Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Λέβητας θέρμανσης με ρεύμα


mikedas

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Κατοικώ σε μία μεζονέτα πενταετίας που ο κάθε όροφος είναι γύρω στα 80 τμ άρα συνολικά 160 τμ κατοικήσιμο με εσωτερική σκάλα.

Έχει γίνει εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης η οποία λειτουργεί με καυστήρα πετρελαίου. Στην πενταετία ετησίως χρειάζομαι περίπου 2 τόνους πετρελαίου.

Λόγω της τιμής του πετρελαίου έχω αρχίσει και ψάχνω αν θα μπορούσα να το αντικαταστήσω με κάτι πιο οικονομικό. Συζητούσα λοιπόν χθές με κατάστημα που αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κλιματισμού και μου έδωσε μία προσφορά για αντικατάσταση του πετρελαίου με ηλεκτρικό.

Συγκεκριμένα αποτελείται από 2 μονάδες μία εξωτερική 11 kW και μία εσωτερική 6 kW. Το εντυπωσιακό της πρόβλεψης που μου έκαναν είναι ότι σε ένα μέσο όρο εγκατάστασης και αν έκαιγα 1,3 τόνους πετρέλαιο το χρόνο θα είχα μία διαφορά της τάξης των 600 € ετησίως. Αν υπολογίσουμε ότι καίω δύο τόνους και αν υπολογίσουμε τις αυξήσεις του πετρελαίου που έρχονται η διαφορά πλησιάζει τα 1000 €. Επειδή η δεξαμενή του πετρελαίου είναι στο υπόγειο μου έχω και κέρδη από την καθαριότητα και την αοσμία του ηλεκτρικού.

Το "πρόβλημα" της ιστορίας είναι ότι το κόστος εγκατάστασης μαζί με τα υλικά πλησιάζει τα 7000 €. Άρα μιλάμε για μία απόσβεση 10 χρονών που είναι και το τελικό ζητούμενο.

Έχει κάποιος την εμπειρία για να κρίνει τα παραπάνω? Δεν είναι ότι αμφισβητώ τους ανθρώπους που μου τα υπολογίσαν απλώς φοβάμαι μήπως η ανάγκη πώλησης φουσκώνει τις διαφορές. :?:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εάν μιλάμε για σύστημα με αντλία θερμότητας (δηλαδή κεντρικό κλιματιστικό), τότε πιστεύω και 'γω πως θα μπορούσες να έχεις αρκετή οικονομία. Απλά, αν είναι να βάλεις τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα μπορούσες να σκεφτείς και τη λύση της γεωθερμίας (αν το επιτρέπει το οικόπεδο), η οποία λειτουργεί πάλι με αντλία θερμότητας, ή ακόμη και τη λύση της ηλιακής θέρμανσης με σωλήνες κενού. Όλες οι παραπάνω λύσεις μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά η μία της άλλης.

 

Ο τίτλος του θέματος που άνοιξες ενδέχεται να είναι αποπροσανατολιστικός, καθώς "λέβητας με ρεύμα" παραπέμπει μάλλον σε λύσεις τύπου θερμοσυσσωρευτή, τουλάχιστον εγώ έτσι το καταλαβαίνω. Πιο σωστό πιστεύω θα ήταν "Κεντρική θέρμανση με Ηλεκτρισμό". Να συμπληρώσω επίσης πως σε όλες τις νότιες πολιτείες στις ΗΠΑ, τα σπίτια θερμαίνονται με κεντρικές μονάδες ανά διαμέρισμα, εσωτερικά βέβαια αυτοί έχουν fan coils αντί για ενδοδαπέδια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος για τους όρους.

Το σύστημα είναι το Altherma της DAIKIN (δεν έγραψα πριν το όνομα για να μην θεωρηθεί διαφήμιση απλώς λίγο που έψαξα το forum βλέπω ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα). Είναι αντλία θερμότητας?

Όσο αφορά την γεωθερμία στην πυλωτή μου υπάρχει ένας ακάλυπτος χώρος ~20 τμ. και δεν ξέρω αν εκεί μπορεί να γίνει κάτι. Έτσι και αλλιώς μου φαίνεται πολύ ακριβή λύση (χωρίς να το έχω ψάξει, βλέπω μόνο τις πληροφορίες από sites) άσε που δεν νομίζω τώρα πια να μπορεί να γίνει κάτι αφού πριν τον ακάλυπτο υπάρχει η πυλωτή και δεν έχει άλλη πρόσβαση.

Για την δεύτερη επιλογή της ηλιακής θέρμανσης την ακούω πρώτη φορά άρα θα ενημερωθώ πρώτα.

Link to comment
Share on other sites

Ο χώρος του ακαλύπτου είναι πολύ μικρός για γεωθερμία. Θα σου πρότεινα ηλιακή θέρμανση με σωλήνες κενού, σε συνδυασμό με το σύστημα αντλίας θερμότητας που σου προτείναν (DAIKIN είναι εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών, επομένως μιλάμε για κλιματισμό). Τα δύο συστήματα θα λειτουργούν συμπληρωματικά μέσω κεντρικού boiler 1000lt.

 

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι η αναγκαιότητα της εσωτερικής μονάδας 6kW. Κάποιος που ασχολείται ας μας ενημερώσει σχετικά. Επίσης, αυτό που δεν γνωρίζω είναι η απόδοση που θα έχει το σύστημα σε περίπτωση πολύ χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών για μέρες.

