Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος εργασιών σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ


bmw_

Recommended Posts

Καλησπέρα,

θα ήθελα να μάθω εάν κάποιος έχει εμπειρία για το που κυμαίνεται το κόστος εργασιών σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ, για τη δημιουργία Φ/Β πάρκου 100kw. Έχω μία περίπτωση χωραφιού που απέχει περίπου 500μ. από τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ, έγινε αυτοψία και μου μεταφέρθηκε (προφορικά έστω) ένα ποσό άνω των 25-30.000 ευρώ. Ο κύριος της αυτοψίας βέβαια ήταν (και το είπε ο άνθρωπος) αναρμόδιος για το οικονομικό σκέλος, απλά εμένα με θορύβησε, γιατί βρίσκω το ποσό ιδιαίτερα μεγάλο και κατ' επέκταση ασύμφορη την επένδυση. Το χωράφι συνορεύει με δρόμο χωρίς κλίσεις κλπ (φλατ). Απλά η ερώτηση είναι : όντως τόσο στοιχίζουν πάνω-κάτω τα έργα σύνδεσης στο δίκτυο (στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος) για αυτά τα μέτρα ή μήπως υπάρχει γενικώς μία εκμετάλλευση της όλης κατάστασης?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

bmw: Η εκτίμηση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Η τάξη μεγέθους που θα περιμένεις είναι κάπου εκεί. Επέτρεψέ μου όμως να σχολιάσω ότι αυτό το ποσό σε καμία περίπτωση δεν καθιστά ασύμφορη την επένδυση, πόσο μάλλον αν θα ήθελες περίπου 15.000€ στην περίπτωση που η ΜΤ πέρναγε δίπλα από το χώρο σου. Άρα η διαφορά είναι περίπου 15 χιλιάρικα σε μία επένδυση 300-320.000 €

Link to comment
Share on other sites

Απλά η ερώτηση είναι : όντως τόσο στοιχίζουν πάνω-κάτω τα έργα σύνδεσης στο δίκτυο (στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος) για αυτά τα μέτρα ή μήπως υπάρχει γενικώς μία εκμετάλλευση της όλης κατάστασης?

 

Εκμετάλλευση από τη ΔΕΗ? Γιατί να σε εκμεταλλευτεί? Θες να εγκαταστήσεις φ/β πάρκο το οποίο δεν έχει κοντά του μια γραμμή Μ/Τ, γιατί η ΔΕΗ να σε εκμεταλλευτεί? Τι είναι η ΔΕΗ, κανάς ιδιώτης να γουστάρει να κλέβει κοσμάκι, και άρα λέει μια υπέρογκη τιμή για να θορυβηθεί ο ιδιώτης-επενδυτής?

 

Τέλος πάντων, από ποιον πήρες αυτήν την τιμή? Από μελετητή της ΔΕΗ, από ιδιώτη μελετητή που κάνει μελέτες για την ΔΕΗ ή γενικά από ένα μηχανικό που ξέρει πάνω κάτω?

 

Και για να μιλήσουμε και για τα λεφτά, ναι, κάπου στο 30άρι να υπολογίσεις, αλλά μπορεί και να είναι και λιγότερο, ανάλογα την μελέτη (δλδ μάλλον θα γίνει Μ/Τ με αγωγό Cu 35mm2 και ένα Υ/Σ με Μ/Σ κάπου στα 160 ή 250 ΚVA). Και οι τιμές δεν αλλάζουν ανα περιοχή ή περιφέρεια.

Link to comment
Share on other sites

Και οι τιμές δεν αλλάζουν ανα περιοχή ή περιφέρεια.

 

Με ενημέρωσαν ότι σε άλλη περιοχή του Ελλαδικού χώρου (προς τα νότια), για αυτά τα μέτρα, τα 500μ. δηλαδή, η προσφορά (ενυπόγραφη) ήταν στα 18.000 ευρώ. Την τιμή αυτή των 25.000 ευρώ, όπως ανέφερα, την ψέλλισε ο εντεταλμένος της ΔΕΗ για τις αυτοψίες. Η αλήθεια είναι ότι ανέφερε ότι έχει την εντύπωση ότι για 250μ έργο, η τιμή ανέρχεται στα 25.000 ευρώ. Αλλά δήλωσε ότι ΔΕΝ είναι αρμόδιος για τις τιμές κι ότι θα ξέρω εν καιρώ. Απλά η σκέψη μου είναι πως μπορεί τα κόστη να παίζουν τόσο από περιοχή σε περιοχή. Αν είναι όπως τα λέει (25.000 για 250μ) τα 500μ. υπολογίζονται στα 50.000 ευρώ? νομίζω είναι πολλά...

Link to comment
Share on other sites

Με ενημέρωσαν ότι σε άλλη περιοχή του Ελλαδικού χώρου (προς τα νότια), για αυτά τα μέτρα, τα 500μ. δηλαδή, η προσφορά (ενυπόγραφη) ήταν στα 18.000 ευρώ.

 

Κοίτα, εγώ που δούλευα στα Χανιά πάνω στα δίκτυα ΜΤ και ΧΤ, μου φαίνεται λογική η τιμή των 18000 ευρώ. Αλλά καλύτερα περίμενε επίσης τιμή από το τμήμα κοστολόγησης γραμμών της ΔΕΗ της περιοχής σου.

Αν και μου φαίνεται κουλό ανα περιοχή να αλλαζούν οι τιμές... Μπορεί βέβαια να ισχύει, γιατί η αλήθεια είναι ότι στα νησιά προτιμούνται γραμμές χαλκού και προσπαθούν να κάνουν τις γραμμές που ανθεκτικές στα άλατα της θάλασσας... Αλλά και πάλι, πόση διαφορά?

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω να κάνω τίποτε άλλο εκτός από το να περιμένω...απλά έλεγα να έπαιρνα κάποιες γνώμες (ως πρωτάρης) από κάποιους που το έχουν αντιμετωπίσει...

Link to comment
Share on other sites

Έχω δει τιμές από 10.000 (οικόπεδο που είχε μέσα τις γραμμές και απλώς έβαλαν το δικόλωνο με το μετασχηματιστή στη Σπάρτη), έως 18.000 (για οικόπεδο σε απόσταση 182 μέτρα από το δίκτυο στην Ορεστιάδα).

 

Σημαντικό ρόλο παίζει ο εργολάβος της ΔΕΗ στο κόστος, γιατί συνήθως αυτά τα έργα τα δίνει η ΔΕΗ σε εργολάβους. Πες του πελάτη σου να βάλει κανά γνωστό μπας και μιλήσει στον εργολάβο.

 

Φυσικά στις παραπάνω τιμές να υπολογίσεις και το ΦΠΑ

Link to comment
Share on other sites

Σημαντικό ρόλο παίζει ο εργολάβος της ΔΕΗ στο κόστος, γιατί συνήθως αυτά τα έργα τα δίνει η ΔΕΗ σε εργολάβους. Πες του πελάτη σου να βάλει κανά γνωστό μπας και μιλήσει στον εργολάβο.

 

Λάθος φίλε μου... Την κοστολόγηση της γραμμής δεν την βγάζει ο εργολάβος και φυσικά δε εξαρτάται και από αυτόν (έχω δουλέψει για τον εργολάβο της ΔΕΗ και ξέρω). Ο εργολάβος κανει την μελέτη που παίρνει από τη ΔΕΗ... Η ΔΕΗ είναι αυτή που θα πει πως θα γίνει η γραμμή και η ΔΕΗ είναι αυτή που θα πει στο ιδιώτη για το κόστος....

Ο μόνος λόγος για να βρει ο συνάδελφος κανα γνωστό στο εργολάβο είναι για να γίνει πιο γρήγορα η δουλειά, δλδ ο εργολάβος, με το που πάρει τη μελέτη στα χέρια του, να της δώσεις πρώτη προτεραιότητα.Αλλά και γι αυτό να μην ανησυχεί, ο εργολάβος μόλις δει ΜΤ τρίβει χέρια, είναι εργασίες που τις πληρώνεται πολύ καλά βλέπετε...

Link to comment
Share on other sites

bmw_, όλα εξαρτώνται από το είδος της γραμμής (χαλκού, αλουμίνιο, ASCR κ.α.) και από άλλα... Θα σου έλεγα ίσως κάπου στα 20.000 θα είναι... Αν πάρεις τελικά τιμή, πες μας πόσο σου είπα και τι μελέτη σου έβγαλε η ΔΕΗ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.