Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Βασίλη, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι εννοείς.

 

Εγώ το βλέπω και ως εξής: Οι απαγωγοί δεν εξαλείφουν εντελώς την υπέρταση. Με τη συνδεσμολογία που λες, αν παραμείνει υπέρταση 1,5kV στο αντικεραυνικό της φάσης και 1,5kV σε αυτό του ουδετέρου, τότε η υπέταση μεταξύ φάσης και ουδετέρου θα είναι 3kV (με την παραδοχή συμφασικής υπέρτασης).

 

Aπό ότι φαίνεται, χρησιμοποιούνται και οι δυο συνδεσμολογίες.

Δημοσιεύτηκε

Η άποψή μου είναι ότι τα μετράς λάθος.

 

Επίσης αν θυμάσαι δώσε κάποιο όνομα τύπου αντικεραυνικού -κατασκευαστής, μοντέλο- με την συνδεσμολογία που λες για να το δω.

Δημοσιεύτηκε

Της ΕΛΕΜΚΟ συνδέονται με αυτόν τον τρόπο (L-N και N-PE), αλλά από ότι βλέπω δεν υπάρχουν στοιχεία στο internet. Αν έχεις κατάλογο δες τα από εκεί. Πχ δες το 68 44 143 (σελ 66, στον κατάλογο προστασία από υπερτάσεις, 11/2009)

 

Γιατί μετράω λάθος? Aν συνδέσουμε L-PE και N-PE έχουμε ΔV(L-N) = ΔV(L-PE) + ΔV(PE-N)= 1,5kV + 1,5kV =3kV

Δημοσιεύτηκε

Μίλτο, θα ξαναπώ ότι το παράδειγμα είναι υποθετικό γιατί στη πράξη αποκλείεται να συμβεί λόγω διαφορετικών εμπεδήσεων της κάθε μιας γραμμής ως προς γη.

 

Επιμένω όμως ότι αν είχαμε από ένα ίδιο κύμα σε φάση και ουδέτερο με μόνη προστασία απαγωγό L-N είμαστε πλήρως ακάλυπτοι.

Συνδέοντας ωστόσο και τον άλλο απαγωγό Ν-ΡΕ της ΕΛΕΜΚΟ όπως δείχνει ο σχετικός κατάλογος, τότε όλα καλώς γιατί δεν αφήνεται να ανυψωθεί η τάση του ουδετέρου ως προς γη.

 

Σε ότι αφορά τα νούμερα έχουμε λοιπόν κύμα με δυναμικό έστω V1 = +1,5 kV ως προς τον γειωμένο ουδέτερο κόμβο του ΜΣ. Επίσης στον ουδέτερο έχουμε V2 = +1,5kV πάλι ως προς το ίδιο σημείο αναφοράς, οπότε ΔV = V1 -V2 = 0 .

 

Να πω στους συναδέλφους αν δεν το γνωρίζουν, ότι οι εταιρείες έχουν βγάλει απαγωγούς για Φ/Β (στη πλευρά DC).

Δημοσιεύτηκε

Ναι, έχεις δίκιο στα νούμερα! Λάθος μου.

 

Ο απαγωγός του ουδετέρου, σαφώς και χρειάζεται (δεν ειπώθηκε το αντίθετο).

Επιμένω όμως ότι αν είχαμε από ένα ίδιο κύμα σε φάση και ουδέτερο με μόνη προστασία απαγωγό L-N είμαστε πλήρως ακάλυπτοι.

Εδώ έχω επιφυλάξεις, όσο αφορά το "πλήρως". Δεν έχουμε πλήρη προστασία, αλλά νομίζω ότι οι συσκευές είναι πιο ανθεκτικές σε υπερτάσεις L-PE και N-PE από ότι L-N. Οπότε κόβωντας την υπέρταση L-N, κάτι κερδίσαμε.
Δημοσιεύτηκε

Εγω να δεις πόσα λάθη κάνω κάθε ημέρα!

 

"οι συσκευές είναι πιο ανθεκτικές σε υπερτάσεις L-PE και N-PE από ότι L-N."

Η L-PE και η L-N είναι το ίδιο πράγμα ως μέτρηση δυναμικού και επιπτώσεις.

 

Αυτό που λες για τις συσκευές είναι σωστό υπό την ερμηνεία ότι η οδεύουσα υπέρταση στη φάση αναζητεί "διεξόδους" ως προς σημεία χαμηλότερου δυναμικού για να "εκτονωθεί" και άρα ένα κύμα στη φάση L θα συναντήσει κάποιες συσκευές που κλείνουν κύκλωμα μέσω της αντίστασης φορτίου που έχουν στον ουδέτερο οπότε θα γίνει πιθανώς η ζημιά.

Μ'αυτό το σκεπτικό σίγουρα η δυσμενέστερη περίπτωση και μείζωνος σημασίας για πρόβλεψη αντιμετώπισης, είναι να εμφανισθεί υπέρταση στην φάση από ότι στον ουδέτερο καθώς απέναντι βλέπει δυναμικό 0.

 

Η επιλογή απαγωγών και της συνδεσμολογίας τους είναι μια μικρή μελέτη με αρκετές παραμέτρους που αλλάζει ανάλογα με το επίπεδο προστασίας Τ1 Τ2 Τ3, αν υπάρχει αλεξικέραυνο στο κτίριο, το σύστημα γείωσης του δικτύου, κ.α..

Δημοσιεύτηκε

Η L-PE και η L-N είναι το ίδιο πράγμα ως μέτρηση δυναμικού και επιπτώσεις.

 

Εννοείς εξαιτίας της ουδετερογείωσης? Αυτό ισχύει σε "νορμάλ" συνθήκες. Υπό την επίδραση κεραυνικών ρευμάτων χάνει η μάνα το παιδί...:D Κατά μήκος ενός αγωγού μπορεί να εμφανιστούν μεγάλες διαφορές δυναμικού.

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Επαναφέρω το συγκεκριμένο ενδιαφέρον θέμα και θέλω να ρωτήσω η παράμετρος της παραμένουσας τάσης πόσο σημαντική είναι στην επιλογή ενός απαγωγού κρουστικών υπερτάσεων;Πρέπει με βάση την τιμή της που δίνεται απο τους κατασκευαστές να είναι μικρότερη απο την μέγιστη τάση των πλαισίων;

 

ΥΓ: Aν γίνεται κάποιος συντονιστής να μεταφέρει το συγκεκριμένο θέμα στα φωτοβολταϊκά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.