tasanto Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2008 Φιλοι και συναδερφοι θα ηθελα τη γνωμηας για ενα θεμα που αντιμετωπιζω και ειναι μαλλον περισσοτερο νομικο παρα τεχνικο.Μου ζητησαν να δω μια πολυκατοικια κατσκευης 15 ετων η οποια παρουσιαζει το εξης προβλημα.Λογω μαλλον ανυπαρκτης επιβλεψης τα μισα κατακορυφα στοιχεια της πυλωτης εχουν μικρη επικαλυψη (περιπου 1 εκατοστο).Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα τη διαβρωση των συνδετηρων και το σκασιμο του σκυροδεματος.Σε αρκετα σημεια εχουν ηδη αποκαλυγθει οι συνδετηρες με σοβαρη οξειδωση.Περα απο την επιβεβλημενη επισκευη θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει ευθυνη για τον επιβλεποντα μηχανικο ή για τον ιδιοκτητη-εργολαβο (μεχρι την πωληση εννοειται) της πολυκατοικιας. Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ.
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2008 αν επιτρέπεις ,από περιέργεια, αν και αλλάζω θέμα. Γιατί αναζητάς ευθύνες?
tasanto Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2008 Oι ιδιοκτητες με καλεσαν να δω το προβλημα και να τους πω τι χρειαζεται να γινει.Φυσικα η επισκευη θα κοστισει καποια χρηματα (αν ειναι να γινει σωστα και οχι πασαλειματα).Δεν εχουν δικαιωμα οι ιδιοκτητες να διεκδικησουν τα χρηματα αυτα απο ενα κακο ή εστω αδιαφορο μηχανικο?
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2008 tasanto δεν είναι τόσο απλό το θέμα που θέτεις Έχεις έναν πελάτη ο οποίος έχει πάθει μια ζημια σοβαρή αλλά πολύ συνηθισμένη. Το αν έχεις οξειδώσεις εξαρτάται ναι μεν από την επικάλυψη αλλά και από την συντήρηση. Έχουν τηρηθεί και τα δύο? Θα σου πώ και κάτι άλλο.Προσωπικά στο θέμα των επικαλύψεων είμαι πάρα πολύ προσεκτικός και βάζω 4 εκ επικάλυψη. Είναι πάρα πολύ εύκολο όμως τα 4 να γίνουν 2 στην πράξη. Ξέρεις πότε? Όταν ο μηχανικός δεν είναι προσεκτικός ΑΛΛΑ και όταν ο εργολάβος, ο οποίος είναι ο φθηνότερος και ο πιο τσαπατσούλης, τον οποίο επέλεξε ο ιδιοκτήτης επειδή είναι φθηνός ΔΕΝ κάνει σωστά την δουλειά του και φυσικα δεν μπαίνει στην διαδικασία να βάλει αποστατήρες. Φαντάσου λοιπόν τα 2-3 εκατοστά πόσο εύκολα θα γίνουν 1. Αν κάνεις επιβλέψεις (?) θα το διαπιστώσεις. Δεν φταίνε πάντα δύο. Μπορεί να φταίνε τρείς. Δες τι συμβαίνει και καθόρισε την αυστηρότητα σου.
tasanto Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2008 Φιλε Αρη εσυ εισαι απο τους σωστους επαγγελματιες και εισαι προσεκτικος το ιδιο κανω και εγω.Το να κρατησεις την ελαχιστη απαιτουμενη επικαλυψη αναλογα με το στοιχειο ειναι απαραβατος κανονας και οποιος δεν τον εφαρμοζει ειναι επικινδυνος.Αν τωρα δεν μπορει να επιβληθει στον εργολαβο ή αν επιτρεπει σκυροδετηση χωρις να ελεγξει απλα δεν κανει για αυτη τη δουλεια. Το προβλημα ειναι ολοφανερο οτι προερχεται απο ανυπαρκτη σχεδον επικαλυψη και φυσικα δεν ειναι μονο η οξειδωση αλλα και το πιο σοβαρο για μενα οτι τα κατακορυφα στοιχεια δεν θα δουλεψουν σωστα σε ενα ισχυρο σεισμο(ακομα και αν δεν ειχε οξειδωθει ο οπλισμος).Οπως καταλαβαινεις σε αυτη τη περιπτωση τα προβληματα θα ειναι σημαντικα εως δραματικα.
kfill Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2008 Θα μου επιτρεψεις συναδελφε που εκανες την αυτοψια να κανω μερικες επισημανσεις και ερωτησεις 1) Για να υπαρξει τετοια διαβρωση που λες σε μικρο σχετικα διαστημα θα πρεπει το κτισμα να ειναι κοντα σε διαβρωτικο περιβαλλον.Πιθανολογω οτι οι στυλοι ηταν ανεπιχριστοι . Ο κυριος οπλισμος των στυλων σε τι κατασταση βρισκεται ;Εχεις διαπιστωσει βλαβη απο ενανθρακωση , χλωριοντα ή μαλακο νερο ; 2) Επειδη το κτιριο εγινε προφανως με τον ΕΚΟΣ 1954 τοτε δεν προβλεποταν ρητα (βλ.αρθρο 34) παχος επικαλυψης αναλογα με το περιβαλλον παρα μονο για την εδραση στο εδαφος (και τουτο επειδη το 1954 δεν ειχαν προλαβει ακομα να διαβρωθουν κτιρια απο Ω.Σ αφου ηταν νεα και το γεγονος της διαβρωσης δεν ειχε απασχολησει την Ελληνικη Πολιτεια σε κανονιστικο επιπεδο ). Κανονιστικα λοιπον θα πρεπει να ελεγχθει με μεγαλη προσοχη αν υπαρχει ευθυνη του μηχανικου αλλα και του κατασκευαστη. Επισης θα πρεπει να κοιταξεις αν στη μελετη υπηρχε επιχρισμα και δεν εγινε (συνηθες λαθος κυριως στις πυλωτες σε διαβρωτικο περιβαλλον) ή αν οι στυλοι δεχονται βροχινο νερο σε τακτα διαστηματα
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30 , 2008 Φιλε Αρη εσυ εισαι απο τους σωστους επαγγελματιες και εισαι προσεκτικος το ιδιο κανω και εγω.Το να κρατησεις την ελαχιστη απαιτουμενη επικαλυψη αναλογα με το στοιχειο ειναι απαραβατος κανονας και οποιος δεν τον εφαρμοζει ειναι επικινδυνος.Αν τωρα δεν μπορει να επιβληθει στον εργολαβο ή αν επιτρεπει σκυροδετηση χωρις να ελεγξει απλα δεν κανει για αυτη τη δουλεια.Το προβλημα ειναι ολοφανερο οτι προερχεται απο ανυπαρκτη σχεδον επικαλυψη και φυσικα δεν ειναι μονο η οξειδωση αλλα και το πιο σοβαρο για μενα οτι τα κατακορυφα στοιχεια δεν θα δουλεψουν σωστα σε ενα ισχυρο σεισμο(ακομα και αν δεν ειχε οξειδωθει ο οπλισμος).Οπως καταλαβαινεις σε αυτη τη περιπτωση τα προβληματα θα ειναι σημαντικα εως δραματικα. tasanto. Είσαι νέος μηχανικός? Αν ναι θα δεις ότι πολλά πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα κάποτε τα αγνοούσαν οι μηχανικοί, όπως αναφέρει και ο kfill γιατί πολύ απλά ήταν άγνωστα ή υπήρχε ελλιπής πληροφόρηση. Ti εννοείς όταν λες (ακομα και αν δεν ειχε οξειδωθει ο οπλισμος).??
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα