Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Είμαι Βιομηχανικός μηχανικός εδώ και δύο χρόνια και πρώτη φορά ανέλαβα μελέτη Η/Μ μιας τυπικής τετραόροφης οικοδομής. Έχω κάποια ερωτήματα τα οποία στους περισσότερους ίσως φανούν αστεία ωστόσο η έλλειψη εμπειρίας με αναγκάζει να ζητήσω συμβουλές:

 

1. Η σύνταξη των μελετών πρέπει να ακολουθεί υποχρεωτικά τις αντίστοιχες ΤΟΤΕΕ ή όχι; Και όταν αυτές δεν υπάρχουν τι γίνεται; Έχω δει π.χ. πρότυπες μελέτες που ο μηχανικός λέει ότι συντάχθηκαν με βάση άλλα πρότυπα όπως ASHRAE, Γερμανικούς Κανονισμούς κ.τ.λ. Για παράδειγμα έχω συντάξει τον Πίνακα Κατανομής Δαπανών με βάση την ASHRAE αλλά όχι όπως περιγράφει η σχετική ΤΟΤΕΕ, είμαι λάθος;

 

2. Που μπορώ να βρω πρότυπες μελέτες ώστε να ξέρω την αληθοφάνεια των αποτελεσμάτων μου; Εννοώ στον ιστότοπο.

 

3. Γενικά το όλο θέμα μου φαίνεται "κάπως", διότι χωρίς εξωτερική βοήθεια δυσκολέυομαι. Όχι στους υπολογισμούς αλλά στην επιλογή αποδεκτών μεθόδων, τρόπων συντάξεως και Νομοθεσίας... Είναι το πρώτο "ψάρωμα" τώρα και μου αποβαίνει χρονοβόρο και τελείως "brainstorming". Κάποια γενική συμβουλή; :confused:

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

 

Υ.Σ Είναι δεύτερη φορά που γράφω, ελπίζω να τήρησα τους Κανόνες, ειδάλλως "sorry" και αναμένω συμβουλές από τους Διαχειριστές.

Δημοσιεύτηκε

είναι η πρώτη φορά που γράφεις σύμφωνα με το προφίλ σου και όχι η δεύτερη.

 

Οι μελέτες είναι για πολεοδομία;

Δημοσιεύτηκε

Η μελέτη θέρμανσης είναι απλή σχετικά υπόθεση, όσον αφορά τα φορτία. Καλύτερα να ακολουθήσεις τις ΤΟΤΕΕ γιατί αλλιώς δεν ξέρω αν θα πείσεις τον ελεγκτή μηχανικό στην Πολεοδομία. Επίσης είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσεις τους συντελεστές θερμοπερατότητας της μελέτης θερμομόνωσης, οπότε για ασφάλεια, βάλε ένα μεγαλύτερο συντελεστή στο τελικό νούμερο που θα βγάλεις (20% προσαύξηση τουλάχιστον).

 

Δεν είναι άσχημη ιδέα να αγοράσεις από τον Παπασωτηρίου το Τεχνικό Μνημόνιο που έχει και κάποια παραδείγματα. Πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν.

Δημοσιεύτηκε

Στη μελέτη κατανομής δαπανών υποχρεωτικά ακολουθείς την ΤΟΤΕΕ - είναι νόμος άλλωστε.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Επικοινώνησα και με άλλους μηχανικούς και κατάλαβα λίγο τι γίνεται.

 

Cmkapos το ίδιο μου είπαν, ότι καλύτερα να παώ σύμφωνα με ΤΟΤΕΕ. Όντως η μελέτη θερμομόνωσης υπήρχε και αυτήν ακολούθησα στα φορτία και με βάση τους συντελεστές που αυτή έδινε έβγαιναν πολύ μικρά. Συντελεστής θερμοπερατότητας πλινθοδομής 0.39 [W/m2K];;; Είναι λογικό; Ο εργολάβος θα τα εφαρμόσει αυτά; Έβαλα μια προσαύξηση 20% στα τελικά σώματα και πάλι μικρά μου φαίνονται σε σχέση με αυτά που έχω σπίτι μου που είναι ρετιρέ και κρυώνω κιόλας!!

Θα πάρω το βιβλίο που προτείνεις, ότι πέσει στα χέρια μου καλό είναι.

 

 

 

ΥΣ1.deathlock όντως έτσι δείχνει αλλά έχω ξαναγράψει 1 μύνημα... Περίεργο...

 

ΥΣ2.Wiseman βιομηχανικός μηχανικός είναι δόκιμος όρος, εννοώ ότι δουλεύω ως στέλεχος σε πολυεθνική και παρόλο που ασχολούμαι με τα πάντα, από μελέτες μέχρι τώρα έχω ασχοληθεί μόνο με πυρασφάλεια, βέβαια σε χώρους 155 στρεμμάτων, αλλά μόνο με αυτή. Οπότε με μελέτες έξω δεν έχω ασχοληθεί ξανά.

Δημοσιεύτηκε

Από ένα βιβλίο που συμβουλεύομαι συχνά πυκνά (είναι του πατέρα του cmkapos) βλέπω ένα τοίχο 20cm να έχει Κ 1.4-1.7. Άρα κατά αντιστοιχία η προσαύξηση σου μάλλον χρειάζεται να είναι πάνω από 20%.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.