Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάθετη ιδιοκτησία και Pilotis


eyt

Recommended Posts

Πόσες άδειες εκδόθηκαν; Δύο (Ανέγερση Α κτιρίου + Αναθεώρηση για κατασκευή Β κτιρίου και αναθεώρηση ισογείου Α) ή τρεις (Ανέγερση Α κτιρίου + Αναθεώρηση ισογείου Α +Ανέγερση Β κτιρίου);

Σε ποιά ονόματα ήταν η κάθε μια; Η σύσταση καθετου είναι στον φάκελο των αδειών ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Πρίν βγούν οι άδειες είχε συσταθεί η κάθετη ιδιοκτησία η οποία γράφει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να βγάζει μόνος του οικοδομική άδεια στο τμήμα του.

 

Έπειτα εκδόθηκε η άδεια για το κτίριο Α στο όνομα του Α ιδιοκτήτη.

 

Ακολουθεί μετά από εννέα μήνες νέα άδεια για το κτίριο Β στο όνομα του Β ιδιοκτήτη με τίτλο όμως "Προσθήκη κατ' επέκταση". Τότε είχε γίνει καταγγελία από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου Α ότι δεν έπρεπε να την χαρακτηρίζουν προσθήκη κατ' επέκταση αλλά δεν πέτυχε να αλλάξει κάτι.

 

Επεμβαίνει η πολεοδομία και ζητά αναθεώρηση αδείας του κτιρίου Α προκειμένου να προσμετρηθεί σε αυτό η Pilotis.

 

Ένα χρόνο μετά ακολουθεί πάλι αναθεώρηση αδείας του κτιρίου Α όπου δείχνουν ότι η Pilotis κλείνει και γίνεται αποθήκη.

 

 

------------Τι είπαν σήμερα οι υπάλληλοι στο τμήμα αυθαιρέτων της πολεοδομίας---------

 

 

Σήμερα πήγα στο τμήμα αυθαιρέτων και παρουσιάσα την υπόθεση.

 

Παρακολούθησαν την συζήτηση 3 υπάλληλοι οι οποίοι δήλωσαν ότι πρόκειται για μια μπερδεμένη υπόθεση και δεν ξέρουν τι είναι σωστό να γίνει.

 

Είπαν ότι το 1980 υπήρχε κενό στην νομοθεσία για τον έλεγχο της δόμησης ανα κάθετη και έχουν γίνει πολλά ευτράπελα.

 

Είπαν ότι η άδεια είναι μια διοικητική πράξη και εάν προκύψει ότι έγινε λάθος από την διοίκηση ο ιδιοκτήτης δεν θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο που έκλεισε την Pilotis αλλά θα παραμένει το πρόβλημα με την δόμηση που δεν του ανήκει.

 

Επίσης είπαν ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου Β μπορεί να εμφανιστεί με την άδεια του και τα συμβόλαια της κάθετης που δείχνουν ότι υπάρχει για αυτόν υπόλοιπο δόμησης και να ζητήσει να οικοδομήσει και εαν γίνει αυτό τότε θα υπάρχει πραγματικά πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης στο οικόπεδο.

 

Ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να κάνουν μια πρόταση που να λύνει το πρόβλημα.

 

Άρα η λύση του γόρδιου δεσμού όπως βλέπω είναι η τακτοποίηση της Pilotis!

 

Armenopoulos ευχαριστώ για το ενδιαφέρον ελπίζω στο μέλλον να μπορέσω να βοηθήσω και εγώ σε κάποιο θέμα σου.

Link to comment
Share on other sites

εγώ θα πρότεινα στην πολεοδομία να πας με τον σημερινό ΓΟΚ 85 όπου η κατάσταση ειναι ευνοικότερη

και καταλαβαίνω πως δεν έχεις κάποια υπέρβαση

---

αυτό που δεν καταλαβαίνω ειναι γιατί ξανασκαλίζεις σήμερα το θέμα

 

θες να κάνεις κάποια καινούργια εργασία; πχ προσθήκη στον Β;

Link to comment
Share on other sites

Μα όπως τα περιγράφεις δεν υπάρχει σήμερα βασει οικοδομικής άδειας πυλωτή για να ρυθμίσεις! Κλειστή ισόγεια αποθήκη που μετρησε δόμηση υπάρχει. Αρα δεν ρυθμίζεται.

