Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γείωση πλαισίων και βάσεων


a025085

Recommended Posts

Rodag, AlexisPap,

Η προηγούμενη απάντησή μου αφορούσε μια γενική εικόνα της γείωσης και ενός τρόπου (σε περίπτωση που δεν υπάρχει ή δεν θέλουμε/δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την οπή του πλαισίου).

Το κιτ που έλεγα είναι μια απλή λύση συνδετήρα πλαισίου, που σφίγγει πάνω στο πλαίσιο και δεν έχει καλώδιο, χρειάζεσαι την πιστοποίηση της εταιρίας των πλαισίων ότι δε χαλάει το πλαίσιο. Ορισμένοι κατασκευαστές βάσεων το έχουν, πχ ο Schletter.

Η λύση της σχηματικής παράστασης είναι σε περίπτωση που δεν έχει κάποιος το κιτ. Το σίρμα κάνει την αγωγιμότητα, προσοχή στο υλικό του σύρματος σε σχέση με το αλουμίνιο (χαλκός π.χ. δεν κάνει)

 

θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου όσον αφορά τη γείωση των πλαισίων.

Μετά από ανά εποχές αναζήτηση στη βιβλιογραφία, στις διάφορες μελέτες που υπάρχουν από εταιρείες πλαισίων και μετατροπέων, στο ναι ή στο όχι γείωση και από εμπειρία έχω καταλήξει ότι δεν με πείθει η γείωση των πλαισίων.

Θα έλεγα το αντίθετο με ανυσηχεί.

Η γείωση γίνεται για να διώξουμε τον κεραυνό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη γη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Απαραίτητα λοιπόν και χωρίς συζήτηση γειώνουμε καλά τις βάσεις.

Το να γειώσουμε τα πλαίσια δε βλέπω σε τι βοηθάει. Αν νομίζουμε ότι η περιοχή πλήττεται από κεραυνούς και πρέπει να βάλουμε μεγαλύτερη προστασία από την γείωση των βάσεων, βάζουμε ακίδες στα άκρα του τραπεζιού της βάσης οι οποίες συνδέονται είτε στην περιμετρική γείωση είτε πηγαίνουν κατευθείαν στη γη.

Σε μία δυστυχή περίπτωση που θα πέσει κεραυνός στην εγκατάσταση, αφού κάνουμε το σταυρό μας, κοιτάμε τι δεν έχει καεί. Αν ζητάς τη γνώμη μου, δεν έχω πειστεί ότι γειώνοντας τα πλαίσια θα τα προστατεύσουμε, μάλλον θα μεταφέρουμε σε όλα τα πλαίσια τα φορτία και θα τα κάψουμε.

Link to comment
Share on other sites

.....................

 

Το σίρμα κάνει την αγωγιμότητα, προσοχή στο υλικό του σύρματος σε σχέση με το αλουμίνιο (χαλκός π.χ. δεν κάνει)

............................................

 

Αν χρησιμοποιήσουμε καποια διημεταλλική επαφή Χαλκού-Αλουμίνιου ??

Και αν δεν γίνεται τι υλικό χρείαζεται ??

Επίσης οταν γειώνονται οι βάσεις γείωνεται απο βάση σε βάση και μετα σε κάποια ισοδυναμίκη γέφυρα η καθε βάση καταλλήγη στην γέφυρα απο μόνη της ? Και εκεί τι ύλικο χρησιμοποιείται ?? χαλκό? και τι διατομής είναι ??

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Να κάνω μία πιο συγκεκριμένη ερώτηση...;;; Έχω μία βάση αλουμινίου περίπου στα 10 μέτρα και θέλω να την γειώσω...Αρκεί μόνο ένας αγωγός γείωσης ή πρέπει να χρησιμοποιήσω και δεύτερο..;;;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με εταιρεία πιστοποίησης,θα πρέπει τα πανέλα να γειώνονται μεταξύ τους.

 

Όσα πανέλα έχω δει,παρατηρώ οπές στο πίσω μέρος του πλαισίου(τουλάχιστον 4).Σε μία εταιρεία είχε ξεχωριστά κι ένδειξη γείωσης σε οπή δεξιά αριστερά.Ο κυριότερος λόγος που γειώνουμε το πάρκο,θεωρώ είναι ότι σε περίπτωση προβλήματος διαρροής ρεύματος από ένα πλαίσιο,να προστατεύσουμε τον επισκέπτη ή τον συντηρητή.

