Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Υπολογισμός Κοινοχρήστων


capailco

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

1. Θα ήθελα να μάθω, αν υπάρχει στάνταρ τρόπος να υπολογίζονται τα κοινόχρηστα (ανελκυστήρας, δαπάνες κηπουρού, καθαρίστρια, εργασίες κλπ).

Για παράδειγμα, στην πολυκατοικία μου, ο ανελκυστήρας υπολογίζεται βάσει χιλιοστών ενώ όλα τα υπόλοιπα εξίσου για όλα τα διαμερίσματα, είτε είναι μικρά είτε μεγάλα.

 

2. Επίσης, υπάρχει κάποιος "κανόνας" για το αποθεματικό; Μπορούμε να μαζεύουμε μια ζωή; (στην προκειμένη, μαζεύουμε 4-5 χρόνια, δεν έχει ξοδευτεί ευρώ απ'αυτό για κάποιες εργασίες και δεν έχουν σκοπό να το σταματήσουν ακόμα)

 

Στην ίδια πολυκατοικία όπου είμαι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος, νοικιάζω και ένα διαμέρισμα σε ένα ζευγάρι. Αρχίζουν τώρα ν'αντιδρούν με την πολιτική του διαχειριστή όσον αφορά τον υπολογισμό κοινοχρήστων συν του ότι τα κάνει όλα μόνος (δεν έχουμε εταιρία) και δεν έχουμε δηλαδή χαρτί κοινοχρήστων που να μπορούμε να βάλουμε στη φορολογική δήλωση.

 

 

Και δεν ξέρω ακριβώς πώς ν'απαντήσω και ν'αντιδράσω γιατί δεν έχω καταλάβει, αν υπάρχει κάτι στάνταρ ή όχι σε όλα αυτά....

 

Αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει.....

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

1. Όπως είπε ο BAS, κάθε πολυκατοικία έχει κανονισμό και σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών και στα συμβόλαια αυτά περιγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες υπολογισμού των κοινόχρηστων δαπανών. Στην περίπτωσή που περιγράφεις, ίσως είναι παλιά η πολυκατοικία, άνω των 40-50 ετών, και η κατανομή των δαπανών έχει γίνει με μεθόδους που δεν συνηθίζονται σήμερα αλλά, όπως και να έχει γίνει, ισχύει ο κανονισμός.

 

2. Σε κάθε κανονισμό προβλέπεται αποθεματικό για τις τρέχουσες δαπάνες αλλά το ύψος του αποθεματικού αναπροσαρμόζεται σε χρονικά διαστήματα λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, των μεροκάματων των δαπανών συντήρησης κλπ. Εάν αποφασιστεί σε ΓΣ μια έκτακτη δαπάνη, όπως χρωματισμός της πρόσοψης, αντικατάσταση του ασανσέρ, σύνδεση με αέριο κλπ, δηλαδή δαπάνη που δεν αντιμετωπίζεται με το βασικό αποθεματικό, οι ένοικοι-ιδιοκτήτες, ανάλογα με το είδος της δαπάνης, συνεισφέρουν σε ένα νέο αποθεματικό για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δαπάνης.

 

3. Οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας πρέπει να ευχαριστείτε τον διαχειριστή που τα κάνει όλα μόνος του και δεν σας επιβαρύνει με τα έξοδα για τον υπολογισμό των μηνιαίων κοινοχρήστων. Πέραν αυτού, οι μηνιαίες αποδείξεις των κοινοχρήστων δεν περιλαμβάνονται στις δαπάνες που δικαιολογούνται στη φορολογική δήλωση. Αντίθετα, περιλαμβάνεται, ακόμη και χειρόγραφη, βεβαίωση του διαχειριστή για το ποσό που αναλογεί σε κάθε διαμέρισμα από τη συνολική δαπάνη που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο χρόνο, όπως πχ για τη σύνδεση με το αέριο, χρωματισμό κλπ

Link to comment
Share on other sites

1. Υπάρχει κανονισμός για την κατανομή δαπανών του ανελκυστήρα. Πάει με χιλιοστά αλλά όχι με βάση τα τετραγωνικά αλλά λαμβάνεται υπ'όψιν και ο όροφος. Ακόμα και το ισόγειο πληρώνει μια μικρή συμμετοχή.

 

2. Για το αποθεματικό αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες (όχι οι ενοικιαστές) στη συνέλευση της πολυκατοικίας. Η απόφαση λαμβάνεται από το 50% +1 ψήφο. Το δικαίωμα ψήφου του κάθε ιδιοκτήτη νομίζω αναφέρεται και στα συμβόλαια.

 

Αν μαζεύετε μια ζωή τότε θα πρέπει να έχετε καλό κομπόδεμα. Ο διαχειριστής πρέπει να έχει στον τραπεζικό λογαριασμό της πολυκατοικίας όλα τα χρήματα που έχουν μπει στο αποθεματικό μέχρι και σήμερα μείον τις τρέχουσες οφειλές κοινοχρήστων.

Το αποθεματικό είναι ουσιαστικά ένα κεφάλαιο κίνησης. Αν π.χ. χαλάσει ο λέβητας και χρειαστεί σέρβις ο διαχειριστής δεν θα βάλει από την τσέπη του τα χρήματα μέχρι τον επόμενο μήνα που θα πάρει τα χρήματα από τα κοινόχρηστα αλλά θα πληρώσει το σέρβις με χρήματα του αποθεματικού. Τον επόμενο μήνα το σέρβις θα χρεωθεί στα κοινόχρηστα και το ποσό θα μπει ξανά στο αποθεματικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.