Link to comment
Share on other sites

Η DAIKIN ισχυρίζεται ότι πρόκειται για σύστημα Α.Θ. υψηλών θερμοκρασιών (περίπου 80 οC). Αποτελείται από 2 συμπιεστές σε σειρά, ο ένας εσωτερικός ο άλλος εξωτερικός (έτσι το αντιλαμβάνομαι από την ιστοσελίδα τους).

 

Επειδή είναι από τα πρώτα συστήματα που πλέον μπορούν να παράγουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες, θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον ήδη χρήστη τους και να κουβεντιάσεις μαζί του, πιθανά μειονεκτήματά τους (δεν σημαίνει ότι υπάρχουν όμως).

 

Επιπλέον, λάβε υπόψη τον πραγματικό COP αλλά και μια ρεαλιστική εκτίμηση για τις μελλοντικές αυξήσεις του ηλ. ρεύματος, που σίγουρα θα είναι υψηλές.

 

 

[εδιτ] συνεπώς δεν πρόκειται για λέβητα θέρμανσης με ρεύμα, όπως λέει ο τίτλος

Link to comment
Share on other sites

Ο λέβητας θέρμανσης εξυπηρετεί μόνο εσένα ή και άλλες ιδιοκτησίες;

 

Αν εξυπηρετεί και άλλες ιδιοκτησίες, θα συνεχίσεις να πληρώνεις μια συμμετοχή στην θέρμανση ακόμα και αν χρησιμοποιείς το νέο σύστημα που θέλεις να βάλεις.

 

Στην περιοχή σου υπάρχει ΦΑ; Αν ναι, προτίμησέ το. Και πιο οικονομικό θα είναι αλλά και θα μπορείς να αποσυνδεθείς τελείως από τα έξοδα του συστήματος θέρμανσης που έχεις τώρα (αν είναι κοινόχρηστο).

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να ξεκαθαρίσει το σύστημα που συζητάμε...

Γιατί λέβητας με ρεύμα υπάρχει, μάλιστα διαφημίζεται σαν καλή λύση, που απότι είδα είναι "μάπα το καρπούζι". Ένας άλλου τύπου ταχυθερμοσίφωνας είναι που θα το πληρώσεις σε KW ρεύματος.

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή δεν υπάρχει φυσικό αέριο και αυτό που συζητάμε είναι αντλία θερμότητας. Το λέβητας ρεύματος είναι δικό μου λάθος λόγω άγνοιας.

Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης αφού μιλάμε για υπάρχουσα εγκατάσταση.

Ίσως ο τίτλος πιο σωστά να είναι "κεντρική θέρμανση οικονομικότερη του πετρελαίου", δεν ξέρω όμως αν γίνεται να αλλαχτεί.

Πάντως από μία μικρή έρευνα που έκανα σήμερα η πρώτη εντύπωση είναι (μπορεί λανθασμένα αφού μιλάμε για 3 ανθρώπους) είναι ότι οι μηχανολόγοι, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, δεν κάνουν εύκολα εναλλακτικές του πετρελαίου εγκαταστάσεις και γενικά δεν έχουν την εμπειρία ώστε να προτείνουν με θετικό και σίγουρο τρόπο κάτι άλλο.

Καταλαβαίνω ίσως την ευκολία και την ωριμότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο αλλά οι καιροί απαιτούν άλλα πράγματα και ειδικά εδώ στην Κρήτη με 8 μήνες καλοκαίρι θα έπρεπε να υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές (η μήπως ακριβώς επειδή είναι 8 μήνες καλοκαίρι το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμαι δεν βγαίνει τόσο ακριβά που να αξίζει να επενδύσεις και να πειραματιστείς :?::confused: με άλλα πράγματα:?:)

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα!

Φίλε μου, όπως είπες λόγω σχετικά θερμής τοποθεσίας (Κρήτη), θεωρώ πως οι απαιτήσεις θέρμανσης ετησίως δεν είναι υψηλές και αυτό ως αποτέλεσμα έχει η κατανάλωση πετρελαίου (τηρουμένων των αναλογιών) να είναι χαμηλή.

Είναι πιθανόν, η μετατροπή που θέλεις να κάνεις να είναι ασύμφορη οικονομικά, λόγω υψηλού κόστους εγκατάστασης του νέου συστήματος.

Οι 2 τόνοι πετρελαίου ετησίως δεν είναι υπερβολικό νούμερο (σε γενικές γραμμές μιλάω,εσύ γνωρίζεις λεπτομέρειες σχετικά με τη κατοικία).

Και επειδή οι καιροί είναι δύκολοι για μεγάλες αλλαγές,τα σου πρότεινα να εξετάσεις άλλους τρόπους ώστε να μειώσεις το κόστος θέρμανσης.

Κάτι πολύ απλό και αποτελεσματικό θα ήταν η αλλαγή καυστήρα και η εγκατάσταση (στον ίδιο λέβητα) κάποιου νεότερης τεχνολογίας (άρα και μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου).

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Το "πρόβλημα" της ιστορίας είναι ότι το κόστος εγκατάστασης μαζί με τα υλικά πλησιάζει τα 7000 €. Άρα μιλάμε για μία απόσβεση 10 χρονών που είναι και το τελικό ζητούμενο.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τις αντλίες θερμότητας σήμερα... Αυτό που δεν ξέρω είναι πού είναι η "φούσκα"...

  1. Στην εργοστασιακή τιμή της αντλίας;
  2. Στο κέρδος του εισαγωγέα/αντιπροσώπου;
  3. Στο κόστος εγκατάστασης;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.