Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΕΝΑΚ] Μη θερμαινόμενοι χώροι


ΗΛΙΑΣ Ζ.

Recommended Posts

Στα όσα αναφέρει ο συνάδελφος indusys να συμπληρώσω

- Τα περιμετρικά τοιχεία του "ΜΘΧ" είναι εν μέρει σε επαφή με αέρα, εν μέρει σε επαφή με έδαφος (για όσο τμήμα είναι κάτω από τη στάθμη του εδάφους)

- Για τη διαχωριστική (δάπεδο) μεταξύ ΘΖ και "ΜΘΧ" θα θεωρήσεις ότι είναι σε επαφή με ΜΘΧ

- Η τιμή U=4,50 για το δάπεδο του "ΜΘΧ" λαμβάνεται κατά παραδοχή (ΤΟΤΕΕ)

 

Οι όποιες αναγωγές (με μειωτικούς συντελεστές) των U γίνονται με αφετηρία τη τιμή U του δομικού στοιχείου σε επαφή με αέρα

Και μια απορία:

Αναφέρεις ότι η μελέτη θερμομόνωσης δεν αμφισβητείται. Πώς είσαι βέβαιος ότι το δάπεδο (π.χ.) έχει θερμομονωθεί? Έχεις στα χέρια σου παραστατικά που ανταποκρίνονται στην κατασκευή?, Το έχεις διαπιστώσει από πάχη ή δοκιμαστική τομή? Ή βασίζεσαι αβλεπί στις παραδοχές της μελέτης?

Για την ιστορία, σου λέω πως θερμομόνωση σε δάπεδο επί εδάφους (ή σε μπάζωμα) είναι (σε ιδιωτικά κτίρια προ ΚΕΝΑΚ) πιο σπάνια και από την πιθανότητα να σου τύχει το λόττο δυο φορές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι σας ευχαριστώ θερμά όλους για τις απαντήσεις (+1). Καθυστέρησα γιατί έγραφα κι ένα μειλ στην ευεπεν. αν απαντήσουν θα σας ενημερώσω.

tetris, η παρατηρηση σου για την μελέτη θερμομόνωσης είναι σωστή, έπρεπε να γράψω "σε περίπτωση" που δεν αμφισβητείται.Αλλά επειδή δεν σχετίζεται με το θέμα ας μην το πιάσουμε εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

1. Άρα για το 1, λες ότι δεν πρέπει να δηλωθεί στην καρτέλα "κέλυφος", κάποιο στοιχείο "σε επαφή με το έδαφος"...σωστό, λογικό μου φαίνεται...άρα αυτή η καρτέλα αφήνεται κενή..και η πλάκα δαπέδου δηλώνεται ως διαχωριστική σε επαφή με μθχ...με τί u λοιπόν?(αυτό είναι και το ερώτημα 2)

2.Πώς γίνεται αυτή η αναγωγή? :wub:

3. Σωστή η εκτίμηση που κάνεις ότι  η κατασκευή είναι υπέργεια και σωστή η παρατήρηση σου για τα τοιχεία ως σε επαφή με εξωτ. αέρα και τιμή 3,65, αν και δεν κατανοώ την απομείωση που ανέφερες, αν μπορούσες να το εξηγήσειςλίγο...Επομένως θεωρείς ότι για το "κάτω όριο μθχ" πρέπει να δωθεί η τιμή U=4,50....έχεις κάποια πιο "επίσημη" ενημέρωση επί αυτού? Σε ευχαριστώ θερμότατα συνάδελφε!!

 

2) εφόσον αποδεχτείς την τιμή του 0,65 που έχεις από την μελέτη θερμομόνωσης.