 

 

Επιπλέον tsilena σε κεραυνικό πλήγμα,φυσικά εάν σκάσει ο κεραυνός πάνω στην εγκατάσταση λέμε το πάτερ ημών,αλλά εάν σκάσει π.χ. στην κολώνα της ΔΕΗ που είναι κοντά στην εγκατάστασή μας τότε τα επαγωγικά ρεύματα καλό είναι να έχουν εύκολη δίοδο διαφυγής από τα πλαίσια προς τη γείωσή μας για ευνόητους λόγους.

 

Τα πλαίσια λόγω του ανοδειωμένου αλουμινίου δεν προσφέρουν την ηλεκτρική συνέχεια που θα θέλαμε και διαπιστώνεται εύκολα με ένα πολύμετρο.

 

Μια απλή κι εύκολη λύση είναι να προμηθευτεί κάποιος ένα πράσινο-κίτρινο καλώδιο,διατομής 6mm νομίζω,το κόβει στο μήκος που θέλει και προσαρμόζει στα άκρα ακροδέκτες όπου "φοριούνται" σε ανοξείδωτες 8άρες βίδες που "δένουν" στις οπές των πλαισίων.

 

Μην τρυπάτε το πλαίσιο!!!Χάνετε την εγγύηση.

Link to comment
Share on other sites

Αν ξαναδιαβάσω άλλη μία φορά τη λέξη πανέλα, νομίζω θα εκραγούν τα μάτια μου...

 

πανέλα,πανέλα.οφθαλμίατρος

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι συνάδελφοι και μη, καλησπέρα σας.

 

Επειδή είμαι αρκετά καινούριος στον χώρο και σας έχω ζαλίσει και στο παρελθόν με τις απορίες μου θέλω να σας ρωτήσω και πάλι κάτι. Διαβάζοντας τόσο την καινούργια έκδοση του κ. Περδίου, (πολύ καλό βιβλίο για την Ελληνική βιβλιογραφία) και με την όποια εμπειρία έχω από την εταιρία που δούλευα και βλέποντας αρκετά έργα άλλων εταιριών του χώρου, διαπίστωσα κάποια πράγματα τα οποία με έκαναν να ανησυχώ αρκετά. Στην σχολή μας ένα από τα πράγματα που μας έδωσαν καλά να καταλάβουμε είναι ότι δεν παίζουμε με τις γειώσεις, γιατί είναι το Α και το Ω της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από διαρροές ρευματοφόρων αγωγών, σωστά? Έτσι λοιπόν, διαβάζοντας το σχετικό κεφάλαιο του παραπάνω βιβλίου διαπίστωσα κάποιες παρατυπίες ή αν θέλετε ελλείψεις. Μέχρι σήμερα δεν έχω δει γειωμένα πάνελ (ισοδυναμικη) μεταξύ του είτε σε δώμα είτε σε κεραμοσκεπή και ούτε ΔΔΕ στην πλευρά του AC σε καμιά από τις εγκαταστάσεις που έχω δει κτλπ. Μήπως είμαι υπερβολικός που φοβάμαι να ανέβω στην σκεπή αν έχει βλάβη η εγκατάσταση άλλου εγκαταστάτη αφού δεν είναι γειωμένα μεταξύ τους? Πχ κομμένος ρευματοφόρος αγωγός ακουμπώντας στην επιφάνεια της στέγης, έχει βρέξει προηγουμένως, στα πλαίσια ενός μεταβατικού καιρού στα τέλη του καλοκαιριού, από ηλιοφάνεια σε βροχή και αντίθετα και φυσικά δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων το πρόβλημα…

Επίσης τί αγωγούς είναι σωστό να χρησιμοποιούμε για την ισοδυναμική σύνδεση των μεταλλικών πλαισίων των πανελ μεταξύ τους και με την γη και τί συμβαίνει όταν η στέγη είναι όλη μεταλλική?

Συγγνώμη που σας ζαλίζω άλλα είμαι αρκετά νέος στο χώρο και η γνώμη σας, ως έμπειροι Μηχανικοί, μου μετράει πάρα πολύ.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

μια ερώτηση...

 

η γείωση των βάσεων γίνεται σε ένα σημείο της σειράς. Ή χρειάζεται να συνδέσουμε περισσότερα.

Και μετά την γείωση την οδηγούμε στο έδαφος?

 

τελικά τα πάνελ πρέπει να τα γειώσουμε ή όχι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.