Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Να εξηγήσω: επειδή υπάρχει παρέκκλιση λόγω ξενοδοχείου και των τότε ισχυόντων όρων δόμησης ως πρός το ύψος, θεώρησα οτι μπορεί να συμπληρωθεί και η υπόλοιπη όψη ανάλογα (δηλαδή στο κατά παρέκκλιση ύψος).  Τελικά αυτό φαίνεται οτι είναι λάθος.   Η πέργκολα κατασκευάζεται σήμερα, άρα με τα σήμερα ισχύοντα: ιδεατό στερεό κλπ. Οπότε θα πάει πιό πισω απ την πρόσοψη όσο χρειάζεται.

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
3 λεπτά πριν, ErnestoCHE said:

....Οπότε θα πάει πιό πισω απ την πρόσοψη όσο χρειάζεται.

και λίγο ακόμα πιο πίσω θα σου έλεγα....

Μη υποτιμάς και τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ΣτΕ και ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν και αντιπάλους που αντέχουν να σε τρέχουν σε δικαστήρια ..... 

  • Like 2
  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα της πέργκολας σε σχέση με το ιδεατό στερεό. Αρχικά θα αναφέρω την νομοθεσία και ακολούθως τα ερωτήματα.

Κατά ΝΟΚ έχουμε τα εξής δεδομένα:

Άρθρο 2

30. Ιδεατό στερεό είναι το υπέργειο στερεομετρικό σχήμα μέσα στο οποίο επιτρέπεται η κατασκευή του κτιρίου και των εγκαταστάσεών του.

60.  Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή για την ηλιοπροστασία με την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, προσωρινών σκιάστρων από καλαμωτή και κινητών στοιχείων, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων ή οριζόντιων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής. 

Άρθρο 16

2. Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή πέργκολες διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου. Στην περίπτωση που τα οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή οι πέργκολες στεγάζουν ή περιβάλλουν εξώστη ή δώμα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου, δύνανται να υπερβαίνουν το μέγιστο πλάτος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το περίγραμμα του εξώστη και των περιορισμών της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ή του περιγράμματος του παραπάνω δώματος.

Άρθρο 19

2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται : 

στ. Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές, φωτοβολταϊκά πανέλα αποκλειστικά σε οριζόντια θέση με δυνατότητα κλίσης έως δύο τοις εκατό (2%) για την απορροή των ομβρίων υδάτων και φωτοβολταϊκά πανέλα πάνω από τη στέγη αποκλειστικά ακολουθώντας την κλίση της.

Εγκ. 27/04/17

4. Κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων επιτρέπεται να κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε θέση, ακόμα και σε τμήματατ εξωστών που βρίσκονται πάνω από κοινόχρηστους χώρους, εφόσον τα στηρίγματα αυτά εδράζονται στους εξώστες και δεν εξέχουν απ΄το περίγραμμά τους. 

Ερωτήματα:

Μπορεί η πέργκολα να τοποθετηθεί εκτός ιδεατού στερεού, όταν δεν κατασκευάζεται πάνω από το επιτεπόμενο ύψος περιοχής; 

Αναγνωρίζεται η πέργκολα ως κινητό στοιχείο ηλιοπραστασίας, όταν χρησιμοποιείται ως τέτοιο; Σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2.60, ως πέργκολα νοείται και η κλασσική κατασκευή τέντας με φέροντα στοιχεία οριζόντια ή κεκλιμένα και κατακόρυφα από σιδηρούς σωλήνες. Επομένως σε αυτή την τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 16.2 και την εγκύκλιο, μπορεί να κατασκευαστεί επί εξώστη ή πάνω σε δώμα-οπισθοχώρηση, φυσικά εκτός ιδεατού στερεού.  

