ενα δοντι με την εσωτερικη περασια του (25 εκ) δοκαριου 4 εκ.Αν δε σε ενοχλει δεν πειραζει.Αν σε ενοχλει τοτε η σωστη τοποθετηση ξεκινωντας απο μεσα προς τα εξω τα υλικα της τοιχοποιιας ειναι: τουβλο 9 εκ, μονωση 5 εκ., αερας 7 εκ, τουβλο 9 εκ.Συνολο 30 εκ Ετσι εχεις καλυψει τα 25 εκ του δοκαριου συν τα 5 εκ. της εξωτερικης μονωσης του υποστηλωματος.Αυτοι οι παραπανω 5 ποντοι γυρω γυρω απο την οικοδομη ειναι πεταμενα τετραγωνικα δομησης.Αν θες απο περιεργεια στην οικοδομη σου κανε αυτη την πραξη να δεις τι δομηση χανεται.Αν παλι βαλεις το υποστηλωμα 5 εκ πιο μεσα αυτο που συμβαινει ειναι οτι μικραινει ο εσωτερικος χωρος της οικοδομης.Αρα και εκει χασουρα.Μας περικυκλωσανε συναδελφε!!!
Τινάκι Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2011 Στο σχέδιο εγώ τώρα θα πρέπει να σχεδιάζω το υποστύλωμα 5εκ πιο μέσα, να σχεδιάζω αυτό που γίνεται στην πράξη δηλαδή ? Και ο τοίχος να βγαίνει 12 + 5 + 9 = 26 εκ. Έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν υπάρχει θερμογέφυρα στο σημείο επαφής του τοίχου με το υποστύλωμα; Λόγω ασυνέχειας της μόνωσης. Επομένως η πλάκα (πάνω στην οποία θα είναι και ο τοίχος) είναι στην ίδια ευθεία με το μονωτικό. Ετσι εχεις καλυψει τα 25 εκ του δοκαριου συν τα 5 εκ. της εξωτερικης μονωσης του υποστηλωματος. Τόσο η πλάκα όσο και το δοκάρι δε θα πρέπει να έχουν και αυτά θερμομόνωση εξωτερικά στο πλάι; Άρα 5 cm και για αυτά, συνεπώς το μπετόν τους θα είναι ήδη περασιά με το υπστύλωμα. Και λόγω θερμογέφυρας στο σημείο επαφής τοίχου με δοκάρι, δε θέλει μέρος του δοκαριού λίγο θερμομόνωση από κάτω;
nik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Τελικά υπάρχει πρόβλημα..... Καταρχάς τα προγράμματα του ΚΕΝΑΚ για Αθήνα (κλιματική ζώνη Β ) μου βγάζουν 7αρι μονωτικό (μπορεί να βγαίνει και πιο μικρό δεν το έχω ψάξει καλά). Επομένως στην συνήθη περίπτωση τώρα οικοδομής με 6αρι τούβλο έξω και 9αρι μέσα έχουμε το ακόλουθο σχήμα. Όπου... Το εξωτερικό τούβλο ακουμπάει στο πλάι μόνο σε μονωτικό και καθόλου στην κολώνα αφού η μόνωση της κολώνας είναι 7αρα άρα μεγαλύτερη. Δηλαδή το εξωτερικό τούβλο το 6αρι πως θα στέκεται ?! Μήπως πρέπει να το κάνουμε 9 -7 -9 ? Δεν είναι αντιοικονομικό όμως έτσι ? Επίσης πάνω και κάτω το 6αρι τούβλο θα στέκεται πάνω στα μονωτικά των δοκαριών. Τελικά έχει κάποιος κάποια άλλη ιδέα ?