 

Παίρνεις τον τύπο υπολογισμού του συντελεστή U και τον πίνακα 3β της 2ης ΤΟΤΕΕ:

 

1/U = Ri+ Σ(d/λ) + Ra

 

Σε επαφή με το έδαφος Ra = 0 άρα: 1/0,65 = 0,13 + Σ(d/λ) + 0 => βρίσκεις το Σ(d/λ) = 1,408

Όταν το έδαφος υποκατασταθεί ''κατά σύμβαση'' με ΜΘΧ, εφαρμόζουμε την παράγραφο 2.1.4 της 2ης ΤΟΤΕΕ.

 

1/U' = Ri+ Σ(d/λ) + Ri = 0,13 + 1,408 + 0,13 => βρίσκεις το U' = 0,599 W/m²K

 

 

3) Πρακτικά θα έχουμε την ίδια τιμή, η απομείωση δεν θα έχει νόημα, τώρα βλέπω τον πίνακα με τις αντιστάσεις του αέρα. Η τιμή του R είναι 0,13 στην εσωτερική πλευρά των τοίχων ανεξάρτητα από τον τύπο του χώρου. Οπότε είτε έχουμε τοιχοποιία μεταξύ θερμαινόμενου χώρου και εξωτερικού αέρα, είτε μεταξύ ΜΘΧ και εξωτερικού αέρα, τα Ri και Ra θα είναι αμετάβλητα 0,13 και 0,04 αντίστοιχα (πίνακας 3β, 2η ΤΟΤΕΕ).

Για το 4,50 του κάτω ορίου του ΜΘΧ δες την βοήθεια του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Υπογραμμίζει την εισαγωγή του ονομαστικού U και όχι του ισοδύναμου, που υπολογίζεται από το λογισμικό μας.

Edited by Indusys
Link to comment
Share on other sites

Μια διόρθωση στο 2. Ο συντελεστής Ri για δάπεδο σε επαφή με έδαφος (υπολογισμοί της παλιάς μελέτης θερμομόνωσης), βάσει του πίνακα 3β της 2ης ΤΟΤΕΕ, είναι ίσος με 0,17 [(m2*K)/W]. Οπότε Σ(d/λ) = 1,368 [(m2*K)/W].

Αντίστοιχα, οι συντελεστές για δάπεδο επάνω από μ.θ.χ. είναι: Ri = Ra = 0,17 [(m2*K)/W] και κατά συνέπεια το "νέο" Uδαπέδου προς μ.θ.χ. = 0,585 [W/(m2*K)].

Υπολογισμός δαπέδου πρός Μ.Θ.Χ.xlsx

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kαλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθειά σας στον υπολογισμό του U σε επαφή με ΜΘΧ.

Σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ1 (2.2) όταν έχουμε προς επιθεώρηση τμήμα κτιρίου και τοίχος αυτού εφάπτεται με ΜΘΧ τότε  "........θεωρείται κατά παραδοχή πως εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα. Σ’ αυτή την περίπτωση, όλα τα αδιαφανή δομικά στοιχεία του τμήματος κτηρίου που εφάπτονται με τον μη θερμαινόμενο χώρο (τοιχοποιίες, δάπεδα κ.ά.), περιγράφονται ως εφαπτόμενα με τον εξωτερικό αέρα αλλά με συντελεστή θερμοπερατότητας (U) μειωμένο κατά το ήμισυ του υπολογιζόμενου (δηλαδή πολλαπλασιαζόμενο επί μειωτικό συντελεστή b=0,5).....

Συνεχίζει όμως στην ίδια παράγραφο λέγοντας   "....Ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας U γίνεται βάσει της πραγματικής θέσης του δομικού στοιχείου, δηλαδή σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο".
Δηλ. όταν έχουμε προς επιθεώρηση τμήμα κτιρίου σε επαφή με ΜΘΧ (πχ διαμέρισμα σε επαφή με κλιμακοστάσιο) τότε U=Uεξωτερικού αέρα/2 και όταν έχουμε κτίριο (πχ. μονοκατοικία και διαχωριστικός τοίχος προς λεβητοστάσιο) τότε το αντίστοιχο U είναι =Uσε επαφή με ΜΘΧ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Link to comment
Share on other sites