Το άρθρο 19.2 θέτει ρητό περιορισμό της πέργκολας έναντι του ιδεατού στερεού όταν αυτή κατασκευάζεται πάνω από το μέγιστο ύψος περιοχής. Υπάρχει άλλη σαφής δέσμευση για τις πέργκολες σε σχέση με το ιδεατό στερεό;    

Edited by sgp
Δημοσιεύτηκε (edited)

ΑΡ. 15 ΠΑΡ. 5 : "5. Το κτίριο πλην εξωστών με τα κιγκλιδώματα και τα στηθαία ασφαλείας, αρχιτεκτονικών προεξοχών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, ογκοπλαστικών προεξοχών και διακοσμητικών στοιχείων, κινητών συστημάτων σκίασης και κινητών προστεγασμάτων, που μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο οφείλει να εγγράφεται στο ιδεατό στερεό, που καθορίζεται:..."

 

Η πέργκολα δεν είναι σε αυτά που εξαιρεί.  Γενικά είναι απόλυτα σαφές ότι η πέργκολα πρέπει να είναι εντός ιδεατού στερεού (βλέπε και συνέχεια).

Στο άρθρο 19 είναι σημαντικό να διαβάσουμε πριν τον τίτλο κάθε παραγράφου, το τίτλο του ίδιου του άρθρου, δηλαδή "Κατασκευές πάνω από το κτίριο".
Επομένως το ότι σου λέει ότι μπορεί να είναι και πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι κατασκευή πάνω από το κτίριο που πρέπει να είναι και εντός ιδεατού στερεού.

Τέλος σε σχέση με την κατασκευή πέργκολας σε υφιστάμενο κτίριο ισχύει η παρ. 2.ιδ του άρθρου 29 του ΝΟΚ που ορίζει ότι:

«2. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

… ιδ) κατασκευή πέργκολας επιφάνειας άνω των πενήντα (50) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων. Σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς εξώστες επιβάλλεται η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως επιφάνειας,…».

 

Και σύμφωνα με την απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 «Εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγησή της» - ΦΕΚ 1843/Β/2020 όπου στο άρθρο 4 αναφέρονται τα Απαιτούμενα ειδικά δικαιολογητικά ανά είδος εργασίας για τις ΕΕΔΜΚ, ορίζεται ότι για την περίπτωση 2.ιδ του άρθρου 29 του ΝΟΚ (πέργκολες) απαιτούνται τα εξής:

image.png.928179ea87f3e8b07da848112da94b71.png

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ για την απάντηση, θα επιμείνω όμως και θα ρωτήσω το εξής: ένα σύστημα τέντας συμβατικής μορφής (κατακόρυφα/οριζόντια μεταλλικά στοιχεία, ανασυρόμενο πανί) που αναμφισβήτητα νομίζω επιτρέπεται η τοποθέτησή του επί εξώστη και που αν το κτήριο είναι επί οικοδομικής/ρυμοτομικής γραμμής βρίσκεται εκτός ιδεατού στερεού, σε τι διαφέρει από μία πέργκολα με μεταλλικά ή άλλα στοιχεία κατακόρυφα/ορζόντια και ανασυρόμενο πανί ή κινητά σκίαστρα; Το ένα δεν είναι και το άλλο έιναι πέργκολα; Ο ορισμός είναι ταυτόσημος για τις δύο κατασκευές, υπάρχει κάποιος διαχωρισμός που να τα ξεχωρίζει;

Το άρθρο 19 εξειδικεύεται σε δύο περιπτώσεις: κάτω και πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχής και στην παράγραφο 2 αναφέρεται συγκεκριμένα σε τι μπορεί να κατασκευαστεί πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό και όχι πάνω από το πραγματοποιούμενο ύψος του κτηρίου που συνήθως είναι κάτι το διαφορετικό. 

Όσον αφορά την υπεύθυνη δήλωση της ΕΕΔΜΚ, αφορά διατύπωση-απαίτηση του ν. 4495/17 πριν αυτός να τροποποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο με τον ν. 4759/20 και επομένως αφορά πλέον τις περιπτώσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την τροποποίηση .  

Edited by sgp
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Τέντα= πέργκολα λες συνάδελφε?

