Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλώδιο 400V και 70V στον ίδιο σωλήνα


artemidwros

Recommended Posts

Τελικά γιατί απαγορεύεται η κοινή όδευση καλωδίων "διαφορετικής" τάσης από κοινό σωλήνα;

Υποβαθμίζεται η ποιότητα του σήματος στο καλώδιο "χαμηλής" τάσης;

Υπάρχει ο κίνδυνος υπερπήδησης του μονωτικού από κάποιο σπινθήρα;

Δεν αναφέρομαι σε επίπεδα τάσης άνω των 1000V.

Link to comment
Share on other sites

Δεν απαγορεύεται. Ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να είναι διαχωρισμένες γραμμές διαφορετικής τάσης είναι όταν στα καλώδια με χαμηλότερη τάση έχουμε μετάδοση σημάτων data, bms κλπ όπου η γειτνίαση τους με καλώδια ισχυρών ρευμάτων (400V) μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και δυσλειτουργίες.

 

Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με τη χρήση θωρακισμένων καλωδίων. Επίσης το πρότυπο κάπου θυμάμαι λέει πως επιτρέπεται η χρήση αγωγών διαφορετικής τάσης ακόμα και στο ίδιο καλώδιο αν η μόνωση εκάστου εξ αυτών είναι κτάλληλη για την υψηλότερη τάση που υπάρχει στο καλώδιο.

 

Προσωπική άποψη. Κολοκύθια τούμπανα. Ο διαχωρισμός ασθενών ρευμάτων από ισχυρά έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν έχουμε κυκλώματα συναγερμού, BMS, δομημένης καλωδίωσης, πυρανιχνευσης, μετρήσεων κλπ. Τα βάζουμε σε διαφορετικό σωλήνα ή σε απόσταση από τα ισχυρά και τελειώνει το θέμα. Τώρα λαμπτήρες και ωμικά φορτία που τροφοδοτούνται με 48V ή άλλη τάση , εεε δεν έγινε και τίποτα να είναι στον ίδιο σωλήνα με ττα καλώδια των 230/400V. Έτσι κι αλλιώς η απαίτηση του προτύπου πληρείται σε κάθε περίπτωση αφού η μόνωση των αγωγών του εμπορίου είναι πάντα προς την υψηλότερη τάση. Κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα εκτός αν χρησιμοποιεί κανείς ειδικά καλώδια ή μονώνει τους αγωγούς με ...ταινία :P .

Link to comment
Share on other sites

Συγκεκριμένα

 

521.6.1 Ένα πολυπολικό καλώδιο, ένας σωλήνας ή ένα διαµέρισµα οχετού καλωδίων δεν πρέπει κατ΄αρχήν να περιλαµβάνει παρά µόνο τους αγωγούς του ιδίου κυκλώµατος. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για καλώδια τηλεπικοινωνίας, µετάδοσης ήχου ή εικόνας και µεταφοράς δεδοµένων.

 

521.6.2 Κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της παραγράφου 521.6.1 επιτρέπεται η τοποθέτηση των αγωγών διαφορετικών κυκλωµάτων στο ίδιο πολυπολικό καλώδιο, στον ίδιο σωλήνα ή στο ίδιο διαµέρισµα οχετού καλωδίων µε την προϋπόθεση ότι τηρούνται και οι τέσσερις ακόλουθοι όροι:

 

α) όλοι οι αγωγοί έχουν µόνωση κατάλληλη για την υψηλότερη ονοµαστική τάση που υπάρχει σε αυτά

τα κυκλώµατα.

 

β) όλοι οι αγωγοί ανήκουν σε κυκλώµατα που έχουν κοινή γενική διάταξη προστασίας και αποµόνωσης.

 

γ) κάθε κύκλωµα έχει ιδιαίτερη προστασία έναντι υπερεντάσεων

 

δ) όταν οι σωλήνες ή οι οχετοί καλωδίων είναι µεταλλικοί, οι αγωγοί φάσεων πρέπει να έχουν την ίδια διατοµή ή οι διατοµές τους να µη διαφέρουν περισσότερο από 1:2 (απόσταση τριών διαδοχικών τυποποιηµένων διατοµών).

 

 

Όσο αφορά το β, λογικά μας καλύπτουν ο γενικός διακόπτης και η γενική ασφάλεια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μίλτο σε ότι αφορά το β' υπάρχει και άλλη περίπτωση. Φαντάσου ότι έχουμε 3 fancoil σε ένα δωμάτιο. Εγώ θα πήγαινα ένα 3x2.5mm2 στο καθένα. Υπάρχει περίπτωση όμως ο ηλεκτρολόγος για λόγους οικονομίας να κάνει το εξής. Τα ρίξει ένα 5x2.5mm2 και από το ίδιο καλώδιο να δώσει τον αγωγό L1 στο 1ο fancoil, τον αγωγό L2 στο 2ο κοκ. Το 5x2.5mm2 θα το αασφαλίσει με μικροαυτόματο 3x16A και έτσι καλύπτει την περίπτωση β'.

Δεν ειναι μεν "σωστό" (εντος "") αλλά τεχνικά ισχύει αφόσον ο ουδέτερος δεν φορτίζεται πέραν της ανοχής του αγωγού.

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, στο παράδειγμα με το fan coil δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς μιλάμε για ένα κύκλωμα, σύμφωνα με τον ορισμό του:

 

202.05.01 Ηλεκτρικό κύκλωµα. Σύνολο των ηλεκτρολογικών υλικών µιας ηλεκτρικής εγκατάστασης που τροφοδοτούνται από το ίδιο σηµείο και προστατεύονται έναντι υπερεντάσεων από την ίδια ή τις ίδιες διατάξεις προστασίας.

 

Φυσικά θα ήταν λάθος να κάναμε την παραπάνω συνδεσμολογία χρησιμοποιώντας μόνο μία φάση, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Όπως το περιγράφεις δε νομίζω να παραβαίνει κάπου τον 384.

 

Άσχετο: Γιατί 2,5άρι στο fan coil?

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τα fancoil έχουν μια ισχύ από 200 εως 400W οπότε ρίχνω 2.5άρι καλώδιο δεδομένου ότι τα θεωρώ φορτία κίνησης και βάση ΚΕΗΕ το 2.5άρι είναι η ελάχιστη επιτρεπτή διατομή. Τώρα εννοείται πως και το 1.5άρι τεχνικά είναι σωστό και δεν θα δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα αλλά δεν είναι σύμφωνο με τα πρότυπα. Για να πω και την αλήθεια δεν ξέρω αν αυτή η απαίτηση για 2.5άρι ως ελάχιστη διατομή συνεχιζει να υπάρχει και στο HD384.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν θέλει κανείς να κάνει μια μικροπαράβαση, θα πρέπει να ξέρει ότι είναι καλύτερο να περνάει ένα τριφασικό καλώδιο, παρά ένα μονοφασικό. Τα πεδία του τριφασικού αλληλοαναιρούνται και δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παρεμβολών και επαγωγικών ρευμάτων, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα μονοφασικά.

 

Σαν γενικό κανόνα όμως, θα έλεγα να "περπατάνε" σε διαφορετικούς σωλήνες. Ο λόγος είναι ότι μετά από 10 χρόνια, όταν θα θέλει να επέμβει κάποιος ηλεκτρολόγος που δεν έχει τα σχέδια της εγκατάστασης, καλό είναι να μπορεί να βγάλει άκρη στο τι κάναμε εμείς.

Link to comment
Share on other sites

Για να πω και την αλήθεια δεν ξέρω αν αυτή η απαίτηση για 2.5άρι ως ελάχιστη διατομή συνεχιζει να υπάρχει και στο HD384.

 

Όχι, ο 384 δεν προσδιορίζει ελάχιστη διατομή στους κινητήρες (καλώς κατά τη γνώμη μου).

 

Τα πεδία του τριφασικού αλληλοαναιρούνται και δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παρεμβολών και επαγωγικών ρευμάτων, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα μονοφασικά.

 

Αν έχουμε μονοφασική γραμμή με τους αγωγούς L, N σε κοντινή απόσταση, πάλι αλληλοαναιρούνται τα μαγνητικά πεδία. Βέβαια, δεν πετυχαίνουμε το τέλειο "μηδέν". Σε περίπτωση τριφασικής γραμμής έχουμε καλύτερα αποτελέσματα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.