  • Για επιθεώρηση τμήματος κτιρίου:

1). στην καρτέλα "Γενικά" του "κτίριο", σαν αριθμός μη θερμαινόμενων χώρων συμπληρώνεις το μηδέν (0), οπότε κατά συνέπεια δεν συμπληρώνεις και αριθμό διαχωριστικών επιφανειών στην καρτέλα "Κέλυφος" της/των ζώνης/ών

2). καταχωρείς τις διαχωριστικές με τον μ.θ.χ. επιφάνειες (αδιαφανείς και διαφανείς) στις αντίστοιχες καρτέλες του κελύφους και ο συντελεστής θερμοπερατότητάς τους θα είναι U = Uσε επαφή με μ.θ.χ. / 2.

  • Για επιθεώρηση ολοκλήρου κτιρίου:

Συμπληρώνεις αριθμό μ.θ.χ., καταχωρείς αριθμό διαχωριστικών επιφανειών και το με ποιόν μ.θ.χ. συνορεύουν, καταχωρείς και τα δεδομένα του/των μ.θ.χ. και τα στοιχεία των διαχωριστικών επιφανειών τα συμπληρώνεις στην καρτέλα "Εσωτερικές διαχωριστικές επιφάνειες" της κάθε ζώνης. Ο συντελεστής θερμοπέρατότητάς τους, καταχωρείται πλέον αυτούσιος (ολόκληρος) και όχι μειωμένος στο ήμισυ, δηλαδή U = Uσε επαφή με μ.θ.χ..

 

Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις, ο υπολογισμός του συντελεστή τέτοιων επιφανειών, γίνεται βάσει της πραγματικής θέσης του δομικού στοιχείου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ panos-vicious για την απάντηση. Ετσι όπως το αναφέρει στην ΤΟΤΕΕ-1 είναι πολύ μπερδευτικό γιατί από τη μια γράφει για παραδοχή Uεξωτερικού αέρα/2 και από την άλλη για U βάσει πραγματικής θέσης. Αρα καταλήγουμε πως για επαφή με μ.θ.χ. πάντα U βάσει πραγματικής θέσης είτε αυτούσιο είτε /2.

Link to comment
Share on other sites

Στην τελευταία (τρίτη) έκδοση των ΤΟΤΕΕ, με τις διευκρινήσεις, φρόντισαν να το ξεμπερδέψουν: δες ΤΟΤΕΕ 20701-1 /2010 και ΔΠ1/(20701-1/2010) στις ενότητες 3.2.2.3. και 3.2.3.5.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

@pirsogiannis,

 

Σωστά ορίζεις ένα ΜΘΧ και μια διαχωριστική επιφάνεια.

 

..............................

3)  Στην καρτέλα "μη θερμαινόμενος χώρος", ορίζω το συνολικό εμβαδόν της πλάκας μου, και ως αερισμό επειδή δεν έχω παράθυρα θεωρώ 0,1m3/h/m2 (πιν. 3.27 σελ 83 τοτεε1).ναι, αν και εγώ βάζω μηδέν γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει καθόλου αερισμός στον συγκεκριμένο Μ.Θ.Χ. και απλώς οι συντάκτες της ΤΟΤΕΕ "ξέχασαν" τον συγκεκριμμένο τύπο ΜΘΧ. 

 

Μας ενδιαφέρει ο αερισμός/διείσδυση στο μθχ? Στη καρτέλα μθχ είτε βάζω 0 είτε πχ βάζω 100 στη δισείσδυση, τα αποτελέσματα δεν τροποποιούνται καθόλου, είναι ακριβώς τα ίδια. Κάνω λάθος? Στη δε διαχωριστική επιφάνεια το κελί της κυκλοφορίας αέρα είναι 0,0 και είναι κλειδωμένο.

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.