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν ισχύει αυτό...

Ορισμός πέργκολας "σταθερή κατασκευή"

60. Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή....

Εξισώνεις το σταθερή κατασκευή με το κινητό σύστημα σκίασης / τέντα ?

Για το άρθρο 19 δε μπορώ να το εξηγήσω παραπάνω. Διαβάζουμε τον τίτλο, βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα...

 

Το άλλο για τον 4495 δε το κατάλαβα.

 

Τεσπά ότι νομίζει κανείς 

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε, ο ορισμός όπως πράγματι τον αναφέρεις είναι: Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή για την ηλιοπροστασία με την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, προσωρινών σκιάστρων από καλαμωτή και κινητών στοιχείων, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων ή οριζόντιων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής.

Για το σύνηθες σύστημα ηλιοπροστασίας τέντας πληρουνται νομίζω οι προϋποθέσεις του κειμένου που έχω κοκκινίσει. Δεν είναι σταθερά τα οριζόνται και κατακόρυφα φέροντα στοιχεία της; Δεν είναι εξωτερική κατασκευή; Δεν τοποθετείται προσωρινό σκίαστρο από ύφασμα; 

Που βλέπεις τη διαφορά; Ειλικρινά θα το εκτιμούσα να μου πεις που γίνεται το λάθος.

Edited by sgp
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτό που λες είναι ότι ο ορισμός της πέργκολας ταιριάζει και στην τέντα, άρα λες την τέντα σταθερή κατασκευή.
Αν θες χρησιμοποιώντας τον ορισμό της πέργκολας [γιατί ορισμό τέντας δεν έχουμε αλλά στην παρ. 72 του αρ. 2 αναφέρει "τα κινητά προστεγάσματα (τέντες) δύναται να έχουν κατακόρυφα στηρίγματα"] και να την εξισώσεις με τέντα, άρα να πεις την τέντα σταθερή κατασκευή (γιατί αυτό λες) είσαι ευπρόσδεκτος να βάζεις και τις τέντες εντός ιδεατού στερεού μόνο.

Γιατί ακόμη και αν δεχτούμε τον παραπάνω συλλογισμό (παραλογισμό) ότι τέντα = πέργκολα, η πέργκολα που είναι σταθερή κατασκευή, δεν επιτρέπεται εκτός ιδεατού στερεού καθώς δεν εξαιρείται από την παρ. 5 του άρθρου 15, καθώς δεν είναι κινητό σύστημα σκίασης, θα έγραφε πέργκολα αν ήθελε να την εξαιρέσει. 

Προσωπικά τις τέντες τις θεωρώ κινητά συστήματα σκίασης και άρα μπορούν να εξέχουν του ιδεατού στερεού.


Εκτός και αν θες από τον ορισμό της πέργκολας, κάνοντας διπλή λούπα, τριπλή πιρουέτα και αρκετές κωλοτούμπες, να καταλήξεις στο ότι η πέργκολα είναι κινητό σύστημα σκίασης που αυτό είναι τελείως αυθαίρετο και ενάντια στον ίδιο τον ορισμό που την ορίζει ως σταθερή κατασκευή.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα η πέργκολα και το κινητό σύστημα σκίασης και αν ήθελε να την εξαιρέσει θα έγραφε και την πέργκολα στο αρ. 15 παρ. 5, έχουμε την παρακάτω ξεκάθαρη διατύπωση στο άρθρο 16 παρ. 2 :

2. Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή πέργκολες διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου.







image.png.3b19fb93103808266604aff870e1d6e4.png= πέργκολα

 

 

image.png.39b813fc0adbf519ac74f097c4515f7a.png =πέργκολα

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε (edited)
2 ώρες πριν, sgp said:

....

Που βλέπεις τη διαφορά; Ειλικρινά θα το εκτιμούσα να μου πεις που γίνεται το λάθος.

Για την ιστορία οι εταιρείες που κατασκεύαζαν τέντες είναι και οι ίδιες (αν και όχι όλες) που κατασκευάζουν τις πέργολες.

Αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά.

Στο δια ταύτα, ο εγκαταστάτης για να τοποθετήσει μία τέντα θα χρειαστεί να μετρήσει στον άξονα μόνο που θα τυλιχτεί το πανί και η προβολή του πανιού είτε είναι με μπράτσα είτε με στηρίγματα στις κουπαστές γίνεται απλουστευτικά διότι έχει και ανοχές το πανί και 20 και 30 εκατοστά περισσότερο να τοποθετηθεί δεν επηρεάζει την τοποθέτηση.

Η πέργολα πρέπει να μετρηθούν όλες οι διαστάσεις σε κάτοψη και σχηματική τομή αλλά με τέλεια μετρήματα ύψους αρχή και τέλος, για να έρθει το σύστημα να τοποθετηθεί. Αν υπάρχουν διαφορές ενίοτε και λίγων εκατοστών δεν μπορεί καν να μπει και πρέπει όλα από την αρχή.

Συνοπτικά… δείξε το σύστημα σκίασης (εικόνες πχ) που θες να τοποθετήσεις και θα μπορεί να υπάρχει άποψη αν όχι παίζουμε με τις λέξεις και τα βαφτίσια.

Επικουρικά… το σύστημα που έχεις επιλέξει ο κατασκευαστείς πως το διαφημίζει? Ως πέργολα ή ως τέντα ….

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι, δεν χρειάζεται ένταση στα σχόλια, κάποιοι που έχουν καλύτερη αντιληπτικη ικανότητα, καλό είναι να βοηθούν εμάς τους υπόλοιπους.    Προσπαθώ να κατανοήσω ποια είναι η διαφορά συμφωνα με την οποία κάποιος κρίνει, σύμφωνα με τις διατάξεις, ότι κάτι είναι σύστημα συμβατικής τέντας με κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία και κάτι πέργκολα, χωρίς να υπεισερχεται η υποκειμενική εκτίμηση. Αν δηλαδή αντί για κατακόρυφα στοιχεία από μεταλλικό σωλήνα έχουμε ξύλο τετράγωνης διατομής παύει να είναι τέντα και είναι πέργκολα; Υπάρχει αυτό κάπου ή ο καθένας μας εκτιμάει ότι νομίζει (όπως συχνά καταλήγουμε με τους κανονισμούς). Αν έχει ενδιάμεσα φέροντα οριζόντια στοιχεία, πάλι αλλάζει ο χαρακτηρισμός; Ίσως η εγκύκλιος του 2017 να βοηθάει σε κάποιο βαθμό διότι αναφέρεται ως κριτήριο διαφοροποίηση για το αν απαιτείται έγκριση σε εγκατάσταση ή μηχανήματα. Μολονότι η αρχική ερώτηση αφορουσε στο αν οι πέργκολες μπορούν να τοποθετηθούν εκτός ιδεατού στερεού κάτω από το μέγιστο ύψος περιοχής, σύμφωνα με την τροποιηση του ν. 4759/20, το οποίο έγινε κατέληξε στο αν οι τέντες έχουν χαρακτηριστικά πέργκολας που αυτές επιτρέπονται εκτός ιδεατού στερεού, παραθέτω κάποιες φωτογραφίες που θα μπορούσατε αν έχετε την υπομονή να κρίνετε ποια είναι συμβατική τέντα και ποιο πέργκολα και το σημαντικότερο, γιατί σύμφωνα με τον ορισμό και τις διατάξεις και όχι γιατί έτσι το νομίζω. 

image.thumb.jpeg.0f2aeedc93b92845bc573f399e64f3d5.jpeg

image.thumb.jpeg.ef6bad724f42df0a01983b27066f0811.jpeg

img-bb4048bf2251e53f983cb68770cad7cd-v-1600x1600h.webp

b17b5849948e86bd98d83ba4a429692a.jpg

FB_IMG_1730490774578.jpg

Edited by sgp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.