Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δηλητηρίαση με αέρια σιδηρουργείου


aginor

Recommended Posts

Έχω ένα πρόβλημα. Το Σάββατο κολλούσα με mig και τρόχιζα μέχρι τις 1:30 το βράδυ. Έφαγα στης 2 και το πρόβλημα ξεκίνησε μετά της 8 άρα δεν είναι τροφική δηλητηρίαση. Αν και ο χώρος ήταν σχετικά ανοιχτός ανέπνευσα πολλά αέρια και από την κόλληση και από τον τροχό.

Σε όλα τα τροχακια γράφει πάνω ότι είναι τοξικά και σε όλα τα βιβλία λέει μην αναπνέεται τα καπναέρια της κόλλησης.

Τα αέρια είναι αργό και διοξείδιο του άνθρακα. Δεν δηλητηριάζουν από μόνα τους μονό ασφυξία μπορούν να προκαλέσουν, σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά ούτε αυτό ήταν. Οι λαμαρίνες ήταν καθαρές, χωρίς λάδια και σκουριές.

Τι αέρια είναι αυτά που παράγονται από το κόλλημα και το τρόχισμα ακριβώς; Στα βιβλία μου δεν βρήκα ακριβής αναφορές.

Τα συμπτώματα ήταν: ζάλη, αστάθεια, αδυναμία, και το πιο περίεργο πόνος αφόρητος στο στομάχι, όταν ξάπλωνα από την ευθεία και προς τα αριστερά. Όταν ξάπλωνα με λίγο δεξιά κλίση ήταν λίγο καλύτερα. (είναι λίγο αλλόκοτο) και φυσικά εμετός αλλά περίπου 12 ώρες μετά.

Link to comment
Share on other sites

Για αρχή:

 

http://www.asse.org/practicespecialties/articles/weldingfumes.php

 

Όσο καθαρή και να είναι η λαμαρίνα, δεν είναι ποτέ απολύτως καθαρή. Κολλούσες με σύρμα ε; Άρα σίγουρα έχεις και λίγο χαλκό...

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap, σε προτείνω για εξοστρακισμό!!! παραείσαι κάλος!

 

Κολλούσες με σύρμα ε; Άρα σίγουρα έχεις και λίγο χαλκό...

 

το πολ. μηχανικός είναι για εφέ?? μήπως έχεις βγάλει όλες της σχολές του πολυτεχνείου?

σου βγάζω το καπέλο. είσαι κορυφή!

Link to comment
Share on other sites

Απλά έχω κι εγώ αρκετή προϋπηρεσία σε mma - mig - tig. Δεν έφτασα βέβαια να "φτιάχνομαι" με την κάπνα... αλλά "σολάριουμ" έκανα... (το μαύρισμα του ηλ/τή) :)

 

Τώρα, για τα αέρια που λες, μήπως η θέση που κολλούσες ήταν τέτοια που οδηγούσε τα αέρια να μπαίνουν στην μάσκα; Ας πούμε, μήπως κολλούσες στο πάτωμα σκυμμένος από πάνω; Στο σύρμα, δοθέντος ότι η τσιμπίδα "περπατάει" ανάποδα, είσαι πάντα πίσω της και δύσκολα βρίσκεσαι μέσα στην κάπνα... Αν κολλάς σε πάγκο ή σε καβαλέτα θα έλεγα ότι είναι αδύνατον.

 

Πάντως θέλει προσοχή, η κάπνα αυτή έχει διάφορα τοξικά, με τα βαρέα μέταλλα να είναι τα χειρότερα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Όταν κολλάς ανοξείδωτο, παράγονται ατμοί εξασθενούς χρωμίου το οποίο είναι καρκινογόνο. Όταν κολλάς με MIG σίγουρα καις το primer της λαμαρίνας το οποίο ένας θεός ξέρει τι βγάζει. Καλό είναι να έχεις εξαερισμό. Βέβαια θα μου πεις ότι σου παίρνει το αέριο και σου βγάζει πόρους ή ατελείς τήξεις στην κόλληση. ΟΚ. Προσπάθησε με υαλόπανο να περιορίσεις τον χώρο συγκόλλησης και τον αερισμό να τον έχεις από πάνω και πίσω σου. Πάντως οι ζαλάδες και οι ναυτίες μπορεί και να προέρχονται από την υπεριώδη ακτινιβολία που ασφαλώς θα "έφαγες" (κάτι σαν "ηλίαση"). Δοκίμασε την επόμενη φορά να φορέσεις πλήρη εξάρτηση ηλεκτροσυγκολλητή με την πέτσινη ποδιά, τις γκαίτες το πέτσινο καλπάκι, τα πέτσινα γάντια και την μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Ίσως μόλις διαπίστωσες ότι έχεις ιδιαίτερη ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία, οπώτε θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα σχολαστικός στην αποφυγή της.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης επικίνδυνο (και πολύ πιθανό) είναι να πάθεις δηλητηρίαση αν εισπνεύσεις αέρια από συγκόλληση λαμαρίνας επιγαλβανωμένης (έτσι δεν λέγεται; εννοώ την επίστρωση από ψευδάργυρο για προστασία από διάβρωση).

 

Αυτά προκαλούν ακριβώς τα συμπτώματα που περιέγραψες και παρουσιάζονται μετά από μερικές ώρες απ τη στιγμή που τα εισέπνευσες.

 

Υπάρχουν μάσκες (σαν αυτές τισ άσπρες για προστασία από σκόνη) με ειδικό φίλτρο για αυτήν ακριβώς τη δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

η γαλβανιζε λαμαρινα δεν κολαει καλα. αν εχεις τετοιο κολλημα πρεπει να τροχισεις να φυγει καλα το γαλβανι και μετα γινεται η ραφη.

αν καποιος το δοκιμασει, πεταει ενα "μουστακι' στον αερα σαν ιστος αραχνης. αυτο μαλλον παραγεται απο το γαλβανι σε υψηλες θερμοκρασιες.

Link to comment
Share on other sites

η γαλβανιζε λαμαρινα δεν κολαει καλα.....

αν καποιος το δοκιμασει, πεταει ενα "μουστακι' στον αερα σαν ιστος αραχνης.

 

Ελπίζω όποιος το δοκιμάσει να μην το εισπνεύσει!!! Επίσης βγάζει άσπρα ντουμάνια και η ραφή σου γίνεται σαν ελβετικό τυρί. Πάντως όπως είπε κι ο φίλος παραπάνω μπορεί κι από πράιμερ να την έπαθες τη δουλειά, καθώς κι αυτό σε βάση ψευδάργυρου συνήθως είναι. Για πες μας λίγο τι είδος χάλυβα κολλούσες;

Link to comment
Share on other sites

Παίδες Μηχανουργοί, επαγγελματίες και μη!!!

 

Στον "Πρακτικό οδηγό του μηχανουργού" του έτους 1938 βρήκα τα παρακάτω συνημμένα τα οποία νομίζω δεν έχουν μόνο ιστορική αξία αλλά και πρακτική τοιαύτη...

Διαβάστε τα και πράξτε αναλόγως...

 

maschinenbauer001.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

maschinenbauer002.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

maschinenbauer003.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

maschinenbauer004.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

maschinenbauer005.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

maschinenbauer006.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

maschinenbauer007a.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.