SIRADRAB Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Η πιο καλή λύση κατά την γνώμη μου (και λόγω ΚΕΝΑΚ) είναι η εξωτ. θερμομόνωση και η δημιουργία θερμομονωτικού κελύφους σε όλο το εξωτ. περίβλημα των οικοδομών. Αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα δλδ δόμηση με την διπλή δρομική τοιχοποιία και τα 9άκια τούβλα, τα ενδιάμεσα σενάζ, στην μέση ο αέρας-κενό και θερμ/κό υλικό, παραδοσιακός σοβάς μέσα-έξω, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Αυτό το σύστημα καταλήγει να είναι περίπλοκο, χρονοβόρο, πιο ακριβό στο τέλος και πιο δύσκολα ελεγχόμενο από την επίβλεψη. 'Ολοι γνωρίζουμε την ποιότητα των συνεργείων και τις συνθήκες που επικρατούν στην πράξη στην οικοδομή. Οι πλάκες του μονωτικού υλικού μπαίνουν όπως νάναι στο εσωτ. της τοιχ/ίας, στηρίζονται όπως-όπως με σπασμένα υλικά, πολλές πλάκες πέφτουν και ''κάθονται'' δίπλα στις άλλες που βρίσκονται από κάτω, κόβονται ή σπάζουν στο γόνατο προκειμένου να διαμορφωθούν και να τοποθετηθούν στις διαστάσεις που πρέπει κλπ. 'Ολα αυτά δεν ελέγχονται, θα τα ''κλείσει'' το σενάζ ή το σφήνωμα στο δοκάρι.
sdim Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Η δημιουργία κελύφους είναι ιδανίκή από άποψη θερμομόνωσης, έχει όμως και μειονεκτήματα. 1. Υψηλό κόστος: Στην επαρχία μόνο τα υλικά έρχονται περίπου 3-4€/μ² παραπάνω απ'ότι ο κλασικός διπλός τοίχος με τα εργατικά και το ΙΚΑ. 2. Σε περίπτωση σεισμού δεν ξέρουμε πως θα συπεριφερθεί. Στις χώρες που χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή δεν έχουν δυνατούς σεισμούς. Στην Ελλάδα που έχουμε κάθε 10 με 15 χρόνια δυνατό σεισμό κάνει διαφορά. 3. Δεν υπάρχει γρήγορος και αξιόπιστος έλεγχος της δομικής ακεραιότητας του κτιρίου μετά από σεισμό. Το κέλυφος καλύπτει τυχόν βλάβες
SIRADRAB Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 'Οταν έγραφα τα παραπάνω είχα στο νού μου το τούβλο Υτόνγκ ή κάτι παρόμοιο, σαν υλικό εξωτ. τοιχ/ίας που έχει και θερμ/κές ιδιότητες. Το τούβλο αυτό υπάρχει σε διαστάσεις πάχους ανά 2,5 εκ, από 5 έως 30 εκ, οπότε γίνονται πολλοί συνδυασμοί κατά το κτίσιμο. Μπορεί να κτισθεί ''πρόσωπο'' με την εξωτ. θερμ/ση των δοκών και υποστυλωμάτων, δλδ 3-4 εκ. πιο έξω από την περασιά του πλαισίου, υποστύλωμα-δοκός υποστύλωμα. 'Οσο για τον έλεγχο της δομικής ακεραιότητας που λες, αυτός μπορεί να γίνει πιο καλά μέσα από το κτίριο, εκτός κι αν έχεις μάτι αετίσιο και διακρίνεις εξωτ. ρωγμή στον τοίχο στον 8ο όροφο από κάτω στον δρόμο.
sdim Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20 , 2011 Τελικά υπάρχει πρόβλημα..... ... Δηλαδή το εξωτερικό τούβλο το 6αρι πως θα στέκεται ?! Μήπως πρέπει να το κάνουμε 9 -7 -9 ? Δεν είναι αντιοικονομικό όμως έτσι ? Επίσης πάνω και κάτω το 6αρι τούβλο θα στέκεται πάνω στα μονωτικά των δοκαριών. Τελικά έχει κάποιος κάποια άλλη ιδέα ? Δεν είσαι ο μόνος με τέτοιους προβληματισμούς. Συζητάμε αυτό το θέμα να βρούμε άκρη. http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=275210#post275210
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα