vgpp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει τον τρόπο συνδεσμολογίας των τριών φάσεων(RST) του ουδετέρου(N) και της γείωσης(PE) δια μέσω ενός απαγωγού κρουστικών υπερτάσεων. Θα ήθελα να ρωτήσω επιπλέον εάν απαιτείται σύνδεση απαγωγού υπέρτασης και από την DC πλευρά του Φ/Β συστήματος(πριν τους inverter). Αποτελεί μόνο αυτή η διάταξη προστασία έναντι κεραυνού ή απαιτούνται πρόσθετα εξαρτήματα. Ευχαριστώ προκαταβολικά !
miltos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Γενικά, το γράφουν πάνω οι απαγωγοί. Σε κάθε αντικεραυνικό φάσεων, συνδέεται μια φάση και ο ουδέτερος. Στο αντικεραυνικό του ουδετέρου, συνδέεται ο ουδέτερος και η γείωση.
vgpp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Το γράφουν πάνω οι απαγωγοί. με ενδιαφέρει η θεωρητική συνδεσμολογία. Όχι να αγοράσω έναν και να τον συνδέσω στο σύστημα. Απαιτείται η σύνδεση απαγωγού υπέρτασης οπωσδήποτε στο σύστημα ή και να μην βάλω δεν πειράζει;
miltos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Έγραψα και άλλα στοιχεία, που μάλον δεν τα είδες όταν έγραψες το δεύτερο post. Η απάντηση στο ερώτημα αν απαιτείται ή όχι, και πιο σωστά, τι αντικεραυνικό απαιτείται, εξαρτάται από την εγκατάσταση. Δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση. Γενικά, αν το δίκτυο της ΔΕΗ είναι εναέριο, πρέπει να έχεις τουλάχιστον Τ2 και Τ3, εκτός αν αρκεστείς για Τ3 σε αυτά που έχουν οι αντιστροφείς.
vgpp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Σε κάθε αντικεραυνικό φάσεων, συνδέεται μια φάση και ο ουδέτερος. Στο αντικεραυνικό του ουδετέρου, συνδέεται ο ουδέτερος και η γείωση. Πρώτον σε ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις σου Δεύτερον βρήκα ένα pdf το οποίο έχει διαφορετική συνδεσμολογία (σελ. 6/9). Αυτός είναι ο λόγος που ρωτάω. Θεωρητικά ποια η διαφορά ;
miltos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2011 Δεν ξέρω. Σε αυτά που έχω δει, η συνδεσμολογία είναι όπως την περιέγραψα. Κάτι που μπορώ να σκεφτώ είναι το εξής. Αν μπουν σε δίκτυο ΤΤ αντικεραυνικά με τη συνδεσμολογία που φαίνεται στο pdf, τότε, αν κατασταφεί το αντικεραυνικό της φάσης (δηλαδή αν βραχυκυκλώσει) θα έχουμε βραχυκύκλωση L-PE, που δεν είναι επιθυμητή.
econa Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Είχα και εγώ την ίδια απορία με τον vgpp. Τελικά επέλεξα τη λύση που φαίνεται στο διάγραμμα συνδεσης που επισυνάπτω. Η οποία μου φαίνεται και πιό σωστή.
Vassilis.K. Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Μίλτο, δες λίγο ξανά, έστω ότι "έπιασες" ένα κύμα υπέρτασης που οδεύει σε μια φάση, που θα το έστελνες, πίσω στον ουδέτερο (στον εξοπλισμό δλδ) ή στη γείωση ? "με ενδιαφέρει η θεωρητική συνδεσμολογία. Όχι να αγοράσω έναν και να τον συνδέσω στο σύστημα. Απαιτείται η σύνδεση απαγωγού υπέρτασης οπωσδήποτε στο σύστημα ή και να μην βάλω δεν πειράζει; " vgpp, αξίζει να τα βάλεις και απαιτείται από την οδηγία του ΚΑΠΕ -δεν είναι νόμος βέβαια- όσο και "από τους κανόνες της τέχνης" που λέμε... Επίσης το προβλέπουν οι κατασκευαστές των αντιστροφέων. Έχεις υπόψη σου ότι τα ηλεκτρονικά του αντιστροφέα εκτός από ευαίσθητα είναι και ακριβά εκτός αν δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας που κι αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει στη πιάτσα. edit: econa, vgpp η ΑΒΒ και η SMA δεν περιμένουν εμάς να αποφανθούμε, προφανώς είναι τα σωστά.
miltos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Βασίλη, ο εξοπλισμός κινδυνεύει περισσότερο από υπερταση μεταξύ L-N. Αυτή την υπερταση θέλουμε να κόψουν τα αντικεραυνικά. Αυτό το πετυχαίνουν "βραχυκυκλώνοντας" τη φάση με τον ουδέτερο. Μια υπερταση L-PE ή Ν-PE, πάλι μπορεί να καταστρέψει τον εξοπλισμό, αλλά πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη (για να γίνει τόξο). Για αυτήν φροντίζει ο απαγωγός N-PE. Έτσι το καταλαβαίνω.
Vassilis.K. Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2011 Από κάποιο κερ.πλήγμα αναπτύσονται υπερτάσεις στο δίκτυο, μπορεί να είναι στις φάσεις μπορεί να είναι στον αγωγό του ουδετέρου. Αν θα μπορούσε θεωρητικά να είναι συμφασικό και ίδιου πλάτους το κύμα το αποτέλεσμα του αντικεραυνικού θα ήταν μηδαμινό αφού δεν θα έβλεπε διαφορά δυναμικού. Συνεπώς με τις προβλεπόμενες συνδεσμολογίες μαζεύονται οι τυχόν υπερτάσεις από L, N και οδηγούνται στη γη.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα