Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδικά ζητήματα ελέγχου υφιστάμενου λιθόκτιστου


 

Recommended Posts

Εμ, αυτά είναι. Άλλοι αγνοούν τον συντελεστή ασφαλείας (γιατί η ανάλυση παραγίνεται συντηρητική κ εν μέσω εβεβαιοτήτων, ψάξε βρες πια τι αποτελέσματα λαμβάνεις).

 

Όσο για τις διαστάσεις του παραδείγματος που δίνεις, συμφωνώ απολύτως. Έχει να κάνει με το πόσο καλά αντιλαμβάνεσαι τους ελέγχους που κάνεις (κ όχι λειτουργώντας αυτοματοποιημένα). Γιατί το ανέφερες όμως ; (κάτι χάνω, νομίζω ότι καλύπτεται με τη μονοαξονική κάμψη).

 

Φαντάζομαι ότι μιλάμε για ισοδύναμη στατική ανάλυση κ όχι για φασματική (για λόγους που έχουν ξανααναλυθεί σε άλλα ποστ).

Link to comment
Share on other sites

Να επαναλάβω ότι είμαστε "κάργα" εκτός ΕΚ-6. Όταν όμως έχεις τοιχοποιία με πάχος 1,2m και καθαρό πλάτος πεσσού 1,8m, η εκτός επιπέδου κάμψη δεν μπορεί να αγνοηθεί.

 

Μάλλον μιλάς για υφιστάμενα κτίρια, οπότε είμαστε έτσι κι αλλιώς εκτός EC6 :D

Link to comment
Share on other sites

Γιατί το ανέφερες όμως ; (κάτι χάνω, νομίζω ότι καλύπτεται με τη μονοαξονική κάμψη).

 

Στο επόμενο σχήμα βλέπουμε μια διατομή πεσσού:

 

α. Η πραγματική διατομή και με κόκκινο η θεωρητική ορθογωνική για το μοντέλο

β. Η ενεργός επιφάνεια αγνοώντας την κάμψη στον ασθενή άξονα

γ. Η ενεργός επιφάνεια για διαξονική κάμψη

δ. Η ιδεατή ενεργός επιφάνεια για την διεξαγωγή ελέγχων

 

attachment.php?attachmentid=3222&stc=1&d=1290634173

 

Είναι προφανές ότι όταν αγνοούμε την κάμψη στον ασθενή άξονα λαμβάνουμε μεγαλύτερη ενεργό επιφάνεια και επομένως ο έλεγχος σε διάτμηση και αξονικό "βγαίνει" ευκολότερα. Επίσης προφανώς, αγνοώντας την κάμψη στον δεύτερο άξονα απομακρυνόμαστε από την πραγματικότητα και οδηγούμαστε σε υπερεκτίμηση της φέρουσας ικανότητας.

 

Φυσικά για να λάβουμε υπόψη και τις δύο ροπές πρέπει να κάνουμε την ζωή μας πολύ δύσκολη. Έχουμε ένα σωρό συνδυασμούς:

 

MaxN + Mx + My + Vx + Vy

MinN + ...

MaxMx + ...

MaxMy + ...

MaxVx + ...

MaxVy + ...

 

Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοι κάνουν φοβερά μπαλαμούτια για να τους βγούν οι έλεγχοι. Αγνοούν τους συντελεστές ασφαλείας, λαμβάνουν μεγάλες τιμές χαρακτηριστικών αντοχών, αγνοούν την εκτός επιπέδου ροπή στους ελέγχους, βάζοντας όμως εκτός επιπέδου δυσκαμψία στο μοντέλο (που σημαίνει ότι διαστασιολογούν για μέρος μόνο της τέμνουσας βάσης), Κάνουν τους ελέγχους της διαζωματικής ενώ έχουν άοπλη, αγνοούν το +/-Ν, Αγνοούν την ενδοσιμότητα των ανωφλίων (που δεν έχουν αξονικό σε αντίθεση με τους πεσσούς) οδηγούμενοι σε μικρότερες ροπές διατομών πεσσών, κάνουν ελέγχους "ορθών τάσεων" αντί για ελέγχους διατομών...

Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ή κάνουμε σοβαρή ανάλυση και δεχόμαστε τα αποτελέσματά της, ή δεν κάνουμε ανάλυση...

post-33925-131887258904_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αγνοούν τους συντελεστές ασφαλείας, λαμβάνουν μεγάλες τιμές χαρακτηριστικών αντοχών, αγνοούν την εκτός επιπέδου ροπή στους ελέγχους, βάζοντας όμως εκτός επιπέδου δυσκαμψία στο μοντέλο (που σημαίνει ότι διαστασιολογούν για μέρος μόνο της τέμνουσας βάσης), Κάνουν τους ελέγχους της διαζωματικής ενώ έχουν άοπλη, αγνοούν το +/-Ν, Αγνοούν την ενδοσιμότητα των ανωφλίων (που δεν έχουν αξονικό σε αντίθεση με τους πεσσούς) οδηγούμενοι σε μικρότερες ροπές διατομών πεσσών, κάνουν ελέγχους "ορθών τάσεων" αντί για ελέγχους διατομών...

 

Για τα 2 πρώτα διαφωνώ, είναι στην κρίση του καθενός (για πολλούς κ διάφορους λόγους). Τα υπόλοιπα που λες αφενός δεν τα πράττω, αφετέρου δεν έχω ακούσει να γίνονται από ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο (ειδικά κάποια, δηλώνουν απλά "άγνοια"). Βασικά, δεν τα 'χω ακούσει ποτέ για να σου είμαι ειλικρινής.

Link to comment
Share on other sites

Τα δύο πρώτα είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης. Ειδικά αν μιλάμε για αναστήλωση είναι μεγάλη κουβέντα το να μεταφράσει κανείς στην αναστηλωτική γλώσσα την σημασία συντελεστής ασφαλείας με τιμή 3.

 

Πίστεψέ με τα έχω δει όλα όσα αναφέρω, και μάλιστα και σε συνδυασμό μεταξύ τους... :confused: Δυστυχώς είμαστε για κλάματα!

 

Τέλος πάντων, ο συνάδελφος έλεγε κάτι για διαφραγματική λειτουργία... Θα του έχουν πεταχτεί τα μάτια έξω με αυτά που διαβάζει... :)

Link to comment
Share on other sites

Όχι, σε πιστεύω, απλά ειλικρινά δεν συνέβη να τα δω-ακούσω ... ! Τα δύο πρώτα πάντως, με είχαν προβληματίσει πολύ, γι' αυτό κ πήρα θέση. Και συγγνώμη για τη μεγάλη παρένθεση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.