Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκρηξη σε τζάκι


mbrouz

Recommended Posts

Σε ένα τζάκι του 6 ορόφου έχει εκραγεί ο τοίχος καθώς το μαντεμένιο τζάκι είναι χτιστό από πάνω, χωρίς να λειτουργεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Στο μεταξύ έχει πιάσει η καμινάδα του τρίτου στο άκρο της φωτιά.

Πίσω από το τζάκι του έκτου περνούσαν όλες οι καμινάδες στερεωμένες στην τοιχοποιία οι οποίες ως μόνωση είχαν υαλοβάμβακα. Στην επί τόπου διερεύνηση του χώρου ο υαλοβάμβακας ήταν εξωτερικά καμένος στην καμινάδα που είχε πιάσει φωτιά. Πάρα αυτά η καμινάδα του έκτου δεν είχε μόνωση.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες πριν την έκρηξη υπήρχε καπνός που έβγαινε από το τζάκι.

Έχει κανένας κάποια ιδέα για ποιο λόγο προκλήθηκε η έκρηξη??

Link to comment
Share on other sites

Οι εκρήξεις στα τζάκια συμβαίνουν συνήθως λόγω ανάφλεξης στοιχειομετρικού μείγματος πτωχού αερίου. Τώρα που βρίσκεται το αέριο; συνήθως είναι προϊόν πυρόλυσης ξύλων ή ατελούς καύσης κάρβουνων. Η έκκρηξη έχει συνήθως αρκετή ισχύ για να γεμίσει στάχτες τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το τζάκι, να εκτοξέυσει ό,τι προστατευτικό υπάρχει στην εστία και να σπάσει το άνω μέρος της καμινάδας. Η διάρηξη της εστίας είναι πολύ απίθανο ενδεχόμενο.

Η φωτιά στην καμινάδα από την άλλη, οφείλεται στην ανάφλεξη των προΐόντων πυρόλυσης που επικάθονται εσωτερικά. Είναι συνηθέστατη, προκαλέι βλάβες στην καμινάδα, και είναι ο λόγος για τον οποίον επιβάλλεται ο τακτικός καθαρισμός των καπνοδόχων.

Επιομένως στην περίπτωσή σου συνέβησαν δύο τινά ταυτοχρόνως.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο συχνές (ευτυχώς) οι εκρήξεις σε τζάκια, ώστε να μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά ότι φταίει αυτό και αυτό. Κάθε περίπτωση έχει την δική της εξήγηση που χρειάζεται επι τόπου έλεγχο.

Η γενική αιτία, όπως σωστά λέει ο Αλέξης, είναι η δημιουργία ενός εκρηκτικού μίγματος, που μπορεί να προέρχεται από ατελή καύση (π.χ μονοξείδιο του άνθρακα) , είτε μπορεί να προέρχεται από βοηθητικά για την έναυση υλικά, (π.χ. πετρέλαιο ή άλλο καύσιμο).

Το φαινόμενο μπορεί να συμβεί όταν σβήσει η φλόγα, αλλά παραμείνει ζεστή η εστία (συνεχίζοντας να παράγει ατμούς καυσίμου ή προϊόντα ατελούς καύσης που συμβάλλουν στην δημιουργία εκρηκτικού μίγματος) και ακολούθως δοθεί πάλι σπινθήρας.

 

 

Στην περίπτωση που περιγράφεις, πώς έγιναν τα πράγματα; Πρώτα εκδηλώθηκε φωτιά στον 3ο και μετά έκρηξη στο 6ο, ή το αντίθετο;

Link to comment
Share on other sites

πρώτα εμφανίστηκε η φωτιά στην καμινάδα του τρίτου και ο καπνός μετέπειτα στον έκτο και κατόπιν πραγματοποιήθηκε η έκρηξη στο τζάκι του έκτου.

Η καμμένη μόνωση στο ύψος του έκτου αλλά στιν καμινάδα του τρίτου που διερχόταν και η διαστασιολόγηση της οπής για τη διέλευση του αέρα καθώς και το ότι το τζάκι ήταν απλό μαντεμένιο χυτό δεν έπαιξε κάποιο ρόλο?

Link to comment
Share on other sites

Να σχολιάσω ότι ο υαλοβάμβακας δεν είναι καύσιμος. Το πιθανότερο είναι το εξής σενάριο: Ανεφλέγησαν οι επικαθήσεις στο τζάκι του τρίτου. Αναθυμιάσεις (άκαυστοι υδρογονάνθρακες κλπ) που παρήχθησαν λόγο της ανάπτυξης εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών διέρρευσαν από τις ενώσεις των καπναγωγών, πιθανώς και λόγω πετσικαρίσματος των τοιχωμάτων λόγω διαστολής. Οι αναθυμιάσεις γέμισαν τον χώρο μεταξύ των καμινάδων και στην συνέχεια άρχισαν να εισρέουν στην καμινάδα του έκτου... Ή, πιθανότερα, η άνοδος της θερμοκρασίας στον χώρο μεταξύ των καμινάδων προκάλεσε την εξαέρωση επικαθίσεων που υπήρχαν στην καμινάδα του έκτου (άρα ο "καπνός" του έκτου προέρχεται από την καμινάδα του έκτου. Κάποια στιγμή φλόγα που πέρασε από κάποια ανοιχτή σύνδεση των καμινάδων του τρίτου προκάλεσε την ανάλφεξη των αερίων στο ενδιάμεσο τμήμα, και λόγω της απότομης αύξησης της πίεσης η φλόγα διέρρευσε και στην καμινάδα του έκτου στην οποία το μείγμα που είχε δημιουργηθεί εξερράγη.

Ο υαλοβάμβακας έχει εμφάνιση "καμένου" λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της διαρροής αναθυμιάσεων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.