Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ας πούμε ότι θέλουμε να βρούμε την γραμμή πλυμμήρας σε ένα υδατόρεμα μήκους 1km.

Αφού υπολογίσουμε την μέγιστη πλυμμηρική παροχή στην έξοδο (για το σύνολο της υδρολεκάνης) πως μπορούμε μετά να υπολογίσουμε τις παροχές σχεδιασμού για κάθε διατομή;

 

Είναι σωστή η θεώρηση της αναλογικής παροχής ανά μέτρο μήκους ή λάθος;

 

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το θέμα έχει συζητηθεί στο παρελθόν αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα νομίζω πως όχι....

Δημοσιεύτηκε
παροχές σχεδιασμού για κάθε διατομή;

 

Είναι σωστή η θεώρηση της αναλογικής παροχής ανά μέτρο μήκους ή λάθος;

 

Για να μιλάς για "αναλογική παροχή" μάλλον θες μοντέλο χωρικά μεταβαλλόμενης ροής. Το προφίλ της ε.ε. για αυξανόμενη παροχή περιγράφεται από την εξίσωση:

 

dy/dx=[(Jo-Je)-Q|q*|/(gE^2)]/(1-F^2)

 

όπου q*: η συνάρτηση εισροής στον αγωγό ανά μήκος αγωγού

 

Αναλυτική λύση της εξίσωσης αυτής είναι δυνατή για q*=Q/x(δηλαδή για γραμμικά μεταβαλόμενη εισροή-αυτό που λές εσύ "αναλογική παροχή") και για ορθογωνικό οριζόντιο αγωγό(Jo=0) ο οποίος καταλήγει σε πτώση(μάλλον δεν είναι η περίπτωσή σου.....)

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραπάνω δ.ε. λύνεται αριθμητικά (π.χ.Runge-Kutta) αρκεί να έχεις μια διατομή ελέγχου(γνωστά y,Q) από την οποία θα αρχίσεις την ολοκλήρωση.

 

Αυτά σε πρώτη φάση. Πάντως υπάρχουν λογισμικά κατάλληλα για τέτοιες εφαρμογές αν δεν έχεις εξοικείωση με τα παραπάνω...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ civilkaLd για την ανταπόκριση...

 

Αυτό που εννοώ και ρωτάω είναι το εξής:

 

Ας πούμε ότι έχουμε μια υδρολεκάνη εμβαδού 1km2 μέσα από την οποία διέρχεται ένα υδατόρεμα μήκους 1km. Υπολογίζουμε λοιπόν την μέγιστη πλυμμηρική παροχή για όλη τη λεκάνη με π.χ. ορθολογική μέθοδο και τύπο kiprich για τον χρόνο συρροής. Αυτη η παροχή αντιστοιχεί στο τέλος της λεκάνης (ας πούμε εκεί που τελειώνει και το υδατόρεμα). Προκειμένου να λύσουμε υδραυλικά το υδατόρεμα (έχω τα προγράμματα της technologismiki όλα) και να βρούμε τις γραμμές πλυμμήρας ανά διατομή ποιες θα είναι οι παροχές σχεδιασμού ανά διατομή; Θα πρέπει να υπολογίζουμε για κάθε διατομή νέο εμβαδό υδρολεκάνης (την ανάντι) και νέο χρόνο συρροής ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που αγνοώ;

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Δημοσιεύτηκε
Θα πρέπει να υπολογίζουμε για κάθε διατομή νέο εμβαδό υδρολεκάνης (την ανάντι) και νέο χρόνο συρροής ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που αγνοώ;

 

Η προσσέγγιση αυτή πιστεύω είναι βάσιμη. Το θέμα είναι πως θα υπολογίζεις το βάθος ροής της κάθε διατομής... Με Manning,δλδ με θεώρηση ομοιόμορφης ροής? Σε φυσικά ποτάμια η ροή είναι κατά κανόνα ανομοιόμορφη και συνεπώς η πραγματική στάθμη μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την ομοιόμορφη(καμπύλες Μ1,Μ2).

Ο ορθότερος τρόπος είναι αυτός που περιγράφω παραπάνω(ανομοιόμορφη χ.μ. ροή) τον οποίο πιστεύω εφαρμόζει και το λογισμικό της "τεχνολογισμικής". Το πρόγραμμα που έχεις για να σου κάνει την επίλυση ζητάει παροχή σχεδιασμού για κάθε διατομή? Δεν το έχω δουλέψει αλλά αν έτσι λειτουργεί τότε κάνεις αυτό που λες.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε gzigas όπως το περιγράφεις όμως είναι πολύ σημαντικό να βρεις το σωστό "βήμα" καθώς αν είναι σχετικά μεγάλο (από αυτό που όσο και αν το μικραίνεις δεν βλέπεις πια διαφορά) μετά τα αποτελέσματα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους !

 

Έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το λογισμικό MIKE της DHI που μπαρείς να κάνεις και τα 2 που ειπώθηκαν παραπάνω .

 

Σίγουρα η χ.μ ροή θεωρείται πιο αντιπροσωπευτική του προβλήματος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.