 

Η περίπτωσή σου επιβεβαιώνει αυτά που έχω γράψει σε άλλο θέμα, ότι δηλαδή και στην καθετη ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ και δεν επαρκει η αναφορά στο συμβόλαιο ότι ο καθενας εκδίδει άδεια μονος του διότι το τι θα κτίσει ο καθένας επειρεάζει λίγο έως παρα πολύ τα δικαιώματα σε οικοδόμηση των λοιπών.

 

Θα έπερεπε εξαρχής να έχει υπάρξει συμφωνία εαν θα δομήσουν και οι δύο με πυλωτή πράγμα που προφανώς δεν έγινε. Ωστόσο πολεοδομικά δεν υπάρχει σήμερα παράβαση αλλά θίγονται μονο δικαιώματα συνιδιοκτησίας του Β (ο οποίος μονος του έβγαλε τα ματια του - αν έκτιζε και αυτός με πυλωτή θα ήταν όλα οκ...).

 

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει σήμερα ο Α είναι είτε να αγοράσει ποσοστά από τον Β που αντίστοιχούν στη δόμηση που του έχει "φάει" είτε να μετατρέψει σήμερα την κλειστή ισόγεια αποθήκη σε ανοικτό από την μία τουλάχιστον πλευρά, ισόγειο χώρο στάθμευσης ώστε να επιστρέψει έτσι το μεγαλύτερο μέρος από την δόμηση που ανήκει στον Β (πλην του κλικαοστασίου).

Link to comment
Share on other sites

εγώ θα πρότεινα στην πολεοδομία να πας με τον σημερινό ΓΟΚ 85 όπου η κατάσταση ειναι ευνοικότερη

και καταλαβαίνω πως δεν έχεις κάποια υπέρβαση

---

αυτό που δεν καταλαβαίνω ειναι γιατί ξανασκαλίζεις σήμερα το θέμα

 

θες να κάνεις κάποια καινούργια εργασία; πχ προσθήκη στον Β;

 

Ο ιδιοκτήτης του Α κτιρίου ήθελε να ξέρει εάν με τα όσα έχουν γίνει είναι κατοχυρωμένος ή κινδυνεύει να βρεθεί με αυθαίρετο όλο το ισόγειο (υπενθυμίζω ότι η Pilotis του έκλεισε και έγινε αποθήκη αφότου προσμετρήθηκε αναγκαστικά στην δόμηση αλλά με το υπόλοιπο της δόμησης του Β ιδιοκτήτη) καθώς αυτός είχε εξαντλησει την δόμηση του. Αφού φαίνεται ότι κινδυνεύει να βρεθεί με αυθαίρετο θέλει να προλάβει να τακτοποιήσει το ισόγειο για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

----------

Armenopoulos το σενάριο που λές για την αγορά της δόμησης από τον Β είναι ίσως το πιο σωστό και ήταν ένα από τα σενάρια που συζητήθηκε, όμως ο ιδιοκτήτης του Α κτιρίου φοβάται ότι εαν προτείνει κάτι τέτοιο στον Β θα βρεθεί εκβιαζόμενος και θα αναγκαστεί να πληρώσει πολλά. Για αυτό προτιμά την τακτοποίηση.

 

Όσον αφορά το πρώτο θέμα που θίγεις δηλαδή ότι τα τελευταία θεωρημένα σχέδια αφορούν πλέον κλειστή αποθήκη και όχι Pilotis είναι ένα θέμα που θα προσπαθήσω να λύσω τις επόμενες μέρες με την αρμόδια υπάλληλο της πολεοδομίας. Θα πρέπει να την πείσω ότι η Pilotis έκλεισε με παράνομο τρόπο

και αδικώντας τον Β ιδιοκτήτη αφού του "έφαγαν" την δόμηση και δεν ξέρω εαν υπάρχει διαδικασία να ακυρωθεί η τότε αναθεώρηση.

 

Και τέλος για να έχεις μια πλήρη εικόνα του ιστορικού τότε ο μηχανικός του Α κτιρίου είχε καλέσει τον μηχανικό του Β κτιρίου και τον ιδιοκτήτη και του είχε πεί ότι έπρεπε να κάνουν και αυτοί Pilotis. Αυτοί δεν είχαν λεφτά να φτιάξουν επιπλέον την Pilotis, κατάλαβαν ότι θα χάσουν την δόμηση εαν κάνουν ισόγειο και προφορικά τότε είπαν ότι δεν τους νοιάζει και θα προχωρήσουν έτσι. Βέβαια δεν υπέγραψαν κανένα χαρτί παραίτησης ούτε δόθηκε αποζημίωση και για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε μια μπλεγμένη κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.