Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: ακίνητο από μεταφορά συντελεστή δόμησης


stiv

Recommended Posts

καλημέρα στο forum. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, το οποίο κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια στην οποία έγινε χρήση η μεταφορά συντελεστή δόμησης. Σύμφωνα με την άδεια, το σύνολο του όροφου του διαμερίσματος προέρχεται από τη μεταφορά. Επειδή ενδιαφέρομαι για την απόκτηση του ακινήτου θα ήθελα την άποψή σας για το αν καταρχήν είναι δυνατή η μεταβίβαση του ακινήτου σε εμένα και για το αν υπάρχει περίπτωση να έχω αργότερα πρόβλημα (λόγω κάποιας καταγγελίας) με τη νομιμότητα του ακινήτου. Τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πολυκατοικίας είναι νόμιμα. Τέλος θα ήθελα να θέσω και το γενικό ερώτημα κατά πόσο είναι στην πρακτική της οργανωμένης πολιτείας μας να θεωρείται τώρα παράνομο ένα ακίνητο, το οποίο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την περίοδο κατασκευής του. Σας ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο που μου διαθέσατε

Link to comment
Share on other sites

Εάν η οικοδομή ανεγέρθηκε σύμφωνα με την ΟΑ, χωρίς παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, δηλαδή αυθαίρετες κατασκευές που δεν νομιμοποιούνται, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε κανένα όροφο και σε κανένα διαμέρισμα, εκτός εάν έχει ακυρωθεί το πδ της συγκεκριμένης ΜΣΔ, έστω και αν ο τίτλος που είχε εκδοθεί στηριζόταν σε διατάξεις κάποιας από τις εκδόσεις του νόμου ΜΣΔ που ακυρώθηκαν μεταγενέστερα.

 

Αυτό που πρέπει να ελέγξεις, στη ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων και Τρικάλων), είναι η ισχύς του τίτλου που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη ΜΣΔ.

 

Είναι προφανές ότι, είτε διαμερίσματα είτε όροφος/οι που ανεγέρθηκαν με ΜΣΔ, η οποία δεν έχει ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, μπορούν να μεταβιβαστούν μετά την ανέγερση της οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω makar. επικοινωνησα με την ΔΟΚΚ και μου ειπαν οτι η μεταφορα συντελεστη δομησης εγινε συμφωνα με το ΦΕΚ 961/1992. Μιλησα με καποιον, ο οποιος μου ειπε οτι συνηθως δεν υπαρχει προβλημα σε τετοιες περιπτωσεις εκτος και αν καποιος προσφυγει στο ΣτΕ για την ακυρωση της ΟΑ (πραγμα σπανιο οπως μου ειπε). πως μπορω να ψαξω αν ισχυει ο τιτλος ΜΣΔ? Υπαρχει δυνατοτητα μεσω διαδικτυου ή πρέπει να κανω αίτηση κάπου?

Link to comment
Share on other sites

τα νεωτερα στο ερωτημα μου ειναι ότι μου ειπαν στην ΔΟΚΚ οτι ο τιτλος έχει ακυρωθεί (αν καταλαβα καλα αυτο σημαινει οτι εχει χρησιμοποιηθει). Άρα να υποθεσω ότι αυτο σημαινει οτι το ακινητο δεν εχει προβλημα νομιμοτητας (τωρα αλλά και σε περιπτωση που ο νομος για τη μεταφορα συντελεστη δομησης κριθει τελεσιδικα αντισυνταγματικος?)

Link to comment
Share on other sites

Ακύρωση του τίτλου σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε, όπως σωστά κατάλαβες.

 

Ο θεσμός της ΜΣΔ ουδέποτε κρίθηκε αντισυνταγματικός αλλά κάθε φορά (από τις τρεις εκδόσεις του) ακυρώνονταν κάποιες διατάξεις. Αυτό συνέβη και με την τελευταία του έκδοση, με την οποία, εκτός των άλλων, το ΣτΕ έκρινε ότι η ΜΣΔ πρέπει να γίνεται, πλέον, σε συγκεκριμένες Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) σε κάθε ΟΤΑ.

 

Εξ όσων γνωρίζω, όμως, οι ΟΤΑ δεν καθόρισαν ΖΥΣ, για διάφορους λόγους, και το γεγονός αυτό αθροιζόμενο στους υπόλοιπους περιορισμούς που έχει βάλει το ΣτΕ, έκανε ανενεργό, στην ουσία, το νόμο.

 

Τέλος, ακύρωση μιας ΟΑ, η οποία εκδόθηκε με ΜΣΔ, θα μπορούσε να συζητηθεί ΜΟΝΟΝ στην περίπτωση που ο τίτλος εκδόθηκε για μία από τις περιπτώσεις ΜΣΔ για τις οποίες κρίθηκε από το ΣτΕ ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί ο θεσμός, όπως πχ χαμηλά κτίρια, ρυμοτομούμενα ακίνητα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν συγνωμη για τον ορο αντισυνταγματικος, ο λαθος χαρακτηρισμός οφειλεται στην ελλειψη γνωσης του θεματος, από μέρους μου.

Η ουσία της ερωτησης μου ηταν αν η υπαρξη του ακυρωμενου τιτλου της ΜΣΔ με εξασφαλιζει ως προς τη νομιμότητα του ακινήτου (θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν μη τακτοποιήσιμες πολεοδομικές παραβασεις σε σχεση με την ΟΑ) Με άλλα λόγια ο ακυρωμένος τίτλος με καλύπτει σύμφωνα με τη συμβουλή σου ότι "Αυτό που πρέπει να ελέγξεις, στη ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων και Τρικάλων), είναι η ισχύς του τίτλου που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη ΜΣΔ." ?

Σε ευχαριστώ makar και συγνωμη για την καταχρηση του χρονου σου

Link to comment
Share on other sites

Κατανοώντας την αγωνία σου για τη διάψευση ή όχι των όποιων υποψιών διατηρείς για το σοβαρό θέμα της επένδυσης ενός μεγάλου ποσού για την αγορά ενός διαμερίσματος, προτείνω να απευθυνθείς σε ένα δικηγόρο της εμπιστοσύνης σου που να έχει γνώσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.